Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβέρνηση και μεγαλοκαναλάρχες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι να συζητούν άραγε η κυβέρνηση με τους μεγαλοκαναλάρχες; Τις προάλλες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος συναντήθηκαν με μεγαλοστελέχη των καναλιών. Στην ατζέντα, όπως μαθαίνουμε, μπήκε η κατάργηση του φόρου που ισχύει πάνω στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ενας φόρος που ήδη έχει κουτσουρευτεί από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες της «ενημέρωσης», όμως, αξιώνουν ακόμα περισσότερα. Αλλωστε, με την πλήρη κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, θα μοιράζονται μεταξύ τους το ποσό των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Δε γνωρίζουμε ούτε τι τους απάντησαν οι δυο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ούτε τι άλλο ενδεχομένως συζήτησαν. Είναι απόλυτα φανερό, όμως, ότι το αλισβερίσι, μετά και την τύχη του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τα λοιπά, η αντιλαϊκή πολιτική καλά κρατεί: Με το ένα χέρι χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην πλουτοκρατία και με το άλλο φορτώνουν νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα της χώρας, ενώ οι καναλάρχες φροντίζουν για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Παλιά τους τέχνη...

Στην διάθεση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται, πως τέθηκαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας στη Θεσπρωτία ενώ, ταυτόχρονα, ασκήθηκαν πιέσεις σε εκπροσώπους μαζικών φορέων να... «συνδράμουν» στην επιτυχία των συγκεντρώσεων - εκδηλώσεων που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στην Ηγουμενίτσα όπου μίλησε ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Δήμα και του ζήτησε να ενημερώσει τους εμπόρους της περιοχής, ώστε να προσέλθουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιούσε το ΠΑΣΟΚ με τον υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης. Στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία του εκπροσώπου του εμπορικού συλλόγου για την τακτική αυτή, τα «δίπλωσε» και προσπαθώντας να δικαιολογηθεί έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση»! Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως το αντίστοιχο ΚΕΠ μετατράπηκε σε Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας φαξ με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία. Νέοι καιροί, παλιά τους τέχνη...

Κριτική και «κριτική»

Προφανώς, δε συμφωνεί με την κριτική του ΚΚΕ στις θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ο Ν. Κιάος. Δικαίωμά του. Η κριτική αυτή, όμως, είναι επιχειρηματολογημένη και τεκμηριωμένη και, επομένως, γνωρίζει πολύ καλά - σαν έμπειρος δημοσιογράφος και αρθρογράφος που είναι - ότι δεν αποτελεί απάντηση ο αφορισμός, περί επίθεσης. Ούτε, βέβαια, δίνουν απάντηση τα όποια επικριτικά προς το ΚΚΕ σχόλια του τύπου «δε δίνει απάντηση πολιτική, πώς έχασε τον πόλεμο η Αριστερά στην Ευρώπη, πώς βρέθηκε έξω από τη ζωή και τις εξελίξεις, πώς οι εργαζόμενοι και ο πολιτισμός βρέθηκαν στο έλεος της πολιτικής των αντιπάλων της, πώς δημιουργήθηκε το τεράστιο κενό». Κι όχι μόνον, επειδή τα σχόλια αυτά, απλά και μόνο, φανερώνουν την έντονη ηττοπάθεια που τον διακατέχει. Κυρίως, γιατί το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, έσκυψε με περισσή περίσκεψη στα προαναφερόμενα ζητήματα, συνεχίζει να βαθαίνει στην εξέτασή τους κι έχει δώσει απαντήσεις. Και είναι απαντήσεις πέρα για πέρα πολιτικές. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τα αίτια της ανατροπής του σοσιαλισμού στις χώρες της Ευρώπης, η ανάλυση και εκτίμηση του σύγχρονου καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού και, βέβαια, ο επικίνδυνος και καταστροφικός ρόλος του οπορτουνισμού, με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζεται.

Οι δυο πορείες

Ετσι ή αλλιώς, όμως, γίνονται φανερές οι μεγάλες διαφορές, που χωρίζουν τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ απ' αυτές του ΣΥΝ και του ΚΕΑ. Το πρώτο, μελετώντας την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις χώρες της Ευρώπης και τις ανατροπές του 1990-91, εξετάζοντας τα θετικά και αρνητικά αυτής της πορείας, επιβεβαίωσε και δυνάμωσε την πίστη του στην κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, στον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης, στην ταξική πάλη, ως βασικού μοχλού της κοινωνικής εξέλιξης, στην εκτίμηση της εποχής μας, ως εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό κλπ, κλπ. Ο ΣΥΝ οδηγήθηκε στην απόρριψη όλων των παραπάνω, στο συμβιβασμό με την αστική ιδεολογία και σε πορεία ενσωμάτωσης στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα λέει σήμερα στο λαό μας, ότι δυο μόνο δρόμοι ανοίγονται μπροστά του. Ο σημερινός, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της αγοράς και των νόμων της, των εντεινόμενων συνεχώς κοινωνικών προβλημάτων και αυτός της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Γι' αυτό και παλεύει, για τη συσπείρωση του λαού και την οικοδόμηση της αναγκαίας για την κατάκτηση της εξουσίας Λαϊκής Συμμαχίας. Ο ΣΥΝ κάνει ό,τι μπορεί, για να εμποδίσει αυτή την πορεία. Σκορπίζει αυταπάτες, περί δήθεν ανθρώπινης διαχείρισης του σύγχρονου καπιταλισμού, συκοφαντεί το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, βάζει πλάτη στον ταξικό ευνουχισμό του εργατικού κινήματος, καλλιεργεί την απογοήτευση και την ηττοπάθεια κλπ. Κι όλ' αυτά, με το προσωπείο της Αριστεράς...

Βγήκαν τα τρακτέρ

Η πρώτη, φετινή, αγωνιστική κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών έγινε, προχτές, στην Καρδίτσα. Οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και αντιδρούν στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διαμήνυσαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησε η προετοιμασία για την επιτυχία της αγωνιστικής συγκέντρωσης που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στις 30 Νοέμβρη, στην Πλατεία Δικαστηρίων. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, ενώ σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας στο «ντορό» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - προχωρεί το ευρωπαϊκό «σχέδιο» αρπαγής της γης τους και παράδοσής της στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τα χωράφια τους. Κι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι για να πετύχουν το στόχο τους πρέπει ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, «να φύγουν από τη μέση» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ν' αναδειχτεί η Λαϊκή Εξουσία, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

ΒΙΒΛΙΟ
Γράμματα από μακριά

«Θαύματα δε γίνονται στη φύση και την ιστορία, κάθε όμως απότομη στροφή της ιστορίας, μαζί και κάθε επανάσταση, δίνει ένα τόσο πλούσιο περιεχόμενο, αναπτύσσει τόσο απροσδόκητα ιδιόμορφου συνδυασμού μορφές πάλης και συσχετισμούς δυνάμεων των μαχομένων, που στο μυαλό ενός φιλισταίου πολλά πράγματα μπορούν να φαίνονται θαύματα. Για να γίνει δυνατό το γκρέμισμα της τσαρικής μοναρχίας μέσα σε μερικές μέρες, ήταν αναγκαίος ο συνδυασμός ολόκληρης σειράς όρων κοσμοϊστορικής σπουδαιότητας».(Από το πρώτο Γράμμα που έγραψε ο Λένιν στις 20 του Μάρτη 1917. Δημοσιεύτηκε τότε σε περίληψη στις 21 και 22 του Μάρτη στην εφημερίδα «Πράβντα» και πρωτοδημοσιεύτηκε ολόκληρο το 1949 στην 4η έκδοση των Απάντων του). Η μικρή μπροσούρα «Γράμματα από μακριά» περιλαμβάνει ακριβώς τα τέσσερα Γράμματα-Αρθρα του Λένιν που έγραψε από τις 20 έως τις 25 του Μάρτη και επίσης το πέμπτο ατελείωτο που έγραψε τις παραμονές αναχώρησής του από την Ελβετία (8 Απρίλη του 1917). Πρόκειται για τις μέρες όπου έχουν έρθει τα νέα των επαναστατικών γεγονότων και τα τηλεγραφήματα έχουν ανακοινώσει τη σύνθεση της Προσωρινής κυβέρνησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Πετρούπολης των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Ο Λένιν εκείνες ακριβώς τις μέρες ξεκινά τη δουλιά για την «Πράβντα» δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαφωτιστική και οργανωτική δουλιά μέσα από την εφημερίδα. Η συλλογή αυτών των Γραμμάτων, μας μεταφέρει στο κλίμα και στα προβλήματα της εποχής και υποδείχνει τους τρόπους που τα ξεπερνούσε ο επαναστάτης θεωρητικός της εργατικής τάξης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μανμόχαν Σινγκχ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι επιθέσεις στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, με τουλάχιστον 62 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, υπό «κανονικές συνθήκες» θα οδηγούσαν σε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, ειδικά με δεδομένο ότι την ευθύνη για την εκτέλεσή τους διεκδίκησε μια - έως πρότινος άγνωστη - οργάνωση που μάχεται για την «ανεξαρτητοποίηση» του υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ και την προσάρτησή του στο Πακιστάν. Ο εικονιζόμενος Ινδός πρωθυπουργός όμως επέλεξε να ρίξει τους τόνους επιμένοντας στη συνέχιση της «διαδικασίας διμερούς προσέγγισης» με το Πακιστάν του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.

Η απόφαση αυτή του Μανμόχαν Σινγκχ, όπως και η απόφαση να επιδιωχτεί το άνοιγμα των συνόρων για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της 8ης του Οκτώβρη στο Πακιστάν, έστω κι αν αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν είναι στην πραγματικότητα αυθεντική έκφραση των λαϊκών πόθων για αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης, που κοστίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και παραλίγο να οδηγούσε σε νέο - πιθανώς και πυρηνικό - πόλεμο το 2002. Πρόκειται, μάλλον, για μια πολιτική που εντάσσεται σε σχεδιασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά την Ασία - Ο στρατηγικός αμερικανικός σχεδιασμός προβλέπει «προσέγγιση» με το Νέο Δελχί και εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. Προς το παρόν...

Ομως η αμφίσημη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σινγκχ προκαλεί όλο και περισσότερο τη διαμαρτυρία των κομμάτων της αριστεράς, με τελευταία έκφανσή της τις διαδηλώσεις στη Δυτική Βεγγάλη την Παρασκευή, με τις οποίες προανήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων με τις οποίες θα αντιταχθούν στα κοινά αεροπορικά γυμνάσια Ινδίας-ΗΠΑ της ερχόμενης εβδομάδας και γενικότερα την υπαγωγή της χώρας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπους.


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ