Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή»

Με το πρώτο θέμα να είναι αφιερωμένο στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ και στο σύνθημά της «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η Ιστορία!», ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» διακινήθηκε πλατιά στον χώρο της κατασκήνωσης, με την ανταπόκριση των νέων να είναι μεγάλη.

Στον χώρο της κατασκήνωσης κυκλοφόρησε ο «Οδηγητής» του Ιούλη - Αυγούστου, με πλούσια αρθρογραφία για το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, τον νέο νόμο - πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και για τη σημαντική επέτειο των 100 χρόνων από την ιμπεριαλιστική Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.

Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έγραψε Ιστορία...

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, παρά τη μεγάλη ποσότητα βροχής, η φετινή 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ κατάφερε να γίνει η μοναδική μεγάλη διοργάνωση σε ολόκληρη τη χώρα που δεν ακυρώθηκε λόγω καιρού και ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, αψηφώντας τις δυσκολίες και τα τερτίπια του καιρού, στάθηκαν συνεπείς στο καθιερωμένο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της Οργάνωσης και έδωσαν μαζικό «παρών» κατασκηνώνοντας στις Νηές Μαγνησίας και αποδεικνύοντας - για άλλη μια φορά - ότι με τα σωστά συστατικά, με την οργάνωση, τη μαχητικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, όλα είναι εφικτά!

Από τη Θεσσαλία, περιοχή η οποία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων, στάλθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από όλη την Ελλάδα, καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κανένας φαντάρος, αξιωματικός και στρατιωτικό υλικό εκτός συνόρων.

Το μήνυμα της κοινής πάλης των λαών έδωσαν και οι αντιπροσωπείες 8 Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις: Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία και Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.


Η κορύφωση των εκδηλώσεων, με τη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο και την εντυπωσιακή παρουσία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, που κοκκίνισαν απ' άκρη σ' άκρη την παραλία του Βόλου, έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ακούστηκε καθαρά το σύνθημα: «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η Ιστορία».

Σε αυτόν τον δρόμο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», κόντρα σε όλες τις συνθήκες, με ακόμα περισσότερη πίστη και μαχητικότητα. Δίνουν τη μάχη ώστε χιλιάδες νέοι άνθρωποι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Να γίνει πράξη το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του για να κορυφωθεί στις 22-24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!».

Ακόμα και στα δύσκολα, άψογη διοργάνωση

Οπως έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα και να φέρνουν σε πέρας μεγάλες διοργανώσεις με άψογο τρόπο, κόντρα στις αντιξοότητες. Ετσι και η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ αντιμετώπισε το θέμα της κακοκαιρίας την Παρασκευή και το Σάββατο με προσαρμογές στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, αλλά και με μέριμνα για τους κατασκηνωτές. Σε συνεργασία με φορείς της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν κτίρια που φιλοξένησαν μέρος των κατασκηνωτών, ώστε να προστατευτούν από τη νυχτερινή βροχή, και υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που συμμετείχαν στην παιδική κατασκήνωση.


Ετσι, οι νέοι από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εύρος παράλληλων δραστηριοτήτων που οργανώθηκαν τις τέσσερις μέρες και οι οποίες αγκάλιαζαν ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, αλλά και πρόσφεραν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Μοιράστηκαν προβληματισμούς, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για το φοιτητικό κίνημα μετά την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», στάθηκαν στην έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα περίπτερα των ξένων αντιπροσωπειών που απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς στις εκδηλώσεις, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Τρίκερι, ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία του τόπου που τους φιλοξένησε, πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, ήρθαν σε γνωριμία με το καλό βιβλίο, μέσω του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές χαλάρωσης στην παραλία και στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, στον χώρο της κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκαν πάρτι και λαϊκά γλέντια με τα οποία έκλειναν οι βραδιές.

  • Ρεπορτάζ από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι αντιπροσωπείες των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών στην κατασκήνωση θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

«Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο». Με το σύνθημα αυτό να δεσπόζει σε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου, και το σύνθημα διεθνιστικής αλληλεγγύης στην «πλάτη» της εξέδρας να διακηρύττει «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η Ιστορία!», παρουσία χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η μεγάλη συγκέντρωση κορύφωσης της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στην παραλία του Βόλου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Κ. Παρασκευά, Γ. Μαρίνο, Ν. Σοφιανό και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ, Κ. Παπαδάκη, Ελ. Βαγενά, Π. Κουρμούλη, Ρ. Μαρούδα, Γ. Χαρίτο και Γ. Τσιούτρα, μέλη της ΚΕ, και Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ένα κόκκινο ποτάμι άρχισε να «εκβάλλει» στο λιμάνι: Με τις σημαίες, τα συνθήματα και τον δυναμισμό της η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ. Στην κεφαλή η Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που φιλοξενεί όλες τις υπόλοιπες από όλη την Ελλάδα που ακολουθούν.

Ξεχωριστή η παρουσία των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», με το πανό τους διατρανώνουν «Και με αστραπή και με βροχή το κόκκινο Αερόστατο θα φτάσει κορυφή»!

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», η παραλία του Βόλου αντηχεί αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», βροντοφωνάζουν καταχειροκροτούμενα τα παιδιά της ΚΝΕ, η επόμενη βάρδια των πρωτοπόρων αγωνιστών, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες διαδήλωσαν μαζικά, μαχητικά, κάνοντας την καρδιά του Βόλου να χτυπάει στον δικό τους παλμό.

Ξεχωριστή και η παρουσία των αντιπροσώπων των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετείχαν στη φετινή Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, δίνοντας ισχυρό διεθνιστικό στίγμα στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της ΚΝΕ μαζί με τα Κομμουνιστικά Κόμματα Εργαζομένων Ισπανίας, Μεξικού και Τουρκίας. Με δυναμισμό και παλμό ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες νέους και νέες στην Ελλάδα, στέλνοντας από κοινού αντιιμπεριαλιστικό αλλά και διεθνιστικό μήνυμα. Ενα μήνυμα ενάντια στις επιλογές των αστικών τάξεων, που από τη μια σέρνουν τους λαούς σε πολεμικά σφαγεία και από την άλλη τσακίζουν με τις πολιτικές τους τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενα μήνυμα που τονίζει ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η στράτευση της νεολαίας στην πάλη για τον σοσιαλισμό!

Η μεγάλη συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή, ενώ μέλη της ΚΝΕ άναψαν πυρσούς πάνω στη γέφυρα της παραλίας του Βόλου, χρωματίζοντας κόκκινο τον ορίζοντα.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Οποτε ο λαός και η νεολαία κέρδισε, το έκανε στηριγμένος στη δύναμή του, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά

Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ είναι γεγονός και είναι ένας ακόμα πολύ πετυχημένος σταθμός στη μακρά πορεία αυτού του θεσμού της νεολαίας της χώρας μας.

Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλους τους συντρόφους και φίλους της ΚΝΕ και του Κόμματος που δούλεψαν για το στήσιμο, την προετοιμασία της και την εύρυθμη λειτουργία της, παρά τις δυσκολίες από τις καιρικές συνθήκες.

Ευχαριστούμε επίσης και όλους τους φορείς της περιοχής για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της.

Φέτος είμαστε και πάλι στη Θεσσαλία, όπως ήμασταν και πρόπερσι, το 2020, όπου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, καταφέραμε η καλοκαιρινή, πανελλαδική μας συνάντηση να μη λείψει ούτε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κατασκήνωσή μας έχει κάνει τόσες φορές στάση εδώ - και δεν είναι μόνο οι ομορφιές του τόπου...

Είναι γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ την έχουν βάλει, όπως και την Κρήτη και τη Θράκη, στο επίκεντρο των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών τους, που έχουν για θύματα άλλους λαούς, αλλά βάζουν και τον λαό αυτών των περιοχών της χώρας στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.

Γι' αυτό κι εμείς σήμερα από εδώ, από τον Βόλο, χιλιάδες νέοι και νέες, με μια φωνή, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να τραβήξει μπρος ο τροχός της Ιστορίας, να γράψουμε Ιστορία, έτσι όπως λέει το σύνθημά μας, «Με την κοινή πάλη των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών».


Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προκαλούμε πονοκέφαλο στους κυβερνώντες και στα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου που βλέπουν ότι η αποδοχή της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες τους δεν «περπατάει» όπως θα ήθελαν, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Ας κάνουν λίγη υπομονή και ο πονοκέφαλός τους θα γίνει εφιάλτης.

Μάλιστα, το μήνυμά μας φτάνει φέτος έξω από τα σύνορα και πολύ μακριά από αυτά, αφού έχουμε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας αντιπροσωπείες 3 Κομμουνιστικών Κομμάτων με τους Γενικούς Γραμματείς τους, αλλά και 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης.

Τους ευχαριστούμε, τους καλωσορίζουμε θερμά και δίνουμε υπόσχεση και από αυτό το βήμα να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που δίνουμε.

Η στήριξη στα αστικά κόμματα όχι μόνο δεν έφερε την πρόοδο αλλά αντίθετα μας πήγε πίσω

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Πριν από 30 χρόνια ακριβώς, τον Ιούλη του 1992, η ΚΝΕ, με τις λιγοστές τότε δυνάμεις της μετά την κρίση που πέρασε, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την πρώτη Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση στις Πρέσπες.

Ηταν τα πρώτα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, την αντεπανάσταση, που τα μεγάλα λόγια για τη σταθερότητα, την ειρήνη στον πλανήτη και την ασφάλεια, την ασταμάτητη οικονομική ανάπτυξη για όλους έδιναν και έπαιρναν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον καπιταλιστικό μονόδρομο.


Η ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης που σχημάτισαν νέοι και νέες από τις δύο πλευρές των συνόρων με την τότε Γιουγκοσλαβία έστειλε μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό που φούντωνε και τότε με την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διαμελισμού αυτής της χώρας.

Ηταν μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό, με συμμετοχή στον ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας που ετοίμαζε τότε το ΝΑΤΟ και υλοποίησε τελικά λίγο αργότερα.

Διαβάζοντας τον «Οδηγητή» της εποχής θα δει κανείς ότι τα προσχήματα με τα οποία προσπαθούν να πείσουν τον λαό και τη νεολαία να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτά τα σχέδια, δεν έχουν αλλάξει και πολύ.

«Αν δεν πάρουμε μέρος στον ναυτικό αποκλεισμό, θα αφήσουμε την Τουρκία να αλωνίζει μόνη της στο Αιγαίο», έλεγαν τότε.

Σας θυμίζει κάτι;

Και τέτοια είναι και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για την εμπλοκή με τα μπούνια στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε αντίστοιχο επιχείρημα όταν έφερνε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, ότι αν δεν πάνε τα ελληνικά «F-16» να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, θα πάνε τα τουρκικά...

Βέβαια, λίγους μήνες πριν από την πρώτη μας Κατασκήνωση, μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός - όπως λεγόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και διάφοροι άλλοι «μακεδονομάχοι» συμμετείχαν όλοι μαζί στο εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες μέρες μετά την Κατασκήνωση - πάλι μαζί και οι τρεις - ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το μνημόνιο των μνημονίων της ΕΕ που μας ταλαιπωρεί σε όλες τις πλευρές της ζωής μας μέχρι σήμερα.


RIZOSPASTIS

Εχει, βλέπετε, μεγάλη προϊστορία αυτό που ονομάζουμε «σύμπλευση» αυτών των δυνάμεων στα μεγάλα, στα βασικά, όσο κι αν υπερτονίζουν τις υπαρκτές διαφορές τους και μαλώνουν σαν τα κοκόρια για τα δευτερεύοντα.

Εχει αξία να τα θυμόμαστε αυτά τώρα που όλοι «πέφτουν» πάνω στη νέα γενιά προσπαθώντας να επηρεάσουν τα κριτήρια και τη στάση της.

Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε ότι πάντα τα αστικά κόμματα απηύθυναν ιδιαίτερο κάλεσμα στη νεολαία, δίνοντας μάλιστα κάθε φορά το δικό τους περιεχόμενο στην έννοια της προόδου.

Αν κάνουμε ορισμένες συγκρίσεις με το παρελθόν, θα δούμε ότι η στήριξη σημαντικού τμήματος της νεολαίας σε αυτά τα κόμματα όχι μόνο δεν έφερε την πρόοδο, αλλά, αντίθετα, μας πήγε πίσω.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα αστικά κόμματα καλλιέργησαν ελπίδες που τελικά διαψεύστηκαν. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να καταργήσει τα μνημόνια και τελικά έφερε άλλο ένα. Το 2019 η ΝΔ εκλέχθηκε για να φέρει «πολλές και καλές δουλειές για τους νέους» και σήμερα ο μισθός, για όσους δουλεύουν, δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο και το ρεύμα.

Τώρα, όμως, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καλλιεργήσουν πολλές ελπίδες, έστω για να τις διαψεύσουν μετά.

Λένε μόνο «ψηφίστε εμάς για να φύγουν αυτοί» ή «ψηφίστε εμάς για να μην ξαναέρθουν οι άλλοι».


Ακόμα και το υποκριτικό «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που διακήρυξε ο Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε δύο μήνες μετατράπηκε στο αντίθετό του, αφού τώρα λέει ότι «σοσιαλισμό δεν θα φέρουμε, αλλά θα διώξουμε τη βαρβαρότητα»...

Βγαίνουν απροκάλυπτα και συζητάνε τα διάφορα σενάρια, ποιος θα πάει με ποιον, αν θα τα βρουν μετά τις πρώτες, τις δεύτερες ή τις τρίτες κάλπες κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχεδόν σε κάθε παρέμβασή του το τελευταίο διάστημα, δεν παραλείπει να πει ότι σε «περίπτωση εθνικής ανάγκης» θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ - χωρίς τον Μητσοτάκη...

Η ΝΔ έχει φτιάξει μέχρι και πλατφόρμα με τα διάφορα «pass», πότε για το ρεύμα, πότε για τα καύσιμα, πότε για λίγες μέρες διακοπών, όπου μπαίνουν οι φτωχοί να «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο φτωχός και θα μπορέσει να πάρει τελικά τα φραγκοδίφραγκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, αφού συμφωνεί με την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της ενεργειακής φτώχειας, το μόνο που του μένει είναι να κάθεται και να υπολογίζει ότι στην ΕΕ το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 40%, ενώ στην Ελλάδα 60%, άρα αυτή η διαφορά είναι η «ακρίβεια Μητσοτάκη», από την οποία θα μας απαλλάξει και έτσι θα έχουμε και εμείς μόνο 40% αύξηση...


Κι αν αυτά φαίνονται μίζερα και θλιβερά, η πραγματική προεκλογική πασαρέλα λαμβάνει χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ κ.λπ.

Εκεί, ο Μητσοτάκης διαφημίζει την ικανότητά του να προχωρά τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και γρήγορα, ενώ ο Τσίπρας την ικανότητά του να εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, δηλαδή να προχωρά η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να «κουνιέται φύλλο».

Στην «τέλεια καταιγίδα» και τον «δύσκολο χειμώνα» για τον οποίο μας προετοιμάζουν, μόνο το ΚΚΕ θα είναι η «ασπίδα» μας

Ευτυχώς, όμως, σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης της πραγματικής έννοιας της προόδου.

Υπάρχουν οι χιλιάδες νέοι και νέες που δεν τους κάνουν τη χάρη να «βολευτούν με λιγότερο ουρανό», δίνουν τη δική τους ατομική και συλλογική μάχη για μια καλύτερη ζωή.

Αυτές οι μάχες έχουν αφήσει «σπορά», η οποία μπορεί να «ανθίσει» και, από μία άποψη, η πλήρης χρεοκοπία και διάψευση όλων των αστικών «αφηγημάτων» τα τελευταία χρόνια, η σημερινή αδυναμία των δυνάμεων του συστήματος ακόμα και να υποσχεθούν ένα καλύτερο αύριο, δημιουργεί περισσότερες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Οποτε ο λαός και η νεολαία κέρδισε κάτι, ή όποτε κατάφερε να αποτρέψει μια αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα αυτά τα τρία χρόνια με την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να είναι πάντα μπροστά.


RIZOSPASTIS

Τι θα κέρδιζαν οι εργάτες της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, της «e-food», οι οικοδόμοι αν «σταύρωναν τα χέρια» και περίμεναν μήπως μία άλλη κυβέρνηση θα είναι «λιγότερο κακή» από την προηγούμενη;

Τίποτα, απλώς θα σπαταλούσαν χρόνο και θα έβγαιναν χαμένοι. Ο,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με τον αγώνα τους και με το ΚΚΕ μπροστά, ενώ όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν ενάντιά τους.

Με τον αγώνα τους οι μαθητές κατάφεραν να καθυστερήσουν μέτρα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και το παράλληλο μηχανογραφικό, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει κάποια, έστω στοιχειώδη, μέτρα προστασίας από την πανδημία, της επέβαλαν να αναγνωρίσει ως εκπροσώπους τους τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Μαθητών.

Με τον δικό τους αγώνα οι φοιτητές κατάφεραν να γίνουν «φοιτητές ξανά», ακύρωσαν τις προσπάθειες κυβέρνησης και διοικήσεων να τους ξεσπιτώσουν από τις εστίες, έχουν αποτρέψει μέχρι και σήμερα την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα.

Και σε αυτούς τους αγώνες, οι δυνάμεις της ΚΝΕ ήταν στην πρώτη γραμμή, τους έδωσαν δύναμη και αντοχή με τα εύστοχα αιτήματα που επεξεργάστηκαν και υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία.

Οταν η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε, με πρόσχημα την πανδημία, ότι οι διεκδικήσεις πρέπει να «παγώσουν» και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το αξέχαστο «θα λογαριαστούμε μετά», χωρίς κανείς να ξέρει πότε είναι αυτό το «μετά» και ζητούσε υπουργούς κοινής αποδοχής, το ΚΚΕ έσπαγε τις απαγορεύσεις, πήγαινε κόντρα στη μαυρίλα.


Την Πρωτομαγιά του 2020 δημιούργησε εικόνες αγώνα που θα μείνουν στην Ιστορία, μετά, στις 17 Νοέμβρη, βγήκε στους δρόμους και συγκρούστηκε αναγκάζοντας τους ενορχηστρωτές της καταστολής να το ρίξουν στα ηρεμιστικά...

Ετσι έμεινε ψηλά η σημαία της διεκδίκησης και μπόρεσαν να αναπτυχθούν και όλοι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια, που έφεραν και νίκες.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσοι ακολούθησαν τον δρόμο του αγώνα το προηγούμενο διάστημα, έχουν μεγάλο μερίδιο συμβολής για το ότι έχουν ακυρωθεί στην πράξη νόμοι, όπως αυτός για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που κάνουν σχεδόν αδύνατη την προκήρυξη μιας απεργίας.

Φάνηκε ότι έτσι μόνο μπορούν να καταργηθούν αντιλαϊκοί νόμοι, σε αντίθεση με την αρνητική πείρα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε τους μνημονιακούς νόμους «με έναν νόμο και ένα άρθρο»...

Χωρίς το ΚΚΕ δεν θα είχε μάθει κανείς για την πρόσφατη σφαγή των προσφύγων στη Μελίγια, αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επέβαλαν μια απροκάλυπτη «ομερτά» για να μη θιχτεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και η «προοδευτική» κυβέρνηση της Ισπανίας που διέπραξε το έγκλημα.

Χωρίς το ΚΚΕ θα «πλάκωνε» τα πάντα η αποπνικτική ομοφωνία των κομμάτων του συστήματος στα «μεγάλα» και οι κουραστικοί ψευτοκαβγάδες τους στα «μικρά».


RIZOSPASTIS

Ομοφωνία που αποτυπώνεται και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 80%, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα προκλητικά προνόμια και το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές.

Κάθε φορά που παλέψαμε και κερδίσαμε κάτι, τα τελευταία χρόνια, το ΚΚΕ ήταν εκεί. Κάθε φορά που συγκινηθήκαμε, ανατριχιάσαμε, νιώσαμε ανάταση, το ΚΚΕ ήταν πάλι εκεί.

Οπως στην κοσμοπλημμύρα του περσινού Φεστιβάλ, στον αποχαιρετισμό στους μεγάλους μας συνθέτες, Μίκη Θεοδωράκη και Θάνο Μικρούτσικο, στο ανθρώπινο «ποτάμι» που σχημάτισαν οι κολασμένοι μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας, διεκδικώντας να ζήσουν ανθρώπινα.

Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο πολλές τέτοιες «δυνατές» στιγμές.

Αντίθετα, κάθε φορά που οι νέοι και οι νέες πίστεψαν σε κυβερνητικούς «σωτήρες» βγήκαν μόνο χαμένοι, επικράτησε η απογοήτευση, όταν διεκδικούσαν κάτι τους απαντούσαν ότι «αυτά εγκρίνατε με την ψήφο σας», τελικά γύρισαν «ξεπλυμένοι» αυτοί που θέλησαν να διώξουν.

Στα ακόμη πιο δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, στην «τέλεια καταιγίδα» και τον «δύσκολο χειμώνα» για τον οποίο μας προετοιμάζουν, όπως και αν το λένε, μόνο το ΚΚΕ θα είναι η «ασπίδα» μας και πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δυνατή.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση και σχέδιο για να βγούμε από αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση


RIZOSPASTIS

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Οι νέοι και οι νέες, ιδιαίτερα αυτής της γενιάς που νιώθει ότι ζει μέσα σε έναν «φαύλο κύκλο», έχουν, όμως, έναν ακόμα πολύ σπουδαίο λόγο να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Και αυτός είναι ότι το ΚΚΕ έχει πρόταση και σχέδιο για να βγούμε από αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση, για να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας και όχι χειρότερα από τους γονείς μας.

Για την ακρίβεια, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τέτοιο σχέδιο, αφού όλα τα άλλα κόμματα προτείνουν μόνο διαφορετικές παραλλαγές διαχείρισης του σημερινού αδιεξόδου, το οποίο η ΝΔ αποδίδει τελευταία επίμονα στις «αρνητικές διεθνείς συγκυρίες» και ο ΣΥΡΙΖΑ στην «πολιτική Μητσοτάκη», βγάζοντας και οι δυο τους «λάδι» τον πραγματικό ένοχο, το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα.

Το πολιτικό σχέδιο του ΚΚΕ είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση, αλλά με μεγάλη αύξηση των κάθε είδους παροχών της κοινωνίας προς το άτομο, αφού προβλέπει την αξιοποίηση των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με σχέδιο και προς όφελος όλων.

Προβλέπει την κατάργηση της μεγαλύτερης «σπατάλης» της σημερινής κοινωνίας, του καπιταλιστικού κέρδους.


RIZOSPASTIS

Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία ο κάθε άνθρωπος θα είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα απελευθερωθούν από τα «δεσμά» της καπιταλιστικής αγοράς, που σήμερα καθορίζει ποιο επιστημονικό αντικείμενο θα αναπτυχθεί και ποιο όχι, τι και πώς θα διδαχθεί, όχι με βάση το τι έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά με βάση τις προτεραιότητες των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά τα δεσμά έρχεται να ενισχύσει ο νέος νόμος - πλαίσιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ κατακαλόκαιρο για να αποφύγει - έτσι νομίζει τέλος πάντων - την αντίδραση φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων, αφού όλοι διαφωνούν με αυτόν τον νόμο.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απορρίψουν τους εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, όπως της Ιατρικής Αθηνών, της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.λπ., που είχε προτείνει το ΚΚΕ να πάρουν μέρος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής...

Στην τελική απόφαση του προεδρείου της Επιτροπής για το ποιοι φορείς θα κληθούν, είχαν διαγραφεί όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι, όμως στη λίστα των φορέων πρώτος πρώτος δέσποζε ο ΣΕΒ!

Είναι άλλη μία απόδειξη προς όφελος ποιων νομοθετεί η κυβέρνηση!

Και από αυτό το βήμα τούς το δηλώνουμε καθαρά: Θα φάνε τα μούτρα τους γι' άλλη μια φορά!


RIZOSPASTIS

Με την πρόταση του ΚΚΕ εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε κάθε νέο ζευγάρι να είναι ελεύθερο να δημιουργήσει οικογένεια όποτε το αποφασίσει, χωρίς οικονομικούς καταναγκασμούς και το άγχος του πώς θα τα βγάλει πέρα στη σημερινή «ζούγκλα» και, φυσικά, χωρίς μεσαιωνικούς περιορισμούς σε δικαιώματα γυναικών που νοούνται ως αυτονόητα τον 21ο αιώνα, όπως αυτό στην άμβλωση.

Το ζήτημα της στέγασης θα είναι λυμένο για όλους χάρη στην κοινωνικοποίηση της γης και του κλάδου των Κατασκευών, στον κεντρικό σχεδιασμό που μπορεί να προϋπολογίσει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες και να κινείται προς την κατεύθυνση της κάλυψής τους.

Μόνο έτσι θα εκπληρώνονται και στόχοι που στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αντικρουόμενοι, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εξασφάλιση χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας για τις ανάγκες του λαού, με την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της παραγωγής.

Ο ρατσισμός, ο φασισμός, ο σεξισμός και όλα τα αποκρουστικά φαινόμενα που γεννά και αξιοποιεί με πολλούς τρόπους το σάπιο σύστημα, θα αντιμετωπιστούν ριζικά και με την πάροδο του χρόνου θα μετατραπούν σε αντικείμενο μελέτης για τους ιστορικούς και κοινωνιολόγους του μέλλοντος.

Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!


Στον αγώνα γι' αυτήν την κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, σας καλούμε να γίνετε σήμερα πρωταγωνιστές.

Ετσι όπως είδατε τα χιλιάδες μέλη και φίλους της ΚΝΕ να πρωταγωνιστούν όλο το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς.

Πρωταγωνιστούν γιατί ακριβώς πιστεύουν ότι η εργατική τάξη, με την κοινωνική συμμαχία της, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι να μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι εγγύηση σε αυτόν τον αγώνα, γιατί έχουμε επαναστατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας, γιατί έχουμε επαναστατική επιστημονική ιδεολογία.

Καθοδηγούμαστε από μια ιδεολογία που μας κάνει να γνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν μένουν ποτέ στάσιμα, είναι νόμος πως αλλάζουν.

Αποκαλύπτουμε όλες τις «όψεις» ενός κόσμου σε βαθιά σήψη και παρακμή, συγκρουόμαστε με τις λογικές των χαμηλών απαιτήσεων και του «ρεαλισμού» της υποταγής, έχοντας όμως συγκεκριμένη πρόταση για το ποιο είναι το σύγχρονο και το νέο.

Μπορέσαμε να μπούμε μπροστά, παρά τις αδυναμίες μας, για ό,τι ζήτημα απασχολούσε τους νέους, ακριβώς γιατί είναι υποχρέωσή μας να είμαστε άξιοι αγωνιστές για τα συμφέροντα των πολλών, να μη συμβιβαζόμαστε μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό.

Πήραμε πολύμορφες πρωτοβουλίες και αποτρέψαμε σχέδια συκοφάντησης και καταστολής του φοιτητικού κινήματος, γιατί έχουμε παρακαταθήκη την πείρα του Κόμματος και της Οργάνωσής μας σε μια πορεία δεκαετιών, γιατί «δεν μας κρατάει κανείς στο χέρι», δεν γινόμαστε «εφέ» σε στημένα σκηνικά.

Επιδιώκουμε να καλλιεργούμε τη μαχητική αισιοδοξία, επιλέγοντας μορφές πάλης, τη στιγμή που θα γίνει το καθετί που θα εξυπηρετεί την αντοχή, τη διάρκεια και το δυνάμωμα του αγώνα.


RIZOSPASTIS

Γιατί δεν είμαστε «ψηφιακοί ακόλουθοι» αρχηγών που «μαντρώνονται» για να υπερασπιστούν πολιτικές που εφαρμόζονται χωρίς ποτέ να ερωτηθούν, ούτε ομάδες που δημιουργούνται, διασπώνται και διαλύονται ανάλογα με το τι στάση επιλέγουν να κρατήσουν απέναντι σε μια αστική κυβέρνηση.

Μέσα στην ΚΝΕ αναπτύσσονται δραστήριοι νέοι αγωνιστές, με υποχρεώσεις και δικαιώματα που συζητάμε συλλογικά και δρούμε μαχητικά.

Ολη η Ιστορία του Κόμματός μας έχει μέσα της τη μαζική, νεανική δράση, την πρωτοπόρα στάση και των νέων γυναικών που μέσα από τον οργανωμένο αγώνα κατάφεραν να σπάσουν όλων των ειδών τα δεσμά.

Αποδεικνύει ότι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, δημιουργούν μια αντοχή που σε άλλους μπορεί να φαίνεται και ανεξήγητη.

Τα σημάδια της Ιστορίας μας είναι σπαρμένα σε όλη την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες ήμασταν στην Ανάφη, χτες στο Τρίκερι.

Σε αυτό το νησάκι του Παγασητικού, όπου το αστικό κράτος μάντρωσε και προσπάθησε να εξοντώσει φυσικά και ηθικά 5.000 γυναίκες, κομμουνίστριες, αγωνίστριες και συγγενείς αγωνιστών.

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ενός 13χρονου κοριτσιού, μαθήτριας, όταν συνελήφθη μαζί με τη μητέρα της, στις 25 Μάρτη του 1948, όταν μπήκε στη Σούρπη ένας λόχος των ΛΟΚ.

Την συνέλαβαν διότι ο αδερφός της ήταν μαχητής του ηρωικού ΔΣΕ.


FRAGKOU STRATOS

Ζητούσαν και από εκείνη, 13 ετών παιδί, να κάνει δήλωση μετανοίας, να αποκηρύξει τον αδερφό της και το ΚΚΕ.

Κι εκείνη τους απάντησε ότι «τον αδερφό μου δεν τον αποκηρύσσω, αλλά το ΚΚΕ δεν το ξέρω, αλλά εδώ που με φέρατε θα γίνω πρώτη κομμουνίστρια». Και έτσι έπραξε και είναι ακόμη μαζί μας...

Αυτές είναι οι παρακαταθήκες μας! Και είμαστε βέβαιοι ότι η δική μας γενιά θα γράψει λαμπρές σελίδες, θα ζήσει τις μεγάλες στιγμές, θα δώσει τις μεγάλες νικηφόρες μάχες για να τελειώνουμε με τη σαπίλα, με το καπιταλιστικό σύστημα που μας τραβάει συνεχώς προς τα πίσω και να πάμε μπροστά, στην κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Τώρα είναι η ώρα χιλιάδες νέοι άνθρωποι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να γίνει πράξη το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ξεκινά το ταξίδι του για να κορυφωθεί στις 22 - 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!».

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!


FRAGKOU STRATOS


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από εδώ, από την εργατούπολη του Βόλου, από την πόλη όπου για πρώτη φορά τυπώθηκε στα Ελληνικά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στα 1908, στην εφημερίδα «Εργάτης», από την πόλη των τριών λαϊκών εξεγέρσεων του βολιώτικου προλεταριάτου στα 1909, τον Φλεβάρη του 1921 και τον Ιούνη του 1936, αλλά και των άλλων μετέπειτα μεγάλων αγώνων του λαού μας, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα!

Μήνυμα πάλης, αντεπίθεσης και ταυτόχρονα μήνυμα ειρήνης και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε μαζί με τους συντρόφους μας από τα Κομμουνιστικά Κόμματα από την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Τους καλωσορίζουμε σ' αυτήν την κόκκινη νεολαιίστικη λαοθάλασσα που πλημμύρισε την παραλία του Βόλου.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις οποίες «φαρδιά πλατιά» έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε βάρος άλλων λαών, σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας.

Οπως στην περιοχή του Ειρηνικού, στη μεγάλη κόντρα των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού με την ανερχόμενη δύναμη του καπιταλισμού, την Κίνα.

Οι λαοί ήδη πληρώνουν ακριβά τις πολιτικές τους.

Πότε με το αίμα τους και πότε με την ακρίβεια που σπάει κόκαλα...

Πληρώνουν τους νέους πολέμους τους για τις πρώτες ύλες, την Ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Το «γαϊτανάκι» του αδυσώπητου ανταγωνισμού των ισχυρών του πλανήτη, των οικονομικών μεγαθηρίων, των αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καλά κρατεί, και κάθε μέρα που περνά «ξερνά» πολεμικές αιματοχυσίες, ανεργία, ακρίβεια και φτωχοποίηση του λαού.

Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Κι από αυτό το βήμα, απόψε στον Βόλο, απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της χώρας μας σε «σφηκοφωλιά» των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών!

Να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη θεσσαλική γη, εδώ κοντά στο Στεφανοβίκειο Βόλου, αλλά και στη Λάρισα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, στον Αραξο και αλλού.

Την ώρα που τα «βαλιτσάκια» των πυρηνικών όπλων βολτάρουν στις τηλεοπτικές οθόνες, την ώρα που τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι αντίπαλες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, «μοστράρουν» το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ξανά, δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα και κάθε χώρα να γίνει «πεδίο βολής». Δεν θα αφήσουμε να γίνουν ολάκερες πόλεις και λαοί «ολοκαύτωμα», για να μετρήσουν οι καπιταλιστές την ισχύ τους, όπως έγινε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Τώρα είναι ώρα δράσης για κάθε πατριώτη, για κάθε διεθνιστή, για κάθε συνειδητοποιημένο εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα που κάνει όνειρα για τη ζωή.

Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου!

Να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων, όπως στη Σαουδική Αραβία, στις χώρες των Βαλκανίων και αλλού.

Οχι στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι λαοί έχουν τη δύναμη!

Η νεολαία μπορεί και πρέπει να είναι μπροστάρης στις ανατροπές των αρνητικών συσχετισμών.

Με την ταξική πάλη «γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας»!

Μας το δείχνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες, οι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι εκατοντάδων σωματείων που συμμετείχαν στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, κουβεντιάζοντας και οργανώνοντας τους νέους αγώνες τους.

Μας το δείχνει και η πρόσφατη μεγάλη νίκη της «Πανσπουδαστικής», της ΚΝΕ, στις φοιτητικές εκλογές, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά ξανά μετά από 36 χρόνια!

Μέσα από την πάλη, η νεολαία και ο λαός μπορεί να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς, να εμποδίσει χειρότερα μέτρα, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης, αλλά και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να στείλει αυτό το άδικο, σάπιο και βάρβαρο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης μια και καλή στη θέση που του πρέπει: Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

Το ΚΚΕ δεν δίνει συγχωροχάρτι σε παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού

Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη όχι μόνο στη ΝΔ, που με σημαία την πολιτική σταθερότητα συνεχίζει να φορτώνει βάρη στον λαό, μεγαλώνοντας την αστάθεια και την ανασφάλεια στη ζωή του, αλλά και σε εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαφημίζουν πως με μια άλλου «χρώματος» αντιλαϊκή κυβέρνηση θα ανθρωπέψει η ζωή μας. Κοροϊδεύουν χοντρά τον λαό όταν του λένε ή όταν υπονοούν ότι δήθεν αυτοί θα μειώσουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια. Οτι αυτά δήθεν είναι μόνο πολιτικές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ΝΔ και όχι της δικής τους σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης...

Θέλουν να κάνουν τον λαό να ξεχάσει τα δικά τους πεπραγμένα στην κυβέρνηση, που αποδείχθηκαν πιο νεοφιλελεύθεροι των νεοφιλελεύθερων!

Αν ήθελαν πράγματι να ανακουφίσουν τον λαό από τη φτώχεια, θα είχαν όλοι τους στηρίξει τις προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών
  • Για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων
  • Για κατάργηση των Χρηματιστηρίων Ενέργειας και ρύπων
  • Για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία
  • Και τόσα άλλα, προτάσεις νόμου και τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στη Βουλή.

Το μέλημά τους, όμως, δεν είναι η πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά η προσπάθεια για άλλη μια φορά να υφαρπάξουν την ψήφο του στις εκλογές, που κοντοζυγώνουν και που όλα προς το παρόν δείχνουν ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβρη. Για να συνεχιστεί το ίδιο αντεργατικό «τροπάρι», με «δεξιούς», «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς» ψάλτες, σε αγαστή συνεργασία, με όποιο σενάριο τους προκύψει από αυτά που μαγειρεύουν. Ας το βάλουν μια και καλή στο μυαλό τους. Το ΚΚΕ συγχωροχάρτι στα παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού δεν θα δώσει!

Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού, που είναι ο μόνος που μπορεί και να τους στριμώξει σήμερα και να ανοίξει τον δρόμο για να χαράξουμε άλλη ρότα για τον τόπο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Κάθε φορά που οι κομμουνιστές προβάλλουν την πολιτική πρότασή τους, όταν προειδοποιούν και λένε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», τα διάφορα αστικά επιτελεία βγάζουν από το «μανίκι» διάφορους «μπαμπούλες», όπως ο κίνδυνος της Τουρκίας.

Ομως η πραγματικότητα δείχνει πως τώρα που η εξουσία είναι στα χέρια τα δικά τους, στα χέρια των ληστών καπιταλιστών, δυναμώνει όλο και περισσότερο για τους λαούς ο κίνδυνος του πολέμου. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τις αποφάσεις της απογείωσε αυτούς τους κινδύνους, με τη σύγκρουση των δύο παγκόσμιων στρατοπέδων που διαμορφώνονται: Του ευρωατλαντικού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και του ευρασιατικού, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα. Πολεμικοί εξοπλισμοί χιλιάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, 300.000 ετοιμοπόλεμοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες για αποστολές και τόσα άλλα μπήκαν ήδη στην ημερήσια διάταξη.

Φίλες και φίλοι,

Από το 1952 Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται μαζί μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν προσφέρει καμία ασφάλεια.

Χρόνο με τον χρόνο δυναμώνουν οι απειλές για τους λαούς των δύο χωρών.

Απειλές που προκύπτουν και μέσα από το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Απειλές που εκδηλώνονται μέσα από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για γεωπολιτικά στηρίγματα, για μερίδια αγορών, για τον ενεργειακό πλούτο.

Είναι σήμερα, που είμαστε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πάνω στις «ράγες» του καπιταλισμού, που οι λαοί και η νεολαία μετατρέπονται σε «κρέας για τα κανόνια», που οι εργαζόμενοι στις δύο γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, κινδυνεύουν τόσο από την όξυνση των στρατιωτικών συγκρούσεων και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, όσο και από την καταλήστευση των φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που κυοφορεί η περιβόητη «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς!

Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να χαράξουν ένα μέλλον ειρηνικό, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις, μακριά από ξένους «προστάτες» και «επιδιαιτησίες», μακριά από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με σεβασμό των συνόρων, των διεθνών Συνθηκών που τα καθορίζουν, χωρίς «θερμά επεισόδια» και πολεμικές αναμετρήσεις!

Αυτόν τον δρόμο, της ειρήνης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό και σε όλους εκείνους και εκείνα που χαντακώνουν το μέλλον της νεολαίας και των λαών, αυτόν τον δρόμο τον βαδίζουμε μαζί οι κομμουνιστές της Ελλάδας με τους κομμουνιστές της Τουρκίας, της Ισπανίας, του Μεξικού, με τους κομμουνιστές και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις ηπείρους, σε όλο τον κόσμο.

Είναι ο δρόμος του προλεταριακού διεθνισμού, της κοινωνικής ανατροπής και της πραγματικής ανάστασης των λαών!

Είναι ο δρόμος της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

ΚΕΜΑΛ ΟΚΟΥΓΙΑΝ
Είμαστε εδώ για να σταθούμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

RIZOSPASTIS

Αγαπητοί σύντροφοι,

Μέλη της ΚΝΕ, σύντροφοι των αδελφών Κομμάτων, αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, με μεγάλο ενθουσιασμό, σας απευθύνω έναν συντροφικό χαιρετισμό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συναντιόμαστε ξανά, έναν χρόνο αφού ανταμώσαμε στη Μυτιλήνη, φέτος στο λιμάνι του Βόλου.

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή των εξελίξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπου μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών, ενώ ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου είναι πολύ άμεσος. Παρά τις μάταιες προσπάθειες και των δύο πλευρών να δικαιολογήσουν τις άθλιες πράξεις τους, αυτός ο πόλεμος είναι ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος και έχει ήδη αφήσει τη μαύρη κηλίδα του στην Ιστορία. Το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής του ευρωατλαντικού συμφώνου και να κυριαρχήσουν στο ιμπεριαλιστικό σύστημα με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών προκλήσεων, είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν την αιματοχυσία. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η καπιταλιστική Ρωσία, που προσπαθεί να επεκτείνει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία και να έχει τον δικό της λόγο στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, φέρει επίσης ευθύνη γι' αυτήν τη μαύρη κηλίδα.


RIZOSPASTIS

Είμαστε εδώ για να σταθούμε ενάντια σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη λογική εξήγηση από το να διαιρούν τους εργαζόμενους για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι καπιταλιστές. Είμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ! Είμαστε ενάντια στις βάσεις, στα πυρομαχικά και τα αιματηρά σχέδιά τους. Είμαστε ενάντια στο να γίνουν οι νέοι μας πιόνια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα το μνημόνιο που ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Βέβαια, η επιλογή της ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν δεδομένη, δεν ήταν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, και αυτό που υποτίθεται ότι ήταν στο τραπέζι ήταν η λεγόμενη ασφάλεια της Τουρκίας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτήν την ατζέντα για να ανανεώσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Απορρίπτουμε αυτές τις αιματοβαμμένες διαπραγματεύσεις. Το ΚΚ Τουρκίας είναι αποφασισμένο να σταθεί απέναντι τόσο στη φιλοΝΑΤΟική αστική αντιπολίτευση όσο και στη φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση.

Το ΚΚ Τουρκίας αντιτίθεται επίσης στο γεγονός ότι οι άρχουσες τάξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία επενδύουν ταχύτατα σε εξοπλισμούς, στρέφοντας τον έναν λαό ενάντια στον άλλον, προωθώντας τα δικά τους ταξικά συμφέροντα ως «εθνικά συμφέροντα» και ταυτόχρονα συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους.

Αγαπητοί σύντροφοι νεολαίοι,

Ξέρω ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάποιοι νέοι στην Ελλάδα σκέφτονται να μεταναστεύσουν από τη χώρα. Για τους περισσότερους από αυτούς η συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα δεν έχει νόημα, λόγω του ευρέος ατομικιστικού αισθήματος που διαδίδεται από την αστική ιδεολογία. Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και για την Τουρκία. Οι νέοι ηλικίας 20 - 30 ετών υποφέρουν από απόγνωση και κατάθλιψη. Περνούν τις πιο δραστήριες μέρες τους χωρίς δουλειά, χωρίς σκοπό και δυστυχώς χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή όπου οι κομμουνιστές πρέπει να παρέμβουν. Δεν είναι εξαιτίας της έλλειψης πόρων ή ανθρώπινου δυναμικού που υποφέρουμε, είναι εξαιτίας μιας χούφτας πλούσιων ανθρώπων, της αστικής τάξης, που με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη βία και άλλα εργαλεία εκμεταλλεύονται την εργασία μας και δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά που μπορούμε. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε απελπισμένοι για το μέλλον, αν αυτό το μέλλον κυβερνάται από τους εργαζόμενους που παράγουν τα πάντα! Αν μπορέσουμε να το πούμε αυτό στους φίλους μας, στους συμμαθητές μας, στους γείτονές μας, θα πλησιάσουμε ένα βήμα παραπέρα προς τους στόχους μας.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ότι χτες τα 4 αδελφά Κόμματα που βρίσκονται σήμερα εδώ, είχαμε μια παραγωγική συνάντηση και κάναμε σημαντικά βήματα για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κομμάτων μας για μια ασυμβίβαστη επαναστατική στρατηγική. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, καθώς και η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση εδώ θα σας δώσουν περισσότερη ενέργεια και έμπνευση για τα νέα μέτωπα του αγώνα που θα ανοίξουν.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο σας εδώ είναι ένα σημαντικό λιθαράκι στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Ο αγώνας μας αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει και στο μέλλον θα απολαμβάνουμε ευημερούσες, ελπιδοφόρες μέρες σε μια ισότιμη κοινωνία. Αυτό το λαμπρό μέλλον θα είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, υγεία και ακόμη μεγαλύτερη τόλμη, σύντροφοι...

Ζήτω η αδελφοσύνη μεταξύ των εργαζόμενων λαών μας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας!

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας!

Ζήτω το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ!

ΑΣΤΟΡ ΓΚΑΡΣΙΑ
Διαδηλώσαμε μαζί στη Μαδρίτη κατά του ΝΑΤΟ

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας

RIZOSPASTIS

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Ευχαριστούμε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που μας δίνουν αυτήν την ευκαιρία να απευθύνουμε έναν αδελφικό και επαναστατικό χαιρετισμό σε όλους τους νέους που συμμετέχετε στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, καθώς και τα άλλα Κόμματα και Οργανώσεις Νεολαίας που συμμετέχουν.

Σε αυτούς τους καιρούς, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της πολεμικής κλιμάκωσης που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις, αυτή η επιτυχημένη και μαζική Κατασκήνωση είναι μια απόδειξη πως υπάρχει ελπίδα, πως η αλληλεγγύη, η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός είναι πολύ ζωντανά.

Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω τη σημαντική και μαχητική συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη μεγάλη διαδήλωση που διέσχισε τους δρόμους της Μαδρίτης στις 26 Ιούνη. Διαδηλώσαμε μαζί λόγω της διεξαγωγής στη χώρα μου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που κατέληξε σε νέα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η κοινή συμμετοχή των Κομμάτων μας σε αυτήν τη διαδήλωση είχε μεγάλη σημασία γιατί συνέβαλε να γίνει αντιληπτό πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων και των Ισπανών κομμουνιστών και πόσο ισχυρά είναι τα επιχειρήματά μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και το κάναμε αυτό ακριβώς σε μια στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες και των δύο χωρών επιδιώκουν η εργατική τάξη να διαλέξει στρατόπεδο σε αυτήν την αντιπαράθεση ληστών που είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Σε αυτές τις συνθήκες, το καθήκον των κομμουνιστών είναι πολύ καθαρό. Χρειάζεται να εξηγήσουμε στην εργατική τάξη και τον λαό την πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε. Χρειάζεται να βοηθήσουμε την τάξη μας και τους λαούς μας ώστε να μην παγιδευτούν κάτω από ξένες σημαίες, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια αλλότριων αντιπαραθέσεων. Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να δράσουν και οι κομμουνιστές των άλλων χωρών. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη των κομμουνιστών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως ξέρουμε καλά από την πείρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Για εμάς δεν υπάρχει πραγματικά άλλη επιλογή.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η ανώτατη έκφραση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστών. Επομένως, ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας έχει νόημα αν είναι αγώνας που στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι κάποια παρέκκλιση από τον καπιταλισμό, δεν είναι κάποιος «βίαιος» καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός της εποχής μας. Οι συμμαχίες και τα μπλοκ που δημιουργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης δύναμης, δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα ανάλογα με την επιθετικότητά τους ή την κάθε δύναμη που ηγείται σε αυτά. Αυτά τα μπλοκ και οι συμμαχίες είναι από την ίδια τους τη φύση εχθροί της εργατικής τάξης και όλων των λαών του κόσμου, αφού ουσιαστικά στοχεύουν στην επιβολή της αστικής κυριαρχίας, στη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες η αστική τάξη εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη.

Το ΝΑΤΟ καθώς και όλες οι άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ανά τον κόσμο δεν μπορούν να πειστούν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που κάνουν. Γι' αυτό σε όσους διαδίδουν συνθήματα όπως «Διαλύστε το ΝΑΤΟ», όπως και όσους λένε ότι πρέπει να «μετασχηματίσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση», τους λέμε να σταματήσουν να εξαπατούν την τάξη μας και τους λαούς μας, να σταματήσουν να προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν. Ο μόνος πραγματικός τρόπος αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ είναι η μονομερής αποδέσμευση των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό. Γι' αυτό και το σύνθημά μας δεν είναι άλλο από τη μονομερή ρήξη των χωρών μας με το ΝΑΤΟ, μια έξοδος που πρέπει να συνοδεύεται από την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας σε κάθε χώρα, γιατί αλλιώς απλώς θα αντικαταστήσουμε κάποιους κλέφτες με άλλους.

Σύντροφοι και φίλοι,

Καμία εμπλοκή της Ισπανίας και της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στις χώρες μας!

Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρας για τους ιμπεριαλιστές!

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΒΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ ΚΑΜΠΡΕΡΑ
Ο αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα και Μεξικό θα νικήσει

Ο χαιρετισμός του Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού

RIZOSPASTIS

Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε πολύ θερμά και συντροφικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο εκφράζουμε τους χαιρετισμούς μας, τη χαρά και τη συγκίνησή μας στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και στις κομμουνιστικές νεολαίες άλλων χωρών που συνοδεύουν την ΚΝΕ εδώ στον Βόλο, σε αυτήν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση.

Οι κομμουνιστικές νεολαίες είναι το φυτώριο των νέων στελεχών των κομμουνιστικών κομμάτων, η απτή έκφραση ότι το μέλλον του αγώνα είναι εξασφαλισμένο, αλλά και μία μαχητική οργάνωση νέων που παρεμβαίνει στον πολιτικό αγώνα, βοηθώντας τα ΚΚ να εκπληρώσουν το καθήκον τους να οργανώσουν, να διαφωτίσουν και να φέρουν στον αγώνα για τον νέο κόσμο τις μάζες της νεολαίας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, τους ανέργους, τους φοιτητές.

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο επίπεδο της νεολαίας διεξάγεται μια από τις πιο σκληρές μάχες με τον ταξικό εχθρό, που προσπαθεί να την ελέγξει με παλιούς και νέους μηχανισμούς ενσωμάτωσης και αποξένωσης, όπως τα ναρκωτικά ή τα κοινωνικά δίκτυα. Προσπαθεί να την αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα, να εξημερώσει τις εξεγερτικές της διαθέσεις, την ανυπακοή της, το ενδιαφέρον της νεολαίας να συμβάλει στην αλλαγή των πραγμάτων.

Νέοι και παλιοί μηχανισμοί προωθούν τον ατομικισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης και ένα πλήθος αντιδραστικών ιδεών και προσπαθούν να θέσουν τα λεγόμενα ατομικά δικαιώματα πάνω από τα ταξικά συμφέροντα της πλειοψηφίας, δηλαδή να αποπροσανατολίσουν, να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Επομένως, οι κομμουνιστικές νεολαίες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στον σύγχρονο στόχο της ολοκλήρωσης του δρόμου που άνοιξε η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Είμαστε σίγουροι ότι η ΚΝΕ κάνει το καθήκον της, και με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζουμε την πρόσφατη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές.

Σύντροφοι,

Ο αγώνας μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό σημαίνει αποφασιστική καταδίκη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθούν αδίστακτα πολιτικές επίθεσης κατά των λαών, βομβαρδισμούς, στρατιωτικές επεμβάσεις. Σημαίνει να αγωνιστούμε ενάντια στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμφωνίες, όπως η ΕΕ και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία εξαπέλυσε έναν πόλεμο που έχει αναμφισβήτητα τα χαρακτηριστικά ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και εδώ υπάρχει ένα θεμελιώδες καθήκον: Να μην υψώσουμε ξένη σημαία. Το λέμε αυτό επειδή υπάρχει ένας ορισμένος αντιιμπεριαλισμός που θεωρεί εχθρό μόνο τις ΗΠΑ και εξωραΐζει οποιονδήποτε αντιτίθεται σε αυτές, φτάνοντας στο σημείο να υψώνει τις σημαίες ενός από τα τμήματα του ιμπεριαλισμού, το οποίο χρησιμοποιεί τον μανδύα της πολυπολικότητας. Είναι πρακτικά η ίδια λογική της επιλογής μεταξύ του λεγόμενου άγριου καπιταλισμού και του υποτιθέμενου «δημοκρατικού» καπιταλισμού, της παγίδευσης σε ψεύτικα διλήμματα.

Σήμερα τα θύματα αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι εργάτες και οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις πλήττουν τους εργάτες και τους λαούς όλου του κόσμου, με την τεράστια άνοδο των τιμών των τροφίμων και των πιο αναγκαίων αγαθών. Ενώ αύριο ο πόλεμος θα οδηγήσει τη νεολαία, την εργατική τάξη και τους λαούς στο σφαγείο.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση των εργαζομένων και τη χειραφέτηση των γυναικών, για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αυτή η πολύτιμη πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, δηλαδή ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, ενάντια στον καπιταλισμό των μονοπωλίων ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, συμβάλλει στη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, ώστε οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και όλων των λαών να έχουν σαφή κατεύθυνση ώστε οι θυσίες τους να μην εγκλωβίζονται, να μην πνίγονται στην άγρια διαμάχη ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, αλλά να κατευθύνονται για να μπει τέλος στον ιμπεριαλισμό, στον καπιταλισμό, στην εκμετάλλευση.

Η αισιοδοξία μας μεγαλώνει, ο αγώνας των εργαζομένων της Ελλάδας, του Μεξικού και όλων των χωρών όλων των ηπείρων, έχοντας σταθερό μαρξιστικό - λενινιστικό προσανατολισμό και με κομμουνιστικά κόμματα που έχουν ως αδιαπραγμάτευτη πυξίδα τους τη σοσιαλιστική επανάσταση και την εξουσία της εργατικής τάξης, θα νικήσει.

Ζήτω ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός.

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

ΛΑΜΙΑ
Στεφάνια στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη

Από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας

RIZOSPASTIS

Στεφάνια στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη στο κέντρο της Λαμίας κατέθεσαν το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με τους Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας.

Στη λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Αλεξόπουλος, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Η Γραμματέας της Οργάνωσης, Αντριάνα Μπαφούτσου, πρόσφερε στον καθένα, εκ μέρους της ΚΟ, δώρα - ενθύμια της επίσκεψής τους, την μπροσούρα για τη 13η μεραρχία του ΕΛΑΣ, μια μπλούζα με τις μορφές του καπετάν Ανάποδου και του καπετάν Διαμαντή, ένα CD με ανέκδοτα τραγούδια της Ρούμελης και της Εύβοιας, αφιερωμένο στα 70 χρόνια του ΔΣΕ κι ένα κουτί παραδοσιακά γλυκά της περιοχής.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη ο Γ. Μαρίνος και ο Κ. Παρασκευάς, μέλη του ΠΓ, και ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.Ακόμα καλύτερο άφησε τον χώρο της κατασκήνωσης η ΚΝΕ

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε το «ξεστήσιμο» της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας.

Συνεχίζοντας την παράδοση, όπως σε κάθε αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της Οργάνωσης, τα μέλη της ΚΝΕ άφησαν τον χώρο σε άψογη κατάσταση, καλύτερη απ' ό,τι τον παρέλαβαν. Με την ακούραστη, οργανωμένη και συλλογική προσπάθειά τους, άλλωστε, ο χώρος καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες ώστε να υποδεχτεί τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Η παρουσία της ΚΝΕ στον χώρο αποσκοπούσε εξάλλου και στην ανάδειξη και αναβάθμιση της πανέμορφης αυτής περιοχής, συμβάλλοντας στον αγώνα να αποδοθεί η περιοχή στον λαό της περιοχής και στους επισκέπτες ώστε να την απολαύσουν.


RIZOSPASTIS

Γεύμα με τις διεθνείς αντιπροσωπείες

Στον γραφικό κολπίσκο της Λεύκης Πτελεού αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Ν. Αμπατιέλο, υποδέχτηκαν τους Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και μοιράστηκαν μαζί τους λίγες χαλαρές στιγμές πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς, Γ. Μαρίνος και Κ. Παπασταύρου, ο Κ. Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ, και ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο

Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο περιηγήθηκαν το Σάββατο οι κατασκηνωτές του «κόκκινου Αερόστατου», αξιοποιώντας την επίσκεψή τους στην πόλη για να προσθέσουν έναν ακόμα σταθμό στις επισκέψεις που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με το πώς ο πλούτος της κοινωνίας στηρίζεται στα χέρια και στο μυαλό των εργαζόμενων ανθρώπων.

Τα παιδιά έφτασαν στον χώρο με κέφι αλλά και συνθήματα και σε ομάδες, μέσα από αναπαραστάσεις και αυθεντικές μηχανές στο κομμάτι του βιομηχανικού συγκροτήματος το οποίο λειτουργεί ως μουσείο με τη φροντίδα του ΠΙΟΠ, γνώρισαν τους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας στη μόνιμη: Από τη μεταφορά - επεξεργασία του αργιλοχώματος, την παραγωγή με τις πρέσες των τούβλων και κεραμιδιών, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τη βοήθεια κινούμενης μακέτας τη διαδικασία διαμόρφωσης του σχήματός τους και της ξήρανσης, προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας, στην κάμινο όπου τα παραπάνω ψήνονταν για 24 ώρες στους 1.000 βαθμούς. Εκεί επισημάνθηκε το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που καλούνταν να κάνει ο εργάτης που έμπαινε μέσα στο ψυχρότερο σημείο (στους 40 βαθμούς), προκειμένου να παραλάβει τα ψημένα και να τα αντικαταστήσει με άψητα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποδοθεί στον λαό η παραλιακή περιοχή των Νηών

Με εκπροσώπους φορέων της περιοχής συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών Σούρπης για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής και της κίνησης Εν Δράσει συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στον χώρο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας το βράδυ του Σαββάτου. Εκ μέρους της πρώτης κίνησης παρόντες ήταν ο επικεφαλής της, Γ. Παπανικολόπουλος, και τα μέλη της Απ. Κατσάνος και Ν. Γκρίνιας, ενώ απ' τη δεύτερη ο επικεφαλής της, Χρ. Καραζούπης, ο οποίος πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα έκδοση της κίνησης για την ιστορία του Αλμυρού. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε ακόμα η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ο Β. Μεταξάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΚΟ Μαγνησίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του στη χρόνια προσπάθειά τους να αποδοθεί η παραλιακή περιοχή των Νηών για χρήση στους κατοίκους της, καθώς η Μητρόπολη Δημητριάδος που διεκδικεί την κυριότητά της έχει εκμισθώσει και μεταβιβάσει εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες για εκμετάλλευση, κάτι που θα οδηγήσει σε δραστική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής, και της Μαγνησίας γενικότερα, αφού επί της ουσίας θα «κλείσει» μια απ' τις τελευταίες μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, κατάλληλες για την αναψυχή του λαού, θα αλλοιώσει την τοπική οικονομία, θα οδηγήσει σε δραστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι της σχεδιαζόμενης επένδυσης θα γίνει σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση, οδηγώντας στην καταστροφή της. Μοναδικός κερδισμένος το μεγάλο κεφάλαιο και δίπλα σ' αυτό η Μητρόπολη Δημητριάδος που προωθεί τη συγκεκριμένη επένδυση, με την αγαστή συνεργασία του κράτους που έχει απεμπολήσει, προς όφελός της, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχει σε τμήμα των 3.000 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται η εν λόγω επένδυση, αναγνωρίζοντάς τα «de facto» ιδιοκτησία της κι όλα αυτά ενώ η νομική έκβαση του ζητήματος δεν έχει λυθεί υπέρ της Μητρόπολης.

Απ' την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων, σημειώνοντας ότι η παρουσία της ΚΝΕ στον χώρο αποσκοπούσε και στην ανάδειξη και αναβάθμιση της περιοχής που είναι πανέμορφη, καθώς και το ΚΚΕ έχει κάνει τον δικό του αγώνα για να αποδοθεί η έκταση στον λαό της περιοχής, στους επισκέπτες για να την απολαύσουν και να αναπτυχθεί. Σημείωσε πως το Κόμμα «θέλουμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή μαζί σας, εκτιμούμε τους αγώνες που κάνετε, ξέρουμε την πίεση και την επίθεση που δέχεστε, υπόγεια ή φανερή, απ' την Εκκλησία, το κράτος, επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ. Είμαστε στους διαδρόμους και στους δρόμους κυρίως γιατί ασκείται η μέγιστη δυνατή πίεση όταν ο λαϊκός παράγοντας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πιέζει με τον αγώνα του». Ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Κόμματος για το πώς στο πλαίσιο μιας εργατικής εξουσίας τέτοιοι χώροι θα αξιοποιούνται για τον λαό και τη νεολαία ως χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, κατασκηνώσεων, συναυλιών.

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών από την κορυφή του Ολύμπου!

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών από... την κορυφή του Ολύμπου έστειλαν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο βουνό του Ολύμπου στις 7 και 8 Ιούλη και αποτέλεσε μία πρωτοβουλία που πήραν το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν η ανάρτηση δύο πανό στο βουνό του Ολύμπου με συνθήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση των βουνών, καθώς και ενάντια στον πόλεμο και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Η ομάδα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να στείλει το μήνυμα:

«Ούτε σκέψη για εμπορευματοποίηση του Ολύμπου - Τα βουνά και τα δάση είναι λαϊκή περιουσία», από τον Μύτικα (2.917 μ.), την ψηλότερη κορυφή της χώρας μας.

«Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, έτσι γράφεται η Ιστορία», μπροστά από τον «θρόνο του Δία», το επιβλητικό Στεφάνι.

Η ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου έγινε με ασφάλεια, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού και τη συμμετοχή έμπειρων συντρόφων. Την ομάδα οδήγησε ο σύντροφος Διονύσης Βασιλόπουλος, με μεγάλη εμπειρία στα βουνά και αρκετές αναβάσεις και αναρριχήσεις σε μεγάλες ορθοπλαγιές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Αργά το μεσημέρι το σύνολο της ομάδας ξεκίνησε την κατάβαση για το καταφύγιο στη θέση Πριόνια. Οπως ήταν αναμενόμενο - αφού παρακολουθούσαν συνεχώς και τις προγνώσεις - η δυνατή βροχή πέτυχε την ομάδα σε χαμηλότερα υψόμετρα και μέσα στο πυκνό δάσος.

Η δράση είχε πραγματοποιηθεί. Η ομάδα έφτασε στα Πριόνια βρεγμένη «ως το κόκαλο», αλλά με μεγάλη χαρά, καλή διάθεση και ενθουσιασμό, ατενίζοντας στο μέλλον τις επόμενες ανάλογες δράσεις... Πάντα ψηλά!


Συνάντηση φοιτητών από όλη τη χώρα μετά την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»

Με φοιτητές από όλη τη χώρα που συναντήθηκαν στις Νηές να φωνάζουν μαζί ρυθμικά «"Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη», ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στον χώρο της Κατασκήνωσης. Η κατάκτηση της πρωτιάς, η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα, η διεκδίκηση των πραγματικά σύγχρονων αναγκών, η ισχυροποίηση της ΚΝΕ που τροφοδοτεί την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Παίρνοντας τον λόγο η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως η πείρα από τους αγώνες που προηγήθηκαν επιβεβαιώνει πως κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των κομμουνιστών μπορούν να εκφραστούν ελπιδοφόρες διεργασίες στους Συλλόγους, περισσότεροι νέοι και νέες να εμπιστευτούν τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης, να μπουν στον αγώνα, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη δράση τους. Μετέφερε πείρα από τη διαρκή αυτή παρέμβαση που δημιουργεί, όπως είπε, υποδομή ώστε με καθοριστικό τρόπο να δοθεί απάντηση σε εξελίξεις όπως στο οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής στο ΑΠΘ. Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρωτοβουλίες οργάνωσης και συλλογικής δράσης που αναπτύχθηκαν στο ΔΙΠΑΕ, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, που έσπασαν το απόστημα του εκφυλισμού που είχε επιβάλει η ΔΑΠ και συνέβαλαν στην οργανωτική ισχυροποίηση της ΚΝΕ.


Η Παρασκευή Κατεβάτη, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας, μετέφερε εικόνα από τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η παρέμβαση στις σχολές, οδηγώντας στην πρωτιά της ΠΚΣ. Σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ψήφος των φοιτητών που προσήλθαν στις εκλογές για πρώτη φορά, ιδιαίτερα τους φοιτητές των τριών πρώτων ετών και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Με πολύμορφες παρεμβάσεις - και στη διάρκεια της πανδημίας - ώστε το πλαίσιο διεκδίκησης να φτάνει σε όλους, να συζητείται η γνώμη τους, ανάπτυξη αντανακλαστικών απέναντι στα νέα μέτρα και με διευρυμένο πλαίσιο για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών. Με τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα κατορθώθηκε οι φοιτητές να συμμετέχουν στον Σύλλογό τους, σημείωσε, τονίζοντας πως τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είναι σε θέση να αναδεικνύουν την προοπτική.

Ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε πως το αποτέλεσμα διαμορφώνει νέο, καλύτερο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους, με νέα καθήκοντα για τα μέλη της ΚΝΕ, φωτίζει την ανάγκη και δυνατότητα να μετρηθούν βήματα στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Πυρήνας να δυναμώσει και να ζωντανέψει ο φοιτητικός σύλλογος, σημείωσε, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και ουσιαστικής συμμετοχής στις διαδικασίες του για ό,τι αφορά τις σπουδές και τη ζωή, με διάφορες μορφές για κάθε πτυχή, σε σύνδεση με τα σωματεία. Οπως σημείωσε, σε αυτήν την προσπάθεια είναι κρίσιμο να δώσουν τον τόνο οι 118 Σύλλογοι όπου πλέον η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι 1η δύναμη και στην πλειοψηφία τους αυτοδύναμη. «Εχουμε ένα πράγμα ξεκάθαρο. Δυνατό φοιτητικό κίνημα σημαίνει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών», που συντονίζει τη δράση σε πανελλαδικό επίπεδο και θέτει επιθετικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, οι οποίες συνδέονται με την πάλη για κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η Δήμητρα Τσιουπρά, επικεφαλής της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στον νόμο - πλαίσιο που συζητείται στη Βουλή τονίζοντας πως έχει ήδη απορριφθεί από φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Τόνισε πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει μπροστά στην ψήφιση και στην προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια, με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να ετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται. Θύμισε πως οι φοιτητές έχουν τη δική τους πείρα, έχουν καταφέρει με τον αγώνα τους να μείνουν στα χαρτιά διατάξεις ενώ και οι «νέοι ορίζοντες» είναι από τα ίδια παλιά υλικά που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε σε κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου αναδεικνύοντας πως το «νέο» που λέει ότι φέρνει η κυβέρνηση μεταφράζεται σε ζοφερή πραγματικότητα για τις σπουδές, τη λειτουργία των ιδρυμάτων, την προοπτική των αποφοίτων.

Μπροστά στη διεκδίκηση των πραγματικά σύγχρονων αναγκών

Στη δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από μεγάλες μάχες πρωτοστάτησαν στην πάλη για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών αναφέρθηκε ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, εφόδιο αποτέλεσε η ανάλυση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, με βάση την οποία οι δυνάμεις της ΚΝΕ αντιπαρατίθενται με όσους προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια των φοιτητών σε ένα μοντέλο κυβερνητικής εναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις υποσχέσεις για κατάργηση του νόμου - πλαισίου από τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σημείωσε, έχουν τόση αξία όσο οι υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να ενσωματώσει την αγανάκτηση και αντίθεση των φοιτητών στα μέτρα, αντιτάσσοντας την πάλη για τη διεκδίκηση τώρα του πανεπιστημίου των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Στις δυνατότητες που υπάρχουν για να μετρηθεί ουσιαστικό βήμα στην ενδυνάμωση της ΚΝΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΠΣ Σπουδάζουσας Αθήνας, τονίζοντας πως σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε η άνοδος της ΠΚΣ να συνοδευτεί από οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, σε κάθε τμήμα και έτος. Αναφερόμενος στη δράση και τη στάση της ΚΝΕ, σημείωσε πως μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να δώσουν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας στον λαό, κουράγιο, δύναμη και έμπνευση στη νεολαία. «Η ΚΝΕ λοιπόν έχει τη δύναμη», πρόσθεσε, «έχει επεξεργασμένο σχέδιο και μαχητική οργάνωση για να μπει μπροστά στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα και να περάσει στην αντεπίθεση σε συμμαχία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ