Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

- Πού μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να αντλήσει πληροφορίες για το ευρώ;

- Εδώ και καιρό στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές δεκάδες εκδόσεις βιβλίων υπό αναφέρονται στα ζητήματα εισαγωγής του ευρώ, στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μέχρι την πλήρη εφαρμογή των συναλλαγών με το νέο νόμισμα και άλλα, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της χώρας το ενιαίο νόμισμα. Οποιος ενδιαφέρεται για γενικότερα θέματα σχετικά με το ευρώ, μπορεί να ανατρέξει σε παρόμοιες εκδόσεις. Για απλή ενημέρωση και μόνο των τεχνικών διαδικασιών, θα ήταν μάλλον υπερβολή να ανατρέξει κάποιος σε παρόμοια βιβλιογραφία.

Πάντως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που συνδέονται με το ευρώ, περιέχονται σε δύο νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή. Ο πρώτος είναι ο 2842 του 2000 με τίτλο «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 1103/97, 974/98, 2866/98 του Συμβουλίου, όπως ισχύουν σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ». Ο άλλος νόμος ψηφίστηκε στις 18 του Οκτώβρη και έχει τίτλο «Κυκλοφορία τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ και φορολογικές ρυθμίσεις για την εισαγωγή του ευρώ». Ειδικά, αυτός, ο δεύτερος νόμος προβλέπει μια σειρά θέματα που έχουν σχέση με τον τρόπο που θα γίνονται οι συναλλαγές σε ευρώ μέχρι και τις 28 του Φλεβάρη, την περίοδο δηλαδή που θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα δραχμές και ευρώ. Επίσης, ρυθμίζει ζητήματα στογγυλοποιήσεων στις μετατροπές από δραχμές σε ευρώ, καθορίζει τη μετατροπή τελών και φόρων που πληρώνονται σε δραχμές κ.ο.κ.

Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν και από το internet. Εκεί, οι περισσότερες τράπεζες, πολλοί δημόσιοι οργανισμοί, διάφορα portal παρέχουν πληροφορίες για το ευρώ. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορεί επίσης να αντληθούν από διευθύνσεις όπως:



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ