Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η θέση των λαϊκών δυνάμεων που ανησυχούν για τις εξελίξεις και τον πόλεμο είναι στη δράση, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της ΤΕ Χανίων μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή η εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με θέμα «Συναγερμός! Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία». Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο της ΚΝΕ και ακολούθησε η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η ομιλία και τα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν στη συνέχεια, έδωσαν αφορμή για την πλούσια συζήτηση, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου.

* * *

«Η σημερινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στα Χανιά είναι συνέχεια σημαντικών εκδηλώσεων με τις οποίες το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, εργατικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς διατράνωσαν τη θέλησή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Ελλάδας.

Η στάση αυτή είναι στάση ευθύνης και έχει μεγάλη σημασία για τον λαό μας, για τον λαό της Κρήτης, συνδέεται με τον διαχρονικό αγώνα για να κλείσει η αμερικανική βάση στη Σούδα που εκπληρώνει πολύ επικίνδυνο ρόλο σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι στάση ευθύνης η καταδίκη των επιθέσεων, των τραμπουκισμών των Αμερικανών στρατιωτών κατά του λαού της περιοχής, που έφτασαν προχτές μέχρι του σημείου να μπουκάρουν σε ξενοδοχείο, στο δωμάτιο μιας 14χρονης, η οποία πραγματικά έδειξε ετοιμότητα και παλικαριά.

Οι Αμερικανοί κινούνται όπως γουστάρουν με το αίσθημα του επικυρίαρχου, με την κάλυψη των κυβερνήσεων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που έχουν μεγάλες ευθύνες. Το θέμα δεν έχει κλείσει, οι κυβερνητικές δικαιολογίες είναι απαράδεκτες, η χρόνια ατιμωρησία ανοίγει τον δρόμο για διαιώνιση αυτού του προβλήματος κι εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά η πάλη του χανιώτικου λαού.


Οι λαϊκές δυνάμεις ανησυχούν, προβληματίζονται για το πού πάνε οι εξελίξεις, διψούν για συζήτηση και οι κομμουνιστές τούς λένε, "είμαστε εδώ", να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μαζί τον κοινό μας αγώνα γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, η τραγωδία που εξελίσσεται στο ουκρανικό μέτωπο, η επίθεση στο σύνολο των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, το κύμα της ακρίβειας που έχει φέρει τις λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση.

Τους λέμε ότι η θέση τους είναι μέσα στη δράση, στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, στο αντιπολεμικό κίνημα. Η θέση τους είναι στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, γιατί έτσι θα πολλαπλασιαστεί η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, θα συγκεντρωθούν δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση (...)

Ολες οι κυβερνήσεις είναι συνένοχες

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τη συμμετοχή στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟικού δολοφονικού οργανισμού.

Είναι συνένοχες για τις στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου, μεταφοράς δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη για την περικύκλωση της Ρωσίας. Ολες έχουν ευθύνη που έγινε η Ελλάδα "θύτης" άλλων λαών και στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως έχει προειδοποιήσει η ρωσική ηγεσία.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ανέλαβε τα κυβερνητικά ηνία παράτησε γρήγορα κι αυτά ακόμα τα ψευτοσυνθήματα και η κυβέρνησή του άνοιξε τον "στρατηγικό διάλογο" με τις ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων, υπέγραψε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών που υλοποιεί η ΝΔ. Σήμερα, αναπαράγει τα προσχήματα και καλύπτει τις ευθύνες ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συναινεί σε όλους τους στόχους της εμπλοκής που βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, φτάνει, όπως λέει, να είναι στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων που θέτουν οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές.

Βασικό εργαλείο της εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι η βάση της Σούδας, το καμάρι των Αμερικανών και του πρέσβη Πάιατ. Η βάση αυτή πρωταγωνιστεί σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. Από εδώ εφόρμησαν τα μαχητικά αεροσκάφη στους πολέμους στον Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη. Από εδώ φόρτωσαν πυραύλους τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες που βομβάρδισαν τους λαούς.

Αυτό γίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Σούδα είναι κέντρο ανεφοδιασμού, μαχητικών και πλοίων, ισχυρή κατασκοπευτική βάση, χώρος πρόσβασης πυρηνικών υποβρυχίων, βάση αεροπλανοφόρων, με εγκαταστάσεις που επεκτείνονται διαρκώς για να στεγάσουν περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις πανέτοιμες για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Κρήτη είναι περικυκλωμένη από ΝΑΤΟικά σκάφη και δίπλα τους ρωσικά καταδρομικά. Οι απολογητές του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, οι κυβερνητικοί, κρατικοί μηχανισμοί, η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, συμφέροντα συνδεδεμένα με τη βάση, είναι αντίπαλοι του κρητικού λαού.

Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το γνωστό παραμύθι που πλασάρουν για να κλείσουν τα μάτια των εργαζομένων και των παιδιών τους που ζουν πάνω σε μια απενεργοποιημένη βόμβα. Ο λαός έχει υποχρέωση να δώσει αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου (...)

Ο ανταγωνισμός έχει μπει σε νέα φάση

Μετά την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις, 8 πολυεθνικές μονάδες μάχης, σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Βουλγαρία. Εξετάζεται η ένταξη στη ΝΑΤΟική συμμαχία, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και η ρωσική ηγεσία απειλεί.

Τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ έχουν θέσει σε επιφυλακή τα πυρηνικά όπλα. Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων με ταχύτητα δέκα φορές περισσότερο από την ταχύτητα του ήχου από την πλευρά της Ρωσίας αναβαθμίζει το επίπεδο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν και άλλες θερμές εστίες, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή. Καιροφυλακτεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Ο κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι μεγάλος. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι πολεμοκάπηλες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, Μπάιντεν, στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν επιλέξει στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, στρατόπεδο ληστών. Το ΚΚΕ έχει επιλέξει την κοινή πάλη των λαών για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και ό,τι κι αν κάνουν οι υποστηριχτές του ευρωατλαντισμού η φωνή αυτή θα ακούγεται δυνατά, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στις διαδηλώσεις.

Οι θιασώτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι με την πλευρά του άδικου και βάρβαρου πολέμου, με την πλευρά της εμπλοκής που στρέφεται κατά των λαών.

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, κατά της εμπλοκής της χώρας και της συμμετοχής στον πόλεμο (...)

Η πολιτική που έχει κριτήριο το κέρδος των λίγων συσσωρεύει βάσανα για τους πολλούς

Ο λαός υποφέρει. Καθημερινά γίνεται συζήτηση μέσα στα λαϊκά νοικοκυριά πώς θα τα βγάλουν πέρα, πώς θα πληρώσουν για τη στέγαση, τα τρόφιμα, τα καύσιμα για να πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, πώς θα αντιμετωπίσουν τη λυπητερή των λογαριασμών για το ρεύμα, πώς θα ανταποκριθούν στα έξοδα για τη μόρφωση των παιδιών.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, διατηρεί σε άθλια επίπεδα τους μισθούς και τις συντάξεις, ενισχύει τα φορομπηχτικά μέτρα και πετάει κάποια ψίχουλα ταμπουρωμένη πίσω από την "αντοχή της οικονομίας" και τις "δημοσιονομικές υποχρεώσεις", δίνοντας ταυτόχρονα δισεκατομμύρια στα μονοπώλια.

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός φουσκώνει τα πανιά της λεγόμενης ενεργειακής αναβάθμισης, της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό κόμβο, καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες για τις έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό να ακουμπήσει τις ελπίδες του στην αμερικανική "ExxonMobil", στη γαλλική TOTAL, στα "Ελληνικά Πετρέλαια", σε μια περιοχή που βράζουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, διασταυρώνονται μεγάλα συμφέροντα και παρεμβαίνουν οι αστικές τάξεις της Λιβύης και της Τουρκίας.

Ποιος ωφελείται; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Ο λαός ή τα μονοπώλια;

Απαντάμε κατηγορηματικά: Η πολιτική και η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος των λίγων θα συσσωρεύει βάσανα για τους πολλούς, η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια θα συνεχιστούν μέχρι ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια που ταλαιπωρούν τη λαϊκή οικογένεια οφείλονται στην πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "πράσινης μετάβασης", στην απολιγνιτοποίηση, στο "εμπόριο ρύπων" που αύξησε την τιμή του λιγνίτη, στην πολιτική που μετέτρεψε το πανάκριβο φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο. Οι επιμέρους μικροδιαφορές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στην κεντρική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που υποστηρίζει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ, με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος, με εργαλεία την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν "εμπορεύματα" (...)

Οι καπιταλιστές κρίσεις, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν μόνιμα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, η ανεργία και η φτώχεια θέτουν πιο επιτακτικά την αναγκαιότητα της πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, για τον σοσιαλισμό, που είναι ταυτισμένος με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, σε κάθε αστική κυβέρνηση και κόμμα.

Μέσα στον αγώνα μπορούν να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ ακόμα περισσότερες λαϊκές δυνάμεις που αγωνιούν για την πορεία των εξελίξεων και διαπιστώνουν στην πράξη ότι τα αστικά κόμματα, που φορούν τη μάσκα του σωτήρα, είναι εκφραστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, υπερασπιστές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αντίπαλοι του λαού μας».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω σε πολέμους και στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση της ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», με ομιλητή τον Α. Ραλλάτο

Μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα επίκαιρη εκδήλωση διοργάνωσε η ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ, με θέμα «Η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα των σχεδίων της "πράσινης ανάπτυξης"». Ομιλητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος.

Αρχικά αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στις θέσεις του ΚΚΕ για αυτόν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως αυτός οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ακρίβεια τα τρόφιμα και βασικά εμπορεύματα, αλλά αξιοποιείται από τα αστικά κόμματα για να συγκαλυφθεί η πραγματική, βαθύτερη αιτία της αύξησης της ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική αυτή, όπως και στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης που προωθούν συστηματικά από το 2011 όλες οι αστικές κυβερνήσεις, με πρόσχημα το κόστος εξόρυξης, που είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ΕΕ, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών. Στην υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, που επιβάλλεται στο πλαίσιο της ΕΕ και στοχεύει στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», καθιστώντας τεχνητά πιο ακριβή και ασύμφορη την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Ανέδειξε ότι οι διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 από την κυβερνητική πολιτική δεν αμφισβητούν αυτές τις κατευθύνσεις, συνέπεια των οποίων είναι οι ήδη βαριές αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, καλεί την κυβέρνηση να επιβραδύνει τον ρυθμό της απολιγνιτοποίησης ενώ δεν αμφισβητεί το πλαίσιο της ΕΕ, που κάνει πιο ακριβή τη λιγνιτοπαραγωγή.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» επιβάλλει το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, επιλογή που εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών που μεταφέρουν εισαγόμενο αμερικανικό LNG, δηλαδή υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και ότι οι χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου ανέβαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και πριν την ουκρανική κρίση είχαν ήδη αυξηθεί κατά 600%.

Αναφερόμενος στην «πράσινη ανάπτυξη» τόνισε ότι οι πολυεθνικές, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, τα ιμπεριαλιστικά αστικά κράτη και οι λυκοσυμμαχίες τους, μέσα από ένα πλαίσιο λυσσαλέου ανταγωνισμού για το κέρδος, επιδιώκουν να εντάξουν όλους τους φυσικούς πόρους και τις πρώτες ύλες στην «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση», να προσαρμόσουν τους κλάδους της παραγωγής ώστε να αναδιανεμηθούν οι αγορές και να βρεθούν νέες «πράσινες» διέξοδοι για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Οπως σημείωσε: «Τα αστικά κράτη χρηματοδοτούν τους ομίλους που προχωρούν σε τέτοιες "πράσινες" επενδύσεις χρησιμοποιώντας πόρους της επεκτατικής διαχείρισης, το τύπωμα νέου χρήματος και τον κρατικό δανεισμό, πολλαπλασιάζοντας την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επενδύσεις αυτές, και την ίδια στιγμή προχωρούν σε μέτρα απαξίωσης του κεφαλαίου που αποτιμάται ως μη "πράσινο".

Η πείρα δείχνει όμως ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Το αποδεικνύει και ο πόλεμος των ληστών, που είναι σε εξέλιξη.

Το παράδειγμα των ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικό. Μόνο στην Ελλάδα, δεκάδες δισ. ευρώ δίνονται για επενδύσεις σε ΑΠΕ, των οποίων το ρεύμα είναι πανάκριβο. Είναι σχεδόν 3-4 φορές πάνω από το φυσικό κόστος της παραγωγής λιγνίτη και του φορτώνουν επιπλέον κόστος, ώστε να γίνεται η λιγνιτοπαραγωγή ασύμφορη.

Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της "πράσινης μετάβασης" του "πράσινου New Deal", της "ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας", γιατί, επιπλέον, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει είναι ανεπαρκή σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και γιατί οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν διαμορφώσει τεχνολογικά πλεονεκτήματα και υποδομή για την εξαγωγή εμπορευμάτων "πράσινης τεχνολογίας", απέναντι στον ανταγωνισμό για το κέρδος με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η Γερμανία στην ΕΕ δίνει τον τόνο αποφασιστικά, ως πρωτοπόρος και στην παραγωγή "πράσινων" προϊόντων εξασφαλίζοντας κέρδη για ένα μεγάλο κομμάτι της γερμανικής βιομηχανίας».

Η λύση για τους λαούς βρίσκεται στον αντίποδα την καπιταλιστικής ανάπτυξης

Συνεχίζοντας ο Α. Ραλλάτος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ επιμένει να φωτίζει πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη, που εντείνει την εμπορευματοποίηση των πάντων, "πράσινη" ή "βρώμικη", της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ ή οποιοδήποτε άλλου συνδυασμού αστικών κομμάτων, είναι για τους εργαζόμενους ίδια και στην ουσία απαράλλακτη, εκμεταλλευτική, αντίθετη με τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος, και δεν πρέπει να την αποδεχτούν.

Η λύση για τους λαούς βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Βρίσκεται στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μόνο η σοσιαλιστική παραγωγή, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και του εργατικού ελέγχου, μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου, τη βελτίωση των όρων εργασίας. Να οργανώσει την παραγωγή στο σύνολό της και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες και σε ποιο βαθμό είναι χρήσιμες και απαραίτητες ή περιττές και ζημιογόνες για την κοινωνική ευημερία.

Με αυτό το κριτήριο μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, νερό, ΑΠΕ), και έτσι θα εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια, θα εξασφαλίσει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την προστασία του περιβάλλοντος».

ΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τη γυναικεία ανισοτιμία την Πέμπτη 31 Μάρτη

Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, απευθυνόμενες στους φοιτητές, στους καθηγητές και τους εργαζόμενους, πραγματοποιούν η ΤΕ Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Περιφερειακή Οργάνωση της ΚΝΕ, μπροστά στην πολιτική εκδήλωση που ετοιμάζουν για την Πέμπτη 31 Μάρτη, με θέμα: «Σπάμε τον κύκλο της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας».

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος των Νηπιαγωγών (στο Ρίο) στη 1.30 μ.μ., θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηδη, οι Κομματικές Οργανώσεις και οι αντίστοιχες της ΚΝΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης, συγκροτώντας και ερωτηματολόγιο, το οποίο μοιράζεται πλατιά στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Μεταξύ των ερωτήσεων που γίνονται, είναι αν «η τυπική αναγνώριση ορισμένων δικαιωμάτων των γυναικών άλλαξε ουσιαστικά τη θέση της στην κοινωνία», «ποιος ευθύνεται για την ανισότιμη θέση της γυναίκας», αν «είναι ισότιμες όλες οι γυναίκες», καθώς και «αν η κοινωνική εγκληματικότητα αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό».

Τα στοιχεία από τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της Πέμπτης, όπου θα λειτουργήσει και έκθεση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το γυναικείο ζήτημα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η τριήμερη επίσκεψη σε Γράμμο - Βίτσι

Σε ένα τριήμερο γεμάτο συγκίνηση και έμπνευση από την ηρωική δράση των κομμουνιστών την περίοδο 1940 - 1949 εξελίχθηκε η επίσκεψη στον Γράμμο και στο Βίτσι από την Τομεακή Οργάνωση ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, επίσκεψη η όποια πραγματοποιήθηκε από 25 έως 27 Μάρτη, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και τα μοναδικά τοπία της, τα οποία είναι σημαδεμένα στην κυριολεξία με το αίμα των αγωνιστών του ΔΣΕ, ενώ η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ξενάγηση πραγματοποιήθηκαν από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αρχή έγινε από την επίσκεψη στο Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, ενώ την επόμενη μέρα ακολούθησε η στάση στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Εκεί ο Δ. Γόντικας εξιστόρησε τον μεγάλο ελιγμό που έκαναν οι δυνάμεις του ΔΣΕ από τον Γράμμο στο Βίτσι το καλοκαίρι του 1948, ύστερα από 75 μέρες μαχών. Ακόμα, έγινε ξενάγηση σε χωριά και αντίστοιχα μνημεία που σηματοδοτούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, και ιδιαίτερα στην Ελεύθερη Ελλάδα. Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ο αστικός στρατός εξαφάνισε στην κυριολεξία ολόκληρα χωριά στο πλαίσιο του χτυπήματος του ΔΣΕ.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα των επισκέψεων το Μνημείο που στήθηκε από το ΚΚΕ στη Φλώρινα, για να τιμήσει τους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Φλώρινας (11-13/2/1949). Από τον ηρωικό αυτό τόπο στάλθηκε μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με το σύνθημα «Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Οι λαοί θα νικήσουν».


Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο για τον ΔΣΕ το οποίο κατασκεύασε το ΚΚΕ στο χωριό Θεοτόκος, στην καρδιά του Γράμμου, και με τους εκδρομείς να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής γεμάτοι με το αίσθημα της μαχητικής αισιοδοξίας για τους αγώνες που έπονται.


ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης από την επίσκεψη στο Βελιγράδι

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η επίσκεψη των Τομεακών Οργανώσεων Εκπαιδευτικών και Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Βελιγράδι.

Κέφι, γνώση και ενθουσιασμός είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτήρισαν τη διήμερη επίσκεψη, που είχε στόχο να σηματοδοτήσει τη σταθερή πάλη των κομμουνιστών, τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζουν στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στον αγώνα για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ενίσχυση της κοινής πάλης των λαών.

Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε - όχι τυχαία - στις 24 Μάρτη, μέρα που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι το 1999 από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα.

Το στίγμα της επίσκεψης έδωσε η πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το βομβαρδισμένο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Συνθήματα όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», τράνταξαν την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάντερ Μπανιάνατς, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στάση του ελληνικού λαού και του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναδεικνύοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των λαών.

Από τη συγκέντρωση έξω από το βομβαρδισμένο υπ. Αμυνας
Από τη συγκέντρωση έξω από το βομβαρδισμένο υπ. Αμυνας
Η κεντρική ομιλία έγινε από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Πριν από 23 χρόνια, εκείνη την άνοιξη του 1999 άνοιξε για τη Γιουγκοσλαβία μία μαύρη αιματοβαμμένη περίοδος της ιστορίας της. Το βράδυ της 24ης Μάρτη ο ουρανός της χώρας φωτίστηκε από τη φωτιά που ξερνούσαν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι. Η γη που σήμερα πατάμε δέχθηκε για 78 μέρες πάνω από 420.000 βλήματα, πυραύλους, βόμβες, πολλές μάλιστα ραδιενεργού απεμπλουτισμένου ουρανίου. Δέχθηκε περίπου 37.000 βόμβες διασποράς που σκόρπισαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων, τα 3/4 εκ των οποίων ήταν άμαχοι, τουλάχιστον 400 ήταν παιδιά. Εκείνες τις μέρες βομβαρδίστηκε και το κτίριο που είδαμε απέναντι, το οποίο διατηρείται έτσι μέχρι και τις μέρες μας, σημάδι της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Η Γιουγκοσλαβία βρέθηκε τότε στο στόχαστρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Είχαν περάσει λίγα χρόνια από τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τα άλλα κράτη. Οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είχαν επικρατήσει πλήρως σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στη Γιουγκοσλαβία. Το μοίρασμα των νέων πρόσφατα κερδισμένων από τον καπιταλισμό χωρών είχε αρχίσει και η Γιουγκοσλαβία στο κέντρο των Βαλκανίων έγινε στόχος για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Στη σκακιέρα - βλέπετε - του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού τους με την καπιταλιστική Ρωσία και Κίνα, μία κατακερματισμένη και ΝΑΤΟποιημένη Γιουγκοσλαβία θα τους βοηθούσε να κερδίσουν πόντους.

Από την ξενάγηση στο Πάρκο «Kalemegdan»
Από την ξενάγηση στο Πάρκο «Kalemegdan»
Αλλωστε, οι ίδιες οι ανατροπές είχαν ανοίξει τους ασκούς τους Αιόλου πριν φτάσουμε στους βομβαρδισμούς. (...)

Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν ξεχνάμε. Αλλωστε, όσες κι αν είναι οι διαφορές από πόλεμο σε πόλεμο, όλες οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις έχουν πάντα πολλές περισσότερες ομοιότητες. Ετσι που κάθε νέος πόλεμος να σου θυμίζει τους προηγούμενους (...)».

Κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην μπει κάτω από ξένες σημαίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσία.

Η ομιλήτρια αναλυτικά αναφέρθηκε και στη στάση των κομμουνιστών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στον πόλεμο. «Αυτός ο πόλεμος που διεξάγεται τώρα, τώρα που μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, στη φάση που ολοκληρώθηκε το μοίρασμα των αγορών και ξεκινάει το ξαναμοίρασμά τους, εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Κινδύνους γενίκευσης με απρόβλεπτες διαστάσεις», επεσήμανε η Βαγγελιώ Πλατανιά, σημειώνοντας πως «οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι κρίσιμο ζήτημα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μην μπει κάτω από ξένες σημαίες. Να μη διαλέξει ιμπεριαλιστή, να μη διαλέξει στρατόπεδο ληστών. (...)

Γιατί για να νικήσει ο λαός πρέπει να χάσουν όλοι οι ιμπεριαλιστές.

Αρα είναι κρίσιμο ζήτημα η αποδυνάμωσή τους σε κάθε χώρα. Γι' αυτό και ως ΚΚΕ παλεύουμε για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο, για να μην παρασχεθεί καμία επιπλέον βοήθεια και διευκόλυνση. Παλεύουμε για να κλείσουν τα πολεμικά ορμητήρια, οι στρατιωτικές βάσεις. Για να μη φύγει ούτε ένας φαντάρος εκτός συνόρων. (...)

Εδώ, στο πολύπαθο και πανέμορφο Βελιγράδι θέλουμε να επαναλάβουμε την εκτίμηση του Κόμματός μας ότι μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη δεκαετία του 21ου αιώνα. Μπαίνουμε στη δεκαετία που θα κριθούν πολλά. Ξέρουμε πως ο πόλεμος δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αρκεί οι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στη μήτρα του, τον καπιταλισμό. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα με την πάλη μας. Αυτόν τον δρόμο θα τον βαδίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου από κοινού τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας τραγούδησαν - ταυτόχρονα στα Ελληνικά και τα Σερβικά - τη «Διεθνή».

Στη διήμερη διαμονή τους τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη - «μνημείο», να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της, να δουν σημαντικά σημεία σε αυτήν (όπως το Πάρκο Kalemegdan, ο ναός του Αγίου Σάββα, το μουσείο Τέσλα κ.ά.). Ενώ ανήμερα της 25ης Μαρτίου δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στον Πύργο που φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε ο Ρ. Φεραίος.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ