Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δικά τους τα σαλόνια...

Ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Κατερίνης στο «Δρόμο» του Αλαβάνου θρηνούν για τη χαμένη τιμή του ΚΚΕ, ο ένας παρουσιάζοντας την Αλέκα να χορεύει ταγκό με τον Γεωργιάδη, κι ο άλλος τον υπουργό Υγείας να επιδίδεται σε αβρότητες προς το ΚΚΕ. Κοινός καημός των δύο σχολιογράφων το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει τη θέση του ενός ή του άλλου φαρμακοβιομήχανου, αντίθετα έδειξε και μέσα στη Βουλή ότι η θέση που διατυπώνει δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το φάρμακο ή εξαιτίας του φαρμάκου, μια συζήτηση όπου η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν για το ποιος είναι ντίλερ ποιανού, ποιος είναι πλασιέ της τάδε, της α' ή της β' εταιρείας.

... και ξένη για το λαό η μοιρασιά τους

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και η κυβέρνηση για τη μοιρασιά της πίτας των φαρμακοβιομηχάνων τσακώνονταν. Οπου υπάρχει παραγωγή για το κέρδος και εμπόριο, εκεί είναι φυσικό να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Αλλά το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το φάρμακο-εμπόρευμα. Οπως επίσης και ότι «ελεύθερη αγορά και ενιαίο, δημόσιο, ισότιμο σύστημα Υγείας είναι ασυμβίβαστα», ότι «η κατάσταση σήμερα φτάνει στο σημείο να περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Επομένως, για μας αυτή είναι η ανηθικότητα της πολιτικής, πέρα από τις ανηθικότητες που υπάρχουν, με τη διαφθορά, τους χρηματισμούς κλπ.». Αυτές οι θέσεις του ΚΚΕ ενόχλησαν όσους είναι ταυτισμένοι με τη στρατηγική της «ελεύθερης αγοράς» και θέλουν μαντρωμένο το λαό στις λεπτομέρειες ενός συμφώνου συμβίωσης με την αστική τάξη.

Μια συζήτηση για την ανεργία...

«Φταίει η κρίση ή η οργάνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας για τη χαμηλή απασχολησιμότητα των νέων; Οι νέοι στην Ελλάδα διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας; Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας; Τα τρία αυτά ερωτήματα, στις 22 Νοεμβρίου, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση σε ημερίδα που οργάνωσε η Citi Ελλάδος σε συνεργασία με το Alba Business School at the American College of Greece, με θέμα: "Νεανική απασχολησιμότητα στην Ελλάδα σήμερα"». Το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή της Κυριακής» προβάλλει διιστάμενες απόψεις όσων πήραν μέρος στην ημερίδα, ως προς το τι φταίει για την ανεργία των νέων, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστοί πάνε να «βγάλουν λάδι» την κρίση ως αιτία της ανεργίας, όπως και να συγκαλύψουν ότι στον καπιταλισμό αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.

... και η στόχευση

Ετσι προβάλλουν το γεγονός ότι η εκπαίδευση χρειάζεται αναπροσαρμογές σε όλες τις βαθμίδες με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων. Βεβαίως η συγκεκριμένη προσέγγιση, έχει σχέση με την αιτιολόγηση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση την ακόμη πιο άμεση σχέση με τις επιχειρήσεις, γι' αυτό προβάλλουν την «έλλειψη δεξιοτήτων» καθώς και την ολοένα και πιο μαζική στροφή των μαθητών στη μαθητεία με το σύστημα «ταυτόχρονη εκπαίδευση με δουλειά στις επιχειρήσεις για εμπειρία». Ετσι και οι επιχειρήσεις αποκτούν ευέλικτο και τζάμπα εργατικό δυναμικό και η διαδικασία γίνεται «κόσκινο» για το πέρασμα στα ΑΕΙ. Τη νύφη την πληρώνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Πάρ' το αλλιώς...

«"Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένη από αυτά που ανακάλυψα ότι έχουν γίνει στην Ελλάδα μέσα από τις επαφές που πραγματοποίησα στην Αθήνα" σημειώνει η δήμαρχος του City του Λονδίνου Φιόνα Γουλφ. "Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας. Το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου επιθυμεί να προωθήσει νέες συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ναυτιλιακές"» (το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»). «Πολύφερνη νύφη» η ελληνική καπιταλιστική οικονομία για το κεφάλαιο διαφορετικών κρατών και μάλιστα αυτών που ανταγωνίζονται τη Γερμανία, που επίσης έχει βλέψεις. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Οι αντεργατικές, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που τσακίζουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δημιουργούν πεδίο δόξης λαμπρό για κερδοφορία. Προς τέρψιν ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός να το πάρει αλλιώς, αντιμονοπωλιακά, αντικαπιταλιστικά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντ.

1894 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

1911 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα.

1912 Στη ναυμαχία της Ελλης, ο ελληνικός στόλος αναγκάζει τον οθωμανικό να υποχωρήσει στα Στενά. Την ίδια μέρα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο ξεκινούν συζητήσεις στο Λονδίνο, με σκοπό τη λήξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1919 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

1930 Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζαν Λικ Γκοντάρ.

1932 Η αστυνομία επιτίθεται στα γραφεία της Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην Αθήνα, συλλαμβάνει 16 υπαλλήλους και τους παραπέμπει -μαζί με άλλους 15 που είχαν ήδη πιαστεί- σε δίκη για παράβαση του νόμου περί «απεργούντων υπαλλήλων», καθώς και του Ιδιώνυμου.

Την ίδια μέρα, η αστυνομία επιτίθεται στους αρτεργάτες, που βρίσκονταν σε απεργία για 4η συνεχόμενη μέρα και δολοφονεί τον εργάτη Γ. Αδαμόπουλο.

Η Αθήνα στρατοκρατείται. Δύο βουλευτές του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ), οι Νεφελούδης και Σκλάβαινας, συλλαμβάνονται, προκαλώντας μαζικές λαϊκές αντιδράσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά. Το απεργιακό κύμα διογκώνεται. Οι τροχιοδρομικοί στήνουν οδοφράγματα, οι ναυτεργάτες -που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν τους απεργούς φωταεριεργάτες- αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία, οι φοιτητές συγκρούονται με τους απεργοσπάστες, κ.ο.κ.

1944 Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΑΜ, χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της αξίωσης των Παπανδρέου και Σκόμπι να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Ο Παπανδρέου απαγορεύει την τελευταία στιγμή το συλλαλητήριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθως, το δολοφονικό σχέδιο των αστικών δυνάμεων τέθηκε σε δράση. Οι χωροφύλακες του Εβερτ (αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών και επί Κατοχής και επί κυβέρνησης Παπανδρέου), που ήταν ακροβολισμένοι απέναντι από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας 21 και τραυματίζοντας 140. Παρά την απροσδόκητη επίθεση η πορεία συνεχίστηκε, με τους συγκεντρωμένους να περνούν περήφανοι και απτόητοι ανάμεσα στις ριπές των χωροφυλάκων και τα τανκς των Εγγλέζων. Η μέρα αυτή θα μείνει στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού μας κινήματος ως ματωμένη Κυριακή.

1971 Νέος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξεσπά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές (έως τότε Ανατολικό Πακιστάν). Οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν μόλις 13 μέρες καταλήγοντας σε νίκη της Ινδίας και του Μπανγκλαντές.

1999 Στο Σιάτλ των ΗΠΑ, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν επί μέρες κατά της «παγκοσμιοποίησης», λήγει χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 135 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ