Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Θεσσαλονίκη: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη των ΚΟΒ Εμπορίου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο.

-- Εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»: «Σύντροφοί μας» και μέσα στο καλοκαίρι. Πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διάδοση του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου.

-- Ιθάκη: Ανταπόκριση από την εκδήλωση για τη συμβολή του ΚΚΕ στο ναυτεργατικό κίνημα.

-- Κρήτη: Με επιτυχία η εκδήλωση στη Λοχριά, για τη δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Κρήτη και τις μάχες στον Ψηλορείτη.

Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εμπόριο και την πρόταση του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση - συζήτηση των ΚΟΒ Εμπορίου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας μίλησε ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», στη Θεσσαλονίκη
Κρίσιμα ζητήματα για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης - σύσκεψης που οργάνωσαν οι ΚΟΒ Εμπορίου της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την περασμένη Δευτέρα, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου. Τα παραδείγματα "Καρυπίδη" - "Μαρινόπουλου" - "Ηλεκτρονικής". Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ». Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις και από εργαζόμενους που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων απέναντι στην άγρια επίθεση των εργοδοτών.

Οπως αναδείχθηκε, οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου αποκαλύπτουν τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό των καπιταλιστών για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας. Αποκαλύπτουν ότι η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου συνεχίζεται και εν μέσω κρίσης γίνεται ταχύτερη και πιο αδυσώπητη, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σ' αυτόν το δρόμο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, συνολικά οι εργαζόμενοι, με δυνατό ΚΚΕ, οργάνωση του λαού, λαϊκή κοινωνική συμμαχία, πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για άλλη εξουσία και άλλο σχεδιασμό της παραγωγής και του εμπορίου, απαλλαγμένο από τα καπιταλιστικά παράσιτα.

Από την εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ
Από την εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ
Από τις παρεμβάσεις των εργαζομένων από το «Μαρινόπουλο» και τον «Καρυπίδη» επιβεβαιώθηκε ότι ο δρόμος της υποχώρησης στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και της παράδοσης άνευ όρων στο αντεργατικό οπλοστάσιο, δεν απέτρεψε την ταχύτατη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την απλήρωτη δουλειά, την ανεργία.

Να στρέψουμε σωστά τα βέλη μας

Εισηγητικά, ο Γ. Δελής, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον κλάδο και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων, τόνισε:

«Είναι κρίσιμο να δει κάποιος την αιτία του προβλήματος, μόνο έτσι μπορεί να στρέψει σωστά τα βέλη του, να κάνει πραγματικά αποτελεσματικό τον αγώνα του. Ετσι θα χτυπηθεί και η απογοήτευση που σήμερα κρατά πολλούς εργαζόμενους έξω από την οργανωμένη πάλη.

(...) Ο κλάδος του εμπορίου είναι πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού - είναι μεγάλος κλάδος - αγγίζει το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ που έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση άμεσων, ζωτικών αναγκών του πληθυσμού, όπου όλοι μας είμαστε πελάτες. Οι τζίροι είναι τεράστιοι όπως και τα κέρδη, παρά την κρίση. Υπάρχει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου. Οι επιχειρήσεις κλείνουν και ανοίγουν από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα αυτής της αντικειμενικής διαδικασίας μέσα στον καπιταλισμό και έχει πάντα τα ίδια θύματα, τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς καταναλωτές, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς προμηθευτές αυτών των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες δε θα χρεοκοπήσουν, αφού έχουν ήδη φροντίσει να φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους και να τα επενδύσουν σε άλλους κλάδους, ή να ενισχύσουν άλλες επενδύσεις των ομίλων τους.

(...) Εχει σημασία λοιπόν να στρέψουμε τα πυρά μας ενάντια σ' αυτούς που πλουτίζουν στην πλάτη μας και στο σύστημα που τους υποστηρίζει».

Η σημασία της ταξικής αλληλεγγύης και της οργάνωσης της πάλης

Ο Γ. Δελής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της έκφρασης της ταξικής αλληλεγγύης στους εκατοντάδες εργαζόμενους του εμπορίου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ειδικά αυτές τις μέρες, στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» και «Μαρινόπουλος», αλλά και σε όσους βιώνουν την απληρωσιά, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, συντάξεων κοινωνικών δικαιωμάτων. Οπως είπε, «αληθινή, ταξική αλληλεγγύη σημαίνει και ενημέρωση, συζήτηση για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν μέχρι εδώ - τι φταίει - ποιος είναι ο δρόμος για να ξεφύγουμε από το σημερινό αδιέξοδο».

Επιπλέον, ανέφερε πως «είναι σημαντικό σ' αυτόν τον αγώνα που δίνετε ότι και άλλοι κλάδοι εργαζομένων όχι απλά έδειξαν συμπαράσταση αλλά συμπαράταξη με τον αγώνα σας, γιατί είναι κοινός ο αγώνας γιατί ακριβώς κοινός είναι ο αντίπαλος και μαζί πρέπει να αγωνιζόμαστε.

Αυτό παλεύει το ΚΚΕ καθημερινά. Να δυναμώσει αυτή η ενότητα των εργαζομένων, η κοινωνική συμμαχία. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Ενας κλάδος δηλαδή αγωνίζεται, οι άλλοι είναι δίπλα του.

Είναι σημαντικό σήμερα να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, γι' αυτό και το ΚΚΕ μιλά για ανασύνταξη του κινήματος. Και αυτό το ζήτημα είναι επείγον.

Η μεγαλοεργοδοσία, το κεφάλαιο, είναι οργανωμένοι. Εχουν το κράτος με το μέρος τους, έχουν τα κόμματά τους, τα ΜΜΕ, τις συμμαχίες τους - την ΕΕ, το ΝΑΤΟ - και απέναντι είμαστε εμείς. Γι' αυτό και απαιτείται να ισχυροποιήσουμε την οργάνωσή μας σαν εργαζόμενοι και να απαντήσουμε διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Και αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται γιατί ξέρουν τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα».

Εξάλλου, πρόσθεσε, «η πείρα έδειξε ότι οι υποχωρήσεις, η υποταγή, η ταύτιση και συνεργασία με τον καπιταλιστή δεν έσωσαν τους εργαζόμενους».

Απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο

Επίσης, ο Γ. Δελής στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, ενώ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι νοιάζεται τάχα για τους εργαζομένους, το επόμενο διάστημα ετοιμάζει νέα επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση που θα δεχτεί το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην απελευθέρωση των απολύσεων για να διευκολυνθεί και με τη βούλα του νόμου πλέον το κεφάλαιο.

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να οργανωθούν και να δουν ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος. Να διεκδικήσουν για το σήμερα καταρχήν το αυτονόητο, να πληρώνονται για τους κόπους της δουλειάς τους. Να διεκδικήσουν το ίδιο το δικαίωμα στη δουλειά.

Ταυτόχρονα να κατανοήσουν ότι μέσα σ' αυτό το σύστημα το δικαίωμα στη δουλειά δεν είναι ποτέ ασφαλές. Ανά πάσα στιγμή, ο εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας γιατί ο επιχειρηματίας αποφασίζει να πάει αλλού να βγάλει κέρδη.

Διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά, που για το ΚΚΕ είναι το πρώτο και βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, τότε θα διαπιστώνουμε ότι αυτό το δικαίωμα το καπιταλιστικό σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να το εξασφαλίσει για όλους, γι' αυτό και ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του και στη δημιουργία ενός συστήματος όπου το δικαίωμα στην εργασία θα είναι ιερό.

(...) Ολοι αυτοί οι αγώνες, όλες αυτές οι προσπάθειές σας, μικρές ή μεγάλες, πρέπει να στρέφονται ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενάντια στο σύστημα που τους στηρίζει, το καπιταλιστικό σύστημα και την ίδια στιγμή να βλέπουμε και το πού θέλουμε να πάμε. Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και συμπυκνώνεται στο σύνθημα που ακούγεται στις πορείες, "χωρίς εσένα γρανάζι, δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".

(...) Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι με δυνατό ΚΚΕ, οργάνωση του λαού, λαϊκή κοινωνική συμμαχία, να ανοίξει ο δρόμος για άλλη εξουσία και άλλο σχεδιασμό της παραγωγής και του εμπορίου, απαλλαγμένο από τα καπιταλιστικά παράσιτα».

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ ολοκληρώνονται με τις εξής δύο:

-- Σήμερα Παρασκευή, στην πλατεία Ληξουρίου, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 31/7, θα πραγματοποιηθεί στον Αίνο (παιδική χαρά), στις 10.30 π.μ., η κεντρική εκδήλωση για τον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΙΘΑΚΗ
Δόξα και τιμή στους ναυτεργάτες - μαχητές του ΔΣΕ

Το έμβλημα της θρυλικής ΟΕΝΟ
Το έμβλημα της θρυλικής ΟΕΝΟ
Την Κυριακή 24/7 πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη εκδήλωση προς τιμήν των ναυτεργατών - μαχητών του ΔΣΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η Ιθάκη, νησί με αξιοσημείωτη αντιστασιακή δράση την περίοδο 1941 - 1944, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές. Θιακοί ναυτεργάτες οργανώθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ, όσοι βέβαια γλίτωσαν από φυλακές και εξορίες.

Η Κομματική Οργάνωση, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, εδώ και καιρό έψαχνε για άγνωστες σελίδες της Ιστορίας της περιόδου, ενώ ερχόταν και σε επαφή με απογόνους αγωνιστών. Παράλληλα, δεν άφησε γωνιά του νησιού που να μην την επισκεφθεί προπαγανδίζοντας την εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του Κόμματος με το λαό και τονίζοντας την κρισιμότητα της περιόδου και την ανάγκη προετοιμασίας για τους αγώνες που έρχονται.

Μαζί με τα κομματικά μέλη, μεγάλος αριθμός φίλων του ΚΚΕ έδωσαν μεγάλη πρακτική βοήθεια, στην προπαγάνδιση της εκδήλωσης και την προετοιμασία του χώρου. Τη μέρα της εκδήλωσης, από το πρωί ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο που βοηθούσε στο στήσιμο της έκθεσης και στη διαμόρφωσή του. Η εκδήλωση περιελάμβανε την έκθεση του ΚΚΕ για το ναυτεργατικό κίνημα και έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή πλήθους κόσμου, ανάμεσά τους και πολλών απογόνων των Θιακών ναυτεργατών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Οι ναυτεργάτες είχαν τη δική τους συμβολή στην εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού

Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μίλησε στην εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων:

Απεργία ναυτεργατών το 1945 σε πλοίο στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
Απεργία ναυτεργατών το 1945 σε πλοίο στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
«Το ΚΚΕ τιμά όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στην Κρήτη, στην Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, παντού όπου βρόντηξε "ο Ολυμπος και πάλι".

Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στρατεύτηκαν στο ΚΚΕ και έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στο ΔΣΕ και σε κάθε κάλεσμα, τα προπολεμικά χρόνια, στην Κατοχή και στον απελευθερωτικό αγώνα, στον αγώνα του ΔΣΕ και τις κατοπινές μάχες. Τιμάμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και αγωνίστριες που δολοφονήθηκαν από τον ταξικό αντίπαλο, σκοτώθηκαν στις μάχες με τον κατακτητή, με τους δοσίλογους και τον αστικό στρατό, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια ως μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού.

Τιμάμε τους ναυτεργάτες που έχουν τη δική τους συμβολή στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, 1946 - 1949.

Στο κάλεσμα του ΚΚΕ, το 1948, προς τους ναυτεργάτες, για να ενταχθούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, 420 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές ναυτεργάτες ανταποκρίνονται αμέσως.

210 σύντροφοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο βουνό και να λάβουν μέρος στις μάχες. 37 θα γίνουν αξιωματικοί. 42 θα πέσουν μαχόμενοι.

Ναυτεργάτες στον Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»)
Ναυτεργάτες στον Γράμμο (από το περιοδικό «Ναυτεργάτης»)
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι εφοπλιστές συντάσσουν μαύρη λίστα με περίπου 3.000 ναυτεργάτες, αγωνιστές της ΟΕΝΟ και εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό, στο οποίο πρωτοστατεί η ΠΝΟ.

Στις 18 Οκτώβρη 1948, στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ. Κατηγορούμενοι είναι 36 πρωτοπόρα στελέχη του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος που έχουν συλληφθεί την προηγούμενη περίοδο. Στην πορεία της δίκης, η οποία κράτησε 17 μέρες, οι κομμουνιστές ναυτεργάτες ήταν αλύγιστοι. Το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο. 10 αγωνιστές σε θάνατο! Αλλοι 6 αγωνιστές σε ισόβια!

Τιμάμε τους Θιακούς ναυτικούς που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνέδεσαν το όνομά τους με τον ΔΣΕ.

Τον Δημήτρη Τριλίβα - Ναό. Ηταν σε καράβι που μετέφερε όπλα για τον ΔΣΕ και τορπιλίστηκε ανοιχτά της Πελοποννήσου. Αγνοείται.

Τον Πάνο Μουζάκη του Χρυσοστόμου, τον Γιώργο Βερώνη, τον Σωτήρη Αλφόνσο, που μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασαν στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου έζησαν και εργάστηκαν ως ναυτεργάτες μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Το Γιάννη Πατσαλιά, που καταζητούμενος από το μετεμφυλιακό καθεστώς ως μέλος της ΟΕΝΟ διέφυγε στην Ανατολική Γερμανία, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Τον Κώστα Κολυβά, τον Κώστα Ζούλα, τον Γιώργο Ρωμανό, που για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση πέρασαν από όλους τους τόπους εξορίας, πληρώνοντας έτσι την αγάπη τους για την πατρίδα και το λαό της.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Στον τόπο μας, σπιθαμή προς σπιθαμή, από το πιο βορινό ως το πιο νότιο σημείο, από την ανατολή μέχρι τη δύση προβάλλει ο ανυπέρβλητος αγώνας του ΚΚΕ.

Αυτό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα των αγώνων και των θυσιών που μας κάνει περήφανους και μπορούμε να πούμε:

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που φέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ίδρυσή του.

Θέλουμε να πούμε ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες ότι η μελέτη, η γνώση της Ιστορίας του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος, είναι σημαντικός παράγοντας που εξοπλίζει, που διδάσκει και επιτρέπει να αναμετριόμαστε με τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η ιστορική πείρα και η κατάκτηση των νόμων της ταξικής πάλης σού επιτρέπουν να προβλέπεις, να οργανώνεις και να ελέγχεις την πορεία του αγώνα, να αξιοποιείς τα θετικά στοιχεία, να ενσωματώνεις τη θετική πείρα στην καθημερινή δράση, να εκτιμάς τις παραλείψεις, τα λάθη και να φροντίζεις να μην επαναληφθούν.

Μέσα σ' αυτόν το δρόμο γίνεται η προσφορά μας πιο αποτελεσματική.

Οι εξελίξεις καθημερινά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις και την αναγκαιότητα της στρατηγικής του ΚΚΕ.

Σήμερα, κάθε αναμονή, κάθε εγκλωβισμός στην πολιτική, στα συνθήματα των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, διαχειριστών του συστήματος είναι απώλεια χρόνου, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Εδώ, δεν υπάρχει μέση λύση. Η διαχείριση του καπιταλισμού έχει δοκιμαστεί σε κάθε μορφή της και φέρνει το στίγμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας.

Οι νέοι και οι νέες, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στην ήττα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της ΚΝΕ, που διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς, ακατάλυτους και δοκιμασμένους στην πορεία του χρόνου, με τους ναυτεργάτες.

Στην καρδιά της πάλης βρίσκεται η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στα συνδικάτα και στους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος.

Ισχυρό ΚΚΕ με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βαδίζουμε προς το 2018, που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και πάλης.

Με επαναστατική αισιοδοξία, προχωράμε μπροστά.

Τιμή και δόξα στους μαχητές και στις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους.

Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης. Προχωράμε μπροστά με εφόδιο ότι η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

Πρόταση βιβλίων για το καλοκαίρι

Δείτε στο αρχείο του «Ριζοσπάστη» στο διαδίκτυο, στο φύλλο της Κυριακής 10 Ιούλη 2016 (σελ. 28) την αναλυτική πρόταση της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Ρ» για βιβλία για το καλοκαίρι, με τίτλους Ιδεολογίας - Πολιτικής, Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Λογοτεχνίας για Εφήβους.

«Σύντροφοί» μας και το καλοκαίρι οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διάδοση του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου παίρνουν οι Κομματικές Οργανώσεις

Το καλοκαίρι, με τις όποιες ανάσες ξεκούρασης περιλαμβάνει σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, προσφέρεται πάντα για διάβασμα, μελέτη και εμπλουτισμό των γνώσεών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η περίοδος προσφέρεται για επαφή με τις νέες, αλλά και τις παλιότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», με το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, τις ιστορικές εκδόσεις της, αλλά και τα καλά λογοτεχνικά βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της.

Την τιμητική τους, βέβαια, έχουν αυτές τις μέρες οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Καθόλου τυχαία, αυτές ακριβώς είναι οι εκδόσεις που διακινήθηκαν περισσότερο στην πρόσφατη έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η οποία κορυφώθηκε με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», του Απόστολου Μουσούρη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΟ Αττικής, διακινήθηκαν εκατοντάδες βιβλία στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ταυτόχρονα, η διακίνηση του βιβλίου από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις δεν περιορίζεται στις κατά καιρούς εκθέσεις, αλλά είναι διαχρονική: Περιλαμβάνει το στήσιμο «βιβλιοπωλείων» στις εκδηλώσεις, στα φεστιβάλ, ακόμα και στα γλέντια και τις άλλες δραστηριότητες που διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι σε πόλεις, συνοικίες και χωριά.

Συντροφιά με τις νέες εκδόσεις

Μεταξύ των νέων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που είναι μια καλή ευκαιρία να διαβαστούν το καλοκαίρι, είναι και οι εξής:

«Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Συλλογή κειμένων. Εγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ»: Εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του και εξήντα επτά από την ήττα του, ο ΔΣΕ εξακολουθεί, όχι τυχαία, να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής της αστικής ιστοριογραφίας. Στον πρόλογο της έκδοσης, την οποία έχει επιμεληθεί το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνεται εκτενής αναφορά στις διάφορες «σχολές» της αστικής ιστοριογραφίας, όπως και σ' αυτές του σοσιαλδημοκρατικού - οπορτουνιστικού χώρου. Στον αντίποδα όλων αυτών, η παρούσα έκδοση έχει σκοπό να φωτίσει βασικές πλευρές που αφορούν τη συγκρότηση και δράση του ΔΣΕ, καθώς και τη στρατηγική του στόχευση. Πρόκειται για συλλογική εργασία που συμβάλλει στη διδαχή και στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τον αγώνα του ΔΣΕ, που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Εκτός από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ και τα δώδεκα κείμενα που ασχολούνται με την πορεία του ΔΣΕ, στην έκδοση περιλαμβάνεται σημαντικό αρχειακό υλικό: αδημοσίευτες επιστολές του Ν. Ζαχαριάδη, τα πρακτικά της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (11-12/9/1947), φωτογραφική ανατύπωση της απόφασης του Γενικού Αρχηγείου για την ονομασία των αντάρτικων Σωμάτων ως Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τη Συμφωνία της Βάρκιζας, βασικούς νόμους του αστικού κράτους που στόχευαν στην καταστολή του κομμουνιστικού και εργατικού - λαϊκού κινήματος (Γ' Ψήφισμα, «Αναγκαστικοί Νόμοι») κ.λπ.


«Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας»: Ενα πολύτιμο ντοκουμέντο, που αναδεικνύει το μεγαλείο της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Οι περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες που περιλαμβάνει προέρχονται από το αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, η ύπαρξη του οποίου αγνοούνταν και πρόσφατα παραδόθηκε στην ΚΕ του Κόμματος. Τα στιγμιότυπα της καθημερινότητας των μαχητών και των μαχητριών δίνουν μια σαφή εικόνα του δίκαιου ένοπλου λαϊκού αγώνα: Από τη στρατιωτική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις πολύωρες πορείες και την πολιτιστική και εκδοτική δημιουργία του ΔΣΕ. Από όλο το υλικό αναβλύζει η αισιοδοξία, η μαχητικότητα και η υπερηφάνεια για την πλούσια αγωνιστική κληρονομιά του Κόμματος και της ΚΝΕ. Οι ενότητες της έκδοσης περιλαμβάνουν εικόνες από τον τόπο όπου κορυφώθηκε ο ένοπλος αγώνας (Γράμμος, Βίτσι, Πρέσπες), από τη δράση του ΔΣΕ ως οργανωμένος λαϊκός στρατός, από τη ζωή στην «Ελεύθερη Ελλάδα» και τέλος από το συντεταγμένο πέρασμα στη ΛΔ Αλβανίας και την πρώτη περίοδο εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη. Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σχετικό κείμενο που διαφωτίζει τον αναγνώστη είτε με αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, είτε με πρωτότυπα κείμενα από τα έντυπα του ΔΣΕ, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα του μεγαλείου και των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαχητές και οι μαχήτριές του.

«Ο σιωπηλός μου πόλεμος - Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου» του Κιμ Φίλμπι. Εκτός από τις ιστορικές - επετειακές εκδόσεις, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αναγνωστών συγκεντρώνει δικαιολογημένα το βιβλίο του Κιμ Φίλμπι. Σε συνθήκες όπου η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του Σοσιαλισμού αποτελούσε καθήκον κάθε επαναστάτη εργάτη, οι μυστικές υπηρεσίες του πρώτου εργατικού κράτους αξιοποίησαν και την ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων όπως ο συγγραφέας του βιβλίου για να ακυρώσουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Και αυτό κάτω από συνθήκες που έπρεπε καθημερινά να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, να χώνονται βαθιά στη λάσπη των αντεπαναστατικών δολοπλοκιών, προκειμένου να μην τους αφήσουν περιθώριο επιτυχίας. Ενα μεγάλο μέρος του βιβλίου παρακολουθεί την προσπάθεια του Φίλμπι να γνωρίσει τους μηχανισμούς της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, να χειριστεί προσωπικές συμπάθειες και έριδες, προκειμένου να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά το έργο συλλογής πληροφοριών για τις σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανεβαίνοντας και στην ιεραρχική κλίμακα. Η δουλειά του τον έφερνε σε προνομιακή θέση να παρακολουθεί και τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς των επιτελείων του ιμπεριαλισμού. Ο Φίλμπι περιγράφει ανάμεσα σε άλλα τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να μην τιναχτεί στον αέρα η αποστολή του και να προστατευθούν άλλοι Σοβιετικοί πράκτορες, όταν οι μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού διαπίστωσαν διαρροές εγγράφων από τη βρετανική πρεσβεία στις ΗΠΑ.


Στο στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ φιλοξενήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Απ. Μουσούρη από την ΚΟ Αττικής
Στο στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ φιλοξενήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Απ. Μουσούρη από την ΚΟ Αττικής

ΧΙΟΣ
Τιμούν τους πεσόντες ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ

Η Τομεακή Επιτροπή της Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους 19 ηρωικούς ναυτεργάτες - αντάρτες του ΔΣΕ από τη Χίο, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και στους δεκάδες ναυτεργάτες από τη Χίο που ήταν μέλη και στελέχη της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στα Καρδάμυλα, στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα τιμηθεί ο επιζών ναυτεργάτης - αντάρτης Γιώργης Ποδιάς, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού και μουσικό αφιέρωμα.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ηρωισμός της πάλης του ΔΣΕ παρακαταθήκη για το σήμερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής στον ΔΣΕ στη Λοχριά, όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του στην Ανατολική Κρήτη

Από την εκδήλωση των ΤΟ Ηρακλείου και Ρεθύμνου του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση των ΤΟ Ηρακλείου και Ρεθύμνου του ΚΚΕ
Την Κυριακή 10/7 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου και Ηρακλείου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ στη Λοχριά του Ψηλορείτη, με θέμα: «70 χρόνια ΔΣΕ. Η δράση του στην Ανατολική Κρήτη. Οι μάχες του Ψηλορείτη».

Πριν από την εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, στην ευρύτερη περιοχή της Λοχριάς, στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη. Ο περίπατος κατέληξε στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν οι μαχητές από τις δυνάμεις της Χωροφυλακής και παρακρατικών στα τέλη του Ιούνη του 1947. Εκεί παρουσιάστηκε το ιστορικό των μαχών του Ψηλορείτη και της τελευταίας μάχης στη Λοχριά για τον ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συγκέντρωση στο χώρο όπου έχει στηθεί αναμνηστική πλάκα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη των πεσόντων μαχητών.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Γιάννης Καλομοίρης.

Αναδεικνύουμε την προσφορά του λαϊκού, ηρωικού ΔΣΕ

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι στόχος και καθήκον μας να αναδείξουμε την προσφορά του λαϊκού ηρωικού ΔΣΕ στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Η αστική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της, και όχι μόνο. Την απειλή αυτού του αγώνα την ένιωσαν και οι ιμπεριαλιστές που τα συμφέροντά τους στην περιοχή ήταν απολύτως συνδεδεμένα με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Σήμερα όσοι παλεύουμε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αλλά και όσοι είναι δίπλα του, αισθανόμαστε ένα είδος ικανοποίησης, χωρίς να εννοούμε όμως έπαρση ή αυταρέσκεια, γιατί συνεχίζουμε τον αγώνα σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες αντεπανάστασης. Δεν κρύψαμε πως στον ΔΣΕ εκφράστηκαν υποκειμενικές αδυναμίες, οι οποίες επηρέασαν την τελική έκβαση. Το ΚΚΕ δεν φοβάται να βγάζει διδάγματα σε θέματα στρατηγικής και τακτικής, που η επικαιρότητά τους παραμένει ζωντανή.

(...) Κάποιοι σήμερα, αναφερόμενοι στον Εμφύλιο μιλάνε για αδελφοκτόνο αγώνα. Είναι οι ίδιοι που εχθρεύονται τις απεργίες, τα συλλαλητήρια, τις καταλήψεις, τις ανεβασμένες μορφές λαϊκής πάλης. Είναι αυτοί που θέλουν ένα λαό γονατισμένο, πεινασμένο, αποπροσανατολισμένο και που δικαιολογούν κάθε μορφής ιμπεριαλιστική επέμβαση, πόλεμο, κυρώσεις, αποκλεισμούς. Αυτοί χρησιμοποιούν και την ειρήνη και τον πόλεμο, για να πολλαπλασιάζουν τα καπιταλιστικά κέρδη και να διευθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου καπιταλιστικού στρατοπέδου οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. Εχουν ιδρύσει και αξιοποιήσει δολοφονικούς μηχανισμούς όπως το "Ισλαμικό Κράτος" ή τους "Ταλιμπάν", αφού είναι γνωστό πως αυτοί συγκροτήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ και κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

Στη σύντομη χρονική διάρκεια της δράσης τους έγραψαν Ιστορία

(...) Ο ΔΣΕ στην Κρήτη είχε δράση σύντομης διάρκειας, η οποία όμως δεν στερήθηκε από ηρωισμό και αυτοθυσία και γι' αυτό δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη μεγάλη προσφορά που είχε. Ας μην ξεχνάμε την επιτυχημένη μάχη της Ιεράπετρας στις 9 Μάη του 1947 με την οποία συντρίφθηκε η συκοφαντία περί "ξενοκίνητου ΕΑΜοβουλγάρικου" στρατού, αφού εκεί στραπατσαρίστηκε το γόητρο του αστικού στρατού. Επίσης, κατάφερε με τη δράση του να ανακόψει τη σταθερή ροή στρατολόγησης φαντάρων από την Κρήτη στον Εθνικό Στρατό και να απασχολήσει ένα σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο ΔΣΕ στην Ανατολική Κρήτη συγκροτείται τον Απρίλη του 1947, ύστερα από απόφαση του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Ο Εμφύλιος εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα σχέδια των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους ήταν να δώσουν τέρμα στη θέληση του ελληνικού λαού που ήταν η δημοκρατική αναγέννηση.

Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Αθήνα, αντίστοιχα έντονα γεγονότα έγιναν και στην Κρήτη, καθώς καταγράφονται φαινόμενα τρομοκρατίας, ωμής βίας του αστικού κράτους απέναντι στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ χωρίς προηγούμενο, όπως οι δολοφονίες του καπετάνιου Λεμονιά, του Πορτάλιου κ.ά.

Στις 20 Απρίλη του 1947 απέδρασαν από το στρατόπεδο του Αγ. Νικολάου 55 σκαπανείς και κινήθηκαν προς τη θέση "Σκοτεινά Λακάκια", όπου τους περίμενε η ομάδα του Καπετάν - Ποδιά. Μαζί τους ήταν ο Μήτσος Παπάς, ο Γιάννης Ρουκουνάκης, ο Βασίλης Πλακιωτάκης, ο Γιάννης Λασιθιωτάκης και άλλοι 5 αντάρτες, όλοι τους τιμημένοι λαϊκοί αγωνιστές της περιόδου της απελευθερωτικής πάλης του λαού και τώρα κυνηγημένοι από το καθεστώς της "λευκής τρομοκρατίας" που είχε επιβληθεί μετά τη Βάρκιζα.

Στις 22 Απρίλη 1947 δόθηκε η πρώτη μάχη με τις διάφορες συμμορίες παρακρατικών και χωροφυλάκων. Μετά τη δεύτερη μάχη που έδωσε η ομάδα του Ποδιά στου "Ξινογιώργη την Κορφή" ακολούθησε εξόρμηση των αγωνιστών στα χωριά Καλαμαύκα, Μάλες, Κρούστας, Ανατολή, κ.ά, με κύριο στόχο τη διαφώτιση του λαού.

Η κορυφαία επιτυχία της ομάδας του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης, αποτελεί η κατάληψη της Ιεράπετρας στις 9 Μάη 1947, μετά από σκληρή μάχη με Αλβανούς φασίστες που είχε εξαπολύσει εκεί η αστική κυβέρνηση, ενώ η φρουρά της Χωροφυλακής παραδόθηκε χωρίς μάχη. Η υποδοχή από το λαό της πόλης ήταν θριαμβευτική.

Για τις ανάγκες του αγώνα του ΔΣΕ, ένα μέρος της Οργάνωσης της Κρήτης οδηγήθηκε στον Ψηλορείτη όπου βρίσκονταν αρκετοί φυγάδες - καταδιωκόμενοι κομμουνιστές που ζητούσαν βοήθεια και οργάνωση. Ετσι αποφασίστηκε να φύγει προς τον Ψηλορείτη η μισή περίπου δύναμη, με επικεφαλής τον Γ. Ποδιά, και οι υπόλοιποι να συγκροτήσουν ομάδες δράσης σε Λασίθι και Ηράκλειο. Η ομάδα αυτή κατόρθωσε να ξεφύγει από τα εμπόδια των παρακρατικών, να φτάσει στα "Τσουνιά" του Ψηλορείτη όπου ήταν το λημέρι των φυγάδων από τις γύρω περιοχές όπως οι Μπάμπης και Αποστόλης Καλομοίρης, οι Γιώργης και Κώστας Σμπώκος, ο Κώστας Πατραμάνης και άλλοι.

Μας διδάσκουν πολιτικά και ηθικά

Υστερα από σύσκεψη στο Ηράκλειο - κρατικών και παρακρατικών - Μπαντουβάδων, Εγγλέζων κ.λπ. αποφασίστηκε η εξόντωση του ΔΣΕ και της ομάδας του Ποδιά στον Ψηλορείτη. Ετσι, 2.500 οπλισμένοι περικύκλωσαν 60 - 65 περίπου άνδρες του ΔΣΕ. Η μάχη απέναντι στις λυσσασμένες επιθέσεις δόθηκε κόντρα σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως ζέστη, δίψα, κούραση κ.λπ. Οι ήρωες αυτοί της λευτεριάς έπεσαν νεκροί στο καθήκον και τα πιστεύω τους, έμειναν όμως όρθιοι στις συνειδήσεις μας.

(...) Ποδιάς Γιάννης, Παππάς Νίκος, Μπάμπης και Αποστόλης Καλομοίρης, Τρουλινός Θεόφιλος, Τυροκομάκης Γιώργης, ο Γιατρός Χριστοφοράκης, Νοδαράκης Γιώργης, Ανδρουλιδάκης Γιώργης (και κάποιοι που τώρα αγνοούμε) ήταν οι νεκροί της μάχης της Λοχριάς. Την ίδια τύχη είχαν και αυτοί που έμειναν πίσω στο Λασίθι, για να συνεχίσουν τη δράση του ΔΣΕ, όπως ο Ρουκουνάκης, ο Πλακιωτάκης και άλλοι που δολοφονήθηκαν από τους Μπαντουβάδες με φρικτό τρόπο, μαζί με άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες όπως η Μαρία Λιουδάκη, η Μαρία Δρανδάκη, ο Ελπιδοφόρος Μανωλεσάκης, που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στο καφενείο του "ΤΡΕΖΟΛΗ" στον Αγ. Νικόλαο. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Ετσι τελείωσε η σύντομη αλλά ηρωική δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη. Τιμάμε σήμερα όλους αυτούς του επώνυμους και ανώνυμους λαϊκούς αγωνιστές του ΔΣΕ. Ολους αυτούς που με τη δράση και την αυτοθυσία τους έσωσαν την τιμή του λαού της Κρήτης, της χώρας και του ΚΚΕ. Μας διδάσκουν και μας διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά. Η ίδια η Ιστορία τούς τιμά. Αυτή που κάρφωσε στον πάσσαλο της ατίμωσης τους διώκτες της.

(...) Σήμερα η πολιτική του ΚΚΕ μπορεί να συνεγείρει πολλές νέες χιλιάδες εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων, γυναικών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, διανοουμένων. Να κάνουμε όσο γίνεται πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να το φτάσουμε ψηλά, με ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δύναμη ικανή να προχωρήσει μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Η ίδια επιλογή που είχαν οι μαχητές του ΔΣΕ είναι η μοναδική και για μας τους κομμουνιστές, για τον εργάτη και την εργάτρια, για τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο πολλοί.

Τιμή και δόξα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ!

Τιμή και δόξα στον ΔΣΕ και τους μαχητές του!

Σε όσους συνεχίζουν σήμερα απτόητοι, αποφασισμένοι και αλύγιστοι!

Συνεχίζουμε....».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ