Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και πιθανό στα νότια πελάγη θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-29, στο Αιγαίο από 18-28 και στη Θεσσαλονίκη από 16-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-29 βαθμούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει, στον κλάδο του εμπορίου, την κυριακάτικη και τις άλλες αργίες, παρά την απόσυρση της σχετικής αντεργατικής ρύθμισης από το νομοσχέδιο του ΟΑΕΔ (σελίδα 14)

ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ προωθεί η ΑΔΕΔΥ τις «διεκδικήσεις» της, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία ενόψει της ΔΕΘ, παρ' όλο που οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, αλλά και οι εξαγγελίες της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, δεν ικανοποιούν ούτε καν τις δικές της προτάσεις (σελίδα 15)

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ για τη διαμόρφωση των τιμοκαταλόγων τους που θα ισχύσουν από το Γενάρη του 2002 επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ισοδυναμούν με αυξήσεις για τα ποσά που καταβάλουν οι γιωταχήδες για την ασφάλιση των οχημάτων τους (σελίδα 20)

ΑΝΟΔΟ της ανεργίας και όξυνση των εργασιακών προβλημάτων φέρνουν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον καπιταλισμό, αλλά η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων μονοπωλιακών μονάδων και γι' αυτό ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει σήμερα τα σχετικά μέτρα (σελίδα 31)

ΕΛΛΗΝΕΣ συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων θα γνωρίσουν οι Γερμανοί εκδότες στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, με τις εκδηλώσεις «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα μέσα από τα βιβλία για παιδιά και νέους» (σελίδα 25)

ΛΗΓΕΙ σήμερα Πέμπτη η πρώτη φάση προσωρινής νομιμοποίησης των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να καταθέσουν τα απαραίτητα χαρτιά, αλλά και όσοι δεν καταφέρουν να βρουν δουλιά στη διάρκεια των έξι μηνών, που διαρκεί η προσωρινή άδεια, αναμένεται να πάρουν το δρόμο της απέλασης (σελίδα 26)

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας μεταφέρεται ο αγώνας για να μην επεκταθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις στα «Αστέρια» Γλυφάδας, με προσφυγές εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών συλλόγων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (σελίδα 27)

ΔΥΣΚΟΛΑ είναι πλέον τα πράγματα για την ομάδα της Βραζιλίας, καθώς στο μεγάλο ντέρμπι της Λατινικής Αμερικής γνώρισε άλλη μια ήττα, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2002 (σελίδα 31)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1960 Πεθαίνει ο Βίλχελμ Πικ. Εξέχουσα φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος, καθώς και του κόμματος και του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Β. Πικ γεννήθηκε το 1876, γιος εργάτη, ξυλουργός το επάγγελμα. Εγινε μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1895 και ήταν μαζί με την Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Καρλ Λίμπκνεχτ και την Κλάρα Τσέτκιν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Υπήρξε από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας το Δεκέμβρη του 1918. Ηταν μέλος του μαρξιστικού - λενινιστικού πυρήνα με ηγέτη τον Ερνστ Τέλμαν. Το 1928 εκλέχτηκε βουλευτής του κόμματος και την ίδια χρονιά εκλέχτηκε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία του δημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου στη Γερμανία.

Μετά την απελευθέρωση του γερμανικού λαού απ' το φασισμό, ο Πικ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από τη σύστασή της τον Οκτώβρη του 1949.

1999: Φονικός σεισμός χτυπάει το Λεκανοπέδιο

Φωτογραφία από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε στις 7 Σεπτέμβρη 1999
Φωτογραφία από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε στις 7 Σεπτέμβρη 1999
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 7η Σεπτέμβρη 1999, όταν τα 5,9 Ρίχτερ, λίγο πριν από τις 3 μ.μ., συγκλόνιζαν το Λεκανοπέδιο. Μέσα σε δευτερόλεπτα δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, χιλιάδες άλλα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ 143 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου, στα ερείπια των κτιρίων που δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μενίδι, Μεταμόρφωση, Ανω Λιόσια, Κάτω Κηφισιά, Ερυθραία, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο, αφού το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε ρήγμα της Πάρνηθας. Ο Νομός Αττικής τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας βρίσκονταν σε επιφυλακή και 36 σημεία στο νομό καταγράφτηκαν ως πληγείσες περιοχές που χρειάζονταν άμεση βοήθεια.

Ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη 1999 δεν ήταν από τους μεγαλύτερους που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, μια χώρα που, όπως λένε οι σεισμολόγοι, πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς. Ωστόσο, το μέγεθος της καταστροφής ήταν κατά κοινή ομολογία δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σεισμού (βάθος και επιτάχυνση). Οι ειδικοί όμως εξ αρχής τονίζουν ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφές οφείλονται σε σημαντικές παραλείψεις που αφορούν στον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, τα υλικά της κατασκευής και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους της διοίκησης. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά το σεισμό, μετά την αναζήτηση των φακέλων των κτιρίων που κατέρρευσαν, αποκαλύπτεται ότι «εξαφανίστηκαν» οι 27 από τους 30 φακέλους των επίμαχων κτιρίων.

Βεβαίως, οι σκηνές που ακολουθούν το σεισμό μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας και ιδιαίτερα εκείνες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν και όπου τα σωστικά συνεργεία με υπεράνθρωπες προσπάθειες αναζητούσαν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Ωστόσο, αν και έγινε προσπάθεια να κρυφτούν οι κραυγαλέες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ, δεν άργησαν να φανούν οι δυσλειτουργίες του κυβερνητικού μηχανισμού.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1812 Στη μάχη του Μπορορντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.

1822 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Βραζιλία.

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1930 Πάνω από 4.000 φτωχοί αγρότες της περιοχής Θεσσαλονίκης συγκροτούν συλλαλητήρια στην πόλη με συνθήματα «Θέλουμε ψωμί», «Πεινάμε», «Κάτω η κυβέρνηση».

1942 Αρχίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας για την επιβίωση. Κράτησαν έως τις 14 του Σεπτέμβρη. Τα θύματα της πείνας το χειμώνα του 1941-1942 έφτασαν τις 260 χιλιάδες νεκρούς. Μα θα ήταν ασφαλώς πολύ περισσότερα, αν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωνόταν, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, σε μεγαλειώδεις αγώνες για την επιβίωση.

1949 Δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ