Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, που θα συμπληρώσει σε λίγες εβδομάδες 11 χρόνια διάρκειας, έφτασε τους 2.000, σύμφωνα με έρευνα των «New York Times». «Ενδιαφέρον» στοιχείο είναι, ότι η χιλιοστή αμερικανική απώλεια σημειώθηκε σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ μετέπειτα οι επόμενοι χίλιοι στρατιώτες χάθηκαν σε διάστημα μόλις 27 μηνών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Επιστολή προς την εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, με την οποία τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας νέων προεδρικών εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου «να φύγει ο Αμπάς και να αντικατασταθεί από κάποια πιο ρεαλιστική και διαλλακτική ηγεσία», απεύθυνε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Η επιστολή χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από την Π. Αρχή που υποστήριξε ότι αποτελεί παρότρυνση σε «ξέσπασμα ενδο-παλαιστινιακής βίας».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Με «πάγωμα» όλων των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών απειλεί η ιρακινή ηγεσία την Τουρκία αν δεν λάβει μέτρα για την ομαλή ροή του νερού των ποταμών Τίγρης και Ευφράτης προς το ιρακινό έδαφος, έτσι ώστε το Ιράκ να μπορεί να διαχειρίζεται το νερό που του αναλογεί.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επιχείρηση «σκούπα» των αρχών ασφαλείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, μετά την απόφαση να θέσουν εκτός νόμου τρεις νεοναζιστικές οργανώσεις. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε τουλάχιστον 150 σπίτια και κατάσχεσε όπλα, μια προτομή του Αδόλφου Χίτλερ, κεφάλαια και έγγραφα από την «Αδελφότητα της Γης του Ααχεν», την «Εθνική Αντίσταση του Ντόρτμουντ» και την «Αδελφότητα Χαμ», οργανώσεις που τέθηκαν εκτός νόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου. Συλλήψεις ωστόσο δεν έγιναν.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στην πόλη Ζιντάν, 170 χιλιόμετρα νοτίως της λιβυκής πρωτεύουσας, θα αρχίσει μέσα στο Σεπτέμβριο η δίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ, του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, που συνελήφθη πέρυσι το Νοέμβρη στην ίδια πόλη. Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να δικαστεί εκεί και όχι στη Λιβύη, αφήνοντας υπονοούμενα για τη δυνατότητα παροχής «δίκαιης δίκης».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Καλιφόρνια εξαιτίας των πολυάριθμων και καταστρεπτικών πυρκαγιών, που πλήττουν την πολιτεία και συνεχίζουν να πλήττουν κι άλλες όπως τις Ουάσιγκτον, Αϊντάχο και Μοντάνα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ρωγμές στους ατσάλινους θώρακες των πυρηνικών αντιδραστήρων δύο πυρηνικών σταθμών στο Βέλγιο είχαν βρεθεί το 1979 αλλά αποσιωπήθηκαν υποστηρίζει χτεσινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «De Morgen». Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στην ακύρωση της παραγγελίας 35 αεροσκαφών «Boeing 787» προχώρησε χτες η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Qantas Airways», μετά από απώλειες εσόδων ύψους 244.000.000 αυστραλέζικων δολαρίων, που είναι και οι μεγαλύτερες αφότου ιδιωτικοποιήθηκε το 1995...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το Πακιστάν από την Κυριακή έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 26 ανθρώπων στο πακιστανικό Κασμίρ και την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Σειρά συμφωνιών υπέγραψαν το Ελ Σαλβαδόρ και η Ινδία, για τη συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και των καινοτομιών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE. Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Σρι Μαντχουσουντάν Γκαναπάτι στο Ελ Σαλβαδόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ