Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
NATOvision...

Δεν υπάρχει ούτε μια άχρηστη πληροφορία που να μη μεταδόθηκε αυτές τις μέρες, από τους ανταποκριτές της Eurovision, για τον «διαγωνισμό» που διοργανώνει φέτος η Ιταλία. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να μας πει κανένας από τους φανατικούς του «θεσμού» και της ιστορίας του είναι ότι η Eurovision γεννήθηκε ως ιδέα του ΝΑΤΟ (!), στο πλαίσιο των εναλλακτικών τρόπων που αναζητούσε η ιμπεριαλιστική συμμαχία στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για να προωθήσει τη λεγόμενη «ήπια ισχύ». Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ΝΑΤΟ, που αποχαρακτηρίστηκαν το 2015 και περιγράφουν ως εξής τη δημιουργία της Eurovision: Στις 28/1/1955 συναντήθηκαν στο Παρίσι τα μέλη της «Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τον Πολιτισμό και τη δημόσια πληροφόρηση» με τον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, στον οποίο παρέδωσαν μια έκθεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονομαζόταν Eurovision. Στο πρότζεκτ αυτό είχε ήδη εμπλακεί το BBC.

... και «μηνύματα»

Στις 30/11/1955, ξανά στο Παρίσι, έγινε μια νέα συνάντηση, αλλά το σχέδιο είχε αλλάξει: Τώρα συζητιόταν η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ του ΝΑΤΟ που θα ξεκινούσε τον Απρίλη του 1956. Στις 12/2/1955, σε μια τρίτη συνάντηση, αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση της European Broadcasting Union (EBU) ως φορέα για την υλοποίηση του σχεδίου, και ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάη του 1956. Μάλιστα, επικεφαλής της EBU ήταν τότε ένα στέλεχος του BBC, που είχε εξαρχής εμπλακεί στη δημιουργία της Eurovision. Μικρή λεπτομέρεια: Τη δεύτερη συνάντηση απασχόλησε το αν στις μουσικές εκδηλώσεις θα μοιραζόταν απροκάλυπτα προπαγανδιστικό υλικό του ΝΑΤΟ, ιδέα που τελικά απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι «θα ήταν πολύ πιο φυσικό να επηρεαστεί το κοινό υπέρ του ΝΑΤΟ μέσα από το κλίμα αυτής καθαυτής της διοργάνωσης». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αυτό που δεν άλλαξε όμως είναι το δυσώδες παρασκήνιο της διοργάνωσης, που αξιοποιείται για να στέλνονται πολιτικά και γεωπολιτικά «μηνύματα» σε χώρες και ομάδες χωρών, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη συγκυρία των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που φαβορί να κερδίσει τον διαγωνισμό εμφανίζεται φέτος η Ουκρανία, ενώ από τον διαγωνισμό έχει εξοβελιστεί η Ρωσία, λόγω της εισβολής.

Λίγη ντροπή

Δεν ξέρουμε, ούτε μας απασχολεί το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις εσωκομματικές του εκλογές. Είναι άλλωστε διαδικασίες που τις δανείστηκε από τους «μετρ» του είδους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, ο εκφυλιστικός - έως γελοίος - χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών φτάνει μέχρι το σημείο να στέλνονται επανειλημμένα και ενοχλητικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μελών και στελεχών του ΚΚΕ, ακόμα και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, για να ψηφίσουν την Κυριακή για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (!), παραπέμποντας μάλιστα σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση «για το πού και πώς ψηφίζουν». Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Και δεν είναι δικαιολογία ότι την προεκλογική καμπάνια την έχει αναλάβει «εξωτερικός συνεργάτης», απ' αυτούς που παίρνουν εργολαβία την ανεύρεση ψηφοφόρων, απλώνοντας τα δίχτυα τους σαν να πρόκειται για «προώθηση προϊόντων», χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για το πώς απέκτησαν πρόσβαση σε τηλεφωνικά νούμερα εκατομμυρίων ανθρώπων, στους οποίους στέλνουν αδιακρίτως μηνύματα. Να το χαίρονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το «απαύγασμα της δημοκρατίας» και τις δήθεν «σύγχρονες διαδικασίες», που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Ανοιχτές θύρες

Η στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφική για τα λαϊκά νοικοκυριά, που ειδικά μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία φορτώνονται όλα τα βάρη, εντούτοις οι «ενδιαφερόμενοι» βλέπουν τον πόλεμο ως ευκαιρία για να «τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα τα «πράσινα» σχέδια στήριξης της κερδοφορίας τους. Οπως γράφει ο διεθνής Τύπος, περισσότερες από 100 εταιρείες - μεγαθήρια, από τη «Microsoft» και τη «Unilever» έως την «Iberdrola» και την H&M, ζητούν από την ΕΕ να επιταχύνει το στρατηγικό της σχέδιο για επέκταση των ΑΠΕ, στο όνομα της γρηγορότερης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Είναι η ώρα να φανούμε τολμηροί και να διπλασιάσουμε την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας», γράφουν σε κοινή τους επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαιτώντας πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά και γρηγορότερες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού στα χαρτοφυλάκιά τους περιλαμβάνονται μεγάλες επενδύσεις σχετικές με τις ΑΠΕ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι με την επιστολή τους «παραβιάζουν ανοιχτές θύρες», αφού η Κομισιόν σχεδιάζει στις 18 Μάη να παρουσιάσει το ανανεωμένο σχέδιο για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τους ρωσικούς υδρογονάθρακες, με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό που θα μείνει τελικά στον πάτο του φλιτζανιού είναι το «κατακάθι» της ακριβότερης ηλεκτρικής ενέργειας για τον λαό, είτε από τις πανάκριβες ΑΠΕ είτε από το ανατιμημένο φυσικό αέριο και το αμερικανικό LNG.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 14 Μάη

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1854 Ο βασιλιάς Οθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο.

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη, κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1969 Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.

Κυριακή 15 Μάη

1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ.

1786 Γεννιέται ο οπλαρχηγός επαναστάτης του 1821 (και μέλος της Φιλικής Εταιρείας) Δημήτριος Πλαπούτας.

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκακόφ.

1919 Υστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος «και συνεπώς δύνανται ελευθέρως να προσελθώσιν εις οποιαδήποτε τοποθέτησιν χωρίς να γεννάται δι' αυτούς κίνδυνος ότι θα θεωρηθή αυτό σαν τεκμήριο πλουτισμού».

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15 - 20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

1991 Η Εντίτ Κρεσόν ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org