Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Σε αναδιαπραγμάτευση μιας μεγάλης συμφωνίας αγοράς οπλισμού από τη Ρωσία θα προχωρήσουν οι ιρακινές αρχές, οι οποίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακύρωσαν τη συμφωνία 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε «κλείσει» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού αλ Μάλικι στη Μόσχα πριν από μερικές βδομάδες. Πηγές προσκείμενες στην ιρακινή κυβέρνηση υποστήριζαν ότι η ακύρωση σχετίζεται με υποψίες για «διαφθορά» από ιρακινής πλευράς, αν και η φημολογία αναφέρεται σε πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που αιφνιδιάστηκαν, βλέποντας ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Βαγδάτης γίνεται η Ρωσία.

ΡΙΑΝΤ.- Συνελήφθη και ανακρίνεται με την κατηγορία της κακοποίησης της 5χρονης κόρης του μέχρι θανάτου σημαντικός ιεροδιδάσκαλος στη Σ. Αραβία, μετά από σχετική καταγγελία της πρώην συζύγου του, η οποία υποστηρίζει ότι η κόρη της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε μετά από ένα Σαββατοκύριακο με τον πατέρα της.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός της σφοδρής ανταλλαγής πυρών μεταξύ ενόπλων σαλαφιστών - εξτρεμιστών σουνιτών - υπό τον Ασμχάντ αλ Ασίρ και μαχητών της σιιτικής «Χεζμπολάχ». Το επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή στη Σιδώνα, όταν σαλαφιστές αποπειράθηκαν να κατεβάσουν πανό της «Χεζμπολάχ» που αναφέρονταν στη θρησκευτική σιιτική γιορτή της Ασούρα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Υπέρ της σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και ιρακινού Κουρδιστάν τάχθηκε ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής Νετσιρβάν Μπαρζανί που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράν. Ο Αχμαντινετζάντ ενέταξε τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο των γενικότερων στενών σχέσεων μεταξύ Ιράν - Ιράκ.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.- Τουλάχιστον εννέα βετεράνοι του πολέμου συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης διαμαρτυρίας ενάντια στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις και κατασκοπεία έξω από τη βάση της πολεμικής αεροπορίας Beale AFB στο Μέρισβιλ της Καλιφόρνια. Στις αρχές του μήνα σε ανάλογη κινητοποίηση στη βάση Hancock στη Σιρακούς στη Νέα Υόρκη, είχαν συλληφθεί 17.

KAMΠΕΡΑ.- Στην οικονομικά κραταιή Αυστραλία, ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 17% μέσα στην τελευταία πενταετία και ανέρχονται σε 105.000. Το ίδιο 24ωρο η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, διέταξε ομοσπονδιακή έρευνα για τη διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών σε κρατικά ιδρύματα και σε ορφανοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας από παιδεραστές ιερείς.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Στις 2 Δεκέμβρη θα εκλεγεί τελικά ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας καθώς προχτές κανείς από τους υποψήφιους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ωστόσο, πρώτος σε ψήφους βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ που επικράτησε του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Ντανίλο Τουρκ με ποσοστό 40% έναντι 35,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ