Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στα διάφορα μέτωπα πάλης

Διανομή σχολικών και άλλων ειδών σε παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών στην Ανατολική Αττική
Διανομή σχολικών και άλλων ειδών σε παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών στην Ανατολική Αττική
Τους άξονες γύρω από τους οποίους σχεδιάζει τη δράση της το επόμενο διάστημα, αλλά και την πείρα και τα συμπεράσματα από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας σε συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο.

Τα σοβαρά προβλήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις γύρω από το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, η οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η δραστηριότητα που ξεδιπλώθηκε γύρω από οξυμένα λαϊκά προβλήματα, οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας με την οποία η Ομοσπονδία απευθύνεται στις φοιτήτριες και τις σπουδάστριες, ήταν μερικά απ' όσα απασχόλησαν τη συζήτηση.

«Μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις το κίνημά μας έχει και σύνθετα καθήκοντα στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μας», σημείωσε στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

«Οι πρωτοβουλίες και η δράση μας το προηγούμενο διάστημα, τα συμπεράσματα που βγάζουμε πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για τη δική μας "επόμενη μέρα". Για να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και συνολικά τον αγώνα των γυναικών του καθημερινού μόχθου ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις που τσακίζουν τις ζωές μας και σπέρνουν πόλεμο και φτώχεια. Για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και την καταπίεση, για μια ζωή που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και η κυβερνητική κοροϊδία

Από την κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από την κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ βρέθηκαν «στο πόδι», για τα μεγάλα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς. Με ανακοινώσεις και εξορμήσεις, άνοιξαν τη συζήτηση με νέες μητέρες, που αναζητούσαν μια θέση στους σταθμούς για το παιδί τους, θέτοντας στο επίκεντρο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που μετατρέπει την Προσχολική Αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας και «πολυτέλεια» για τους γονείς που μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Στην κατεύθυνση αυτή πήραν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας από τους δήμους και την κυβέρνηση δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Κορύφωση αποτέλεσε η κινητοποίηση που οργανώθηκε από κοινού με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και την Ομοσπονδία Γονέων, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη βάση αυτή και με δεδομένο ότι τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που είτε αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, είτε βρίσκονται στην αναμονή για μια θέση σε δομή Προσχολικής Αγωγής, η ΟΓΕ δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τόσο απέναντι στους δήμους, όσο και στην κυβέρνηση.

Η πλούσια δραστηριότητα και το πλατύ άνοιγμα στις μητέρες αποτυπώθηκαν στις τοποθετήσεις που έγιναν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μέσα από αυτές υπογραμμίστηκε ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών, κυρίως σε μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και η έλλειψη βρεφικών τμημάτων που αποτελεί γενικευμένο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Εύβοια, οι δημοτικοί σταθμοί έχουν συνολικά 93 μόνο θέσεις για βρέφη.

Σε μια σειρά από πόλεις, παιδικοί σταθμοί κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με ευθύνη των δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης, που υποχρηματοδοτούν την Προσχολική Αγωγή, δεν λύνουν προβλήματα υποδομών, δεν μετεγκαθιστούν σταθμούς εκεί που υπάρχει πρόβλημα, ενώ με τη συνολικότερη πολιτική τους ενισχύουν σταθερά την εμπορευματοποίηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις δημοτικών αρχών, που διατηρούν κάποια αποθεματικά στα ταμεία τους ή στα νομικά τους πρόσωπα, στις προτεραιότητές τους δεν είναι η στήριξη των παιδικών σταθμών, ή άλλων στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, αλλά μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δράσης.

Απαράδεκτες είναι όμως και οι εργασιακές σχέσεις στους παιδικούς σταθμούς. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα, όπως τονίστηκε, οι συμβάσεις με τις οποίες δουλεύει το 1/3 του προσωπικού, λήγουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στον προσανατολισμό τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν σταθερά την αποκάλυψη της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι τάχα δεν έχουν μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς παιδιά φτωχών οικογενειών, καθώς αυτά υποτίθεται πως αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που μεταφέρθηκε στη συνεδρίαση: Στο Πέραμα, με βάση την καταγραφή στο δημοτολόγιο, υπάρχουν 580 παιδιά κάτω των 2,5 ετών. Ωστόσο, στο βρεφικό σταθμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 12 βρέφη (!) σε μια περιοχή που οι λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη δουλειά με τσακισμένα δικαιώματα, τη φτώχεια.

Πολύμορφη δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές

Στην ημερήσια διάταξη της δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων το προηγούμενο διάστημα, επομένως και στη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, βρέθηκε η οργάνωση της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους στην Ανατολική Αττική.

Δίπλα σε αυτήν και η συζήτηση για την εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνει απροστάτευτο το λαό από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.

«Η δική μας παρέμβαση πρέπει να αναδεικνύει στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», τονίστηκε στην εισήγηση του προεδρείου.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας θεωρείται "κόστος", το οποίο μάλιστα πρέπει συνεχώς να μειώνεται, για χάρη των ματωμένων πλεονασμάτων, για να περισσεύουν χρήματα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που χτίζουν την κερδοφορία τους πάνω στα αποκαΐδια των δικών μας δικαιωμάτων», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι Ομάδες της ΟΓΕ σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη στηρίζουν με την καθημερινή τους δράση τη λειτουργία του Στεκιού Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στην περιοχή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα αυτή, έχουν γίνει έμπρακτο παράδειγμα για το περιεχόμενο της αλληλεγγύης, ενώ οι «κεραίες» τους εντοπίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των οικογενειών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Αλλο ένα παράδειγμα για τη δράση Συλλόγων και Ομάδων αποτελεί η παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί στις οικογένειες που ζουν στα δυτικά προάστια της Αττικής η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Συστατικό στοιχείο αυτής της παρέμβασης είναι η ανάδειξη της πραγματικής αιτίας του προβλήματος, που δεν είναι αποσπασμένη από τη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν, εκθέτοντας τους κατοίκους της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους.

«Δεν έχουμε δυο ζωές, για να τους χαρίσουμε αυτή»: Με το πετυχημένο αυτό σύνθημα και το αίτημα για «διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού», οι δυνάμεις της ΟΓΕ συμμετείχαν, μαζί με συνδικάτα και άλλους φορείς, σε κινητοποιήσεις για να κλείσει ο ΧΥΤΑ. Το πλατύ άνοιγμα που σχεδίασαν και υλοποίησαν στις γυναίκες, η απεύθυνση σε μαζικούς φορείς και συλλόγους, η συζήτηση και η διαπάλη γύρω από το ζήτημα είχαν ως αποτέλεσμα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες να «αγκαλιαστούν» από δεκάδες γυναίκες.

Συνέχεια στην καμπάνια στις φοιτήτριες - σπουδάστριες

Το επόμενο διάστημα οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σχεδιάζουν πρωτοβουλίες με τις οποίες θα ξαναπιάσουν το νήμα της καμπάνιας στις φοιτήτριες και τις σπουδάστριες. Μετά τις εξορμήσεις, τις παρεμβάσεις και τις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά σε σχολές, οργανώνουν τα επόμενα βήματά τους, με στόχο να κατακτήσουν τη σταθερή παρουσία τους σε μια σειρά από σχολές.

Στην Αττική, η Ομοσπονδία σχεδιάζει να διοργανώσει εκδήλωση στην Αττική, προκειμένου να καλέσει τις νέες που γνώρισε στις σχολές. Στη Δυτική Μακεδονία, οι Σύλλογοι έχουν στείλει επιστολές στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, με τις οποίες τους απευθύνουν κάλεσμα να οργανώσουν από κοινού θεματικές εκδηλώσεις. Στις προτάσεις που καταθέτουν οι Σύλλογοι της ΟΓΕ έχουν λάβει υπόψη τα διαφορετικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τις φοιτήτριες, ανάλογα με το αντικείμενο της σχολής στην οποία σπουδάζουν.

Εκτός από τις σχολές, πρωτοβουλίες σχεδιάζονται σε χώρους δουλειάς και πρακτικής άσκησης των φοιτητριών. Στην προσπάθεια αυτή, ως θετικό παράδειγμα αναφέρθηκε η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύλλογο στο Αγρίνιο στη γυναικολογική - μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της πόλης, με μεγάλη συμμετοχή τόσο εργαζομένων όσο και σπουδαστριών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Κοινή δράση για την κυριακάτικη αργία

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτίμησε τέλος την κοινή δράση που ανέπτυξε η Ομοσπονδία μέσα στο καλοκαίρι με σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τον Ιούνη και τον Ιούλη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στηρίχθηκαν από τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών, προετοιμάστηκαν και κλιμακώθηκαν μέσα από κοινές συσκέψεις και εξορμήσεις.

Με δεδομένο ότι μέσα στο Νοέμβρη τα καταστήματα θα ανοίξουν για μια ακόμα Κυριακή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σχεδιάζουν τη συνέχεια της αυτοτελούς και κοινής τους δράσης, με στόχο οι πρωτοβουλίες να επεκταθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και περιοχές της χώρας.


Ε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ