Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Συνεχίζει να αποπροσανατολίζει η κυβέρνηση

Μακριά από το πραγματικό πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία με δηλώσεις στελεχών της, αυτή τη βδομάδα, επεσήμανε πως βρέθηκε η λύση για να καλυφθούν οι θέσεις των οικογενειών που τα παιδιά τους έμειναν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τόνισε πως υπάρχουν αδιάθετα περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους και τα οποία θα δοθούν για να καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών.

Από αυτή την «εξαγγελία», όμως, η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ. Κι αυτό καθώς δεν πρόκειται για... μόλις 37.370 παιδιά που δε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες που παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπίτι, καθώς με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν σε κανέναν βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό του προγράμματος. Αποκλείεται δηλαδή η βασική ανάγκη μίας οικογένειας να πάνε τα παιδιά στους σταθμούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε έναν άτυπο «κατ' οίκον περιορισμό», με γονείς ή συγγενείς να είναι αναγκασμένοι να τα προσέχουν.

Εκτός αυτού, από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προκύπτει πως κάθε χρόνο, έστω και ελάχιστα, αυξάνουν οι ιδιωτικοί σταθμοί και μειώνονται οι δημοτικοί. Και είναι λογικό, καθώς από τη μία το προσωπικό (με τις ευλογίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας) συνεχώς μειώνεται και από την άλλη οι δημοτικές δομές μειώνουν τις θέσεις τους. Ετσι, το όλο θέμα είναι ζήτημα παιδαγωγικό, ψυχολογικό και οικονομικό. Είναι ζήτημα της ίδιας της διαμόρφωσης του παιδιού και της κοινωνικοποίησής του, από το να πηγαίνει από μικρή ηλικία στο βρεφικό παιδικό σταθμό και μετά να ξεκινά την, κατ' όνομα, προσχολική αγωγή.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός προγράμματος


Σύμφωνα λοιπόν με τα φετινά στοιχεία, όπως τα δημοσιοποίησε η ΕΕΤΑΑ, οι αιτήσεις έφτασαν τις 91.921 που αφορούσαν 112.282 παιδιά, τα οποία θα κάλυπταν τις 89.642 θέσεις σε δομείς και φορείς. Ομως, λόγω της έλλειψης χρημάτων, οι θέσεις φτάνουν για 74.912 παιδιά, αφήνοντας έτσι έξω συνολικά 37.370 παιδιά από το σύνολο των αιτήσεων και 14.730 παιδιά και βρέφη από τις έγκυρες αιτήσεις. Ειδικότερα, από τις 20.196 αιτήσεις που έγιναν για βρεφικούς σταθμούς, θα καλυφθούν 7.953 θέσεις, ενώ από τις 23.703 αιτήσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, θα μπουν 17.630 παιδιά.

Ακόμα και αυτός ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος δεν είναι ο αληθινός, καθώς δεν έχει υπολογιστεί ο πλήρης αριθμός των παιδιών οι γονείς των οποίων έμειναν εκτός, καθώς αποκλείστηκαν πριν προλάβουν καν να συντάξουν την αίτηση. Σημειώνεται πως δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι και όσες οικογένειες με δύο παιδιά είχαν ετήσιο εισόδημα που ξεπερνά τις 27.000 ευρώ. Πέρσι, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 30.000 και πρόπερσι 40.000.

Σε όλα τα παραπάνω, αξίζει να σημειώσουμε πως οι αριθμοί μεγαλώνουν κι άλλο αν υπολογιστούν τα παιδιά από έξι μηνών έως και 4,5 ετών τα οποία φτάνουν τις 440.879, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2012. Για τα υπόλοιπα σχεδόν 3/4 που είναι εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ, η μόνη λύση είναι ο γονιός ή ο συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει για το διάστημα που οι γονείς εργάζονται ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν οι ιδιωτικοί σταθμοί. Ωστόσο, σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, είχε γίνει γνωστή η καταγγελία γονέων που ανέφερε πως ιδιωτικοί σταθμοί, παρόλο που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα και οι γονείς γλίτωναν τροφεία, ζητούσαν έξτρα ποσά παράνομα.

Μέσα σε όλα αυτά, υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των ιδιωτικών δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κάθε χρόνο και αυξάνεται, με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών. Συγκεκριμένα, από τις 2.665 δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι 826 είναι ιδιωτικές, καταλαμβάνοντας έτσι το 31%. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010-2011 ήταν 227 (δηλαδή το 29,5%).

Επιτακτική η πάλη των λαϊκών στρωμάτων

Για όλα τα παραπάνω, είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και ο αγώνας όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ, για δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών.

Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί για το οποίο έχει γίνει αίτηση σε βρεφονηπιακό σταθμό να μη μείνει απ' έξω. Η διεκδίκηση πρέπει να στοχεύει ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, που θα είναι σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι και δωρεάν, να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις και να καταργηθούν όλα τα τροφεία. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Επίσης, όχι μόνο να μη γίνει καμία απόλυση προσωπικού αλλά, αντίθετα, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Π.Α.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org