Τρίτη 20 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν χτες 17 θανατοποινίτες, στην πλειονότητά τους καταδικασθέντες με βάση την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της χώρας για την πάταξη της τρομοκρατίας. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι ένας Αιγύπτιος υπήκοος και δύο γυναίκες.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Δεκάδες εστίες φωτιάς αποτεφρώνουν σημαντικές δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας και στο νησί Μαδέιρα. Σύμφωνα με πορτογαλικά ΜΜΕ, η μεγαλύτερη και δυσκολότερη από τις 60 εστίες φωτιάς που καίνε σε όλη τη χώρα, είναι εκείνη στην κωμόπολη Γκουάρντα (κεντρική Πορτογαλία). Στις πυρκαγιές έχει βρει το θάνατο ένας 41χρονος πυροσβέστης.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πενήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου στις κεντρικές Φιλιππίνες μετά τη σύγκρουσή του με φορτηγό πλοίο, την Παρασκευή. Οι δύτες που ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή, ανέσυραν 11 πτώματα από το κουφάρι του πλοίου, ενώ άλλοι 68 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα ναυτικά ατυχήματα είναι συχνά στη χώρα αυτή. Ταυτόχρονα, τεράστια προβλήματα από πλημμύρες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της χώρας, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Μανίλα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η «Αλ Κάιντα» σχεδιάζει επιθέσεις ενάντια σε υπερταχείες αμαξοστοιχίες στην Ευρώπη, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιλντ», που επικαλείται πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ακύρωσε προεκλογική ομιλία στο Ινγκολστατ της Ανω Βαυαρίας εξαιτίας υπόθεσης ομηρίας στο δημαρχείο της πόλης με πρωταγωνιστή έναν 23χρονο δράστη με ψυχολογικά προβλήματα, που έληξε νωρίς το βράδυ με τη σύλληψη του ενόπλου και την απελευθέρωση των τριών ομήρων.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Με πρόσχημα την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν επί εννιά ώρες τον Βραζιλιάνο Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα σε μία προσπάθεια αντιποίνων για τις αποκαλύψεις που έκανε ο σύντροφός του, Γκλεν Γκρινγουολντ, που ως δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γκάρντιαν» δημοσιοποίησε τις πληροφορίες του Αμερικανού πρώην υπαλλήλου της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στις 3 Μάρτη 2014 θα διεξαχθεί σε δικαστήριο της Πρετόρια η δίκη του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους, που κατηγορείται για το φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.

ΣΕΟΥΛ.-- Τετράωρες στάσεις εργασίας με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα ξεκινούν σήμερα και αύριο (Τετάρτη) χιλιάδες εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες «Χιουντάι» και «Κία» στη Νότια Κορέα.

ΝΤΑΡΧΑΡΑ.-- Τουλάχιστον 35 ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν, χτες, Δευτέρα, στην Ινδία, όταν τρένο έπεσε πάνω τους τη στιγμή που διέσχιζαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, στο κρατίδιο Μπιχάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, Πάτνα, στα ανατολικά της χώρας.

ΑΪΝΤΑΧΟ.-- Μάχη με τις φλόγες για 12η μέρα εξακολουθούν να δίνουν πάνω από 1.000 πυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροπλάνα στο Αϊντάχο των βορειοδυτικών ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να σβήσουν την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου από κεραυνό. Εχουν αποτεφρωθεί πάνω από 101.000 εκτάρια δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης ενώ διατάχθηκε και εκκένωση 2.250 κατοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ