Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Με επιτυχία η μεγάλη μάχη, σταθμός για τη συνέχιση του αγώνα

«Ούτε βήμα πίσω» από τη διεκδίκηση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ, μέτρων υγείας και ασφάλειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Σίγησαν» χτες τα μυστριά και τα σφυριά στα μεγάλα εργοτάξια, στα γιαπιά, στη συμβατική οικοδομή, στις ανακαινίσεις και σε κάθε έργο που οι οικοδόμοι παίρνουν ένα σωρό μπάζα και τα μετατρέπουν σε σπίτια και μέγαρα. Με την πανοικοδομική απεργία να αγγίζει την καθολική συμμετοχή, με την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα να δίνουν άλλη μια πετυχημένη μάχη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια για να υπογραφεί η κλαδική ΣΣΕ.

Και χτες, τόσο με την απεργία όσο και με τις συγκεντρώσεις ακούστηκε δυνατά το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους κατασκευαστικούς ομίλους και τεχνικές εταιρείες ότι οι οικοδόμοι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις κρίσιμες διεκδικήσεις τους, που αφορούν το ένσημο, το μεροκάματο και τον μισθό, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Την απεργία είχαν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα κατά τόπους συνδικάτα της, ενώ απεργία είχαν επίσης προκηρύξει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) σε Αθήνα, Κρήτη, Πάτρα, Λάρισα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής.

Πρόκειται για την πρώτη κλαδική απεργιακή μάχη που δίνεται μετά την ψήφιση του πρόσφατου αντεργατικού νομοσχεδίου Γεωργιάδη, η οποία δόθηκε με επιτυχία στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, από τα συνδικάτα που την οργάνωσαν, της έδωσαν περιεχόμενο, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, την υπερασπίστηκαν στους χώρους δουλειάς, την περιφρούρησαν, για να πέσουν στο κενό οι όποιες προσπάθειες υπονόμευσης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδόμοι, με την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικούν: Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη οι εργάτες - θύματα της ανεργίας και της αναδουλειάς. Υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το εισόδημα. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για να μη σκοτώνονται και να σακατεύονται στο μεροκάματο, αφού από την αρχή της χρονιάς 18 οικοδόμοι έχουν χάσει τη ζωή τους στα γιαπιά. Επίσης, έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους της Θεσσαλίας που διέκοψαν την εργασία τους, ως συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών. Υπογραφή εργοταξιακών ΣΣΕ με αυξήσεις.

Κανένας στο «μαδέρι», μαζικά συναντήθηκαν στη συγκέντρωση

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, όπου μαζί με τα μπλοκ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας συμμετείχαν και μπλοκ του ΣΜΤ και του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Τάκη Μαυροδόγλου, ο οποίος «έφυγε» την περασμένη Τρίτη, του παλαίμαχου συνδικαλιστή, που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στους εργατικούς αγώνες, και ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για 10 χρόνια.

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Στη συνέχεια μίλησαν ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του ΣΜΤ, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Ακόμα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (Ομοσπονδία των μηχανικών Δημοσίου).

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στη διάρκειά της οι απεργοί φώναζαν συνθήματα που αφορούσαν στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Στο υπουργείο Εργασίας έγινε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. Με την ολοκλήρωσή της ο Γιάννης Τασιούλας ενημέρωσε τους απεργούς για τα όσα ειπώθηκαν. Ανέφερε ότι ο υπουργός ισχυρίστηκε πως υπάρχουν νομικά προβλήματα και δεν μπορεί να δεχθεί το αίτημα αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ζήτησε προθεσμία μιας βδομάδας να απαντήσει για τα αιτήματα επαναδραστηριοποίησης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και κήρυξης ως υποχρεωτικής της κλαδικής ΣΣΕ, απέρριψε το αίτημα για επίδομα στους πλημμυροπαθείς εργάτες, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60 έτη για τους ασφαλισμένους οικοδόμους από την 1η Γενάρη του 1993 και μετά.


Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού ο Γιάννης Τασιούλας είπε πως σε ό,τι αφορά τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι οι οικοδόμοι θα αφήσουν το αίτημα για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Συνοψίζοντας είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, όμως υπάρχει η δύναμη του συλλογικού αγώνα και οι οικοδόμοι έδειξαν πως «περνάει η μπογιά τους» με τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Και τόνισε πως ο κλάδος σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΜΤ κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας το πλαίσιο αιτημάτων του, ενώ σήμερα καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14 - 16), στις 5.30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σωματείου με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου Κατασκευών για τη ΣΣΕ.

Αγώνας για να γίνει το δίκιο πράξη

Με αναφορές στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, τη σφαγή του από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ και την ελληνική εμπλοκή ξεκίνησε την ομιλία του ο Γ. Τασιούλας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες του κλάδου στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στο μακέλεμα των Παλαιστινίων.

Εκτενώς αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν προέκυψε αβασάνιστα. Δεν είναι ένας κατάλογος με αιτήματα, το ένα πίσω από το άλλο. Είναι ένα πλαίσιο που ακουμπά στους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι γειωμένο και τεκμηριωμένο με βάση τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στον χώρο δουλειάς».

Σχολιάζοντας ειδικά το αίτημα για διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε:

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι λογικό ο ΕΦΚΑ να εισπράττει εισφορές στο όνομα της δουλειάς των οικοδόμων και να μη μας δίνει τα ένσημά μας. Να έχει διασφαλίσει στις πλάτες μας την είσπραξη εισφορών σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε αυθαίρετο, αλλά να λέει με θράσος, 40 χρόνια, μέσω των κυβερνήσεων, ότι δεν σας δίνουμε τα ένσημα και να μας κρατάει σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Δεν ζητάμε καμία κυβέρνηση να μας κάνει τη χάρη (...)

Δεν αμφισβητούμε ότι εμείς πληρώνουμε για τα πάντα, ακόμη και για να μπορούν κάποιοι από μας να βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη.

Δεν ζητάμε να μας δοθούν οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές όμως αντιστοιχούν σε ένσημα. Να αποτυπωθούν τα ένσημά μας θέλουμε, να αποτυπωθεί η Ασφάλισή μας διεκδικούμε. Αναγνώριση και διανομή των ενσήμων θέτουμε ως αίτημα και όχι αν οι εισφορές μας χρηματοδοτούν ή όχι τις συντάξεις μας».

Οσο για την υποχρεωτικότητα της κλαδικής ΣΣΕ που η Ομοσπονδία κατάφερε να υπογράψει ύστερα από μεγάλες απεργιακές μάχες τα προηγούμενα χρόνια, ο Γ. Τασιούλας επισήμανε ότι θα λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους του κλάδου και θα ωφελήσει και την Ασφάλιση.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Οι οικοδόμοι δεν μπορεί να γίνονται συνεχώς το μέσο για να κερδίζουν οι κατασκευαστές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να δουλεύουμε και να μην ασφαλιζόμαστε. Τέλος το παζάρι και οι εκβιασμοί», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας, στέλνοντας το μήνυμα στα αφεντικά του κλάδου ότι οι οικοδόμοι «βάζουν μπρος τον αγώνα για υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, διμερών με μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργολάβους». «Οι οικοδόμοι διεκδικούν με τη δουλειά τους να έχουν μεροκάματο που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Αν θέλουν εργατικά χέρια, όσα δουλεύουν τώρα και ακόμη περισσότερα, για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση της δουλειάς πρέπει να πληρώσουν. Το τζάμπα πέθανε! Εργάτες υπάρχουν, αλλά τα αφεντικά θέλουν φθηνούς εργάτες. Να το ξεχάσουν...».

«Ο,τι κερδίσαμε, όσα βάρη ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, δεν μας τα χάρισε κανείς. Τα κατακτήσαμε με μεγάλους αγώνες. Το δίκιο μας για να γίνει πράξη προϋποθέτει ο κλάδος να δείξει δύναμη, επιμονή και εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα. Δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Ετσι μας έμαθε η ίδια η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε!», τόνισε ο Γ. Τασιούλας.

Ο Δ. Μάρης μίλησε για τον αγώνα που δίνει και το δικό τους σωματείο για υπογραφή ΣΣΕ, ένας αγώνας με «οδηγό» τη μάχη που έδωσαν οι οικοδόμοι, με τον οποίο επέβαλαν την πρώτη ΣΣΕ με αυξήσεις που υπογράφτηκε στον κλάδο μετά την κρίση. Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με πρώτο σταθμό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περικόψει περισσότερο το εισόδημα όσων αμείβονται με «μπλοκάκι», και τόνισε ότι «επιμένουμε στον δρόμο της ταξικής ενότητας με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων ενάντια στην κοινή εργοδοσία του κλάδου».

Ο Παναγιώτης Γάκιας μίλησε για την ακρίβεια του κατατρώει τα μεροκάματα, τονίζοντας ότι «μόνο με αυξήσεις στα μεροκάματα μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα με το κόστος της ζωής».

Ξεχωρίζοντας στην ομιλία του την ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να ξεκινάμε για δουλειά το πρωί και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω», κάτι που δυστυχώς έγινε για πολλούς οικοδόμους φέτος. «Δεν φταίει η κακιά η ώρα, όπως λένε τα αφεντικά για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, γιατί θεωρούν αυτά τα μέτρα "χασούρα" και "κόστος" μπροστά στην προστασία της ζωής των εργατών. Γι' αυτούς το πιο σημαντικό είναι να προστατέψουν τα κέρδη τους. Ακόμη όμως κι όλα αυτά τα μέτρα να υπήρχαν, που δεν υπάρχουν, η συσσωρευμένη κούραση των οικοδόμων από τη συνεχή δουλειά φέρνει και ατυχήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Οσο για τις ευθύνες του κράτους, ανέδειξε την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ και οι «μεικτές επιτροπές», με τη συμμετοχή των εργαζομένων, δεν λειτουργούν από το 2013.

Αναφερόμενος, για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο έργο της χώρας, το Ελληνικό, σημείωσε ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι «παραβιάζουν τα ωράρια και τα μέτρα ασφάλειας ενώ κι εκεί έγιναν ατυχήματα. Μηχανήματα φτιαγμένα στο χέρι, πατέντες σε μηχανουργεία, χωρίς προδιαγραφές, αδήλωτη εργασία, Κυριακή, Σάββατο, ανασφάλιστη. Και πού όλα αυτά; Στο καμάρι υποτίθεται της κατασκευαστικής ανάπτυξης...». Από την άλλη, τόνισε ότι το Συνδικάτο με την καθημερινή του παρουσία στον χώρο, «τους έχει κάνει τη ζωή δύσκολη, με παρεμβάσεις και με την Επιθεώρηση Εργασίας. Αν θέλουν να γίνονται τα έργα τους, εμείς θα είμαστε πληρωμένοι και ασφαλείς. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους», κατέληξε.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη επίσης «νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά, με την απεργία των οικοδόμων να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.

Με συνθήματα όπως «Σύμβαση, Ασφάλιση, σταθερή δουλειά, ο νόμος Γεωργιάδη θα μείνει στα χαρτιά», αλλά και «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι, τα ένσημα θα πάρουμε με οργάνωση και πάλη», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Δεν υποχωρούμε. Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και κερδίζουμε. Ετσι μας έμαθε η ίδια η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε».

Στο πλαίσιο της απεργίας, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από οικοδόμους σε Κοζάνη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη, οι απεργοί οικοδόμοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας, και ακολούθησε παρέμβαση μαζί με μέλη σωματείων της πόλης στον ΕΦΚΑ.

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, στα έργα της νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου κανείς εργαζόμενος δεν πήγε για δουλειά, με τη συμμετοχή να είναι καθολική. Το ίδιο συνέβη και στα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Αιγίου - Πάτρας που οι εργασίες σταμάτησαν, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στις συμβατικές οικοδομές και τα υπόλοιπα δημοτικά έργα και άλλα εντός της πόλης, όπου δεν έπεσε σφυριά.

Ακολούθησε δυναμική συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Πάτρας, μηχανικοί, συνταξιούχοι αλλά και νέοι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς των κατασκευών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, η αγωνιστική δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, ενώ χαιρετισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των μαθητών και τον κοινό αγώνα με τους γονείς τους, απηύθυνε η Βιολέτα Βασιλείου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής τους.

Τις διεκδικήσεις των μηχανικών μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Τεχνικών, Πέτρος Ροντογιάννης, ενώ την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Δημήτρης Αγγελόπουλος. Ακολούθησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επίδοση των αιτημάτων του κλάδου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αίγιο, Αγρίνιο, Ηλεία, Ζάκυνθο κ.α.

Σφυριά δεν έπεσε στα εργοτάξια στον νομό Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή στην απεργία να φτάνει στο 100%. Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή δεκάδων εργατών, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή μπετατζήδων, σιδεράδων και μπογιατζήδων. Επίσης, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσπρωτίας και Αρτας.

Την απεργιακή συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, για τα αιτήματά τους.

Με το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου κλιμάκιο του Συνδικάτου επέδωσε υπόμνημα στο γραφείο του περιφερειάρχη. Εκεί συνενώθηκαν με τους απεργούς του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, ανάμεσά τους και πολλοί οικοδόμοι που πραγματοποιούσαν τη δική τους απεργιακή συγκέντρωση διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στα Γιάννενα, όπου αντίστοιχα επιδόθηκε υπόμνημα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή μάχη των οικοδόμων στη Μεσσηνία, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας μετά από πορεία πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας.

Στην Κρήτη

Μαζική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στην παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων από Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και τα παραρτήματα των Σωματείων Μισθωτών Τεχνικών σε Ηράκλειο και Χανιά. Χαρακτηριστικά της επιτυχίας της απεργίας ήταν τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε όλες τις πόλεις. Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο «νέκρωσαν» όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπως αυτό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και η πλειοψηφία των γιαπιών στην πόλη.

Στο πλευρό των οικοδόμων βρέθηκαν ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, η Δέσποινα Δοριάκη, πρόεδρος της ΕΙΥΗ, και μέλη του ΔΣ του Σωματείου Αρχαιολόγων Ν. Ηρακλείου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος, δήλωσε τη στήριξη στον αγώνα των οικοδόμων και στα αιτήματά τους.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, Γιάννη Γωνιανάκη, ο οποίος δήλωσε την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα στον κλάδο.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, με αντιπροσωπεία σωματείων να καταθέτει υπόμνημα αιτημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Απολύσεις και στη ΧΑΛΚΟΡ

Και η εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα (Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) προστίθεται στις μεγάλες βιομηχανίες που τις τελευταίες βδομάδες έχουν ξεκινήσει μπαράζ απολύσεων, στο πλαίσιο «προσαρμογών» της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άλλων μέτρων θωράκισης της κερδοφορίας τους. Με τους βιομήχανους να βλέπουν πιθανούς κλυδωνισμούς της οικονομίας το επόμενο διάστημα, έως και ξέσπασμα νέας κρίσης, οι εργαζόμενοι ήδη «πληρώνουν» το τίμημα της κούρσας ισχυροποίησης των ομίλων και της ανταγωνιστικότητας σε επιχειρήσεις όπως ΣΙΔΕΝΟΡ (που ανήκει στον ίδιο όμιλο), PFIZER, στον υποκλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.

Τις νέες απολύσεις στην εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, απαιτώντας την ανάκλησή τους, την πρόσληψη στον Ομιλο όλων των εργολαβικών εργαζομένων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Η εταιρεία επικαλείται την «αναδουλειά» για τις απολύσεις και τις υποχρεωτικές άδειες που μοιράζει, με το Σωματείο να θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα επικρατούσαν συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι παραγωγής. Τονίζει ότι «όταν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους "μας γνωρίζουν και μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη", μόλις λίγο πέσει η δουλειά απευθείας μας απολύουν και μας πετάνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα».

Σημειώνει επίσης ότι ο Ομιλος καταγράφει κύκλους εργασιών δισεκατομμυρίων και εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο, βγαλμένα από τη δουλειά και τον κόπο των εργαζομένων, επιδοτείται με κρατικό χρήμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρκετά πλήρωσε ο λαός, να αποσυρθεί τώρα το φορολογικό έκτρωμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη χθεσινή κινητοποίηση μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων που σήμερα δικαίως κινητοποιούνται, γιατί με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δέχονται μια νέα μεγάλη επίθεση στο εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της φοροδιαφυγής κυνηγά για μια ακόμα φορά τους μικρούς επαγγελματίες, δηλαδή τους ίδιους επαγγελματίες που φορολογεί από το 1ο ευρώ, που επιβαρύνει με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους.

Την ίδια στιγμή βέβαια διατηρεί την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά και απολαμβάνουν 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των τραπεζιτών με τον αναβαλλόμενο φόρο τραπεζών, των στρατηγικών επενδυτών με τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στους "αναπτυξιακούς" νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Ως εδώ, αρκετά πλήρωσε ο λαός τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες. Να καταργηθεί για όλους ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος και, το κυριότερο, να καθιερωθεί και πάλι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, το ίδιο για τους μισθωτούς και τους αγρότες».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στην άγρια φορολελησία που φέρνει η κυβέρνηση

Διαδήλωσαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, διεκδικώντας αφορολόγητο όριο, κατάργηση χαρατσιών κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την απαίτησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που εξαπολύει άγρια φορολεηλασία στο εισόδημά τους, διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ταξιτζήδες με τα οχήματά τους. Στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και δεκάδων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων, οι επαγγελματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Την απόφαση για την κινητοποίηση στήριξαν 6 Ομοσπονδίες και 33 Ενώσεις επαγγελματιών και κλαδικά Σωματεία, αποτυπώνοντας την οργή και την αγανάκτηση που επικρατεί στις γραμμές των βιοπαλαιστών επαγγελματιών για την εξόντωση που τους περιμένει αν περάσει το νομοσχέδιο. Με τα ταξί να προπορεύονται και να σηκώνουν στο πόδι όλη την Αθήνα, με τα πανό τους και τα συνθήματά τους, τη μαζική συμμετοχή και τη δυναμική τους παρουσία να στέλνουν το μήνυμα της κλιμάκωσης.

Μήνυμα κλιμάκωσης στον «Χατζηθάφτη» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαϊκού εισοδήματος

Στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί όπου καθημερινά σχεδιάζεται και υλοποιείται η πολύμορφη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, οι διαδηλωτές είδαν για μια ακόμα φορά τα ρολά να κατεβαίνουν και την πολιτική ηγεσία να δηλώνει ...απούσα στο αίτημα να συναντήσει αντιπροσωπεία τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισαν στον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, που δικαίως έχει κερδίσει το προσωνύμιο ...«Χατζηθάφτης», ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που ο φορολογικός οδοστρωτήρας περνά πάνω από τις ανάγκες και τη ζωή τους.

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», είναι η απόφαση των φορέων, που προανήγγειλαν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης και ετοιμότητας σε κάθε κλάδο και συνοικία, καθώς και νέο συλλαλητήριο - απάντηση όποια μέρα η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Μέτρα τώρα για το εισόδημά μας, κάλυψη αναγκών για μας και τα παιδιά μας», φώναξαν οι διαδηλωτές, όπως και «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο. Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Από το βήμα της κινητοποίησης οι επαγγελματίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, την υποστήριξή τους στον αγώνα του για να έχει πατρίδα, καθώς και την καταδίκη της στήριξης που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκαν η Ελένη Μπέλλου και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ τη στήριξή του στα αιτήματά της είχε εκφράσει και το ΠΑΜΕ.

Δεν θα περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός

«Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό. Η σημερινή αγωνιστική απάντηση είναι παρακαταθήκη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται και θα είναι πιο δύσκολες. Απαιτούμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Αν η κυβέρνηση το τολμήσει, θα μας βρει στον δρόμο τη μέρα κατάθεσής του!», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Κλαυθμώνος ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται καθιερώνει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα, που το ύψος του, κλιμακωτά, με βάση τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ», επεσήμανε. Οπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο φόρο εισοδήματος 1.102 ευρώ και 1.823 ευρώ αντιστοίχως, ακόμα και στην περίπτωση που οι επαγγελματίες εμφανίζουν ζημιά. Συμπληρώνεται δε το χαράτσωμα από την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και τους έμμεσους φόρους.

ΑΘΗΝΑ

RIZOSPASTIS

ΑΘΗΝΑ
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στα άλλα κυβερνητικά στελέχη που γυρνούν στα κανάλια και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από τον εργαζόμενο», ο Θ. Καλαμπαλίκης σχολίασε: «Και εμείς αναρωτιόμαστε! Πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι να πληρώνουν λιγότερα από τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους; Γιατί βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο της περιβόητης "φορολογικής δικαιοσύνης" όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο;».

Στηλιτεύοντας την απροκάλυπτη κοροϊδία, παρέπεμψε σε πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία «το 0,2% των ΑΦΜ χρωστά το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών», ενώ «10.000 περίπου επιχειρήσεις χρωστάνε 85 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, τα οποία βεβαίως οι "Ράμπο" της Δικαιοσύνης θεωρούν "ανεπίδεκτα είσπραξης"». Την ίδια στιγμή, από τα 550 δισ. ευρώ των εισπράξεων την τελευταία δεκαετία «τα 340 δισ. ήταν οι έμμεσοι φόροι», που καταβάλλονται κατά 95% «από μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και αυτοαπασχολούμενους».

«Σκόπιμα καλλιεργούν κοινωνικό αυτοματισμό. Σήμερα καλούν τους μισθωτούς να βάλουν πλάτη για να νομιμοποιηθεί η φορολεηλασία των επαγγελματιών, αύριο θα κλείνουν το μάτι στους επαγγελματίες για να μην αυξηθούν οι βασικοί μισθοί, αφού η φορολογία των ΕΒΕ θα συναρτάται από τον βασικό μισθό. Η απάτη δεν θα περάσει», ξεκαθάρισε. «Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά! Πέρα από τη φορολογία εισοδήματος, μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας. Πληρώνουμε επίσης τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική Υγεία, τις υποδομές που είναι κουτσές, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή, τις συντάξεις πείνας. Μήπως τα φορολογικά έσοδα θα αξιοποιηθούν για έργα και υποδομές; Ας αφήσει την υποκρισία το υπουργείο Οικονομικών, ότι με τα νέα φορολογικά βάρη θα χρηματοδοτηθεί δήθεν η δημόσια Υγεία και Παιδεία. Αυτά τα κοινωνικά αγαθά τα προορίζει για ιδιωτικοποίηση, όχι για ενίσχυση», ανέφερε.

Στο υπουργείο Οικονομικών

RIZOSPASTIS

Στο υπουργείο Οικονομικών
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συκοφαντεί τους επαγγελματίες ως «φοροφυγάδες» και ετοιμάζεται να λεηλατήσει το εισόδημά τους, δεν ικανοποιεί στοιχειώδη αιτήματα των φορέων τους για την προστασία των πιο ευάλωτων από αυτούς.

«Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας, που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο και στην ανεργία», κατήγγειλε ο Θ. Καλαμπαλίκης και πρόσθεσε: «Η απάντηση πρέπει είναι άμεση! Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν όλους. Οι επαγγελματίες έχουν πια μεγαλύτερη πείρα, πρέπει να την αξιοποιήσουν, δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες. Η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους μικρούς ΕΒΕ».

Εξω από το υπουργείο οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν. Τον λόγο πήραν ο Παναγιώτης Μελιγκοτσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εκτελωνιστών - Τελωνειακών Αντιπροσώπων Αθήνας - Πειραιά, ο Παναγιώτης Μαυρίκης από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, ο Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, και ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κατεργασίας Ξύλου.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκ μέρος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

«Κάτω το φορολογικό έκτρωμα» διαδήλωσαν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και στη Θεσσαλονίκη, διαμηνύοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Σωματεία και φορείς των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μέσα από τις ομιλίες τους, ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, μετά την πανδημία, τα υποχρεωτικά lockdowns, με την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων να έχει συσσωρεύσει χρέη. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα τους οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ελσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Μπότσογλου από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί, ο Δημήτρης Νταφόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και ο Κώστας Σαμδάνης, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Βέργος Βεργίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους μικρούς επαγγελματίες».

Στην Πάτρα

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αλλά και να σταματήσει τώρα η φορολεηλασία, απαίτησαν έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με κινητοποίησή τους στην εφορία της Πάτρας χτες το πρωί στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η ΟΕΒΕΣΝΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστιατόρων (ΣΚΕΑΝΑ), η Συντεχνία Αρτοποιών και τα Σωματεία Μετάλλου, Περιπτερούχων, Υδραυλικών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Αντιπροσωπεία εκλεγμένων των διοικήσεων των σωματείων απαίτησε συνάντηση με την διευθύντρια της ΔΟΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από κανέναν κλάδο επαγγελματιών και εμπόρων. Παράλληλα τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις δράσεις τους και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να παρθούν πίσω τα μέτρα της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και η δημοτική αρχή Πάτρας με τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν με κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου χτες το μεσημέρι, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ εναντίον τους. Κλιμάκιο συνδικαλιστών επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στο γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου, όπου πέρα από την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν άμεσα να νομοθετηθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους, όπως αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ κ.λπ.

Τέλος, κάλεσαν όλους τους εμπόρους της πόλης και τα υπόλοιπα σωματεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημονικών επαγγελμάτων σε πλατιά σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ. στην ΟΕΒΕ, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων.

Στην Κρήτη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εφορίας Χανίων προχώρησαν χτες το πρωί οι έμποροι στα Χανιά, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Ο Νίκος Βουρλάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της ΕΣΕΕ, χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατ' ουσίαν, είτε έχεις εισόδημα είτε δεν έχεις, για την κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογηθείς», σημείωσε, εξηγώντας με λίγα λόγια το αντιδραστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Στο πλευρό των εμπόρων βρέθηκαν ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Μπάμπης Λουτσέτης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών ΕΒΕ πραγματοποιήθηκε έξω από την εφορία Ηρακλείου. «Δεν θα δεχτούμε τη φοροληστεία των εισοδημάτων μας. Δεν θα επιβιώσει κανένας από εμάς. Ηδη κλείνουν πολλοί συνάδελφοι τα μαγαζιά τους, γιατί δεν αντέχουν, λόγω της ακρίβειας, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου που ήδη πληρώνουν», σημείωσε ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιπλοξυλουργών.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κινητοποίηση, από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στην εφορία, με τους επαγγελματίες να απαιτούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στη δράση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας

Συγκέντρωση χτες στην Καλαμάτα, στις 24 Νοέμβρη το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Κλιμακώνουν τις δράσεις τους μπροστά στο πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο της Αθήνας οι συνταξιουχικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκέντρωση και πορεία στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι, αφού συγκεντρώθηκαν πρώτα μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου είχε οριστεί το ραντεβού, από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων. Παραβρέθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Λεωνίδας Ριτζάκης, που αναφέρθηκε στα αιτήματα των αγωνιστικών δράσεων.

Παράλληλα, οι πρόεδροι των συνταξιουχικών σωματείων του νομού στους χαιρετισμούς τους κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της Αθήνας, όπου τα σωματεία δρομολογούν λεωφορεία.

Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία προς τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων, όπου κατατέθηκε ψήφισμα. Στη συγκέντρωση και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, απαιτώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η σφαγή του, να απεμπλακεί η Ελλάδα από το μακελειό.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΗΒΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα για την ακύρωση πλειστηριασμού και απόλυσης συνδικαλιστή

Σε κινητοποίηση μπροστά από τα δικαστήρια της Θήβας, καλούν σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., συνδικάτα και φορείς της περιοχής, καθώς εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν πλειστηριασμό λαϊκής - εργατικής κατοικίας και απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου.

Συγκεκριμένα, για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει η οικογένεια του Ορέστη Χριστοφή για την ακύρωση του πλειστηριασμού της κατοικίας της, με τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής να καλούν να δοθεί συνέχεια στη μαζική και δυναμική έκφραση αλληλεγγύης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Γιώργος Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Rivoulis» (πρώην «Eurodrip»), ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή του.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ