Ως «ορόσημο» για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή παρουσιάζεται από τα διάφορα επιτελεία η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα γίνει στη Γλασκόβη τον ερχόμενο Νοέμβρη «παρουσία 30.000 συνέδρων και τουλάχιστον 100 ηγετών», όπως γράφεται στην Τύπο. Βέβαια, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία τέτοια διάσκεψη που γίνεται τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Σε πολλές απ' αυτές, μάλιστα, υπογράφηκαν και διακρατικές «μη δεσμευτικές» συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και επιδρούν στις κλιματικές μεταβολές. Επειδή όμως τα ζητήματα της Ενέργειας είναι θεμελιώδη στις μεταξύ τους αντιθέσεις, κάθε τέτοια συζήτηση ανοίγει έναν επόμενο κύκλο αντιπαράθεσης σε όλη την γκάμα και σε όλα τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τσακώνονται σαν τα κριάρια για τη μοιρασιά της «πίτας», ειδικά τώρα που στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», για την κερδοφόρα επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων, με μεγάλη κρατική στήριξη, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Παρά τις κόντρες τους, όμως, σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: Οτι το κόστος της «πράσινης μετάβασης», που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου, θα το πληρώσει ξανά και με πολλούς τρόπους ο λαός.
Προσπαθούν μάλιστα προκλητικά να τον καταστήσουν συνένοχο στην καταστροφή του περιβάλλοντος, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη. Ευθύνεται η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη τους και την υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Φταίνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που βλέπουν το περιβάλλον σαν δεξαμενή άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους και κερδοφόρο τομέα για τις επενδύσεις τους. Για τα δικά τους κέρδη, και όχι με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, δουλεύει η ενεργοβόρος βιομηχανία η οποία ευθύνεται για το 24,2% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα δικά τους κέρδη αναπαράγει η γιγαντιαία βιομηχανία των τροφίμων, που ευθύνεται για το 18,4% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Τα δικά τους εμπορεύματα μεταφέρουν στις αγορές όλου του κόσμου τα εμπορικά αεροπλάνα, τα βαπόρια, τα τρένα, τα φορτηγά, που ευθύνονται για το 16,2% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αυτοί μολύνουν θάλασσες και ποτάμια, λίμνες και οικοσυστήματα, αυτοί καταστρέφουν δάση όπως του Αμαζονίου για να γίνουν χωράφια σόγιας και να «φυτρώσουν» νέα κέρδη για τα μονοπώλια των τροφίμων. Πάει πολύ λοιπόν να εμφανίζονται ως «σωτήρες» του περιβάλλοντος αυτοί που το κακοποιούν κάθε μέρα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά τα κέρδη του κεφαλαίου με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείρισή του με κριτήριο τις ανάγκες του λαού.
Πάνω από 1.000 τμήματα συγχωνεύονται πανελλαδικά αυτές τις μέρες, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις γονέων και μαθητών, αφού εκτός από το «γης Μαδιάμ» που συνεπάγονται τα 27 και 28 παιδιά στην τάξη, ο συγχρωτισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη διάδοση της πανδημίας, στη φάση της νέας έξαρσης. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας στα σχολεία, σε συνδυασμό με το «πάστωμα» στις αίθουσες και τα σχετικά μικρά ποσοστά του εμβολιασμού, με ευθύνη και εδώ της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές, τα οποία μετρήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε παραπάνω από 5.500, από 4.200 την προηγούμενη. Από την αρχή του σχολικού έτους έχουν νοσήσει «επίσημα» 25.000 μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως την Γ' Λυκείου, το 1/4 όσων νόσησαν από την αρχή της πανδημίας. Πολλά από αυτά τα παιδιά, ειδικά οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις, μετέφεραν τον ιό στο σπίτι τους, διευρύνοντας κι άλλο τη διασπορά. Πώς απαντάει όμως η κυβέρνηση σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση; Με πρωτόκολλα που αφήνουν μεγάλες τρύπες για να κυκλοφορεί ο ιός και με ένταση των συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο του «νέου σχολείου» που ψηφίστηκε πρόσφατα και στην προμετωπίδα του έχει τη μείωση του κόστους για την Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό.