Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επανέρχονται οι λύσεις - μπαλώματα στα νοσοκομεία για να αντέξουν την πίεση

Συνεχίζει να καθησυχάζει η κυβέρνηση, αφού «έχουμε τους περισσότερους τουρίστες» - Αγωνιστική απάντηση από υγειονομικούς

Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
«Εχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε. Οπότε καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να διατηρείται ο τουρισμός κανονικά. Να έχουμε παραπάνω πληθυσμό στη χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τα 10.000.000, είναι και όλοι οι τουρίστες»: Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, σχετικά με την αναζωπύρωση της πανδημίας, ο οποίος αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τ/σ «Ποιο είναι δηλαδή το μέτρο;», κάνοντας λόγο για «πίεση μόνο στις απλές κλίνες που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό και παράλληλα σε συνεργασία έχουμε μιλήσει και με ιδιώτες πάλι αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία».

Τα παραπάνω προκαλούν και πάλι την οργή των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που καλούνται να «διαχειριστούν» την κατάσταση: «Είναι προκλητική η "απορία" της κυβέρνησης για το τι μέτρα θα μπορούσε να πάρει, όταν οι υγειονομικοί διεκδικούν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας το άνοιγμα όσων νοσοκομείων έκλεισαν, την πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού, την αύξηση της χρηματοδότησης», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και παθολόγος στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο παραμένει μόνιμα φρακαρισμένο, ενώ χτες έκλεισε και η Α' Ορθοπαιδική κλινική για να μετατραπεί σε Covid.

«Η λέξη "πίεση" δεν είναι κάτι αόριστο. Σημαίνει εκατοντάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται στα Επείγοντα, να μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σημαίνει κλείσιμο κλινικών η μια μετά την άλλη, τη λοιπή νοσηρότητα να γιγαντώνεται. Σημαίνει εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα, ασθενείς να περιμένουν 30 ώρες για να βρεθεί κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο», προσθέτει και θυμίζει ότι οι υγειονομικοί δυόμισι χρόνια τώρα δίνουν σκληρή μάχη για να προστατευτεί η υγεία του λαού και «όχι τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου που αποτελούν τον βωμό πάνω στον οποίο η κυβέρνηση δεν διστάζει να θυσιάσει τη ζωή του λαού. Το μεγάλο στοίχημα για μας τους υγειονομικούς δεν είναι αν θα κρατηθούν τα κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ αλλά να μη χαθούν επί ματαίω και άλλες ανθρώπινες ζωές».

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» μετατράπηκε και πάλι σε μιας νόσου, αποκλειστικά για τα Covid περιστατικά. Στο Σισμάνογλειο Νοσοκομείο έκλεισε χτες μια Χειρουργική κλινική, δυναμικής 27 κλινών και μετατράπηκε σε Covid, ενώ δύο ακόμη κλινικές έχουν κλείσει για λόγους ανακαίνισης και το προσωπικό τους μπαλώνει άλλες τρύπες και μόνο έτσι βγαίνουν 10 μέρες άδειας για τους εργαζόμενους. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αναγκάστηκαν να αδειάσουν άρον άρον την Πνευμονολογική κλινική - μεταφέροντας τους ασθενείς αλλού, εκτός νοσοκομείου - προκειμένου να μετατραπεί σε Covid, μιας και δεν υπήρχαν κλίνες για τις πάνω από 20 εισαγωγές που έγιναν.

Σε αυτό το φόντο, κι ενώ από παντού γίνεται φανερό το πόσο «μπάζει» η επιδημιολογική επιτήρηση, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ότι η επιδημιολογική έκθεση θα δίνεται πια σε εβδομαδιαία βάση. Η κυβέρνηση επικαλείται μάλιστα την άνιση κατανομή των διαγνωστικών ελέγχων, που γίνονται μόλις στο 2% του πληθυσμού, με σκοπό να μην ανακοινώνει τα επιδημιολογικά ευρήματα (ακόμη και αυτά τα ελάχιστα σε σχέση με την πραγματική μετάδοση) προκειμένου να μη χαλάσει το όνομα και υπάρξει χασούρα σε τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στο μεταξύ, μόνο το Σαββατοκύριακο 51 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους και μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί συνολικά από την έναρξη της πανδημίας 30.476 θάνατοι. Εγιναν 702 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία και επιβεβαιώθηκαν 38.158 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103, το 64,08% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την 4η δόση ή τη λεγόμενη δεύτερη «αναμνηστική δόση» σε άτομα ηλικίας από 60 έως 79 ετών αλλά και σε όσα έχουν ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μπροστά στο νέο πανδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για τον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση της 4ης δόσης όπως και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή όσους εργάζονται σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Αποφασιστική ενίσχυση των νοσοκομείων διεκδικούν οι υγειονομικοί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί αντιδρώντας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας. Οι υγειονομικοί «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά την αναπλ. υπουργό και απαίτησαν να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης.

Τη συγκέντρωση κάλεσαν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η οποία είχε προκηρύξει και στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνταξιούχοι. Με μια φωνή διαδήλωσαν «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο στο πλαίσιο της αξιολόγησής του για την ασφαλή λειτουργία του.

Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις που έχει στους ίδιους αλλά και συνολικότερα στον λαό, με τελευταίο και τραγικότερο παράδειγμα την ακύρωση μεταμόσχευσης σε ασθενή στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Μόνο στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν τις 400 σε όλες τις ειδικότητες, ενώ μέρος αυτών καλύπτονται με επικουρικούς, συμβάσεις του ΟΑΕΔ, συμβάσεις διαφόρων προγραμμάτων αλλά και εργαζόμενους που ανήκουν σε δουλεμπορικά. Και την ίδια ώρα ένας αριθμός εργαζομένων είναι μακριά από την παραγωγική διαδικασία, ουσιαστικά στην ανεργία, με τη διαδικασία της αναστολής.

Κόντρα σ' αυτήν την πολιτική το Σωματείο Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» απαιτεί άμεση προκήρυξη των 32 θέσεων νοσηλευτών ΜΕΘ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό. Επίσης, οι αποδοχές να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς για να αναπληρωθεί μέρος των απωλειών, αξιοπρεπείς αποζημιώσεις σε εφημερίες και εξαιρέσιμες.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί να σταματήσει το μπαράζ μετακινήσεων νοσοκομειακών ιατρών. Μαζικές προσλήψεις. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, κατήγγειλε το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συστήματος Υγείας στην πόλη και την παραπέρα εξάντληση του ήδη εξουθενωμένου προσωπικό, και τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, σε μία περίοδο μάλιστα που οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι αυξημένοι.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», Θανάσης Τασιούδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση επιθυμεί νοσοκομεία - επιχειρήσεις που να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιδίωξη είναι να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση και τη διαφορά να την πληρώσει ο λαός. Οι ελλείψεις σε προσωπικό με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και η υποκατάστασή τους με «ελαστικές» αποτελούν προϋπόθεση του νοσοκομείου - επιχείρησης. «Η μόνη λύση βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων, στον αγώνα του λαού, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», τόνισε.

Κορδέλες για το αυτονόητο, αδιαφορία για τα σοβαρά προβλήματα

«Οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά, πάρτε πίσω τις αναστολές, κάντε προσλήψεις και όχι απολύσεις». Με αυτά τα συνθήματα οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ - Δαφνί «υποδέχτηκαν» την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Ράπτη, καθώς και χτες η κυβέρνηση μετέτρεψε σε φιέστα τα εγκαίνια της μοναδικής Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης «DETOX» στην Αττική, η οποία όχι μόνο δεν έχει στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό αλλά χρηματοδοτείται με ημερομηνία λήξης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς κι εργαζόμενοι και σ' αυτό το νοσοκομείο, με την υφυπουργό Υγείας να απαντά «μη φωνάζετε». «Μπαίνετε σ' ένα νοσοκομείο που είναι τραγικά υποστελεχωμένο, που δέχεται μεγάλη πίεση στις εφημερίες του, που 6 συνάδελφοί μας σε εξωτερικές δομές δεν μπορούν να βγάλουν βάρδιες και στην περίοδο των αδειών δεν παίρνουν ρεπό. Μπαίνετε σ' ένα νοσοκομείο που οι ασθενείς μας κοιμούνται κάτω, στα στρώματα. Αυτή τη στιγμή εγκαινιάζετε ένα αναγκαίο πρόγραμμα, που όμως έχει ημερομηνία λήξης και το γνωρίζετε. Δεν κατακρίνουμε μόνο τη δική σας κυβέρνηση. Εμείς απαιτούμε και το DETOX να είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους και όχι να παραδοθεί αργότερα στα χέρια ιδιωτών. Εχετε απαξιώσει τα "στεγνά" προγράμματα», υπογράμμισε εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ο Θωμάς Δημουλάς, με την υφυπουργό Υγείας να προσπερνά όλα τα παραπάνω με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν 60 τοξικοεξαρτημένοι στην αναμονή», επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πλήρη στελέχωση του προγράμματος αποτοξίνωσης και ανάπτυξης κι άλλων με κρατική ευθύνη. «Με δική σας ευθύνη είναι στην αναμονή», ξεκαθάρισε το Σωματείο Εργαζομένων, που με δυναμική πορεία έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνθηκε στον χώρο των εγκαινίων.

Απέναντι στα σοβαρά προβλήματα του ΨΝΑ, η κυβέρνηση με πανηγυρισμούς έκοψε κορδέλα στην υπηρεσία DETOX, η οποία διαθέτει μόλις 20 κλίνες (όταν τα αιτήματα είναι ήδη 60) για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλης της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας! Να σημειωθεί ότι η Μονάδα στόχο έχει την αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και με το κατάλληλο πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο για τη μετέπειτα ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ