Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στρατηγική σύμπλευση

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ΝΔ, στο αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, θέλει να πυκνώσει τις επαφές του με τον κόσμο, για να «επικοινωνήσει» το δικό του μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης. Θεωρεί, δε, ότι έχει πλεονέκτημα απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος - κατά την αξιωματική αντιπολίτευση - δεν μπορεί πια να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λόγω των μέτρων που πήρε και σε ευθεία αντίθεση με όσα έταζε προεκλογικά. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το ίδιο συνέβαινε παλιότερα και με τα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ. Και πώς αλλιώς, εφόσον τα μέτρα που προκρίνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, κινούνται στρατηγικά στην ίδια κατεύθυνση: Αυτή της εξυπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου, την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που νομοτελειακά ό,τι κι αν λένε, όπως κι αν το σερβίρουν οι αστοί, προϋποθέτουν παραπέρα τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Δρόμοι ξένοι για το λαό

Για το Σεπτέμβρη προσδιορίζουν σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τα επόμενα βήματά τους στην υπόθεση διαμόρφωσης ενός τρίτου, υπολογίσιμου πόλου αστικής διαχείρισης. Η υπόθεση, βέβαια, δεν προχωρά εύκολα, καθώς το εγχείρημα έχει να αναμετρηθεί με αντιφάσεις που οξύνονται, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια, αλλά και η ΝΔ, από την άλλη, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου στον οποίο απευθύνονται. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ντύνεται όλο και πιο άνετα το κουστουμάκι της σοσιαλδημοκρατίας, η δε ΝΔ προσπαθεί να απαλύνει πούρα δεξιά χαρακτηριστικά και να εμφανιστεί πιο κεντρώα, εντοπίζοντας εκεί ευκαιρίες διεύρυνσης της εκλογικής της βάσης. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παζάρια, προσωπικές φιλοδοξίες, βιλαέτια, κληρονομικώ δικαίω πόστα ή ό,τι άλλο. Βέβαια, όλα αυτά τα σενάρια και οι διεργασίες μικρή σημασία έχουν για το λαό, καθώς - πέρα από το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης - βασικό στόχο έχουν τη στοίχιση ευρύτερων στρωμάτων στους στόχους του κεφαλαίου. Εξ ου και ο λαός έχει δικό του δρόμο να τραβήξει.

Η αλήθεια ...

Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της, με τίτλο «Δικαίωμα στην αλήθεια», η εφημερίδα «Καθημερινή» δίνει άλλη μια φορά μαθήματα χειραγώγησης του λαού για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Θαυμάστε την τέχνη της ...παραπλάνησης. Λέει: «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει κάποια στιγμή ποια ήταν τα αίτια της μεγάλης κρίσης και της χρεοκοπίας της χώρας (...). Το πώς γεννήθηκε στη δεκαετία του αχαλίνωτου λαϊκισμού και γιγαντώθηκε κατόπιν το ζήτημα του χρέους, το πώς δεν υπήρξε έγκαιρη εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπισή του είναι θέματα που χρήζουν προσεκτικής εξέτασης».

Η αλήθεια όμως που υποτίθεται ότι προβάλλει η εφημερίδα είναι αυτή που παραδέχεται το κεφάλαιο. Που θεωρεί ότι για τις κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας ευθύνονται ορισμένα φαινόμενα διαχείρισης του συστήματος, ο «λαϊκισμός», «η έλλειψη εθνικής συνεννόησης», οι «λαμογιές», η «κακοδιαχείριση» κ.λπ. Ο στόχος διπλός: Από τη μια, να συσκοτίσουν ότι οι κρίσεις βρίσκονται στο DNA του συστήματός τους. Από την άλλη, να στρατεύσουν το λαό στην ψευδαίσθηση ότι με μια εξυγίανση του συστήματος θα αντιμετωπιστούν οι κρίσεις. Οπου εξυγίανση εννοούν την ανακατανομή της πίτας ανάμεσα στα μονοπώλια, την προώθηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, την αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης. Αυτό όμως που είναι δεδομένο, έτσι ή αλλιώς, είναι ότι για άλλη μια φορά τόσο την κρίση όσο και την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας την πληρώνουν ο λαός, οι εργαζόμενοι.

Το συμφέρον του κεφαλαίου...

Για χιλιάδες κατοίκους λαϊκών γειτονιών της Αθήνας οι παράλιες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής είναι η μόνη διέξοδος αναψυχής. Αυτήν τη διέξοδο θα καλούνται πλέον να ακριβοπληρώνουν, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, «η συμφωνία για τα διόδια υλοποιείται, οι σταθμοί θα ολοκληρωθούν το 2019, οπότε θα μπει αναλογικό σύστημα και θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι». Η ανακοίνωση αφορά στα νέα διόδια Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου και η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις αντιδράσεις, μιλώντας για εξαίρεση των κατοίκων Ερυθρέας και Κηφισιάς. Παλιά τακτική που σε τίποτα όμως δεν μειώνει τόσο την αντιλαϊκότητα του μέτρου, όσο και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται τους δρόμους, αυτό ακριβώς το κεφάλαιο με το οποίο τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως θα συγκρουστούν όταν αναφέρονταν στους περίφημους «εθνικούς εργολάβους», αυτούς ακριβώς που σήμερα ενισχύουν.

«Χαμένοι» στον... ιστό

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της «Ofcom», του βρετανικού φορέα υπεύθυνου για τις τηλεπικοινωνίες, 1 στους 2 Βρετανούς δήλωσε σε πρόσφατη έρευνα ότι «νιώθει χαμένος» όταν δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο, 1 στους 3 ότι δυσκολεύεται να διακόψει τη σύνδεσή του, που κατά μέσο όρο διαρκεί 25 ώρες τη βδομάδα, 4 στους 10 πιστεύουν ότι περνάνε υπερβολικά πολύ χρόνο και 6 στους 10 ότι είναι εξαρτημένοι, ενώ σχεδόν 1 στους 2 παραδέχεται ότι, εξαιτίας του διαδικτύου, παραμελεί τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις, τον ύπνο του, την υγεία του και άλλες υποχρεώσεις.

Πρόσφατη δε έρευνα του ΕΠΙΨΥ στην Ελλάδα κατέγραφε ότι οι έφηβοι εμφάνιζαν σε ποσοστό 36% υψηλή βαθμολογία σε ειδική κλίμακα σχετικά με την προσκόλληση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στοιχεία ενδεικτικά τουλάχιστον για το πώς η έκρηξη των παραγωγικών δυνάμεων, που απελευθερώνει τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, γίνεται, μέσα στα στενά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, «κατάρα» και «εξάρτηση» για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι να ψάχνουν νόημα σε μια ζωή που αδειάζει ο καπιταλισμός μαζί με τις τσέπες τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζάμπασης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823 - 1824.

1865 Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 - 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που, μαζί με τη γυναίκα του Αμαλία, ανακάλυψαν την πενικιλίνη (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1945).

1944 Τμήματα του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμ Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

1945 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι - άμαχος πληθυσμός - που πέθαναν είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια, κ.λπ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

1949 Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

1951 Ιδρύεται το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, που στις εκλογές της 9ης του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ήρθε πρώτο με 36,53%.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org