Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με μήνυμά της που έδωσε στη δημοσιότητα στη βασκική εφημερίδα «Γκάρα» ανακοίνωσε πως είναι διατιθεμένη να δεχθεί τη διεθνή μεσολάβηση για να «βοηθήσει» να ξεπεραστούν οι διενέξεις με την ισπανική κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις δύο βδομάδες μετά τη μονομερή «κατάπαυση του πυρός» της 5ης Σεπτέμβρη όπου όμως δε διευκρινίστηκε αν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Ακυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτου στη Σλοβακία σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών καθώς η συμμετοχή έφθασε μόλις το 22,84%, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, η συμμετοχή θα έπρεπε να φτάσει το 50%.

ΡΩΜΗ.-- Το ενδεχόμενο να απολύσει 1.200-1.400 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2010 και να μην ανανεώσει 600 συμβάσεις ορισμένου χρόνου μελετά η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Alitalia», όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Υπενθυμίζεται πως η «Alitalia» εξαγοράστηκε από ένα συνεταιρισμό Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών και συγχωνεύτηκε με την «Air One» τη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην κατάργηση περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε πάνω από 100.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ρωσίας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, εφαρμόζοντας έτσι προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μείωση κατά 20% των δημοσίων υπαλλήλων.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με μια τελευταία ένεση τσιμέντου, η BP κατάφερε να σφραγίσει οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου που προκάλεσε πρωτοφανή οικολογική και οικονομική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου 780 εκατομμύρια λίτρα, ή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτιμάται ότι διέρρευσαν από τις 21 Απρίλη, μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επέκρινε χτες τη Λίγκα Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), προειδοποιώντας ότι το κόμμα θα αναπτύξει σθεναρή δράση κατά νεαρών μελών με έλλειψη κομματικής πειθαρχίας, που είναι υπεύθυνα για «απαράδεκτα», όπως είπε, «περιστατικά» που απειλούν την ενότητα του κόμματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη Σερβία ανακοίνωσαν χτες ότι θα συνεργαστούν, πιέζοντας για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών ώστε να διώξουν από την εξουσία την κυβέρνηση του προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση σιδηροδρομικών συρμών στην Κεντρική Ινδία, που αποδίδεται σε κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ακόμα 47 είναι οι νεκροί από πλημμύρες στα βόρεια της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Παράταση στην εκεχειρία, που έληγε χτες, ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σύμφωνα με το πρακτορείο «Φιράτ».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν, την Κυριακή, στις συνοικίες Αντεν και Μανσούρ της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 29 άνθρωποι, να τραυματιστούν 111 και να δεχθεί σοβαρό πλήγμα η, ούτως ή άλλως, παραπαίουσα αξιοπιστία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα έχει τεθεί σε εγρήγορση, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απειλή «τρομοκρατικής επίθεσης» αφορά κυρίως στις μεταφορές και φέρεται ν' αναζητάται μία γυναίκα που επιδιώκει να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η «τρομοκρατική απειλή» συνέπεσε με τις προετοιμασίες για τη νέα εθνική απεργία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που έχουν προκηρύξει όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Πέμπτη, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ