Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεκάδες ξένες Οργανώσεις Νεολαίας στο Συνέδριο της ΚΝΕ

Δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής η λίστα των συμμετοχών έχει ως εξής:

1) Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

2) Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας - KJOe

3) Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας - JCV

4) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας - YCL Britain

5) Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία - SDAJ

6) Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας - JCG

7) Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ - LYC USA

8) Νεολαία ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό) - DYFI

9) Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας - UJDY

10) Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας - UJCE

11) Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία - CJC

12) Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία - FGC

13) Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

14) Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

15) Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

16) Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών, Μεξικό - FJC Mexico

17) Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές - BYU

18) Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ - YF Nepal

19) Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, Ν. Κορέα

20) Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

21) Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία - JCP

22) Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας - UTS

23) Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας - LKSM RF

24) Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας, Σερβία - SKOJ

25) Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα - SSU

26) Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς - SCYU-KBY

27) Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας - TKG

28) Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, Τσεχία - KSM

29) Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - KNKT

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Στην τελική ευθεία για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Ματιές στον πλούτο εκδηλώσεων που προηγήθηκε σε όλη τη χώρα.
  • Εκδήλωση αλληλεγγύης από το ΚΣ της ΚΝΕ για το λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας.
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Κυριάκου Ιωαννίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, σε εκδήλωση για τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την επαγγελματική τους προοπτική.
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας!

«Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»! Με αυτό το σύνθημα το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος στη μεγάλη διεθνιστική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 16 Φλεβάρη στις 20.00, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, για να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη της νεολαίας της Ελλάδας στους νέους και τις νέες, στους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

-- Η Ανόι Ρόσας, Γενική Γραμματέας του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας.

-- Ο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

-- Ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια και τραγούδια των αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Στο σχετικό κάλεσμά της για την εκδήλωση η ΚΝΕ αναφέρει:

«Πάρε μέρος στην εκδήλωσή μας για να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστές που προωθούν τα αιματοβαμμένα σχέδιά τους για τη Βενεζουέλα, αλλά και για την περιοχή μας, όπως και σε κάθε γειτονιά του πλανήτη.

Γιατί δεν ανεχόμαστε:

  • Οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να οργανώνουν πραξικοπήματα, να επεμβαίνουν απρόκλητα στις υποθέσεις ενός λαού, να αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση όποιον τους συμφέρει και προωθεί τα συμφέροντά τους σε κάθε χώρα.
  • Να λένε ψέματα ότι επεμβαίνουν για να υπερασπιστούν τη "δημοκρατία" και τις ελευθερίες του λαού, κρύβοντας ότι το κάνουν για να βάλουν στο χέρι τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και τον ενεργειακό πλούτο που έχει αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπως ακριβώς έκαναν τα προηγούμενα χρόνια στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και σε τόσα άλλα μέρη του κόσμου, σκορπίζοντας το θάνατο, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει την εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ και να συμμετέχει στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, που πήραν σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι κατά του λαού της Βενεζουέλας, για στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης της χώρας και του αχυράνθρωπου Γκουαϊδό και για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας.
  • Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα να καλούν σε επέμβαση στη Βενεζουέλα, στο όνομα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας, τη στιγμή που κρύβουν - ακριβώς επειδή στηρίζουν τον καπιταλισμό - ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα βρίσκεται πίσω από την κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας και των άλλων λαών του κόσμου.

Νέοι και νέες, υποδεχόμαστε στην Αθήνα τους αντιπροσώπους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας που θα μιλήσουν στην εκδήλωσή μας, που μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας δίνουν μια σκληρή μάχη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα τους και για να μπορέσει ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει, χωρίς φτώχεια και καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Οι λαοί έχουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η πάλη των λαών είναι παντοδύναμη!».

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Παρασκευή αρχίζουν οι εργασίες

«Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον Σοσιαλισμό!».

Από τις εργασίες του προηγούμενου, 11ου Συνεδρίου της Οργάνωσης
Από τις εργασίες του προηγούμενου, 11ου Συνεδρίου της Οργάνωσης
Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, αρχίζουν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ με σύνθημα: «Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον Σοσιαλισμό!».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, την εισήγηση του ΚΣ θα παρουσιάσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Αθλητισμού, του συνδικαλιστικού κινήματος κ.λπ.

Το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ θα παρακολουθήσει πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επίσης, τις 29 φτάνουν οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας απ' όλο τον κόσμο που θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Η ΚΝΕ φτάνει στο Συνέδριό της μέσα από μια διαδικασία πλούσιου, εσωοργανωτικού, αλλά και δημόσιου διαλόγου, μέσα από τη διαδικασία των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων, αλλά και με αρθρογραφία στις σελίδες του «Οδηγητή». Ολη αυτή η διαδικασία, που άρχισε από τον Οκτώβρη με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ, έχει πλέον ολοκληρωθεί, οι Οργανώσεις έχουν εκλέξει τα νέα τους καθοδηγητικά όργανα και τους αντιπροσώπους τους για το Συνέδριο και όλα πια είναι έτοιμα για τις εργασίες του, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 17 Φλεβάρη.


Ενδεικτικός του ενδιαφέροντος της νέας γενιάς για τις θέσεις της ΚΝΕ είναι και ο πλούσιος διάλογος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα με αφορμή το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων φίλων της ΚΝΕ (βλέπε σελίδες 12 - 13).

Αμιλλα στρατολογίας στη Θεσσαλία

Αμιλλα στρατολογίας για τους μήνες Φλεβάρη - Μάρτη προκηρύσσει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, καλώντας «κάθε μέλος της Οργάνωσης Περιοχής να δώσει τον καλύτερό του εαυτό». Η άμιλλα είναι «ανάμεσα στις Τομεακές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής με κριτήριο πόσες στρατολογίες νέων έγιναν στην ΚΝΕ ανά σύντροφο» και «ανάμεσα στις Οργανώσεις Βάσης, με κριτήριο τον απόλυτο αριθμό νέων που οργανώθηκαν στην ΚΝΕ».

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Με αίσθημα ευθύνης και περηφάνιας, τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ βαδίζουμε στο δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης του Κόμματός μας. Τιμάμε στην πράξη αυτήν τη συγκλονιστική πορεία και το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, θέτοντας σαν στόχο το 2019 να βγει η Οργάνωσή μας πιο δυνατή και μαζική μέσα στη νεολαία. Εχοντας κερδίσει με την πρωτοπόρα παρέμβασή μας εκατοντάδες νέους και νέες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέους εργάτες.

Καλούμε κάθε μέλος της ΟΠ να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να ανταποκριθούμε στην άμιλλα στρατολογίας που προκηρύσσει το ΣΠ:

Ανάμεσα στις Τομεακές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής με κριτήριο πόσες στρατολογίες νέων έγιναν στην ΚΝΕ ανά σύντροφο.

Ανάμεσα στις Οργανώσεις Βάσης, με κριτήριο τον απόλυτο αριθμό νέων που οργανώθηκαν στην ΚΝΕ.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Μπορούμε να συνεπάρουμε πολλούς περισσότερους στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι δεκάδες νέοι με τους οποίους συζητάμε και διακινήσαμε τις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο, οι εκατοντάδες νέοι με τους οποίους συναντηθήκαμε στους αγώνες και τις εκδηλώσεις μας, στα θρανία και στα αμφιθέατρα, στους χώρους δουλειάς, έχουν συμφέρον να αρπάξουν το μέλλον τους και να μην το θυσιάσουν για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εχουν θέση στον αγώνα για το πραγματικά νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, τον πιο όμορφο στόχο, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. (...)

Πιο πολλοί και πιο ικανοί, ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον Σοσιαλισμό!

Στην υλοποίηση αυτών των στόχων έχουμε ακατανίκητα όπλα. Είναι η Ιστορία μας, τα κοσμοϊστορικά επιτεύγματα της ταξικής πάλης στον 20ό αιώνα, η μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ, η αντοχή του, οι αγωνιστικές του παραδόσεις, ο ηρωισμός, η ανιδιοτέλεια των μελών και στελεχών του. Είναι η επαναστατική θεωρία μας και η επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματος, τα ιδανικά και οι αξίες μας που σφυρηλατούν αγωνιστές, πρωτοπόρους οργανωτές της πάλης μέσα στη νεολαία. Είναι οι ιδέες μας που παραμένουν ακατανίκητες γιατί είναι αληθινές!

Αυτόν το δρόμο που χάραξε το Κόμμα μας πριν έναν αιώνα, μπορούμε σήμερα να τον βαδίσουμε μαζί με περισσότερους νέους! Κάθε νέος με την επιλογή του να οργανωθεί στην ΚΝΕ βάζει το δικό του λιθαράκι του σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα, είναι η σπορά που μένει και καρπίζει, μέχρι την τελική νίκη!

Εμπρός για ΚΝΕ πιο γερή και μαζική».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη άμιλλα στρατολογίας έχει προκηρύξει και το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Εκδήλωση στη Χαλκίδα

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία, στον κλάδο των εκπαιδευτικών και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Χαλκίδας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50). Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και πλούσια συζήτηση με τη νέα γενιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ που οργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ το Σάββατο 9 Φλεβάρη στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Κουρελάς, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ κι ακολούθησαν βραβεύσεις των Οργανώσεων Βάσης που βγήκαν πρώτες στη στρατολογία και την Οικονομική Εξόρμηση. Συγκεκριμένα, στις στρατολογίες η ΟΒ Ελασσόνας της ΤΟ Λάρισας και η ΟΒ ΣΔΟ του ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ στην Οικονομική Εξόρμηση η ΟΒ ΕΠΑΛ της ΤΟ Λάρισας και η ΟΒ ΣΔΟ του ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ που πραγματοποιείται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Στις Θέσεις του ΚΣ κάθε νέος που σκέφτεται ότι "κάτι πρέπει να γίνει", κάθε νέος που προβληματίζεται και δεν συμβιβάζεται με τη χαμοζωή, κάθε νέος που συμμετέχει στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, μπορεί να μας γνωρίσει καλύτερα (...)

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους περίπου 500.000 νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και τους λέμε ότι: Το τι θα επιλέξουν θα το βρουν μπροστά τους στην καθημερινή προσπάθεια να τα βγάλουν πέρα, να μορφωθούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, θα είναι δεσμευμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Γι' αυτό και η ψήφος τους να μην είναι "μια από τα ίδια", αλλά να γίνει επένδυση στον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που έχουμε ανάγκη. Αυτό σηματοδοτεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που θα πρωτοστατήσει στη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, στην αποκάλυψη των αστικών κομμάτων, στην προώθηση των λαϊκών αιτημάτων και αναγκών με προτάσεις, σχέδια νόμου και Ερωτήσεις στη Βουλή, κύρια όμως μέσα στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στις γειτονιές, στην ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής δράσης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Κόντρα στα κάλπικα διλήμματα και το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, οι νέοι άνθρωποι κάνουμε κριτήριο όλη μας τη ζωή. Το βασικό ερώτημα όλων των άλλων κομμάτων είναι το ποιος θα καταφέρει να κλέψει τη λαϊκή ψήφο, να κάνει το λαό συνένοχο στην πολιτική που όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ αλλά και τα μικρότερα κόμματα, συμφωνούν.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί πρόκληση για τη νεολαία η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί σαν προοδευτική δύναμη, σαν φίλος και συμπαραστάτης των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών.

Εφτασε στο σημείο να βαφτίζει "αντιιμπεριαλιστική" τη συμφωνία των Πρεσπών που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, της ΕΕ και υπογράφτηκε για να μπει ο γειτονικός λαός στη φυλακή του ΝΑΤΟ.

Το παραμύθι της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που θα επουλώσει τις πληγές, η έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, η αποκατάσταση των αδικιών είναι μία μεγάλη κοροϊδία και μπορούν να το κρίνουν από την ίδια τους την πείρα οι νέοι.

Είναι η πείρα των σπουδαστών του ΤΕΙ που έκαναν ένα μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, κόντρα στο κοινό μπλοκ κυβέρνησης, ΝΔ, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές σαν πελάτες ακριβών γνώσεων και αυριανούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Είναι η πείρα των μαθητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της χώρας και στη Λάρισα τον Οκτώβρη φωνάζοντας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Είναι η πείρα των νέων αγροτών που παλεύουν στα μπλόκα για να ζήσουν στη γη των πατεράδων τους και βλέπουν τις τράπεζες και τους εμποροβιομήχανους να τους βάζουν τη θηλιά στο λαιμό, τις κυβερνήσεις να τους ληστεύουν με τους φόρους, τα χαράτσια.

Είναι η πείρα των νέων εργαζομένων από την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την εκτίναξη της "ευελιξίας", του μοιράσματος μιας θέσης δουλειάς στα δύο και στα τρία, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Γι' αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λέμε να μην ψάχνει να βρει ο λαός, και η νεολαία, διαφορές, να κάνει τώρα την πραγματική διαφορά, με δυνατό ΚΚΕ. Σήμερα προοδευτικό είναι η ψήφος κάθε νέου να συμβαδίσει με τις ανάγκες και τα όνειρά του».

Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα με τίτλο «Η Τέχνη στα χρόνια ίδρυσης της ΚΝΕ». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της ΚΝΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις και συνοικίες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στον Πειραιά

Το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου έδωσε και τον τίτλο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ στο παλιό εργοστάσιο του Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, το περασμένο Σάββατο, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου αρκετοί φίλοι της ΚΝΕ έκαναν ερωτήσεις και πήραν το λόγο για μια σειρά από ζητήματα, όπως για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλοι τέτοιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή. Επίσης, τονίστηκαν και άλλα ζήτημα, όπως η ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ στις εκλογές από τη νεολαία, η δουλειά της ΚΝΕ στη νεολαία κ.λπ.

Στην Αργυρούπολη

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Οργανώσεις Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας της ΚΝΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους νέους, όπως τα ναρκωτικά, οι άσχημες εργασιακές σχέσεις, η μαθητεία, κ.λπ. Με αφορμή αυτά τα προβλήματα και γενικότερα τα αδιέξοδα που προβάλλει ως μονόδρομο το καπιταλιστικό σύστημα, ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η νεολαία και οι εργαζόμενοι να ζουν καλύτερα, με μοναδικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών τους.

Κάλεσε κάθε νέο που απεχθάνεται τη ζωή που του προβάλλουν ως δεδομένη, να παλέψει οργανωμένα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, για «έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, το σοσιαλισμό».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκαν διάφορα ζητήματα, όπως το κόστος σπουδών για έναν νέο σήμερα, η ανάγκη υπερψήφισης του ΚΚΕ από την πλειοψηφία της νεολαίας στις επικείμενες εκλογές, η αξιοποίηση του «Οδηγητή» κ.λπ.

Στην Ξάνθη

Με επιτυχία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Φλεβάρη, στα ΠΡΟΚΑΤ (Πανεπιστήμιο), η εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων για το 12ο Συνέδριο, που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ. Με μεγάλο ενδιαφέρον, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές παρακολούθησαν την παρουσίαση.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Ομιλητής ήταν ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέσα από την καθημερινή ζωή και δράση επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αδιέξοδα που βιώνει η νεολαία. Διαδίδοντας την ανατρεπτική πρόταση του Κόμματος να ανάψουμε τη φωτιά του αγώνα σε κάθε χώρο νεολαίας παλεύοντας από κοινού για τα δικαιώματά μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωντανός διάλογος, καθώς αρκετοί νέοι και νέες θέλησαν να εκφράσουν κάποια σκέψη, είτε απορία, είτε να χαιρετίσουν το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη

Παρουσίαση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο έγινε το περασμένο Σάββατο και στο Πολυτεχνείο Κοζάνης. Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομο αφιέρωμα στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νώντας Στολτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Κοζάνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Ιωσηφίδης, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη έγιναν εκδηλώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ σε Χανιά και Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο Ηράκλειο η εκδήλωση έγινε στις 7 Φλεβάρη, στη Μουσική Σκηνή «Νυν και Αεί». Ανοιξε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ. Στη συνέχεια μίλησε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Σε αντίστοιχη εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων στα Χανιά, στις 2 Φλεβάρη, στο Θέατρο Βλησίδη, μίλησε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Κινητοποίηση μαθητών ενάντια στην εκχώρηση χώρων στο «υπερταμείο»

«Δεν βγάζουμε τα όνειρα και τις ανάγκες μας σε πλειστηριασμό! Διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν από όσους μας τα στερούν!» δηλώνουν οι μαθητές Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που σήμερα Τετάρτη καλούν σε κινητοποίηση ενάντια στην εκχώρηση στο «υπερταμείο» πάνω από 50 χώρων δημόσιας χρήσης, μεταξύ τους σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, ακόμα και του αρχαιολογικού χώρου στο «Καστράκι» της Δραπετσώνας. Οι μαθητές έχουν δώσει ραντεβού στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαού (για τα σχολεία της Αμφιάλης στις 9.30 στο Τριγωνάκι) και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το δημαρχείο.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη Περιφέρειας και δήμου, υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις και προχωρά κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις για να αυγατίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, κάνοντας μπίζνες και εκμεταλλευόμενες χώρους που ανήκουν σε μας και στις οικογένειές μας...

Δεν ανεχόμαστε οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που μας μένουν για να αθληθούμε και να αξιοποιήσουμε όσο ελεύθερο χρόνο έχουμε, να δοθούν σε επιχειρήσεις!

Δεν ανεχόμαστε οι ελεύθεροι χώροι, που ανήκουν σε όλους τους μαθητές, στους εργαζόμενους, σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, να πουληθούν και να μας κάνουν πελάτες!

Δεν ανεχόμαστε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αυτονόητο δικαίωμά μας στην άθληση, στην πρόσβαση σε χώρους αναψυχής!».

Το Συντονιστικό ζητά: «Να ακυρωθεί τώρα η εκχώρηση των 50 ελεύθερων χώρων στο "υπερταμείο"! Να απαλλοτριωθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος των μαθητών, των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής μας! Να γίνουν υποδομές για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση! Να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας, με επαρκή εξοπλισμό για τις ανάγκες των μαθητών!».

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ενωση Γονέων Κερατσινίου, που συμμετέχει στην κινητοποίηση, ενώ τη στήριξή τους δηλώνουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Τους σχεδιασμούς εκχώρησης στο «υπερταμείο» είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή και η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τοποθέτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Για τους αποφοίτους του ιδρύματος και την εργασιακή τους προοπτική

Αποσπάσματα από ομιλία του Κ. Ιωαννίδη σε εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ίδρυμα

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ίδρυμα για τους αποφοίτους του ΠΑΔΑ και την εργασιακή τους προοπτική. Στην εκδήλωση μίλησε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - πρώην ΑΝΕΛ προχώρησε αποφασιστικά ό,τι ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη δήθεν "ανωτατοποίηση" του 2001 (ΠΑΣΟΚ), με τα σχέδια "Αθηνά" των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Είναι ενιαία η στρατηγική τους, ενιαία η γραμμή τους.

Θέλουν να περάσουν πάση θυσία την αλλαγή από επαγγελματικά δικαιώματα σε προσόντα, να πληθύνουν τις κατηγορίες πτυχίων, Τμημάτων και αποφοίτων, για να πιέζουν τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Να δημιουργήσουν μια μεγάλη δεξαμενή αποφοίτων από όπου θα ψαρεύουν, πετώντας τους άλλους στην ανεργία.

Η σημερινή κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά και ένα άλλο ζήτημα, με αφορμή την "πανεπιστημιοποίηση": Την ευελιξία των νέων Ιδρυμάτων, τη δυνατότητα, δηλαδή, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, να απευθύνονται σε ιδιώτες χορηγούς, σε επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν την έρευνα, τα μεταπτυχιακά, ακόμα και προπτυχιακά προγράμματα.

Κάλπικες οι υποσχέσεις περί αναβάθμισης


Το ΠΑΔΑ ήδη από το Μάρτη του 2018 είναι μια πραγματικότητα. Σαν έτοιμοι από καιρό, έχουν στήσει, κυβέρνηση και διοικήσεις των δύο πρώην ΤΕΙ, τα μεταπτυχιακά προγράμματα με τα απρόσιτα δίδακτρα (κάποια ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ...), τα διετή που είναι κυριολεκτικά κατά παραγγελία του ΣΕΒ και μεγάλων βιομηχανιών, που θα δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα ιδιωτικής λειτουργίας ερευνητικά κέντρα, τις κάθε τύπου "κολιγιές" με τις μεγάλες εταιρείες, που εκφράζονται στην έρευνα, στις πρακτικές, αλλά και στα ίδια τα προγράμματα σπουδών, όπως κατατέθηκαν.

Ολα αυτά είναι αναβάθμιση, λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ας μην ξεχνάμε ότι είχε τη θετική ψήφο της ΝΔ για τη δημιουργία του ΠΑΔΑ με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Αλήθεια, είναι αναβάθμιση όταν:

Τα προβλήματα σπουδαστών, διδασκόντων και εργαζομένων όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν με την υποτιθέμενη αναβάθμιση, αλλά διογκώνονται και παγιώνονται; Από το Μάρτη και μέχρι σήμερα, είδαμε το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται, με μεγαλύτερη μάλιστα σφοδρότητα: Σπουδαστές κυριολεκτικά κρεμασμένους από τα παράθυρα για να παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια, 3 - 4 σπουδαστές πάνω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κι αυτόν απαρχαιωμένο, ανύπαρκτες εργαστηριακές υποδομές με αποτέλεσμα πολλά από τα εργαστήρια να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε θεωρίες ή σε πειράματα καθέδρας.

Αλήθεια, είναι αναβάθμιση:

Οταν οι πρακτικές είναι στον "αέρα", οι δηλώσεις μαθημάτων στον "αέρα", με συνέπεια να μην ξέρουν οι σπουδαστές αν θα μπορέσουν τελικά να δώσουν εξεταστική και σε ποια μαθήματα, να κινδυνεύουν ειδικά σε κάποια Τμήματα να χάσουν το εξάμηνο; Είδαμε γραμματείες υποστελεχωμένες, με σοβαρή αντικειμενική αδυναμία να λύσουν πρακτικά προβλήματα, όπως εγγραφές εξαμήνου και δηλώσεις μαθημάτων. Είδαμε έκτακτους διδάσκοντες να προσλαμβάνονται 1 μήνα πριν από την εξεταστική, ενώ όλοι οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι και έκτακτοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους.

Αυτό το μπάχαλο, που απ' ό,τι ξέρουμε έχει οδηγήσει πολλούς από εσάς να λέτε το ΠΑΔΑ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αφρικής, έχει αιτίες και ενόχους.

Και είναι η προτεραιότητα της αγοράς σε κάθε σχεδιασμό που γίνεται, όταν γίνεται και όπως γίνεται.

Και επειδή η αγορά έχει τον πρώτο λόγο, ο σχεδιασμός βρίσκει το ένα συμφέρον της μιας επιχείρησης απέναντι στο άλλο. Και οι φοιτητές να είναι στην απέξω.

Η αγορά παραγγέλνει ανταγωνιστικούς - φθηνούς εργαζόμενους

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε: Η αγορά δεν καθορίζει μόνο το τι γίνεται μέσα στο ΠΑΔΑ, αλλά και τι γίνεται μετά το ΠΑΔΑ, μετά το πτυχίο.

Στόχος είναι η διαμόρφωση πολλών κατηγοριών πτυχίων και αποφοίτων, που συνεπάγονται πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με ατομική διαπραγμάτευση των όρων, με γενικευμένη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Αυτά όλα πάνε χέρι χέρι με τη γενίκευση της αυτασφάλιστης εργασίας με μπλοκάκι, με την κατάργηση στην πράξη κάθε έννοιας Συλλογικής Σύμβασης και αντικατάσταση με ατομικές συμβάσεις. Πάνε χέρι χέρι τελικά με την επαναφορά του νόμου Βρούτση και τις ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό, που ο υπουργός Εργασίας θα ορίζει με μια Υπουργική Απόφαση, στο ύψος που απαιτούν κάθε φορά οι εργοδότες.

Γιατί, τελικά, αυτό είναι η αγορά. Πουλάω και αγοράζω εμπορεύματα που όταν δεν μου κάνουν, μένουν στο ράφι. Που σημαίνει, πολύ απλά, μένουν άνεργοι, καταστρέφονται κι ας είναι η πιο σημαντική παραγωγική δύναμη της κοινωνίας. Ειδικά οι νέοι που και όρεξη έχουν και πολλά να δώσουν. Και κατά τ' άλλα κλαίγονται για το brain drain και άλλα (...)

Από τη στιγμή που γενικεύεται το "προσοντολόγιο" (βλ. και εξελίξεις με εκπαιδευτικούς) και αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, τα αποκαλούμενα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο κατακερματίζονται παραπέρα.

Στην ουσία περιγράφουν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο επάγγελμα (όπως επίπεδα τεχνικής ευθύνης για τους μηχανικούς, διαβάθμιση λογιστικών βιβλίων στους λογιστές κ.λπ.) (...) Δυνατότητα πλήρους πρόσβασης σε κάθε επάγγελμα θα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και γραφεία κάθε κλάδου (με όρους συγκέντρωσης της αντίστοιχης δραστηριότητας). Π.χ. μεγάλα τεχνικά γραφεία, εταιρείες λιπασμάτων, πιστοποίησης τροφίμων, μεγάλα λογιστικά γραφεία κ.λπ. (...)

Μας λένε ότι κερδίζουν τα Ιδρύματα, γιατί θα προκύψουν πιο ανταγωνιστικά Προγράμματα και απόφοιτοι.

Τι σημαίνει όμως ανταγωνιστικός απόφοιτος, ανταγωνιστικό Τμήμα;

Ανταγωνιστικός είναι αυτός που έχει εκπαιδευτεί να μαζεύει προσόντα, αδιάφορο αν έχει πλήρη γνώση της επιστήμης του. Αυτό άλλωστε μπορεί να μη χρειάζεται κιόλας, να είναι κοστοβόρο για το κράτος για να τα παρέχει σε όλους τους φοιτητές - σπουδαστές, όπως είναι απαίτηση και δυνατότητα των καιρών.

Τελικά, ανταγωνιστικός είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του, τα δικαιώματα των εργαζομένων και της τάξης του. Ανταγωνιστικό Τμήμα είναι αυτό που έχει ένα πρόγραμμα σπουδών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς, ακόμα και αν αυτά είναι πρόσκαιρα, συγκυριακά (...)

Ανεργία και πολυκατηγοριοποίηση στο DNA του εκμεταλλευτικού συστήματος

Το ερώτημα παραμένει: (...) Μήπως λύνεται το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων, της ετεροαπασχόλησης;

Σήμερα η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. 1 στους 2 είναι άνεργος, μεγαλώνει η ανεργία και για τους νέους με υψηλή ειδίκευση. Ειδικά για τους αποφοίτους των ΤΕΙ το πρόβλημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι άραγε ζήτημα χαρακτήρα των πτυχίων τους, των Σχολών που σπουδάζουν; Μας λένε δήθεν ότι άμα διατηρηθεί ο τεχνολογικός χαρακτήρας, θα είναι πιο εύκολο για τον απόφοιτο ΤΕΙ να αναζητήσει δουλειά. Μα μέχρι τώρα τέτοιος ήταν ο χαρακτήρας των σπουδών και τσάκιζαν κόκαλα η ανεργία, η ετεροαπασχόληση, η εγκατάλειψη των σπουδών. Μήπως αν γίνεται το πτυχίο "πτυχίο πανεπιστημίου" θα βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση;

Η ζωή δείχνει πως όχι.

Το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους σήμερα, κλάδους που μάλιστα ήταν εύρωστοι κάποια χρόνια πριν (όπως οι κατασκευές, τα οικονομικά και λογιστικά επαγγέλματα, τα γεωπονικά), δεν λύνεται με άξονα το χαρακτήρα των σπουδών ή του πτυχίου. Πολύ περισσότερο, οι εργασιακές σχέσεις, με τι όρους δηλαδή θα δουλεύει ο απόφοιτος, τι μισθό, τι ωράρια, αν θα είναι ασφαλισμένος, αν θα πληρώνεται υπερωρίες, τι σύμβαση θα υπογράφει, δεν έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα των σπουδών του. Σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση κάποια διευθυντικά στελέχη που η αστική τάξη κρατάει κυρίως για τα δικά της τέκνα, οι μισθοί είναι αυτοί που ξέρουμε, ακόμα και με τη διακηρυσσόμενη σήμερα αύξηση του κατώτατου μισθού (...)

Αλλωστε, είναι καθαρό ότι και σε κλάδους που ανακάμπτουν, που έχουν τεράστια κέρδη (π.χ. Τουρισμός, Ενέργεια κ.ά.), οι μισθοί συνεχίζουν την κατρακύλα, τίποτα δεν δόθηκε πίσω από αυτά που έκλεψαν από τους εργαζόμενους τα χρόνια της κρίσης. Κανένας εργαζόμενος σε κανέναν κλάδο δεν εξαιρείται από τα μέτρα των μνημονίων, τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους.

Στα αμφιθέατρά σας συχνά - πυκνά ακούγεται ότι τώρα που γίνεστε πανεπιστήμιο, θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες της εργασίας, αυξάνονται οι προοπτικές, ανοίγει ο δρόμος για το εξωτερικό. Σας καλούν δηλαδή να πιστέψετε ότι θα αλλάξει η προοπτική της ζωής σας, αν αντί να είσαστε στο επίπεδο 6Β του πλαισίου προσόντων θα γίνετε επίπεδο 6Α...! Την ίδια στιγμή που και οι ίδιοι δηλώνουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν συνεπάγονται μισθολογικές ή άλλες εργασιακές μεταβολές... Γίνονται απλά για να μπορούν να επιλέγουν οι εργοδότες αυτόν που κάθε φορά έχουν ανάγκη με βάση τις απαιτήσεις της κερδοφορίας τους (...) Η πολυκατηγοριοποίηση είναι τελικά αντικειμενική ανάγκη του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι στο DNA του (...) Συνεχίζει να υπάρχει και μέσα στις επαγγελματικές ενώσεις, μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη διάκριση, αφού παγιώνονται και διευρύνονται οι διαφορετικές λίστες μελών και εργαζομένων. Σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε αποφοίτους Πανεπιστημίων, αποφοίτους πρώην ΤΕΙ, παλιούς αποφοίτους ΤΕΙ που δεν εξισώνονται τα πτυχία τους και πάει λέγοντας. Και για όλους αυτούς το πτυχίο είναι άλλο ένα προσόν, μέσα στα τόσα που πρέπει να κυνηγήσουν για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια δουλειά... Ο ηλεκτρονικός πρώην ΤΕΙ ή πληροφορικάριος πανεπιστημιακού πτυχίου χρειάζεται και την πιστοποίηση από τη "Cisco" για να δουλέψει με καλύτερους όρους... Το "κατόρθωμα" λοιπόν το πτυχίο να γίνει άλλο ένα χαρτί μέσα στο καλάθι που μαζεύει ο ανταγωνιστικός εργαζόμενος είναι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο βέβαια που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των επιτελείων της ΕΕ!».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ