Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στη Bόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην Aνατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός μόνο το απόγευμα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15-32, στα νησιά από 17-28 και στη Θεσσαλονίκη από 16-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς. H θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-32 βαθμούς.

ΤΗΝ ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ αδυναμία της ΝΔ να προσδιορίσει τις αιτίες της εσωκομματικής κρίσης, επιβεβαίωσε πανηγυρικά η συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σάββατο, γεγονός που προδικάζει τη διαιώνισή της στο ορατό μέλλον και, βέβαια, στο έκτακτο συνέδριο (σελίδες 12 - 13)

ΧΩΡΙΣ αντίπαλο, αλλά με ζόφο και βία να συνοδεύει την εκλογική διαδικασία, ο Αλ. Φουτζιμόρι φαίνεται πως εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος του Περού (σελίδα 20)

«ΝΑΙ» στην 11ωρη απασχόληση των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία υψηλών ταχυτήτων, «είπε» χτες η ΠΝΟ, «συμπλέοντας» με τους εφοπλιστές! (σελίδα 29)

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 24ωρης απεργίας - ως αρχή των κινητοποιήσεων - προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, ύστερα από απόφαση του σωματείου τους (σελίδα 30)

ΒΔΟΜΑΔΑ λήψης αποφάσεων για την καρατόμηση δημόσιων τραπεζών και ΔΕΚΟ είναι αυτή που διανύουμε, καθώς τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά σχήματα για την ιδιωτικοποίηση «της Ολυμπιακής Αεροπορίας», του ΟΤΕ, της Εμπορικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ και της Γενικής Τράπεζας. (σελίδα 33)

ΦΩΝΗ διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική αποσύνδεσης του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στην αυταρχική επιβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως μέσο πρόσληψης, ύψωσαν χτες οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί (σελίδα 36)

Το ΥΠΠΟ δε θα χρηματοδοτηθεί, αλλά θα δανειοδοτηθεί με 10 δισ., γιατί το «κράτος δεν έχει μια σακούλα για να δίνει λεφτά», όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, αλλά οι χορηγοί θα επανακτήσουν το προνόμιο της πλήρους φοροαπαλλαγής (σελίδα 41)

ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Δημοσθένης Ταμπάκος στον τελικό των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στη Βρέμη της Γερμανίας (σελίδα 46)

Μ' ΕΝΑ «αντίο», αιχμές και προσπάθεια εξαγνισμού, ολοκληρώθηκε μια εποχή, καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έθεσε τέλος σε μια περίπου 20ετή διαδρομή από τη θέση του προέδρου στην ΠΑΕ - Παναθηναϊκός (σελίδα 47)

ΜΕ ΜΙΑ «χολιγουντιανή» φιέστα, παρουσία περίπου 50.000 θεατών, αλλά και ευρεία νίκη επί της Παναχαϊκής με 5-1, ο Ολυμπιακός γιόρτασε την κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου τίτλου στο επαγγελματικό πρωτάθλημα (σελίδα 47)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1672 Γεννιέται ο Πέτρος ο Α', που ονομάστηκε και Μέγας Πέτρος. Ενας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της ευρωπαϊκής ιστορίας. Γιος του τσάρου Αλεξίου Α', ανέβηκε στον τσαρικό θρόνο σε ηλικία 10 ετών και παρέμεινε σ' αυτόν ως το τέλος της ζωής του, το 1725. Ικανότατος διπλωμάτης, ενστερνίστηκε τις ιδέες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού και κατόρθωσε να χαράξει την πορεία μετάβασης της Ρωσίας από το Μεσαίωνα στους Νεότερους Χρόνους και από το περιθώριο στο προσκήνιο των παγκόσμιων ιστορικών εξελίξεων.

Ο Μέγας Πέτρος πέρασε στην ιστορία της Ρωσίας σαν προοδευτικός κρατικός και στρατιωτικός παράγοντας, που «...επιτάχυνε την απομίμηση του δυτικού τρόπου ζωής από τη βαρβαρική Ρωσία, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει βάρβαρα μέσα πάλης, ενάντια στη βαρβαρότητα», όπως έγραφε ο Λένιν.

Η 66η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Εντεκα νεκροί από χτύπημα του ΝΑΤΟ σε γέφυρα στην κεντρική Σερβία. Οι πρώτες επιδημίες δηλητηριάσεων εμφανίζονται καθώς τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70%. Στο Κόσσοβο βομβαρδίζεται κομβόι δημοσιογράφων και σκοτώνεται ένας Σέρβος οδηγός.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ

1913 Στο Λονδίνο υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.

1935 Στη Γαλλία στο Λαϊκό Μέτωπο προσχωρούν όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

1947 Δεύτερη επίθεση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Φλώρινα.

1948 Δημοσιεύεται δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, στην οποία τονίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί και ενθαρρύνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρηνική εξομάλυνση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα.

1968 Ο στρατηγός Ντε Γκολ διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές για τις 23 Ιούνη, ενώ σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το γαλλικό λαό ισχυρίζεται ότι υπάρχει «κίνδυνος κομμουνιστικής δικτατορίας» και απειλεί εμμέσως με δικό του συνταγματικό πραξικόπημα και εμφύλια σύρραξη.

1980 Θύμα δολοφονικής απόπειρας πέφτει ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά από τα πυρά επαγγελματία δολοφόνου που τον χτύπησε πισώπλατα, στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.

1941: «Υπεξηρέθη η γερμανική σημαία»

Απρίλης 1941. Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη. Αυτή κατέβασαν το Μάη ο Λ. Σάντας και ο Μ. Γλέζος
Απρίλης 1941. Οι Γερμανοί υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη. Αυτή κατέβασαν το Μάη ο Λ. Σάντας και ο Μ. Γλέζος
Το πρωί της 31 Μάη 1941 η χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, που μόλυνε με την παρουσία της τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, δεν υπήρχε πια. «Δράστες» ήταν δυο φλογεροί Ελληνες πατριώτες ο Λάκης Σάντας και ο Μανόλης Γλέζος.

Ο Λάκης Σάντας σ' ένα κείμενο του, που υπάρχει στο αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου, περιγράφει αυτό το ηρωικό εγχείρημα. Αφού αναφέρει πώς αποφάσισαν με το Γλέζο το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας, περνάει στην περιγραφή της επιχείρησης που ξεκίνησε στις εννιάμισι το βράδυ της 30ής Μάη.

Αφού πέρασαν από τις φρουρές των Προπυλαίων, χρησιμοποιώντας ένα τοπογραφικό της Ακρόπολης από μια εγκυκλοπαίδεια, έφτασαν στον κοντό. «Λύσαμε το συρματόσχοινο, συνεχίζει, και τραβήξαμε για να την κατεβάσωμε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμιόμαστε και οι δυο για την κατεβάσωμε, μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε με τη σειρά να σκαρφαλώνουμε στον σιδερένιο κοντό για να τη φτάσωμε και να την κόψωμε. Μα ήταν αδύνατο να τη φτάσωμε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνωμε. Να φύγωμε χωρίς τη σημαία λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε να σπάσωμε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσωμε να τη σπάσωμε». Αρχισαν τότε «με χέρια και με δόντια» και σε λίγο το μισητό σύμβολο κατέβηκε. Εσκισαν τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη σημαία την έκαναν ρολό και την πέταξαν στη σπηλιά. «Ακούσαμε το γδούπο της και ησυχάσαμε», αφηγείται ο Λ. Σάντας.

Το κομμάτιασμα της χιτλερικής σημαίας κατατάραξε τους χιτλερικούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Στις 31 Μάη 1941 η γερμανική Κομαντατούρ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Κατά τη νύκτα της 30ης προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου».

Η γενναία πράξη του Γλέζου και του Σάντα, με το συμβολισμό της, προκάλεσε μεγάλο πατριωτικό ενθουσιασμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ