Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκδήλωση για την κρίση

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 3 του ΠΑΜΑΚ. Θα μιλήσει ο Στέργιος Σερέτης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πρωτιά για τις δυνάμεις τους ΠΑΜΕ

Πρώτο και με άνοδο το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι ταξικές δυνάμεις στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανέδειξαν και πάλι σε πρώτη δύναμη οι εκπαιδευτικοί στις εκλογές που έγιναν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Στις εκλογές πήραν μέρος επτά παρατάξεις και το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ ήταν το μόνο με διακριτή άνοδο. Συνολικά ψήφισαν 624 εκπαιδευτικοί (664 είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές) και υπήρξαν 14 άκυρα και 43 λευκά ψηφοδέλτια. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια κατανέμονται ως εξής:

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) 164 ψήφους και 3 έδρες (από 138 ψήφους και 3 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). «Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις» 108 ψήφους και 2 έδρες (από 129 και 3 έδρες). «Εκπαιδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) 94 ψήφους και 2 έδρες (από 122 ψήφους και 2 έδρες). ΔΑΚΕ 74 ψήφους και 2 έδρες (από 86 ψήφους και 2 έδρες). «Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών» (παράταξη με πρώην μέλη της ΠΑΣΚ που φέτος κατέβηκε πρώτη φορά) 69 ψήφους και 2 έδρες. «Αυτόνομη Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» («Παρεμβάσεις») 37 ψήφους (είχε 48). ΠΑΣΚ 21 ψήφους (από 66) και χάνει τη μία έδρα που είχε στο ΔΣ του Συλλόγου.

«Το τελευταίο χαρτί του συστήματος»

Ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης καταδικάζει τις χυδαιότητες της «Χρυσής Αυγής»

«Η Χρυσή Αυγή είναι το τελευταίο χαρτί του συστήματος, πριν την οριστική νίκη του λαού» απαντά η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στις χυδαιότητες τις οποίες εκτοξεύει εναντίον της η «Χρυσή Αυγή» σε ανακοίνωση που εξέδωσε τοπικά. Την φασιστική οργάνωση ενόχλησαν φαίνεται τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην ΕΛΜΕ (στα οποία επιβεβαιώθηκε ο ταξικός προσανατολισμός του Σωματείου) και δημοσιοποίησε ένα λιβελογράφημα στο οποίο αποτυπώνονται και απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας μελών της ΕΛΜΕ.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το λαό, να ριχτούν στη μάχη μαζί με την ΕΛΜΕ Κ-Ι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εκπαιδευτικοί αποκαλύπτουν με ευκολία το πόσο ταυτισμένοι είναι οι εκπρόσωποι του φασιστικού μορφώματος με το σύστημα στο οποίο τάχα εναντιώνονται και σημειώνουν μεταξύ άλλων στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης: «Με περίσσιο θράσος οι φασίστες δηλώνουν δημόσια ότι θα παρέμβουν ώστε το μαθητικό κίνημα να παλέψει για "δημόσια δωρεάν ελληνική παιδεία". Κρύβουν ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και των ιδιωτικοποιήσεων των σχολείων. Τι σχέση μπορεί να έχει η δωρεάν Παιδεία με τις χορηγίες - ευεργεσίες στις οποίες υποκλίνονται; Αλλά για ποια ελληνική Παιδεία μιλάει η Χρυσή Αυγή; Μήπως δεν ήταν ο Μεταξάς και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου που επέβαλλαν το φασιστικό χαιρετισμό πριν ακόμη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής; Μήπως δεν ήταν οι δωσίλογοι, οι ταγματαλήτες, που βασάνιζαν, βίαζαν και εκτελούσαν, μαζί με τους καταχτητές; Αντίθετα, οι ΕΑΜίτες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί ήταν εκείνοι που αντιστάθηκαν στην ιταλοποίηση της κεφαλονίτικης νεολαίας. Η φασιστική Χρυσή Αυγή λέει "έξω η πολιτική από τα σχολεία" για να παραμείνει μέσα στα σχολεία ανέγγιχτη η κυρίαρχη πολιτική - κατήχηση των μαθητών. Ο φορέας της τρομοκρατικής βίας ζητά γενικά "καταδίκη της βίας", δηλαδή των αγώνων της νεολαίας, και στρατεύεται μαζί με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής στην υπόθεση αυτή...».

Σε άλλο σημείο, η ΕΛΜΕ αναφέρει: «...Επιπλέον, επειδή ξεσπαθώνουν με το "Μολών λαβέ", οφείλουμε να διδάξουμε στους μαθητές μας ότι το είπε ο Λεωνίδας και όχι οι Εφιάλτες. Οτι σήμερα το λένε όσοι αντιστέκονται και όχι όσοι συνεργάζονται με την όποια εκδοχή της δικτατορίας των μονοπωλίων», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ τονίζοντας ότι «οι φασίστες μπαίνουν επικεφαλής όλων όσων έχουν την ίδια στρατηγική, ανεξάρτητα πώς προσδιορίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Αποδεικνύονται το τελευταίο χαρτί του συστήματος πριν την οριστική νίκη του λαού. Φοβάται, τρέμει η Χρυσή Αυγή τη συνειδητοποίηση των εργαζομένων. Φοβάται, τρέμει τη ρήξη με το καθεστώς που υπηρετεί. Θα φροντίσουμε ο φόβος τους να μεγαλώσει», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νέος αντιδραστικός εσωτερικός κανονισμός...

...περιορίζει το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Ακολουθώντας πιστά την πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την προηγούμενη βδομάδα, εν κρυπτώ, άλλαξε τον κανονισμό λειτουργίας των Εστιών που λειτουργούν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Με το νέο κανονισμό, επιβάλλει μηνιαίο ενοίκιο, θέτει περιορισμούς στο χρόνο παραμονής στις Εστίες και εισάγει μια σειρά νέα κριτήρια για την απόκτηση δωματίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τις Εστίες δεκάδες φοιτητές και όσοι τελικά θα αποκτήσουν ένα δωμάτιο, να επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας των Εστιών.

Οι φοιτητές που ήδη διαμένουν στις Εστίες, μετά από γενική συνέλευση, αποφάσισαν και προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα έχουν συνεχή παρουσία στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νέου καταστατικού στους νέους αιτούντες για εισαγωγή. Μετά την κινητοποίηση των φοιτητών, η Πρυτανεία υποσχέθηκε υποχωρήσεις και αλλαγές που όμως ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Οι Εστίες του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά διαθέτουν 107 δωμάτια με δυνατότητα στέγασης 202 φοιτητών.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Εστιών, με πρόσχημα τη δήθεν «δίκαιη κατανομή του προνομίου στέγασης» και τη λογική ότι «είναι προτιμότερο το προνόμιο της στέγασης να προσφερθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά σε λίγους "τυχερούς" για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους», προβλέπει: Παραχώρηση των δωματίων για ένα ακαδημαϊκό έτος. Φοιτητές που επιθυμούν να ανανεώσουν την παραμονή τους, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση, η οποία θα εξετασθεί εξ αρχής μαζί με τις νέες αιτήσεις της περιόδου. Σε καμία περίπτωση η συνολική διαμονή στην Εστία δεν θα ξεπερνάει τον αριθμό ετών κανονικής φοίτησης του προγράμματος στο οποίο ο οικότροφος είναι εγγεγραμμένος ως φοιτητής.

Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο φοιτητής, εκτός των πρωτοετών, περιλαμβάνεται και «αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας από το οικείο Τμήμα του Πανεπιστημίου».

Στις προϋποθέσεις για την επιλογή αναφέρεται ότι θα πρέπει ο φοιτητής «να έχει επιτύχει σε αριθμό μαθημάτων ίσο ή μεγαλύτερο του 60% των μαθημάτων των προηγούμενων ετών του προγράμματος που παρακολουθεί».

Στις υποχρεώσεις των οικοτρόφων, προβλέπεται πέρα από την ετήσια εγγύηση που θα καταβάλει, να πληρώνει και μηνιαίο χρηματικό ποσό που θα καθορίζεται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ως οικονομική συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα της Φοιτητικής Εστίας.

Η δωρεάν στέγαση δικαίωμα κάθε φοιτητή

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΠΑΜΑΚ, με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι η επίθεση που δέχονται αυτήν τη στιγμή οι εστιακοί φοιτητές θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών και προτάσσουν τα εξής αιτήματα:

  • Καμιά Εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Ούτε σκέψη για ενοίκια.
  • Εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις και ιδιώτες, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα ή να δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα ενοικίου.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις Εστίες.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικοτρόφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιέρωμα στον κομματικό Τύπο

Ηρωικές μορφές κομμουνιστών δημοσιογράφων, άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους γράφοντας και τυπώνοντας την αλήθεια της εργατικής τάξης, «ζωντάνεψαν» στη χτεσινή εκδήλωση που έγινε στο ΤΕΙ Αθήνας, στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου αφιερώματος στον «Κομματικό Τύπο» που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής.

Ομιλητής στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», που μέσα από το παράδειγμα μεγάλων μορφών κομμουνιστών δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στο ρόλο του κομμουνιστή δημοσιογράφου σήμερα και στη διαρκή διαπάλη ανάμεσα στην αστική δημοσιογραφία και αυτήν που αντλεί δύναμη από την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, συνολικά του εργατικού κινήματος.

Οι εκδηλώσεις του δεκαπενθήμερου αφιερώματος στον «Κομματικό Τύπο» ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

- Σήμερα Παρασκευή, στις 19.00, στα ΤΕΙ Πειραιά: «Η ιστορία του "Ριζοσπάστη": "Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης"». Ομιλητής Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσουν το βράδυ, στις 21.00, καλλιτεχνικό αφιέρωμα και λαϊκό γλέντι και έκθεση γραφιστικής δημιουργίας με θέμα τον κομματικό Τύπο από σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ.

- Αύριο Σάββατο, στις 11.00, επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγελία για προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών

Στα διάφορα περιστατικά με πρωταγωνιστές διευθυντές σχολείων που αποκαλύπτουν το ρόλο που θέλει να τους αναθέσει η κυβέρνηση για την καταστολή των κινητοποιήσεων, έρχεται να προστεθεί η στάση των διευθυντών δύο γυμνασίων στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, οι μαθητές των δύο σχολείων αποφάσισαν μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία την αποχή από τα μαθήματά τους, για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στα σχολεία τους. Οι μαθητές αποφάσισαν επίσης να συνδυάσουν την κινητοποίηση με τη συμμετοχή στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 18 Οκτώβρη, στο πλάι των γονιών τους, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με το ΝΣ της ΚΝΕ, οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα και για αποβολές.

«Τα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων όπως και όλων των σχολείων του νησιού, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΕΕ και τρόικα και εκτελούν οι εντολοδόχοι διευθυντές κατά γράμμα στα σχολεία», σημειώνει το ΝΣ της ΚΝΕ, καλώντας κάθε μαθητή και γονιό να βγάλει συμπεράσματα. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!», τονίζει το ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Ο αυταρχισμός δε θα περάσει»

Ανακοίνωση με αφορμή τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις συλλήψεις μαθητών για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

«Κάτω τα χέρια από τους μαθητές μας - Ο αυταρχισμός δε θα περάσει», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και τονίζει:

«Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά την άγρια καταστολή των απεργών εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των χιλιάδων απεργών στις 26/9 και 18/10, σειρά τώρα παίρνουν οι μαθητικοί αγώνες.

Μαθητές διώκονται από τον εισαγγελέα (!) ή οδηγούνται στα αστυνομικά τμήματα (βλέπε Ελασσόνα) επειδή ζητούν το αυτονόητο: Πούλμαν για τις μετακινήσεις τους, καθηγητές, πετρέλαιο για τη θέρμανση. Από κοινού κυβέρνηση - εισαγγελείς - αστυνομία προσπαθούν να τσακίσουν όποιον μαθητή σηκώνει κεφάλι και παλεύει. Συγκεκριμένα:

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με εγκύκλιο αντίστοιχης της περσινής, ζητά τη δίωξη των μαθητών που συμμετέχουν στις σχολικές καταλήψεις. Χαρακτηρίζει προκλητικά τους μαθητές σαν "κοινούς εγκληματίες" και καλεί τους εκπαιδευτικούς να παίξουν το ρόλο του καταδότη, "καρφώνοντας" τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (!).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Με κατεπείγον έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απειλεί τόσο τους μαθητές, όσο και τους γονείς τους. Προχωρά σε "συμβουλές" προς τους μαθητές ότι αν τυχόν προχωρήσουν σε καταλήψεις κινδυνεύουν να πάνε φυλακή (!) και από την άλλη προειδοποιεί τους γονείς να αποτρέψουν τα παιδιά τους, γιατί κινδυνεύουν και οι ίδιοι να διωχθούν για "παραμέληση ανηλίκων"! Καλεί και αυτός τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων να αναλάβουν δράση, επικαλούμενος την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που χαρακτηρίζει ως ιδιώνυμο έγκλημα τις σχολικές καταλήψεις.

Τη σκυτάλη παίρνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στέλνει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία "οι σύλλογοι πρέπει να καταρτίσουν πρόγραμμα αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν εξαιτίας των κινητοποιήσεων". Η κυβέρνηση, αντί να απολογηθεί:

  • για τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό
  • για τις τεράστιες ελλείψεις σε λειτουργικές δαπάνες,
  • για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

που έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μαθητές. Αραγε στα Δημοτικά που δεν γίνονται καταλήψεις γιατί έχουν χαθεί χιλιάδες διδακτικές ώρες;

Η επιχείρηση τρομοκράτησης-συκοφάντησης των αγώνων των παιδιών δεν πρέπει να περάσει. Στο πλευρό των μαθητών πρέπει να βρεθούν οι γονείς, τα σωματεία εργαζομένων, οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι. Κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να παίξει το ρόλο του καταδότη. Οι μαθητές αντιδρούν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σπίτια τους και στο σχολείο τους και καλά κάνουν. Ετσι θέλουμε τα παιδιά μας. Ορθια! Μαχητές!

Οι εκπαιδευτικοί που ασκούν κάθε είδους τρομοκρατία στους μαθητές δεν έχουν σχέση με το ρόλο του παιδαγωγού. Οι διευθυντές που κάνουν χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απέναντί μας. Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει πίσω οποιαδήποτε εγκύκλιο που τρομοκρατεί τους μαθητές. Να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δικαίωμα η σίτιση και η στέγαση

Κινητοποιήσεις των δυνάμεων του ΜΑΣ, χθες, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Κινητοποιήσεις για τη σίτιση και τη στέγαση έκαναν, χτες, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Χτες, συνεδρίαζε το μεσημέρι το ΔΣ της Λέσχης και οι φοιτητές ήταν εκεί για να εξασφαλιστούν οι κάρτες σίτισης για χιλιάδες φοιτητές και να μη μείνει κανείς εκτός.

Επίσης, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν παρέμβαση στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου για τα θέματα της σίτισης, της στέγασης και του Συμβουλίου Διοίκησης. Υπενθυμίζουμε ότι για τη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΠΑ) έχουν γίνει 450 αιτήσεις και οι θέσεις είναι μόλις 110. Το ΜΑΣ απαίτησε να βρεθεί λύση για όλους, είτε με επίδομα ενοικίου, είτε σε μισθωμένα ξενοδοχεία, αλλά και με την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του ιδρύματος. Για το θέμα της στέγασης η Σύγκλητος αρνήθηκε επί της ουσίας να πάρει θέση, ζήτησε να κατατεθεί η πρόταση του ΜΑΣ και δήλωσε ...αναρμόδια, διότι την ευθύνη της στέγασης την έχει το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ζητείται δάσκαλος για να διδάξει!

Σε κατάληψη του δημοτικού σχολείου Παραποτάμου στην Θεσπρωτία προχώρησαν προχτές οι γονείς ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου τους, ζητώντας να βρεθεί δάσκαλος να διδάξει στα παιδιά τους. Στο φόντο των συγχωνεύσεων και των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό που προσπαθούν να μπαλωθούν με μετακινήσεις δασκάλων από σχολείο σε σχολείο, η Β' τάξη του δημοτικού σχολείου Παραποτάμου από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει δασκάλα μόνο για 13 ώρες τη βδομάδα αφού τις υπόλοιπες καλείται να συμπληρώσει σε άλλο σχολείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι 64 μαθητές της Β' τάξης να κάνουν μάθημα δυο ώρες (Γλώσσα και Μαθηματικά) και οι υπόλοιπες ώρες να προσπαθούν όπως όπως να καλυφθούν από δασκάλους άλλων τάξεων...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις φοιτητών

Αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα η Σύγκλητος

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, από φοιτητές του Τμήματος Φυσικής και άλλων συλλόγων ενάντια στην απόφαση της κοσμητείας να κληθούν σε απολογία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών 12 φοιτητές, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση ώστε να μη χαθεί η εξεταστική του Σεπτέμβρη του 2011, λόγω της κατάληψης που είχε γίνει ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.

Κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου οι φοιτητές απαίτησαν να μπει το θέμα για συζήτηση και να πάρουν θέση οι καθηγητές, χωρίς ωστόσο αυτό να επιτευχθεί, αφού η Σύγκλητος επίμονα αρνούνταν να συζητηθεί. Ακόμα και όταν οι φοιτητές τους ζήτησαν να ορίσουν επόμενη συνεδρίαση άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα και πάλι το αρνήθηκαν. Οι φοιτητές κατήγγειλαν την εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος και στις διώξεις.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης

Οι κινητοποιήσεις και οι αναβολές εκλογών συνεχίζονται στα ΑΕΙ

Από την κινητοποίηση στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από την κινητοποίηση στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συνεχίζονται οι αναβολές εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μετά από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων. Χτες, δεν έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάντειο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι πρώτες εκλογές σε ΑΣΟΕΕ και ΤΕΙ Χαλκίδας.

Σε όλες τις σχολές έγιναν κινητοποιήσεις. Στο ΑΠΘ, οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν με τις αποφάσεις των Συλλόγων τους, οι καθηγητές με απόφαση του ΕΣΔΕΠ απεργούσαν και το διοικητικό προσωπικό έκανε στάση εργασίας.

Για σήμερα στο ΑΠΘ ήταν και οι εκλογές για «εκπρόσωπο» φοιτητών, με βάση το νόμο - πλαίσιο, οι οποίες δεν έγιναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρέθηκαν μόνο δύο υποψήφιοι... Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που είχε οριστεί για σήμερα εκλογή «εκπροσώπου» φοιτητών δε βρέθηκε κανένας υποψήφιος...

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η κινητοποίηση φοιτητών με αποφάσεις των συλλόγων Δικτύων, Χωροταξίας, Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΠΤΕΑ και Φυτικής Παραγωγής, ανέβαλε και τις δεύτερες εκλογές.

Κινητοποίηση των δυνάμεων του ΜΑΣ έγινε και στο ΤΕΙ Χαλκίδας, όπου δεν έγιναν εκλογές. Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις κυβερνητικές παρατάξεις (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), που, ενώ έχουν πάρει απόφαση στα ΔΣ των Συλλόγων ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης στα μέλη ΔΕΠ, όρισαν εκλογές του «εκπροσώπου» σπουδαστών στα Συμβούλια Διοίκησης, στις 6 Νοέμβρη, εφαρμόζοντας το νόμο!

Να σημειωθεί ότι, χτες, οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Αθήνας ζήτησαν από τη Σύγκλητο να πάρει ξεκάθαρη απόφαση για ακύρωση της διαδικασίας των εκλογών Συμβουλίου Διοίκησης. Η Σύγκλητος υιοθέτησε ψήφισμα καταδικαστικό για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά «κρύφτηκε» πίσω από την αρμοδιότητα για τις εκλογές, την οποία έχει το πρυτανικό συμβούλιο, αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για ακύρωση των εκλογών.

ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Να λειτουργήσει άμεσα με κρατική χρηματοδότηση

Την απαίτηση να επαναλειτουργήσει το Σικιαρίδειο Ιδρυμα με άμεση χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με την προοπτική να ενταχθεί στο Δημόσιο εξέφρασαν χτες φορείς - μεταξύ των οποίων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), καθώς και λαϊκές επιτροπές - κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από το Ιδρυμα.

Η χτεσινή κινητοποίηση διοργανώθηκε από δυνάμεις που «επέλεγαν τα παζάρια πίσω από τις πόρτες χωρίς να ετοιμάζουν γονείς, εργαζόμενους και αναπήρους για αγώνα (...). Θέλουν να κρατήσουν τη ΣΕΑΑΝ, τον ΕΝΙΑΙΟ, τις λαϊκές επιτροπές και το ΠΑΜΕ μακριά αν και ήταν αυτοί που και από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς με αγωνιστικές παρεμβάσεις ανέδειξαν το πρόβλημα. Αλλωστε η ανακοίνωση στις 11 Σεπτέμβρη του 2012 της ΣΕΑΑΝ και του ΕΝΙΑΙΟΥ είναι απτή μαρτυρία αλλά και τα ρεπορτάζ της επόμενης μέρας. Στα επίμονα καλέσματά μας για κοινή δράση, για ενιαίο συντονισμένο αγώνα για να ανοίξουν όλα τα σχολεία αυτοί αρνούνταν ακόμα και Γενική Συνέλευση να κάνουν στο Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Σικιαριδείου, φτιάχνοντας επιτροπές επ' ονόματι των γονιών χωρίς τους γονείς, για παρεμβάσεις μόνο στα κανάλια», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος και η Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου. Και καλούν τους ανάπηρους και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή να απομονώσουν «αυτούς που θέλουν να μας διαχωρίσουν. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα επιμέρους προβλήματα του χώρου του. Χρειάζεται ενιαίος συντονισμένος αγώνας με στόχευση στις αιτίες και στον αντίπαλο που έχει συμφέρον από αυτά τα μέτρα».

«Ηλεκτρονική ψηφοφορία» και νόμος - πλαίσιο

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έγιναν προχθές εκλογές για Συμβούλιο Διοίκησης, καθώς εκτός των άλλων, προέκυψε και λάθος στο ηλεκτρονικό σύστημα. Συγκεκριμένα η κάλπη ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας! Το ίδρυμα έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα, ενώ το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) απέδωσε το πρόβλημα σε «σφάλμα λογισμικού». Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ κατήγγειλε την απαράδεκτη, αντιακαδημαϊκή και αντιδεοντολογική διαδικασία και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία.

Με αφορμή τα παραπάνω, αξίζει τον κόπο να πούμε ορισμένα πράγματα για την ηλεκτρονική ψήφο, ένα μέτρο που επιβλήθηκε για να γίνουν οι εκλογές για τα συμβούλια χωρίς ...φασαρίες, δηλαδή χωρίς τις κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και διδασκόντων.

Στο «παιχνίδι» υπεράσπισης της ηλεκτρονικής ψήφου (επί της ουσίας μιλάμε για υπεράσπιση του νόμου - πλαίσιο) έχει μπει και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία «μοίρασε» απαντήσεις της ΕΔΕΤ σε ερωτήματα πανεπιστημιακών για την ηλεκτρονική ψήφο.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «το σύστημα Ζευς (σ.σ. το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται) δεν είναι σχεδιασμένο για να υποκαταστήσει τις εθνικές εκλογές, αλλά για χρήση σε σχετικά μικρή κλίμακα, σε περιβάλλοντα που δεν χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες υπόνοιες εξαναγκασμού ή εξαγοράς ψήφων, και σε περιπτώσεις όπου τυχόν τεχνικές αστοχίες δεν οδηγούν σε πολιτειακές περιπέτειες».

Μάλιστα, δηλώνεται πως «οι καθηγητές των ΑΕΙ αποτελούν μέρος της πνευματικής ελίτ του τόπου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ενέχονται σε ευτελείς και έκνομες πρακτικές εκχώρησης του εκλογικού δικαιώματός τους». Με λίγα λόγια το σύστημα στηρίζεται και στην καλή πίστη που υπάρχει στους πανεπιστημιακούς...

Δηλαδή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν «ανοιχτά» σημεία στο σύστημα που μπορεί να το καθιστούν διαβλητό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org