Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΗΜΝΟΣ
Αγωνιστικά τίμησαν το Κιλελέρ

Δυναμική συγκέντρωση για την επέτειο του Κιλελέρ, πραγματοποίησαν χτες και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Λήμνου, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής επιτροπής της ΠΑΣΥ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας από κοινού με τους επαγγελματίες αλιείς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που απεργούσαν κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για το ωράριο.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Μύρινας και κατευθύνθηκαν στο Επαρχείο του νησιού, με σκοπό την επίδοση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης. Ο έπαρχος όμως αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, επικαλούμενος τη συνάντηση που είχε εκείνη την ώρα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λήμνου, Δ. Μαρινάκη. Ο τελευταίος ανέλαβε την εκδίωξη της αντιπροσωπείας καλώντας μάλιστα τους αστυνομικούς να επέμβουν! Η τοπική ΠΑΣΥ εξέδωσε καταγγελία για την απαράδεκτη στάση επάρχου και προέδρου της ΕΑΣ, ενώ οι αγρότες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του Επαρχείου.

Παρόντες για να τιμήσουν και να συμπαρασταθούν

Ό Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κιλελέρ
Ό Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κιλελέρ
Πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων και οργανώσεων από όλη τη χώρα παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο για το Κιλελέρ, για να τιμήσουν την εξέγερση των κολίγων και να εκφράσουν, εμπράκτως, τη συμπαράστασή τους στους αγώνες της αγροτιάς, που συνεχίζονται.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επικεφαλής ήταν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ - παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι Επιτροπών Περιοχής και Νομαρχιακών Επιτροπών - ενώ εκεί ήταν και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Πολλοί και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με παρόντες τους δημάρχους Κιλελέρ, Γιάννουλης και Νέσσονος από το Νομό Λάρισας, τον επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής Π. Μακρή και αντιπροσώπους από πολλούς άλλους δήμους της χώρας.

Το ΠΑΜΕ εκπροσώπησε ο Θ. Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Καρδίτσας, Αγρινίου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και δεκάδων εργατικών σωματείων.

Ηταν, ακόμα, εκεί εκπρόσωποι φοιτητικών, σπουδαστικών και εκπαιδευτικών συλλόγων, οργανώσεων συνταξιούχων, αντιστασιακών και πολιτικών προσφύγων, συλλόγων γυναικών και επιτροπών ειρήνης και, φυσικά, εκπρόσωποι εκατοντάδων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε!

Ομιλίες και χαιρετισμοί στο συλλαλητήριο

Στην αδήριτη ανάγκη για συνέχιση και ένταση των αγροτικών αγώνων, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε, μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης και δυναμώματος του αγροτικού κινήματος, για να έχουν οι αγώνες το σωστό περιεχόμενο και τη χρειαζούμενη αποτελεσματικότητα.

«Μπροστά μας - είπε - έχουμε το κομβικό σημείο της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2006 και θα εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της αγροτιάς. Προωθεί την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, με συνέπεια τα επόμενα χρόνια το εισόδημα των αγροτών να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη μείωση».

Κι αφού επισήμανε ότι οι αγώνες των τελευταίων χρόνων ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, τόνισε ότι αυτό δε φτάνει. «Η ανάδειξη των προβλημάτων - είπε - πρέπει να συμβαδίζει με την οργάνωση και να οδηγεί σε ένα ρωμαλέο αγροτικό κίνημα που θα καταδικάζει τους υπευθύνους και θα παλεύει για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, θα απειθαρχεί και θα διεκδικεί όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν».

Αναφερόμενος στα νέα ποιοτικά στοιχεία που είχαν οι τελευταίοι αγροτικοί αγώνες, σημείωσε ότι «αποδείχτηκε πιο καθαρά ότι υπάρχουν δυο πόλοι στο αγροτικό κίνημα, συγκρούονται δυο λογικές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα της ταξικής διαστρωμάτωσης που έχει η αγροτιά».

Κι εξήγησε: «Από τη μια υπάρχουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών που θέλουν το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, ώστε να μεγαλώσουν τη γη τους και να παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις επιδοτήσεις. Εκφράζονται από κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που έχουν σαν στόχο - όπως οι ίδιοι δηλώνουν - "ένα αγροτικό κίνημα που θα παίρνει υπόψη του την πραγματικότητα που υπάρχει, δηλαδή τους κανονισμούς, τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα της ΕΕ και θα διεκδικεί σύμφωνα μ' αυτή την πραγματικότητα". Από την άλλην, υπάρχει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ κι αναμετριέται με την αντιλαϊκή πολιτική, οργανώνει μαζικούς αγώνες, αντιτίθεται στο ξεκλήρισμα και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, παλεύει για όλα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Οσον αφορά στην ανάγκη ανασύνταξης κι ανασύστασης του αγροτικού κινήματος, ο ομιλητής τη χαρακτήρισε καθοριστική, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΑΣΥ είναι υπέρ της ενότητας του αγροτικού κινήματος. Μια ενότητα, που - όπως είπε - θα εκφράζεται στους στόχους πάλης και στα αιτήματα, στις μορφές πάλης και την προοπτική, που θα έχει κυρίαρχο το τι συμφέρει στη μικρομεσαία αγροτιά κι όχι τους λίγους μεγαλοαγρότες».

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς στο συλλαλητήριο έκαναν ο Μπ. Μπακούλας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο δήμαρχος Κιλελέρ Απ. Εξαρχος και ο Θ. Ευθυμίου, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Το βασικό συμπέρασμα είναι ένα: Εργάτες και μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο την πλουτοκρατία, τα μονοπώλια, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Μαζί πρέπει να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ. Να αναπτυχθεί κοινή δράση ενάντια στην ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ, την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, στην κυρίαρχη πολιτική».

Στο συλλαλητήριο απήγγειλαν ποιήματα οι ηθοποιοί Πόπη Πελτεκοπούλου και Ανδρέας Τσιατσιαρής, καθώς και οι αγρότες Σπύρος Σολδάτος και Πασχάλης Μπολίνης.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που διάβασε στο συλλαλητήριο, ο Γ. Γκικόπουλος επισημαίνεται ότι τα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων είναι επίκαιρα, υπογραμμίζεται η ανάγκη δυναμώματος της πάλης μέσα από την ΠΑΣΥ κι αναφέρονται οι διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου που, ανάμεσα στα άλλα, αφορούν:

  • Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Την προστασία της παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στις αγροτικές οικογένειες.
  • Την κατασκευή έργων υποδομής για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  • Την εξυγίανση και χρηματοδότηση των συνεταιρισμών για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, μεταποίηση κι εμπορία των αγροτικών προϊόντων και το σταμάτημα του ξεπουλήματος συνεταιριστικών εταιριών.
  • Την πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ.
  • Τη θεσμοθέτηση κατώτερης σύνταξης στα 420 ευρώ, στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής στο χωριό, με αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία, Παιδεία, με πολιτιστικές κι αθλητικές υποδομές.
ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Ο αγώνας αλλάζει το «κισμέτ»!

ΠΑΣΥ: Αμεση και επιτακτική η ανάγκη ανασύστασης του αγροτικού κινήματος

Κυριακή, 20 Μάρτη 2005. Ο γιορτασμός της 95ης επετείου του Κιλελέρ, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, είναι αγωνιστικός, είναι συλλαλητήριο.

Πλήθος μέγα συγκεντρώνεται μπροστά στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των ηρώων της αγροτικής εξέγερσης του 1910, στη μνήμη των πεσόντων για την αγροτική ιδέα. Αγρότες πολλοί, από τη Θεσσαλία κι άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Αλλά και εργάτες και σπουδαστές. «Τοίχος» τα πανό με τις διεκδικήσεις της αγωνιζόμενης αγροτιάς. «Κύματα» οι σημαίες της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, οι κόκκινες του ΚΚΕ. Στα μεγάφωνα «Τα αγροτικά» συγκινούν τώρα όσο ποτέ, καθώς τα συνθήματα του αγώνα δονούν την ατμόσφαιρα.

***

Τούτοι οι ξωμάχοι ήρθαν, φέτος, στο Κιλελέρ για ν' αποδώσουν φόρο τιμής στους προγόνους τους. Γιατί δεν ξεχνούν ότι χάρη στον αγώνα και τη θυσία εκείνων έχουν σήμερα ένα κομμάτι γης. Δεν ήρθαν, όμως, μόνο για τα περασμένα, αλλά και για τα μελλούμενα. Και δίνουν όρκο συνέχισης των αγώνων για να κρατήσουν τη γη τους, που θέλουν πάλι να τους την πάρουν και να ξαναφτιάξουν τσιφλικάδες και μέχρι να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του και να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα των κολίγων.

***


Τούτοι οι ξωμάχοι ήρθαν, φέτος, στο Κιλελέρ πιο αποφασισμένοι και αισιόδοξοι. Γιατί ξέρουν ότι οι αγώνες των τελευταίων χρόνων αποτελούν «καλή σπορά», αλλά για να «βλαστήσουν καρπούς» πρέπει να συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση, σωστότερο περιεχόμενο, σαφέστερη προοπτική. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καθώς υπάρχει η ΠΑΣΥ, στήριγμα σταθερό κι ελπίδα ορατή του μικρομεσαίου αγρότη.

Βεβαίως, απαιτείται κόπος πολύς, επιμονή μεγάλη, πίστη κι αφοσίωση στον αγώνα. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη ανασύστασης του αγροτικού κινήματος, με το δυνάμωμα κι ουσιαστικότερη λειτουργία των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών και την ενοποίησή τους σε διευρυμένη γεωγραφική βάση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του κι αυτομάτως, αλλά με τη σκληρή, καθημερινή δουλιά των στελεχών και των μελών της ΠΑΣΥ, που θα προκαλέσει την αγωνιστική αφύπνιση του αγροτικού κόσμου, την ενεργοποίηση όλων των αγωνιστών που υπάρχουν σε κάθε χωριό, σε κάθε επαρχία σε κάθε νομό.

***

Τούτοι οι ξωμάχοι ήρθαν, φέτος, στο Κιλελέρ, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι όσο θα «λαθροβιούν» στο αγροτικό κίνημα εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών, όπως είναι οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές, που «το παίζουν» αγωνιστές, όσο θα υπάρχουν κρατικοδίαιτες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, που «παρασιτούν» και ενεργούν σε βάρος του αγρότη, όσο θα διαφεντεύουν τις τύχες της Ελλάδας τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το μικρονοικοκύρη του χωριού.


Κι έχουν, επίσης, καταλάβει ότι ενωμένοι έχουν, μεν, μεγάλη δύναμη, αλλά μόνοι τους δεν μπορούν να τα βάλουν με τόσο πολλούς και τόσο ισχυρούς εχθρούς. Γι' αυτό, κι επειδή έχουν κοινά προβλήματα, αναζητούν χέρι βοηθείας στους εργάτες, στους επαγγελματίες, στους βιοτέχνες, στους μικρέμπορους, στοχεύοντας στο χτίσιμο ενός ισχυρού Λαϊκού Μετώπου, ικανού να φέρει, πιο γρήγορα και πιο σταθερά, αποτελέσματα.

***

Τούτοι οι ξωμάχοι ήρθαν, φέτος, στο Κιλελέρ, γιατί έχουν πειστεί πως υπάρχει διέξοδος και μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά. Πως με τον αγώνα του ο μικροκληρούχος χωρικός μπορεί ν' αλλάξει «το κισμέτ», αποφεύγοντας το ξεκλήρισμά του. Μπορεί να εξασφαλίσει μέλλον, συνενώνοντας τις δυνάμεις του με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, στον παραγωγικό συνεταιρισμό, ο οποίος, στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, που θα εφαρμόζει μια Λαϊκή Εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει καλό εισόδημα και καλύτερη ζωή για τον μικρονοικοκύρη του χωριού και, ταυτόχρονα, φτηνή και υγιεινή διατροφή για τον ελληνικό λαό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ