Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό - ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ Ο ΑΝΑΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΕΝΑΡΙΑ «Β' ΓΥΡΟΥ» - ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψίχουλα στον Τέως, αντί των 165 δισ. δρχ.- ΨΙΛΙ - ΚΟΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βασιλική περιουσία: ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνική κυβέρνηση - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΝΑΡΧΕΣ (φωτό Χριστοδουλάκη, Βενιζέλου, Φλωρίδη, Πάχτα).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε πλήρη διάλυση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΝΟΜΟΣ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΨΑΛΙΔΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

ΑΥΓΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΧΩΡΙΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Δημόσιο: ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΚΑΠΕΛΟ» ΕΩΣ 100% ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ 82.500 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 82.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

ΧΩΡΑ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ Ο ΜΑΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ».

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εφιάλτης: «Η επαναδιατύπωση του Συμφώνου Σταθερότητας που ετοιμάζει η Κομισιόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, το δημόσιο χρέος αναδεικνύεται σε θεμελιώδες κριτήριο ορθής οικονομικής πολιτικής από τα κράτη - μέλη, από κοινού με το έλλειμμα. Στην εισήγηση της Επιτροπής, που θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών και στη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει ρητή αναφορά στην Ελλάδα η οποία, όπως και η Ιταλία αποτελούν τις πλέον ανησυχητικές περιπτώσεις, καθώς το χρέος τους παραμένει σαφώς άνω του 100% του ΑΕΠ» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις: «Σε επιτήρηση τίθεται η ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο παρουσιάζουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 105% του ΑΕΠ... Σύμφωνα με την Επιτροπή, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 60% του ΑΕΠ ή να μειώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες προσδιορίζεται μείωση 4-5% του ΑΕΠ ετησίως. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων ή περικοπής επιδοτήσεων και την εξαίρεσή τους από τις ενισχύσεις του Ταμείου Συνοχής, μέτρο που ισχύει για τα υπερβολικά ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρή πολιτική λιτότητας και μέσω αποκρατικοποιήσεων να αντλήσει έσοδα που θα τα διαθέσει εξ ολοκλήρου στη μείωση του χρέους» (ΒΗΜΑ).

Στα μέτρα των ισχυρών: «Τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες είναι κακά για την ελληνική οικονομία. Αυτή, καθώς και άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος (Ιταλία και Βέλγιο) καλούνται τώρα να πληρώσουν τον "συμβιβασμό" του Συμφώνου Σταθερότητας "στα μέτρα και τα σταθμά" των ισχυρότερων οικονομιών» (Σεραφείμ Πολίτης - ΝΕΑ).

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΛΥΣΗΣ

ΩΜΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ:: «Η απόφαση του κ. Ανάν να ζητήσει από τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να του αποστείλουν, έως το Σάββατο, γραπτώς αντιπροτάσεις επί των σημείων του σχεδίου του με τα οποία διαφωνούν, θέτει σε κίνηση τη διαδικασία επιβολής της λύσης... Εντός της επομένης εβδομάδας οι μεσολαβητές θα καταλήξουν στην τελική μορφή του σχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί πιεστικά στις δύο πλευρές ως "βάση για συμφωνία", και όχι πλέον ως "βάση για διαπραγμάτευση". Θα περάσουμε, δηλαδή, ανοιχτά στο δίλημμα "το δέχεστε ως έχει ή το απορρίπτετε", με προφανείς συνέπειες για κάθε πλευρά. Η επιβολή της λύσης αυτής, την οποία θα διαμορφώσουν από κοινού Βρετανία και ΗΠΑ, υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει χρονικό ορίζοντα την Κοπεγχάγη» (Αθ. Ελλις - ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον - «ΝΕΑ»)

ΦΩΝΑΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ! «Καθώς οι αρμόδιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις και τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς, καλό θα ήταν να διδαχθούν από τη "σκληρή" στάση του κ. Ντενκτάς και να μην ακολουθήσουν την τακτική της ήπιας, συγκαταβατικής στάσης, που εμφάνισαν μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν πριν από δύο εβδομάδες. Ας ανεβάσουν τους τόνους και ας ζητήσουν το μέγιστο, επικαλούμενοι τα πλείστα λογικά επιχειρήματα που τους προσφέρει το σχέδιο Ανάν, για να ελπίζουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τον συγκερασμό θέσεων. Δεν είναι τώρα η στιγμή της "συνεργάσιμης" στάσης... Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούν ότι θα κληθούν να "περάσουν" στην κοινή γνώμη το "τελικό προϊόν". Γι' αυτό τώρα, λίγο πριν το τέλος, χρειάζεται να απαιτήσουν» (Ο ίδιος).

Το Μάαστριχτ πέθανε - Ζήτω το Μάαστριχτ Νο2!

Η άνωθεν αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποδεικνύεται ότι είχε στόχο να το καταστήσει πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό...

Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Δεν πάει πολύς καιρός, που, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, χαρακτήριζε «ηλίθιο» το Σύμφωνο Σταθερότητας, ορισμένοι (όχι πάντως η κυβέρνηση Σημίτη...) έσπευδαν να κηρύξουν το τέλος της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» στην ΕΕ και να θάψουν με τιμές το Μάαστριχτ. Να, όμως, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται τώρα, όχι απλά να «νεκραναστήσει» το Μάαστριχτ, αλλά να το ισχυροποιήσει και επεκτείνει. Αποδεικνύεται έτσι ότι η άνωθεν «αμφισβήτηση» του Συμφώνου Σταθερότητας είχε στόχο να το καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό και «λειτουργικό» εργαλείο στα χέρια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την αδιάλειπτη επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο Μάαστριχτ, σε άρρηκτη συνέχεια του Μάαστριχτ Νο1, το οποίο «εγγυάται» νέα δεινά για τους λαούς της ΕΕ: Περισσότερη φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Αυτό σημαίνουν πρακτικά οι πέντε προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που παρουσίασε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Ειδικά για την Ελλάδα, που έχει δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ και πρέπει να το κατεβάζει κάθε χρόνο κατά 4-5%(!), το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας σημαίνει άγρια περικοπή των δημόσιων (διάβαζε κοινωνικών) δαπανών, υποχρεωτικό ξεπούλημα (στην κυριολεξία) της δημόσιας περιουσίας, παράταση της λιτότητας «στον αιώνα τον άπαντα»...

Ακριβώς γι' αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η υποδοχή που επιφύλαξε στο νέο Μάαστριχτ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης: «Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ένα μαξιλάρι επιείκειας, καθώς οι μικροί θέλουν να τηρούνται οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ οι μεγάλοι θέλουν ελαστικότερη ερμηνεία»(!), αποφάνθηκε με την αφοπλιστική ειλικρίνεια του ευρωλάγνου. Προφανώς, αισθάνθηκε ικανοποίηση, που ο νεοφιλελεύθερος «μονόδρομος» στηρίζεται αποφασιστικά από τις Βρυξέλλες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ