Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Μοσούλη και στο Ραμάντι.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αμερικανική απόρρητη στρατιωτική έκθεση προτείνει την επανεξέταση των συνθηκών κράτησης στην αμερικανική φυλακή του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, ώστε να αποτρέπονται καταχρήσεις στη μεταχείριση κρατουμένων, οι οποίες ενισχύουν την επιρροή των «Ταλιμπάν», αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή της Ανκελα Μέρκελ τον προσεχή Σεπτέμβρη, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Εμνιντ, για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Bild am Sontag», το 80% των Γερμανών πολιτών πιστεύουν ότι η Μέρκελ θα επανεκλεγεί καγκελάριος. Το 13% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ θα είναι νικητής. Ακόμα, και στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μόνο το 16% πιστεύει ότι ο Στάινμαϊερ θα είναι ο νικητής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την τελευταία στιγμή φαίνεται πως απέφυγε ο προβληματικός αμερικανικός τραπεζικός όμιλος CIT τη χρεοκοπία, καθώς κατάφερε να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές του. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, που χορηγεί δάνεια σε περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φέρεται να εξασφάλισε, αργά το βράδυ της Κυριακής, συμφωνία για τη λήψη χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. δολαρίων από ομάδα κατόχων ομολόγων της.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Μία οικογένεια Κινέζων μεταναστών, τρεις ενήλικες και δύο παιδιά, βρέθηκε δολοφονημένη με κτηνώδη τρόπο μέσα στο σπίτι της, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, τα κίνητρα δεν πρέπει να είναι η ληστεία, ενώ φόβοι εγείρονται ότι μπορεί η δολοφονία να έχει ίσως και ρατσιστικά κίνητρα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εισέβαλαν χτες στα γραφεία τριών υπηρεσιών του ΟΗΕ σε δύο πόλεις της χώρας, κατάσχοντας υλικό, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσαν την «απαγόρευση» της λειτουργίας αυτών των οργανώσεων Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη (UNDP), το Πολιτικό Γραφείο του ΟΗΕ για τη Σομαλία (UNPOS) και η Διεύθυνση Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNDSS), επειδή τις θεωρούν «εχθρούς του Ισλάμ».

ΒΙΝΤΧΟΥΚ.-- Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, συναντήθηκε χτες στην πρωτεύουσα Βιντχουκ με τον ομόλογό του, Χιφικεπούνιε Ποχάμπα και ενέκριναν την επέκταση των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παιδεία, την υγεία, τη γεωργία και την αλιεία.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Με το 52,6% των ψήφων κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο στη Μαυριτανία ο στρατηγός Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, ο οποίος ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Μαυριτανίας πέρσι τον Αύγουστο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία και κατήγγειλε για παρατυπίες την εκλογική διαδικασία και κάλεσε τους Μαυριτανούς να κινητοποιηθούν κατά του στρατηγού Αζίζ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Εκατοντάδες πεζοναύτες και στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα δύο νησιά των νότιων Φιλιππίνων, στο πλαίσιο νέων πολεμικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης εναντίον της ομάδας «ισλαμιστών ανταρτών του Αμπού Σαγιάφ», που φέρεται να συνδέεται με την «αλ Κάιντα».

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ.-- Περίπου 17.000 άνθρωποι θα πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους στην περιοχή Κέλοβνα του Καναδά, όπου ξέσπασαν δύο ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και πυρπολούν στην κυριολεξία δασικές εκτάσεις και απειλούν χωριά Ινδιάνων. Ηδη, έχουν καεί συνολικά 400 στρέμματα δάσους, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ