Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή οι εργασίες, πλούσιο υλικό από τις παρεμβάσεις

«

Ζητήματα ψυχικής υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει». Ημερίδα με αυτό το θέμα πραγματοποίησε το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Τις εργασίες της παρακολούθησαν διά ζώσης δεκάδες επιστήμονες από τον χώρο της Ψυχικής Υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, φοιτητές Σχολών Υγείας, αλλά και συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, ενώ διαδικτυακά οι προβολές ξεπέρασαν τις 11.000 σε δύο μέρες. 30 ομιλητές με επιστημονική γνώση και πείρα τοποθετήθηκαν σε 7 θεματικές ενότητες, και ακολούθησε πλούσιος προβληματισμός, με ερωτήματα και ανησυχίες.

Οπως υπογραμμίστηκε, ο σκοπός της πρωτοβουλίας που πήρε το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν να ανοίξει ο προβληματισμός, να φωτιστούν πλευρές, να δοθούν απαντήσεις, όπου είναι δυνατόν, σε μια σειρά ζητήματα ψυχικής υγείας που ταλανίζουν τους εργαζόμενους σήμερα, στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εκεί όπου το άτομο είναι καθημερινά αντιμέτωπο με την πολύμορφη βία, τις ανειρήνευτες αντιθέσεις και αντιφάσεις ενός ταξικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Εκεί όπου η κοινωνική και οικονομική οργάνωση αναπαράγει τις ταξικές ανισότητες και διακρίσεις, την καταπίεση, ως αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και στη μισθωτή εργασία.

Ηταν μια πρωτοβουλία απόλυτα επιτυχημένη, που δεν έχει αποδέκτη μόνο τους ειδικούς, αλλά απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Γι' αυτό εξάλλου τα πρακτικά της ημερίδας πρόκειται να δημοσιευτούν σε έντυπη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο», μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και ολοκληρώθηκαν με την πρόταση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Την ανέπτυξε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αστική αντίληψη θεωρεί την υγεία κυρίως προσωπική - ατομική υπόθεση, αποσυνδέοντας τη βιολογική - κοινωνική - ψυχική ισορροπία του κάθε ανθρώπου από τις κυρίαρχες οικονομικές - ιδιοκτησιακές σχέσεις. Ιδιαίτερα για την ψυχική υγεία ο άνθρωπος αποτελεί αντικείμενο μελέτης αποκομμένο από το περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και σχετίζεται. Ακόμα και στην περίπτωση που αναπόδραστα σημειώνεται η επίδραση του περιβάλλοντος, αυτό επιβάλλεται από την ίδια την επιστημονική γνώση, ο άνθρωπος προσεγγίζεται ως ένας παθητικός δέκτης της επίδρασής του, παραγνωρίζοντας τον ενεργητικό του ρόλο στον μετασχηματισμό του και στη μεταμόρφωση του ίδιου του ανθρώπου, την αυτοαλλαγή του μέσω αυτής της δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας προσέγγισης στα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, ένα προϊόν της μηχανιστικής συνένωσης των αστικών θεωριών που έχουν διατυπωθεί για την ερμηνεία της ψυχικής νόσου, σύμφωνα με το οποίο βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες συμμετέχουν και συνεπιδρούν στην εκδήλωση και εξέλιξη των ψυχικών διαταραχών.

Η ατομική υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα

Το ΚΚΕ ξεκινάει τη συλλογιστική του από τη βασική μαρξιστική αντίληψη η οποία θεωρεί την ατομική υγεία κοινωνικό δικαίωμα, επομένως κρατική υποχρέωση για δωρεάν παροχή των ανάλογων υπηρεσιών σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυλή και οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση. Το διασφαλισμένο από το εργατικό κράτος δικαίωμα στην ατομική υγεία εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και τη δημόσια ψυχική υγεία, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη ικανότητα του ανθρώπου για κοινωνική και εργασιακή δραστηριότητα. Η μαρξιστική αντίληψη υιοθετεί το κοινωνικό - εργασιακό κριτήριο για τον καθορισμό της υγείας ως όριο διαχωρισμού υγείας - ασθένειας και θεωρεί ότι στη μελέτη του ανθρώπου το βιολογικό, το ψυχολογικό και το κοινωνικό επίπεδο συνυπάρχουν ως ένα ενιαίο σύνολο και σε μια διαρκή αλληλεπίδραση, καθώς πραγματοποιούνται αμοιβαία αλληλοπεράσματα από το ένα στο άλλο. Το κοινωνικό επίπεδο παραμένει πάντοτε κυρίαρχο (...)

Τα παραπάνω έχουν σημασία στον τρόπο που προσδιορίζει κανείς την ψυχική υγεία: Ως εμπόρευμα και μέσο για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, ή ως κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα και ζήτημα συνολικότερης ευεξίας.

Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν διαμορφώσει την πολιτική της ψυχικής υγείας και της περίθαλψης των ασθενών με ψυχικές διαταραχές βασιζόμενες στις εξειδικευμένες κατευθύνσεις της ΕΕ. Η καθεμία, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη, προώθησε βήμα - βήμα την αντιδραστική πολιτική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βάζοντάς στην προκρούστεια κλίνη του κόστους - οφέλους τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε άθλιες ιδρυματικές συνθήκες περίθαλψης στα δημόσια και ιδιωτικά άσυλα, ή στην απομόνωση στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους.

Τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν μια σταγόνα νερό, γι' αυτό και διασταυρώνουν άσφαιρα πυρά μεταξύ τους και αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη σχεδίου, στο οποίο αποδίδουν την αποτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση όμως δεν απέτυχε. Πέτυχε. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν (...)

Οι κομμουνιστές θεωρούν την υγεία δικαίωμα, λαϊκή ανάγκη που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, στο οποίο πλήττεται βάναυσα.

Η υγεία αποτελεί συνεπώς ένα καταρχήν κοινωνικό ζήτημα και δικαίωμα, που για να ικανοποιηθεί απαιτείται η ανατροπή της ταξικής κοινωνίας. Απαιτείται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό, και θα υπηρετεί την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος εξασφαλίζονται συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας και δημιουργία θέσεων ανάλογου, επιστημονικά ειδικευμένου προσωπικού, καθώς και κρατικός φορέας παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων δωρεάν σε όσους σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά το έχουν ανάγκη. Καταργείται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο αυτό.

Ουσιαστική, υψηλού επιπέδου παροχή υγειονομικών υπηρεσιών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά κρατικού, δωρεάν και ενιαίου.

Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας, οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου μπορούν να ικανοποιηθούν με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων - δωρεάν υπηρεσιών, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους και όλου του λαού.

Ειδικά στα ζητήματα ψυχικής υγείας ξεκαθαρίζουμε πως η κοινωνία που βασίζεται στον άνθρωπο και στις ανάγκες του δημιουργεί πολύ ανώτερους όρους προστασίας. Κρίνουμε απαραίτητη τη ριζική μετατροπή, τον ριζικό μετασχηματισμό του σημερινού συστήματος υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Είναι αναγκαιότητα μιας και διά παντός η κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης, που εφαρμόστηκε εδώ και έναν αιώνα από τις κυβερνήσεις της αστικής τάξης.

Βασικοί άξονες της πρότασης του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

1. Βασική προτεραιότητα είναι η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής), σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (σχολείο, πανεπιστήμιο, στρατός, εργασιακοί χώροι, οικογένεια). Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρωτογενή πρόληψη, που συνίσταται στην έγκαιρη αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων και στην εξάλειψη των κοινωνικών παραγόντων που ευθύνονται για την εκδήλωση της ψυχικής νόσου. Η προάσπιση της δημόσιας ψυχικής υγείας θα πρέπει να βασίζεται στις δημόσιες, δωρεάν για όλους υπηρεσίες και δομές Δημόσιας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

2. Κεντρικό ρόλο στην πρόταση του ΚΚΕ διαδραματίζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας (ΚΥ), το οποίο θα επιτελεί τη φροντίδα της κοινότητας σε κάθε επίπεδο υπηρεσιών. Το ΚΨΥ θα διασυνδέεται με τους χώρους ευθύνης του (π.χ. σχολεία, χώρους εργασίας) και τους χώρους του ίδιου του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο). Από τις υπηρεσίες του ΚΨΥ θα καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού. Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών για τις δομές είναι μόνο επιστημονικά.

3. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας - τομέα του ενιαίου Κέντρου Υγείας (ΚΥ). Το ΚΥ αποτελεί εκείνο το κέντρο από το οποίο θα εκπορεύονται τα προγράμματα πρόληψης και θα εκπονεί προγράμματα αγωγής υγείας καθολικά για τον πληθυσμό. Ταυτόχρονα ιεραρχεί, με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται σε χώρους όπως τα σχολεία, τις ιδιαίτερες αυτές ηλικίες, είναι υπεύθυνο για την επιστημονική συνέχεια των αντίστοιχων προγραμμάτων σε σχολές, πανεπιστήμια, στρατιωτικές μονάδες, παρακολουθεί την ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη, εντοπίζει και παρεμβαίνει έγκαιρα.

4. Το ΚΨΥ συνεργάζεται και συνδέεται με το Κέντρο Γυναίκας και Παιδιού, όπου ειδική επιστημονική ομάδα έχει την ευθύνη των οικογενειών με γονείς ασθενείς ή και παιδί με ψυχικά προβλήματα. Είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ατόμων υψηλού κινδύνου, την προγεννητική φροντίδα της ασθενούς μητέρας, την προετοιμασία για την επερχόμενη μητρότητα, την πλήρη στήριξη της οικογένειας με οικογενειακό προγραμματισμό και ψυχολογική ενίσχυση, την κατ' οίκον στήριξη των οικογενειών, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω μειωμένης λειτουργικότητας του γονέα - ασθενούς.

5. Για την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, για κατηγορίες ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική - νοσηλευτική νοσηλεία και για παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση θα υπάρχουν ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κλινικές στις οποίες θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (επάρκεια σε σύγχρονους θαλάμους, με υποδομή που να προσφέρει ασφάλεια) και μοναδικό κριτήριο για τη λειτουργία τους θα είναι η θεραπεία των ασθενών και όχι το στοίβαγμά τους, ως άλλες αποθήκες ψυχών.

6. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ζήτημα της αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και εργασίας. Δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηρίων, με εγγυημένα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε αυτά, ψυχικά πασχόντων και μη. Προσαρμογή του ωραρίου και του είδους της εργασίας ανάλογα με τη βαρύτητα της ψυχικής νόσου. Τα προστατευμένα εργαστήρια είναι κρατικά, λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο και είναι εξασφαλισμένη η απορρόφηση της παραγωγής τους, με ευθύνη του κράτους.

7. Ολες οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.λπ.) εντάσσονται στο ενιαίο, κρατικό, δωρεάν σύστημα Υγείας.

8. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους. Πλήρης συνταξιοδότηση με μειωμένα χρόνια για εκείνους τους ασθενείς που η φύση και ο βαθμός της νόσου τους δεν τους επιτρέπει εργασία.

9. Συνεχής μετεκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας, μέσα από το ενιαίο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα Υγείας, με στόχο τη συστηματική επιστημονική ενημέρωση. Εκπαίδευση ικανού αριθμού επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων που να αντιστοιχούν στις ολοένα αναπτυσσόμενες ανάγκες».

  • Ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενα φύλλα θα δώσει συνέχεια με ρεπορτάζ από τις ομιλίες στην ημερίδα, ενώ ολόκληρη η εισηγητική ομιλία θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες και απεργιακή κλιμάκωση για την Υγεία

Από τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Από τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης στην περιοχή και την «κάθοδο» στην Αθήνα, με συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας, μέσα στον Φλεβάρη, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Λαυρεωτική.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, όσον αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, όταν το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έφτασε στο σημείο να σταματήσει προσωρινά την 24ωρη λειτουργία του. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εργαζόμενοι και φορείς, τονίζοντας με τις παρεμβάσεις τους την ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, αλλά και να δημιουργηθεί δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

Στην κατεύθυνση αυτή, στη σύσκεψη αποφασίστηκε πρόγραμμα πολύμορφης δράσης, με ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, συγκέντρωση υπογραφών σε σχετικό ψήφισμα και κλιμάκωση με απεργιακή κινητοποίηση, μέσα στον Φλεβάρη, και συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Κανένας εφησυχασμός

Το αίτημά του για να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Λαυρίου σε 24ωρη βάση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έθεσε το Εργατικό Κέντρο στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι απαντήσεις που έλαβε, ωστόσο, περιορίστηκαν σε γενικόλογες υποσχέσεις ότι «θα προκηρυχθούν» θέσεις «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

«Κανένας εφησυχασμός», είναι η απάντηση του Εργατικού Κέντρου, που σχεδιάζει τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. «Να γίνει σύνθημα και πλαίσιο πάλης όλου του λαού της περιοχής η πλήρης λειτουργία του ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, να ενισχυθεί με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κτιρίου», είναι το κάλεσμα που απευθύνει. Ιδιαίτερα υπογραμμίζει την ανάγκη η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας να μην αφορά μόνο τις πρώτες βοήθειες αλλά και τη λειτουργία ακτινολογικού και αιματολογικού τμήματος «ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία του λαού, για μια ακτινογραφία ή εξέταση αίματος να πρέπει να διανύσει απόσταση 100 και πλέον χιλιομέτρων».

ΚΡΗΤΗ
Στάση εργασίας στα νοσοκομεία την Πέμπτη και αγωνιστική «υποδοχή» στην κυβέρνηση

Αγωνιστικά απαντά στις φιέστες της κυβέρνησης που επιχειρούν να εξωραΐσουν την πολιτική της το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, την Πέμπτη 26 Γενάρη, προκηρύσσοντας 8ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 π.μ. και στην 7η ΥΠΕ στις 12.30 μ.μ. Στάση εργασίας 8 π.μ. - 2 μ.μ. έχουν προκηρύξει και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης. Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει και καλύπτει την παγκρήτια στάση εργασίας, ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο της Κρήτης σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα «ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και το σμπαράλιασμα των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών της ΠΦΥ, ενάντια στην ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας του ίδιου του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα και αναγκάζει τον λαό μας να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία».

Οι νέες αυτές αγωνιστικές παρεμβάσεις παίρνουν τη «σκυτάλη» από τη μαζική κινητοποίηση που οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης του Ηρακλείου, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο.

Το «μαχαίρι στον λαιμό» του προσωπικού για την εφαρμογή των DRG's

Στο μεταξύ, τις αποφάσεις για οργάνωση των κινητοποιήσεων «δικαιώνουν» και οι νέες συστάσεις του διοικητή του Νοσοκομείου ΠαΓΝΗ για πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων DRG's (ακριβής κοστολόγηση κάθε υπηρεσίας του Νοσοκομείου), επιστρατεύοντας και τους γνωστούς εκβιασμούς της κυβέρνησης για περικοπές της χρηματοδότησης. Ο διοικητής, ενημερώνοντας «επειγόντως» τους διευθυντές Α' και Β' Χειρουργικού Τομέα, υπενθυμίζει ότι η μη ολοκλήρωση των εξιτηρίων με βάση τα παραπάνω πρωτόκολλα «δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς καθώς δεν ολοκληρώνεται ο φάκελός τους». Και τονίζει ότι «η αποστολή καρτέλας ασθενούς για εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ θα είναι υποχρεωτική, η ενδεχόμενη απώλεια εσόδων για το Νοσοκομείο θα προκαλέσει προβλήματα πληρωμής του Νοσοκομείου τόσο της ημερήσιας όσο και της ολοήμερης λειτουργίας».

Με τα παραπάνω δίνεται μια πρώτη γεύση τού τι σημαίνει η λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, αντανακλώντας τον εκβιασμό προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να απεμπολήσει τα επιστημονικά κριτήρια και να ασκεί την ιατρική με όρους εισπράκτορα και ταμία προκειμένου να λειτουργήσει το «νοσοκομείο ΑΕ». Υπενθυμίζουμε ότι το DRG's που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του στην 7η ΥΠΕ, δηλαδή στην Κρήτη, και στόχος είναι να καταγράφεται ουσιαστικά το πόσο στοιχίζουν κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, ιατρική πράξη, τα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ά., με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων να γίνεται από την αγορά υπηρεσιών και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι τραγικές ελλείψεις στις παιδιατρικές κλινικές βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά

Παρέμβαση σωματείων και φορέων σήμερα στις 8.30 π.μ. στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης | Σε καραντίνα μια ολόκληρη κλινική στον «Ευαγγελισμό»

Μαζικές παρεμβάσεις των σωματείων και των φορέων της πόλης για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης των παιδιατρικών τμημάτων προγραμματίζονται σήμερα, Τρίτη, στις 8.30 π.μ., στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 26/1 στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Στο πλαίσιο της σημερινής παρέμβασης, έξω από το Ιπποκράτειο, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα των ελλείψεων στα παιδιατρικά τμήματα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ αναφέρει ότι τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών.

Και αποκαλύπτει τη δραματική κατάσταση: «Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, με την όποια κάλυψή τους να γίνεται κύρια με επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Χαρακτηριστικά, στο Ιπποκράτειο στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων ΕΣΥ υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί συνάδελφοι. Ενα νέο και εξειδικευμένο προσωπικό που αντί να του δοθούν τα κίνητρα να στελεχώσει το ΕΣΥ, έρχεται αντιμέτωπο με τον τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των ελλείψεων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των ασθενών, με μειωμένους μισθούς και πάνω από όλα με το "μαρτύριο της σταγόνας" με ολιγόμηνες ανανεώσεις.

Συγχρόνως στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε να παρέχουν συνεχείς και εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας, οι αναγκαίες εξειδικεύσεις (παιδοκαρδιολόγοι κ.τ.λ.) είναι είδος προς εξαφάνιση (...) Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παιδονεφρολόγους, παιδοκαρδιολόγους, παιδονευρολόγους κ.λπ. Χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τους παιδοκαρδιολόγους που υπάρχουν μόνο σε ΑΧΕΠΑ και "Παπαγεωργίου".

Τεράστιο ζήτημα αποτελούν οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 3 ΜΕΝΝ (2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο "Παπαγεωργίου") οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά τόσο την Κεντρική όσο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη Βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.

Ιδια κατάσταση και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με τις ελλείψεις τόσο στη νοσοκομειακή φροντίδα (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 18 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα), όσο και την ουσιαστική ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κρατικών δομών παιδικής προστασίας οι οποίες είναι λειψές και υποχρηματοδοτούμενες, με παντελή έλλειψη εξειδικευμένων δομών, όπως αυτισμού και άλλων ψυχοπαθολογιών. Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη».

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕ και διοικήσεων νοσοκομείων, που κινούμενοι πάντα στη λογική κόστους - οφέλους, υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες Υγείας.

Και σημειώνει: «Αυτή η πολιτική είναι που παίζει στα ζάρια τις ζωές και των μικρών παιδιών (...) Στην ίδια ζυγαριά κόστους - οφέλους θα τεθεί και το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που παρουσιάζεται ως πανάκεια, την ώρα που η λειτουργία του θα διέπεται από τους κανόνες της αγοράς ως ακόμα μια ΣΔΙΤ στον χώρο της Υγείας».

Στη Δυτική Μακεδονία

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας στις πύλες των νοσοκομείων της περιοχής, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, με αφορμή την εξοργιστική κατάσταση στις Παιδιατρικές κλινικές. Στις κινητοποιήσεις καλεί σε συμμετοχή η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις ξεχωρίζει αυτή για δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, δημόσιου και δωρεάν, στελεχωμένου από όλες τις εξειδικεύσεις ιατρών και κλινικών. Με ΜΕΘ Παίδων, Νεογνών. Στην κινητοποίηση στην πύλη του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, αύριο, Τετάρτη 25 Γενάρη στις 6 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Σε καραντίνα η Αιματολογική κλινική του «Ευαγγελισμού»!

Στο μεταξύ, οι ...εκπλήξεις στο δημόσιο σύστημα συνεχίζονται, αφού σε καραντίνα (!) είναι πλέον εδώ και μέρες η Αιματολογική κλινική του «Ευαγγελισμού», λόγω της εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού ανάμεσα στους ασθενείς, αλλά και το προσωπικό, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται πλέον εισαγωγές αιματολογικών ασθενών στην κλινική, αλλά να νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων κλινικών.

«Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει αναπόφευκτα αιματολογικούς ασθενείς στο να καθυστερήσουν στη λήψη της απαραίτητης χημειοθεραπευτικής αγωγής», καταγγέλλει το σωματείο. «Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στην Αιματολογική κλινική είναι η ανυπαρξία θαλάμων προστατευτικής μόνωσης, όπως μάλιστα προβλέπεται από τις διεθνείς οδηγίες γι' αυτή την κατηγορία ασθενών (ασθενείς με λέμφωμα, λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα κ.λπ.). Αντ' αυτού η νοσηλεία τους γίνεται σε εξάκλινους, τρίκλινους θαλάμους, πολλές φορές μάλιστα και σε φορεία, κάτι που τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων που είναι γι' αυτούς τους ασθενείς ένα από τα βασικότερα αίτια νοσηρότητας», σημειώνει.

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας «να πάρουν άμεσα μέτρα - όπως έχουν υποχρέωση - για τη διασφάλιση των όρων νοσηλείας αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης στις λοιμώξεις κατηγορίας ασθενών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ