Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Σαν σήμερα

1781 Γεννιέται ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον). Αγγλος ρομαντικός ποιητής. Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ευρώπης ως πολέμιος της πολιτικής και ιδεολογικής αντίδρασης στην εποχή της Ιερής Συμμαχίας. Με το έργο του επηρέασε καθοριστικά την παγκόσμια λογοτεχνία. Ενθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το 1824 αποβιβάστηκε στο Μεσολόγγι και με τη συμμετοχή του στην Επανάσταση έπαιξε σπουδαίο ρόλο, τόσο στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, όσο και στην εμψύχωση των αγωνιστών.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1973 Αναβρασμό προκαλεί σε ολόκληρη την Αφρική η δολοφονία του ηγέτη των ανταρτών της Πορτογαλικής Γουινέας, Αμίλκα Καμπράλ.

1976 Σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών έως 8,5 ετών καταδικάζονται οι επίδοξοι δικτάτορες, επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975.

1984 Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοινώνει ότι 200 νεκροί και 800 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, που ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση για τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που εξανέμισε τα λαϊκά εισοδήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ