Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Εως τις 20 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (ισόγεια αίθουσα Δημαρχείου), παρουσιάζεται η έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Κοντογιάννη. Τίτλος της, «Πολύπτυχα 1993 - 1999».

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της «Φωτοσυγκυρίας 2000», διοργανώνουν την έκθεση «Κάποιος (να) με κοιτάζει». Επιμελητής είναι ο Κωστής Αντωνιάδης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Σεμινάρια σχεδίου κοσμήματος πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη). Υπεύθυνη: Αγγέλικα Κόμη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 92.21.044, 92.27.260.

Μόλις κυκλοφόρησε το ανοιξιάτικο τεύχος του περιοδικού τέχνης «Οδηγός Γκαλερί». Με εξώφυλλο του Κώστα Ζυμαράκη, που εκθέτει από τις 16 του Μάρτη στο χώρο τέχνης «ΙΡΙΣ», το νέο τεύχος περιλαμβάνει «Τα ομαδικά έργα» της Βουρκαριανής στο Αττικα Σέντερ στην Γλυφάδα. Αναφορά στην εκθεσιακή δραστηριότητα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας μας. Μικρό αφιέρωμα στη γλυπτική της Μαίρης Παπακωνσταντίνου. Νέα από την εκδοτική δραστηριότητα και τους διαγωνισμούς. Και όπως πάντα, εγκαίνια εκθέσεων.

Αέναο τοπίο

Τις τελευταίες του αναζητήσεις στο «Αέναο τοπίο», την ενότητα που είχε δείξει πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει από τις 8 Μάρτη στην γκαλερί «Αμυμώνη» στα Γιάννενα, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης.

Η νέα αυτή φάση της δουλιάς του εμπλουτίζεται με καινούρια στοιχεία, χωρίς να καταργεί την προοπτική πουλιού, δηλαδή την από αέρος οπτική. Αυτά είναι η «κινηματογραφική» ανάπτυξη των θεμάτων στο χώρο, η κατάργηση της αυτονομίας των πινάκων - συμπλεγμάτων και η αφηγηματική τους εξέλιξη. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ο κατακερματισμός της εικόνας σε μικρότερες, πράγμα που παραπέμπει στις «κλασματομορφίες» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ηχοι της φύσης (βροχή, αέρας, κύματα, πουλιά) σε συνδυασμό με μουσική, συνοδεύουν την πρωτότυπη αυτή δουλειά του καλλιτέχνη.

Οπως σημειώνει ο Π. Ζουμπουλάκης, «Οταν πριν λίγο καιρό έδειξα το "Αέναο τοπίο" στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είχα πει ότι η επόμενη έκθεσή μου θα περιλαμβάνει "ένα" έργο. Η ιδέα ωρίμαζε σιγά - σιγά στο μυαλό μου. Η μελέτη της φύσης είναι συναρπαστική. Οταν αυτή τη μελέτη "ξέρεις και μπορείς" να τη μετουσιώσεις σε τέχνη, τότε νιώθεις για λίγο την ικανοποίηση του Πλάστη. Η Φύση είναι πάντα ωραιότερη από οποιαδήποτε αναπαράστασή της. Αθελά μου χρησιμοποιώ φωτογραφική, δηλαδή κινηματογραφική αφήγηση. Αυτό μάλιστα είναι που τη διαφοροποιεί από την προηγούμενη δουλιά, όπου το κάθε έργο έπαιζε το δικό του ρόλο, είχε τη δική του ζωή. Εδώ τα έργα - γέφυρες παίζουν ίσως, το σημαντικότερο ρόλο, τονίζοντας, αλλά και καταργώντας ταυτόχρονα την αυτονομία των μεγάλων συμπλεγμάτων. Η κυκλική περιήγηση σ' αυτή την έκθεση σχηματίζει ένα ενιαίο σύνολο, πράγμα που τελικά καταλήγει να γίνει "ένα" έργο».

«Θηλυκές ιστορίες»

Με «Θηλυκές ιστορίες» θα γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας ο χώρος τέχνης «ΗΩΣ» (Χέυδεν 38Α, πλατεία Βικτωρίας). Στις 8 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην αίθουσά του ομαδική έκθεση τεσσάρων νέων καλλιτεχνών. Οι Ρούλα Ακαλέστου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Τίνα Καμπάνη, Ελλη Γρίβαεκθέτουν, με την καθαρά προσωπική τους γραφή, η κάθε μια την άποψή της για τη γυναικεία υπόσταση και συνθέτουν μία έκθεση - αφιέρωμα στη γυναίκα που επωμίστηκε τον πιο δύσκολο κοινωνικό ρόλο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου.

  • Στις 7 Μαρτίου (8 μ.μ.) εγκαινιάζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων της ζωγράφου Αναστασίας Καρβελά. Τίτλος της, «Αϋλοι κύκλοι». Η ζωγράφος οπτικοποιεί την οικονομική ευμάρεια, η οποία δημιουργείται από τη χρηματιστηριακή αγορά, σε μια απευθείας αντιπαράθεση με το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης. Το έργο της παρουσιάζει τα παραπάνω στοιχεία με φωτογραφίες επεξεργασμένες μέσω της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ώστε να αποκτήσουν την αμεσότητα και το ρεαλισμό που απαιτεί ένας εικαστικός κοινωνικός σχολιασμός. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαρτίου.
Εκθεσιακή Θεσσαλονίκη

Εργο του Χρ. Αλαβέρα
Εργο του Χρ. Αλαβέρα
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αλαβέρα φιλοξενείται έως την 1η του Απρίλη στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα» (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη). Οπως γράφει ο Χρύσανθος Χρήστου, «Με σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που συνεχίζει στην Ολλανδία, ο Χρ. Αλαβέρας μπορεί να θεωρηθεί σαν μια ιδιότυπη και χαρακτηριστική περίπτωση. Για τη θεματογραφία του, το μορφοπλαστικό του λεξιλόγιο, το χαρακτήρα και τον πλούτο των διατυπώσεών του. Γιατί στη θεματογραφία του ο Χρ. Αλαβέρας ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη μορφή και ειδικά το ανθρώπινο σώμα και στο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο κινείται στην κατεύθυνση ενός πηγαίου και καθαρά προσωπικού εξπρεσιονισμού. Και ενώ διαφαίνεται η επαφή με μεγάλους δημιουργούς του εξπρεσιονισμού, χρησιμοποιεί ένα σε πολλές περιπτώσεις ελλειπτικό και υπαινικτικό ζωγραφικό ιδίωμα. Αποβλέπει να εκφράσει τις εσωτερικές ψυχικές διαστάσεις του ανθρώπινου προσώπου με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα του να κερδίζουν και συμβολικές προεκτάσεις».

Την τελευταία της δουλιά παρουσιάζει από τις 9 Μάρτη στην αίθουσα «ΖΗΤΑ - ΜΙ» (Προξ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη), η ζωγράφος Μαίρη Σχοινά. Η ζωγράφος γεννήθηκε στις Σέρρες. Πάντα προβληματιζόταν και δούλευε εικαστικά πάνω στη σχέση φυσικού χώρου και ζωής, καθώς έβλεπε τον άνθρωπο να εγκλωβίζεται στο νέο «φυσικό περιβάλλον» της πόλης. Ο προβληματισμός της εξελίχθηκε σε καλλιτεχνική αγωνία, ιδιαίτερα όταν οι πανύψηλες μοντέρνες αρχιτεκτονικές φόρμες με το γυαλί και το ατσάλι έφτασαν να κρύβουν και τα τελευταία τμήματα του ακρωτηριασμένου ορίζοντα. Με την προσωπική γραφή της επιχειρεί να συλλάβει και να καταγράψει πάνω στον καμβά το φευγαλέο αισθητικό συμβάν μιας στιγμιαίας αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη.

«Νεκρή φύση» της Κ. Μενδρινού
«Νεκρή φύση» της Κ. Μενδρινού
Εγκαινιάζεται στις 7 Μάρτη, στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κέλλυς Μενδρινού με τίτλο «Νεκρές φύσεις και τοπίο». Οι δύο παράλληλες ζωγραφικές σειρές που εκτίθενται, συνδέονται με τον κοινό κρίκο της μεταφυσικής ατμόσφαιρας, χαρακτηριστικό της ιδιάζουσας προσωπικής γραφής της ζωγράφου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του μήνα.

Τροχός και Αγγεία

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής - Ιδρυμα Οικογενείας Γ. Ψαροπούλου και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Βάσου Πετροπούλου και Παναγιώτου Γαρταγάνη παρουσιάζουν στους χώρους του Μουσείου (Ερμού 1, παραλία Κορίνθου), την έκθεση «Τροχός και Αγγεία: Η τροχήλατη κεραμική στους νεότερους χρόνους». Εγκαινιάζεται αύριο στις 11 το πρωί, με εκδήλωση που θα γίνει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κορίνθου (Ερμού 2). Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής και περιλαμβάνει: Aναπαράσταση εργαστηρίου αγγειοπλαστικής με ποδοκίνητο τροχό. Αναπαράσταση παραδοσιακού παζαριού με αυθεντικά κεραμικά αντικείμενα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εποπτικούς πίνακες με κείμενα και φωτογραφίες, όπου παρέχεται πληροφόρηση για την ιστορία της τροχήλατης κεραμικής με έμφαση στους νεότερους χρόνους, την τυπολογία και τις χρήσεις των αγγείων, τις τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, καθώς και τους τρόπους εμπορικής διακίνησης των αγγείων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται δεκάλεπτη ταινία με τον τίτλο «Τροχός» (παραγωγή 1999 του ΚΜΝΚ), που παρουσιάζει παραδοσιακούς αγγειοπλάστες να εργάζονται στον τροχό, ενώ για οργανωμένες σχολικές ομάδες θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η τέχνη του πηλού». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Δρομολόγια πλοίων
Θεατρο-εικαστικό δρώμενο

Η Πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίττα
Η Πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίττα
Ενας διαφορετικός εορτασμός του 2000, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από την Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 21 Φεβρουαρίου, οι εικαστικοί δημιουργοί παρουσίασαν ένα σύνθετο εικαστικό και θεατρικό δρώμενο. Με πλούσιο σκηνογραφικό διάκοσμο στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Ζαππείου, με ειδικό βίντεο για την ελληνική τέχνη στον εικοστό αιώνα και θεατρικό διάλογο πλαισιωμένο από χορευτική ομάδα. Συντελεστές του εικαστικού δρώμενου οι: Βίντεο «Ελληνική τέχνη στον εικοστό αιώνα», επιμέλεια Κατερίνα Καρούσου. Χορευτικό: Ομάδα Χορού Πατρίτσιας Λάζου «Αλλού - Εδώ - Παντού». Θεατρικός διάλογος - σενάριο: Ντιάνα Αντωνακάτου. Ηθοποιοί: Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, Αντώνης Βλησίδης. Σκηνοθεσία: Νίκος Αντωνάκος. Σκηνογραφική διαμόρφωση χώρου: Περικλής Δουραμάνης, Νίκη Πέρδικα, Στέλλα Μιμίκου. Συνεργάστηκαν στην εκτέλεση των σκηνικών: Στράτος Σαραντίδης, Στρατής Τσοπανέλλης. Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης. Ακολούθησε το κόψιμο της πίτας του ΕΕΤΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ