Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαστούκι στους δυνάστες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκλογική αναμέτρηση (δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές) στον ορίζοντα και ο δικομματισμός επιθεωρεί, δοκιμάζει και ενισχύει το οπλοστάσιό του και στήνει τις ξόβεργές του. Το δίπολο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά παίρνει δεσπόζουσα θέση στη στρατηγική της (ελεγχόμενης και τεχνητής) πόλωσης και του εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι μεν (ΠΑΣΟΚ) επιστρατεύουν τα σκουριασμένα (άρα και στομωμένα) διλήμματα «πρόοδος ή συντήρηση», «δεξιά - αντιδεξιά». «Σκληρό ροκ και κούφια αντιδεξιά ρητορεία» μπας και τσιμπήσει κανένας, αλλά κυρίως να μη φύγουν «οι μέσα». Επετειακά «ανοίγματα» στην Αριστερά μήπως και κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Οι δε (ΝΔ) εμφανίζουν περίπου νομοτελειακή την άνοδό τους στην εξουσία. Επικαλούνται τη «γενικότερη στροφή» στην Ευρώπη. Ποντάρουν στην «κούραση» από την 20ετή διακυβέρνηση «των πράσινων». Κραδαίνουν τη σημαία της «συστράτευσης όλων στον κοινό σκοπό» (το νεοφιλελευθερισμό!), κόντρα στο «διχασμό». Δε νομίζετε όμως ότι παρατράβηξε η κοροϊδία και είναι καιρός να ακουστεί ένα ηχηρό χαστούκι ενάντια στους δυνάστες; Οι δημοτικές είναι μια ευκαιρία πρώτης τάξης.

Πολλές συμπτώσεις...

Δε θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι... Ομως μια μόλις βδομάδα μετά την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο Λευκό Οίκο, έχουμε και λέμε. Πρώτο. Το θέμα της «τρομοκρατίας» συντηρείται διαρκώς στο προσκήνιο είτε με πρακτορολογία («λίστες Γρυλλάκη») είτε με κυνήγι μαγισσών (βλέπε τα υποτιθέμενα χτυπήματα της Αλ Κάιντα, θέμα που φρόντισε ο ίδιος ο - εγκωμιασθείς από τον Μπους - Γ. Παπανδρέου να αναδείξει). Θυμίζουμε ότι ο Κ. Σημίτης πρόλαβε τους συνομιλητές του στην Ουάσιγκτον και δεσμεύτηκε μονομερώς για «θετικά αποτελέσματα» (συλλήψεις;) στο θέμα της τρομοκρατίας... Δεύτερο. Παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακό και δρομολογούνται(;) εξελίξεις και «λύσεις». Θυμίζουμε ότι ο Μπους ευχαρίστησε τον Κ. Σημίτη γιατί συνεργάζεται με την Τουρκία... Μήπως - λέμε μήπως - σημαίνουν κάτι όλα αυτά; Μήπως είναι πολλές οι συμπτώσεις; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Προγράμματα «κατά» της ανεργίας...

Στο «τάισμα» των εργοδοτών με «ζεστό» χρήμα και στην «προμήθειά» τους με «φτηνούς» και «αναλώσιμους» εργαζόμενους, στο «βόλεμα ημετέρων», στον αποπροσανατολισμό και στη χειραγώγηση των ανέργων, αποσκοπούν τα περιβόητα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας κι όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι λίγοι κι «επιλεγμένοι» άνεργοι που εντάσσονται σ' αυτά τα προγράμματα το πολύ - πολύ να εξασφαλίσουν δουλιά για μερικούς μήνες, χωρίς, όμως, και σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, να αμείβονται όπως, όσο και όταν πρέπει και χωρίς να ασφαλίζονται κανονικά. Κι ενώ «κερδίζουν» τόσο λίγα, χάνουν πάρα πολλά και πρώτα - πρώτα «χάνουν» την αξιοπρέπειά τους, μετατρεπόμενοι σε «ομήρους» των «ειδικών» του ρουσφετιού και των «πρόσκαιρων αφεντικών τους»...

... για καλές «κονόμες» επιτηδείων

Αυτοί που κερδίζουν είναι οι εργοδότες που επιδοτούνται για να προσλαμβάνουν ανέργους - έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να απολύσουν εργαζόμενους, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις για πρόσληψη άλλων που δε θα τους πληρώνουν από την τσέπη τους - ενώ από τα κονδύλια που διατίθενται όλο και κάτι «περισσεύει» για να «ικανοποιηθούν» όσοι οργανώνουν και συντονίζουν αυτές τις «δουλιές», παίζοντας, ταυτόχρονα, το ρόλο του «μεσίτη» και του «ρουσφετολόγου». Για ν' αντιληφθεί κανείς το πώς οργανώνονται εκ των προτέρων, πώς εφαρμόζονται στην πράξη και πού στοχεύουν αυτά τα προγράμματα, αρκεί ν' αναφέρουμε ότι λίγους μήνες πριν μπει σε εφαρμογή το διαβόητο «πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης» στη Λάρισα, έγιναν πάνω από 1.000 απολύσεις εργαζομένων, ώστε να δημιουργηθούν κενές θέσεις για την πρόσληψη ανέργων από το πρόγραμμα...

Εχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους

Να πιστέψουμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου που διαβεβαιώνουν ότι οι λύσεις στα Ελληνοτουρκικά (Αιγαίο) είναι νομικές και όχι πολιτικές, όπως υποστηρίζει ο Ετσεβίτ. Να πιστέψουμε ακόμα τη «δική μας» κυβέρνηση ότι «δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Ομως, την ίδια στιγμή, ο «αέναος» και «κεκλεισμένων των θυρών» συνεχιζόμενος διάλογος Παπανδρέου - Τζεμ δεν επιτρέπει στον Μπ. Ετσεβίτ να ισχυρίζεται ότι ...«το θέμα του Αιγαίου» μπορεί να επιλυθεί πολιτικά; Οι αποφάσεις του Ελσίνκι, που έχει ως μπούσουλα η κυβέρνηση, δεν ορίζουν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα αντιμετωπιστούν έως το 2004 ουσιαστικά με πολιτικούς όρους; Μήπως άραγε δεν έχει τη σημασία του ότι ο Ετσεβίτ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Ουάσιγκτον, αισθανόμενος «ζεστή την πλάτη» του; Και ακόμα: Οταν ο Κ. Σημίτης δεν τολμά να καταγγείλει τις «γκρίζες ζώνες» και τους αμερικανικούς χάρτες που καταργούν τα σύνορα στο Αιγαίο, δεν αφήνει περιθώρια στον Τούρκο πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι οι δύο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων πάνω σε «σχέδια λύσης» στο Αιγαίο; Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Σημίτη έχει «λερωμένη τη φωλιά της» (δεν εξετάζουμε εδώ το γιατί) και το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει ο τόπος.

ΒΙΒΛΙΟ
«Θεμελιώτρια» της γυναικείας ποίησης

Παρά την εγκληματική προσπάθεια της χριστιανικής εκκλησίας κατά το Μεσαίωνα να εξαφανίσει διαπαντός, από προσώπου Γης και πολιτισμού, το ποιητικό έργο της, ρίχνοντας στην πυρά όλο σχεδόν το έργο της, η φήμη και το ποιητικό μεγαλείο της «Δέκατης Μούσας» κατά τον Πλάτωνα, της «Ωραίας» κατά τον Σωκράτη, του «Θαύματος» κατά τον Στράβωνα, η Σαπφώ (612 - 557 πΧ περίπου) επέζησε των αιώνων. Χάρη στα ελάχιστα σωζόμενα σπαράγματα στίχων της αλλά και στις πολιτικές περιπέτειες, στα «μυστήρια» της ζωής και του «σχολείου» της, η Σαπφώ στο διηνεκές θα απασχολεί τους μελετητές της αρχαίας ιστορίας και ποίησης. Πλήθος τα βιβλία ξένων και Ελλήνων για το έργο της και -εν μέρει- για τη ζωή της. Κάποια, όχι ιδιαιτέρως σοβαρά, υπερθεματολογούν περί του «λεσβιασμού» της. Αλλα αποδίδουν αυτή τη φήμη σε παρερμηνεία των σωζόμενων ερωτικών στίχων, της ελευθεροφροσύνης, της τρυφερότητάς της για τις «μαθήτριές» της και της αυτοκτονίας της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ιστορικά και φιλολογικά πληρέστερη και βιογραφικά λεπτομερέστερη μελέτη του αρχαιολόγου, επιθεωρητή Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, βιογράφου και άλλων προσώπων της ελληνικής, αιγυπτιακής και ρωμαϊκής Ιστορίας, Αρτούρ Βαϊγκάλ «Σαπφώ η Λεσβία», σε εξαίρετη γλωσσικά μετάφραση της Δέσποινας Παπαθανασοπούλου (εκδόσεις «Ενάλιος»).

Η αξία του βιβλίου (σσ προτάσσονται, στο πρωτότυπο, όλοι οι σωζόμενοι στίχοι της Σαπφούς) βρίσκεται στο γεγονός ότι χωρίς σκανδαλιστικές προθέσεις και αξιοποιώντας όλα τα υπάρχοντα ιστορικο-φιλολογικά στοιχεία εξετάζει το έργο και το βίο της Σαπφούς (και της δεύτερης «πλασματικής» Σαπφούς, της εταίρας), υπό το «φως» της ιστορικής- πολιτικής - οικονομικής - κοινωνικής - ηθικής - πνευματικής - πολιτιστικής πραγματικότητας. Οχι μόνο στη γενέτειρά της Ερεσό, στην πόλη της Μυτιλήνης (όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της μετά το θάνατο του πατέρα της), αλλά και στη Σικελία (όπου την εξόρισε ο τύραννος της Λέσβου Πιττακός), σε άλλες ελληνικές πόλεις - κράτη (συμμάχους ή μη της Λέσβου) και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Στα είκοσι τέσσερα κεφάλαια της ιστοριο-βιογραφίας του Α. Βαϊγκάλ, δίπλα από την «υπέρτατη, αμίμητης χάρης, δασκάλα του άσματος», τους γονείς, τα αδέλφια, το σύζυγό της (Κερκύλα), την κόρη της (Κλείδα), «παρελαύνουν» όλοι οι επώνυμοι σύγχρονοί της. Πολιτικοί, ιστορικοί, φιλόσοφοι, ποιητές. Εννοείται και οι ποιητές που την επηρέασαν, ώστε από τα δεκαεφτά της να γράφει ποίηση και οι ποιητές που την ερωτεύτηκαν, με πρώτο τον Αλκαίο.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Δυσωδία...

Του Ρέντη, λέει

η αγορά

βρωμάει

και μυρίζει

σαν τα... μεγάλα

κόμματα

που ο λαός

ψηφίζει,

κι όποιος περνάει

από κει

αναφωνεί

«τι λέρα»,

αχ και το ίδιο

να 'κανε

των εκλογών

τη μέρα!

***

Του Ρέντη, λέει,

η αγορά

βρωμάει

και μυρίζει

σαν το αισχρό μας

σύστημα

που από καιρό

σαπίζει,

μα θα ξυπνήσει

ο λαός

που βρίσκεται

σε κώμα

και η χώρα πια

θ' απαλλαγεί

απ' όλη της

τη βρώμα!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκλόρια Αρόγιο

Είναι οι Φιλιππίνες το επόμενο «μέτωπο» του πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στην (ή με πρόσχημα την) «τρομοκρατία»; Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων επιμένει πως όχι και προσπαθεί να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την άφιξη των πρώτων από τους συνολικώς 650 Αμερικανών στρατιωτικών και τις κατηγορίες πως μετατρέπει τις Φιλιππίνες σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας. «Διεξάγουμε έναν πολυετή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας... είναι οι Αμερικανοί που ήρθαν μαζί μας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όχι το αντίστροφο», είπε η Γκλόρια Αρόγιο.

Την ίδια ώρα ο Ανχελο Ρέγες, υπουργός Αμύνης της κυβέρνησής της, διαβεβαίωνε πως ο ρόλος των 650 πεζοναυτών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα είναι «εκπαιδευτικός». Ομως η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί θα έχουν το δικαίωμα να απαντούν σε πυρά από μαχητές της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, λέει άλλα...

«Yankees go home!» φωνάζουν την τελευταία εβδομάδα χιλιάδες διαδηλωτές στις πόλεις όπου η αριστερά και το μαζικό κίνημα έχουν παρουσία. Ενώ η Αρόγιο, πρώην συμμαθήτρια του Κλίντον, μεγάλη συμπάθεια του Μπους τζούνιορ, περίπου... επίσημη αγαπημένη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ασία και αστέρι των περιφερειακών συναντήσεων κορυφής, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπομπής της, καθώς η απόφασή της να ενδώσει στις αμερικανικές αξιώσεις ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής οργής...


Μπ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ