Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ναζιστική αντικομμουνιστική χολή

Γρηγοριάδης Κώστας

Χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ, με ένα τροπάρι βγαλμένο απευθείας από τα συρτάρια της πιο μαύρης προπαγάνδας, εξαπέλυσε ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Τράγκα (που αρέσκεται να δίνει βήμα και να προβάλλει τις θέσεις των φασιστοειδών) είπε αναφερόμενος στο Κόμμα: «Οι άνθρωποι ζουν σε άλλο πλανήτη. Στην κυριολεξία σε άλλον πλανήτη. Οι κομμουνιστές είναι μεγάλη πληγή για την πατρίδα μας. Προδοτικό ήταν πάντοτε το ΚΚΕ από την ίδρυσή του». Ο χρυσαυγίτης αναπαρήγαγε ό,τι εμετικό χρόνια τώρα κυκλοφορούν διάφορα αστικά επιτελεία στη μάταιη προσπάθειά τους να πλήξουν το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές, τους αγώνες τους, το κύρος που έχουν στο λαό, την πρόταση διεξόδου που του δίνουν, τελειώνοντας μια και καλή με τους κεφαλαιοκράτες. Αυτούς που υπηρετεί η Χρυσή Αυγή στην πράξη ως γέννημα του συστήματος και πειθήνιο όργανό τους. Απέναντί τους μία η απάντηση: Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Σε κάθε ευκαιρία να τους απομονώνει και να τους αποκαλύπτει, τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, τα συμφέροντα που υπηρετούν. Να ανοίξει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει παραμερίζοντας κάθε τσιράκι, κάθε τραμπούκο του συστήματος.

Η διαθεσιμότητα οδηγεί στην απόλυση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε στη Βουλή ότι οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δε θα απολυθούν. Τότε γιατί ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο εάν δεν έχουν μετακινηθεί, απολύονται; Επιπλέον, από τη στιγμή που τίθενται σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι ο μισθός τους κόβεται κατά 25%. Πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους με ακόμα ένα μεγάλο κόψιμο μετά από όσα έχουν προηγηθεί; Και τώρα έρχεται να εκβιάσει και να πει σε όλους τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, ακόμα και σε εκείνους που εξαιρεί ο νόμος ότι θα τούς κόψει τους μισθούς και θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Η συγκυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, όταν λέει ότι δε θα απολυθούν. Πολύ περισσότερο που - όπως είναι γνωστό - από τις αρχές του 2013 θα αρχίσει το κανονικό κύμα της διαθεσιμότητας, μέσω της αξιολόγησης φορέων και της κατάργησης οργανικών θέσεων, καθώς και της αξιολόγησης προσωπικού. Πολλοί από τους υπάλληλους αυτούς, μαζί με χιλιάδες άλλους μόνιμους και αορίστου χρόνου όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μπορεί να βρεθούν με το χαρτί της απόλυσης με συνοπτικές διαδικασίες που προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία...

Μεγάλα λόγια...

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνεδρίασε, μαθαίνουμε, στην Κοπεγχάγη, όπου φιλοξενήθηκε από την «Κοκκινοπράσινη Συμμαχία» Δανίας και κατέληξε σε 4 βασικούς άξονες εργασίας, που θα αποτελέσουν τις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μεταξύ αυτών: «Απόρριψη της λιτότητας (...) Σχέδιο ανάπτυξης (...) Υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και εναρμόνιση των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών "προς τα πάνω" (...) Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων»...

Στόχος του ΚΕΑ - μας πληροφορεί - είναι να πλαισιωθούν οι άξονες αυτοί από συγκεκριμένες προτάσεις, κοινά συνθήματα και δράσεις και «να αποτελέσουν πλαίσιο συνάντησης με ευρύτερες δυνάμεις, για την ενίσχυση των κοινωνικών αγώνων και την ανάδειξη της αριστερής εναλλακτικής λύσης για την Ευρώπη».

Στα λόγια έχουν μια ευκολία. Ομως, μέτρο των λόγων είναι πάντα η πράξη. Ας δούμε, λοιπόν, πώς πράττει η «Κοκκινοπράσινη Συμμαχία» που τους φιλοξένησε, η οποία συγκυβερνά στη Δανία. Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΕ του ΚΕΑ, όπου αποφασίστηκαν όλα αυτά τα ωραία που παρατίθενται παραπάνω, ψηφίστηκε στη Δανία ο προϋπολογισμός για το 2013. Ενας προϋπολογισμός «καταπέλτης» για το λαό της χώρας με πετσόκομμα των λεγόμενων κοινωνικών παροχών, όπως τα επιδόματα ανεργίας.

... αλλά η πράξη μετράει

Μαντέψτε τι ψήφισαν οι «κοκκινοπράσινοι» ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ. Μάλιστα η επικεφαλής του κόμματος Τζ. Σμιτ Νίλσεν «κλάφτηκε» ότι «η συμφωνία δεν ήταν αρκετά καλή», αλλά ψήφισαν υπέρ, επειδή «έχουν μόνο 12 έδρες και δεν μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση αρκετά»! Συμπληρώνοντας με ...πόνο ψυχής: «Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την προεκλογική μας υπόσχεση ότι στηρίζουμε μέχρι τέλος την "κόκκινη" κυβέρνηση»...

Η κυβέρνηση την οποία στηρίζουν οι «κοκκινοπράσινοι», έχει βάλει φόρο στα είδη πρώτης ανάγκης, στο κρέας και το βούτυρο, τον οποίο και ονόμασαν «φόρο λίπους» στο όνομα της προστασίας της υγείας του λαού! Ανέβασε τα όρια συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 67 και έκανε περικοπές πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα ανέργων και φοιτητών. Εστησε «κοινωνικό διάλογο», προκειμένου να μην παίρνουν οι άνεργοι επίδομα ανεργίας, αλλά να δουλεύουν τσάμπα στους εργοδότες!...

Εν ολίγοις από ολόκληρη την απόφαση του ΚΕΑ προωθούν εκείνο το τμήμα της που αναφέρεται σε «σχέδιο ανάπτυξης»! Της κερδοφορίας των καπιταλιστών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, βεβαίως που προϋποθέτουν γονάτισμα του λαού.

Κατόπιν όλων αυτών έχουν το θράσος να μιλάνε για εναλλακτικές λύσεις υπέρ των λαών. Αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος που οι λαοί οφείλουν να λύσουν οριστικά με την πάλη τους, αν θέλουν να δουν άσπρη μέρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Φως που πάντα καίει

Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται τα πρακτικά του 2ου επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16-17 Απρίλη 2011, για να τιμήσει το μεγάλο δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή και λαϊκό βάρδο Κ. Βάρναλη.

Οπως αναφέρει στον Πρόλογο το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Πρόθεσή μας ήταν το συνέδριο αυτό, όπως και το προηγούμενο για το Γιάννη Ρίτσο, να προσεγγίσει το θέμα του ολόπλευρα, διαλεκτικά, ζωντανά και όχι τυπικά, ακαδημαϊκά και επιτηδευμένα. Με άλλα λόγια το περιεχόμενό του δεν απευθύνεται σε ένα στενό κύκλο ειδικών και μυημένων, αλλά στον καθένα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει την πρωτοπόρα τέχνη της εποχής μας μέσα από το έργο ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της, σ' όποιον κουράστηκε απ' τον ψευτο-μοντερνισμό της τέχνης της φυγής, των ομφαλοσκοπήσεων και της εσωστρέφειας, και αναζητεί ένα "φωτεινό ρήγμα" στην τέχνη που αφυπνίζει τη λαϊκή συνείδηση, όπως αυτή του Βάρναλη. Προπαντός όμως απευθύνεται στην εργατική τάξη και στην αυριανή βάρδια της, γιατί η πάλη για την πολιτιστική χειραφέτηση είναι αναφαίρετη πλευρά της γενικότερης πάλης της για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Αλλωστε η ζωντανή, αμεσολάβητη, ζουμερή, σταράτη, σατιρική γλώσσα του Κώστα Βάρναλη συνομιλεί άμεσα με το λαό. Δεν καταγράφει, δε διαπιστώνει, δεν παρηγορεί. Κόβει σα μαχαίρι. Είναι ένα να αισθητικό - πνευματικό όπλο, ένας ακλόνητος οδηγός στον ταξικό αγώνα». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μοχάμεντ Μούρσι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μαζικές διαδηλώσεις απάντησαν οργανώσεις, κόμματα, συνδικάτα και σειρά άλλων φορέων στην Αίγυπτο ενάντια στην απόφαση του Προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι, να αποκτήσει υπερεξουσίες, με ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο τον θέτει υπεράνω της Δικαιοσύνης και των οργάνων του κράτους, μέχρις ότου υπάρξει νέο Κοινοβούλιο, κάτι που δεν είναι σαφές πότε θα γίνει. Το διάταγμα του Μ. Μούρσι, που προκάλεσε νέα έκρηξη διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, επιβάλλει απαγόρευση στην άσκηση κριτικής απέναντι στον ίδιο και την επιτροπή που εκπονεί το Σύνταγμα της χώρας, η οποία δέχεται επικρίσεις ότι επιχειρεί αναβάθμιση, μέσω του Συντάγματος, του ισλαμικού νόμου, ενώ η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι φορείς αναφέρονται σε «πραξικόπημα».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει τη στήριξη πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είχε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που αφορούσαν στην εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των οποίων επιχείρησε σαφή αναβάθμιση του ρόλου του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστικά των «καλών υπηρεσιών» που προσέφερε στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν και τα εύσημα που έλαβε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε την Αίγυπτο «θεμέλιο του αραβικού κόσμου». Αντίστοιχη ήταν η στάση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ανταγωνίστριας Τουρκίας, πράγμα που δείχνει ότι η νέα μερίδα της αστικής τάξης στην Αίγυπτο, μετά την αντικατάσταση του Μουμπάρακ, μπαίνει στα γεμάτα στον ανταγωνισμό στην περιοχή.


Α.Κ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org