Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εικαστική «αφήγηση»

Τρισδιάστατα γλυπτοζωγραφικά έργα και εικαστικές κατασκευές παρουσιάζει η Κική Βουλγαρέλη, στην έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Πολιτείες μεσαιωνικές με πολυώροφα σπίτια και τριγωνικές στέγες ανοίγουν τα πορτοπαράθυρά τους σε μία σειρά ανατροπών που έλκουν και ταυτόχρονα αναιρούν κάθε στατικότητα. Ιππότες και φύλακες, δέντρα, πουλιά, ζώα, λουλούδια και καρποί, γοητεύουν το βλέμμα του θεατή, που ακροβατεί ανάμεσα σε περάσματα κι αδιέξοδα, σε οριζόντια και διαγώνια επίπεδα, τα οποία μεταφέρουν το βάθος στην επιφάνεια, τις εσωτερικές στις εξωτερικές τους όψεις... Με τίτλο «εξαίφνης», η δημιουργός χρησιμοποιεί στα έργα της τον ψευδαισθητικό ρεαλισμό της οφθαλμαπάτης, που παραπέμπει στην προοπτική του τέλους της Αναγέννησης. H Κ. Βουλγαρέλη, με ευφάνταστες σχεδιαστικές, χρωματικές και κατασκευαστικές ικανότητες, διαμορφώνει τη δική της γλώσσα, μέσα από τον ψευδαισθητικό ρεαλισμό, τη λυρική αφαίρεση, την κονστρουκτιβιστική αντίληψη, τα στοιχεία της ποπ αρτ και το γεωμετρικό μινιμαλισμό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10/1.

«Γενέθλιον» τέχνης

Σε έναν διακεκριμένο εκπρόσωπο της ελληνικής πρωτοπορίας στην ευρωπαϊκή σκηνή και καταλυτική προσωπικότητα της λεγόμενης γενιάς του '60, τον Βλάση Κανιάρη, αναφέρεται η έκθεση «Γενέθλιον», που παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Πραγματοποιείται με αφορμή τα ογδοντάχρονα του καλλιτέχνη και στηρίζεται στην ιδέα του επιμελητή Μάνου Στεφανίδη, σύμφωνα με την οποία το έργο του Β. Κανιάρη προτείνεται διαχρονικά, με συμβολική αφετηρία το 1948, σε σχέση με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία υποστηρίζουν παράλληλα μια διαχρονική συνέχεια της ελληνικής τέχνης. Ετσι, φιγούρες και εικόνες, παλιά αντικείμενα, φθαρμένα ρούχα, σύρματα, αντιπαρατίθενται σε δημιουργίες που ξεκινούν από την πρώιμη χαλκοκρατία, τη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο, την κλασική εποχή και κορυφώνονται στο Βυζάντιο ή τη λαϊκή τέχνη της μεταβυζαντινής, ξενοκρατούμενης Ελλάδας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Βλάσης Κανιάρης από το 1947 μέχρι τη δεκαετία του '60. Από ένα κόρπους χιλιάδων σχεδίων - σημειώσεων έχουν επιλεγεί περί τα 200 που περιλαμβάνουν μακέτες για σπουδαστικές παραστάσεις που δεν ανέβηκαν ποτέ, κινηματογραφικές ταινίες, εξώφυλλα βιβλίων, εικονογράφηση περιοδικών, ποικίλες σημειώσεις κατασκευαστικού χαρακτήρα ή τις πρώτες εγγραφές ενός μελλοντικού έργου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις αρχές Μάρτη.

Εικόνες του «κόσμου» μας

«Μαλλιά - κουβάρια» στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Μαλλιά - κουβάρια» στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει το έργο του Νικολάου Λάσκαρη «Μαλλιά - Κουβάρια» σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Πρόκειται για μία κωμωδία μετ' ασμάτων, όπου τα πρόσωπα εμπλέκονται σε παρεξηγήσεις και οδηγούν τη σκηνική δράση σε απροσδόκητες καταστάσεις. Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αγγελος Μέντης, μουσική - μουσική διδασκαλία η Σοφία Καμαγιάννη, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Στεφάνου, Ελένη Ζιώγα, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Θοδωρής Σκούρτας, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώτα Μηλίτση και Σπύρος Αυγουστάτος. Στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ευτυχώς δε γίναμε μαλλιά - κουβάρια όσοι προσπαθήσαμε για το ζωντάνεμα του έργου στη σκηνή. Αντίθετα αγαπηθήκαμε, κουραστήκαμε και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια με τις ανατροπές του έργου. Στην παράσταση την τωρινή προσπάθησα να φρεσκάρω το κείμενο σε μια οικεία γλώσσα, να προσθέσω περισσότερα κωμικά στοιχεία, μουσικές γέφυρες, τραγούδια που ελπίζω να δώσουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην παράστασή μας. Η φάρσα σαν είδος έλκει την καταγωγή από την αρχαία κωμωδία, τους Πλαύτο, Τερέντιο, Μολιέρο, Γκολντόνι κ.ά.».

  • Στις 25 Γενάρη ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα» στο Θέατρο «Βασιλάκου» και συνεχίζουν, όπως είχε προγραμματιστεί, στο Θέατρο «ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ» στη Θεσσαλονίκη από τις 28 Γενάρη. Η σκηνοθεσία είναι της Αννας Βαγενά, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Το γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, με δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιου, παράλληλα με το φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο. Σκηνογραφία: Γιάννης Βάμβουρας (πάνω σε μια ιδέα της Αννας Βαγενά). Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική επιμέλεια: Αννα Βαγενά. Εκτός από την Αννα Βαγενά, παίζουν: Δημήτρης Πατσής, Στέφανος Κοσμίδης, Ανθή Κόκκινου.
«Χρώματα» μουσικών παραμυθιών

«Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους», από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σήμερα (28/12, 5μμ), στο Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων της ορχήστρας «Σε Μέλλοντα Χρόνο ...». Με δεδομένο ότι το μουσικό παραμύθι είναι ένα είδος ιδιαίτερα γοητευτικό για μικρούς και μεγάλους, η Ορχήστρα των Χρωμάτων στη συναυλία της θα παρουσιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις τριών Ελλήνων συνθετών σε τρία παραμύθια διαφορετικής προέλευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα: «Η μάχη με τον τίγρη» του Αριστείδη Στρογγύλη, για αφηγητή και μικρό σύνολο. Το παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ «Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Νίκου Ξανθούλη, σε διασκευή και στίχους της Μαρίας Μπουράνη, για αφηγητή, δύο τραγουδιστές, παιδική χορωδία και ορχήστρα δωματίου. Σολίστ: Τάσος Αποστόλου, Ρένα Σφηνιά. Παιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Μαλλιάρα. «Η συνέλευση των ζώων» σε κείμενο Π. Κοροβέση του Γιώργου Κουρουπού, για αφηγητή, παιδική χορωδία και μικρό σύνολο. Σολίστ - αφηγητής: Τάσος Αποστόλου. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της Σχολής Μωραΐτη. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Ερμηνείες «Στη Διαπασών»

«Ζωή νταλίκα κόκκινη/ στις εθνικές του κόσμου/ του Στέλιου τα τραγούδια/ βενζίνα των φτωχών/ αγάπη θεοσκότεινη/ πολλά ουίσκια εντός μου/ ακούνε τα ζεϊμπέκικα/ σαν το Πάτερ Ημών. Πίκρα μανούλα μου το γάλα/ πίκρα τα χρόνια μας τα υγρά/ τα εργοστάσια μεγάλα/ τα μεροκάματα μικρά...». Με το υπέροχο ζεϊμπέκικο «Ζωή Νταλίκα Κόκκινη» που έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης (στίχοι - μουσική), ξεκινά το καινούριο δισκογραφικό «ταξίδι» του Δημήτρη Μητροπάνου. Η μεγάλη λαϊκή φωνή του «Στη Διαπασών», όπως είναι και ο τίτλος του CD («Μίνος»), ερμηνεύει δεκατρία διαλεχτά κομμάτια, βάζοντας μια ακόμη ανεξίτηλη σφραγίδα στο ελληνικό τραγούδι. Η φωνή του Δ. Μητροπάνου γίνεται η συνισταμένη στην οποία ενώθηκαν δεκαέξι δημιουργοί, οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Διονύσης Τσακνής, Παντελής Θαλασσινός, Τάκης Μουσαφίρης, Μάνος Ξυδούς, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Κότσιρας, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Χρήστος Λέντζος, Κυριάκος Ντούμος. Πολλές οι «διαδρομές» και οι συγκινήσεις που προσφέρει αυτή η δισκογραφική δουλειά, τόσο μέσα από τις δημιουργίες όσο και μέσα από τις γεμάτες δύναμη ερμηνείες του λαϊκού τραγουδιστή. Ανάμεσά τους και το τραγούδι «Μια εκδρομή», γραμμένο από τον Γιάννη Μηλιώκα ειδικά και μόνο για τον Δ. Μητροπάνο: «Εμένα και ο θάνατος/ μου φαίνεται γιορτή/ ένα λαχείο είναι η ζωή/ ας είναι κι αμορτί/ λουλούδια για το χάροντα/ μπουζούκι και κιθάρα/ κι ένα ανοιχτό περίπτερο/ να πάρουμε τσιγάρα...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ