Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εγγυητές

Τελικά είναι ο πρωθυπουργός «εγγυητής της σταθερότητας» και «θεσμικός» που δεν θέλει εκλογές τώρα, ή μήπως είναι «εγγυητής της αστάθειας» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι εκείνος ο πραγματικός εγγυητής; Με αυτά και άλλα ερωτήματα ...βασανίζονται εδώ και μερικές μέρες τα αστικά επιτελεία. Ο λαός πάλι βασανίζεται - κυριολεκτικά - με πολύ πιο ουσιαστικά ερωτήματα, π.χ. πώς θα βγει ο μήνας, με τους μισθούς στον πάτο και την ακρίβεια να σαρώνει, πώς θα γίνει το «θαύμα» να πάει μερικές μέρες διακοπές, πώς θα βγάλει τον χειμώνα που είναι μπροστά, με τα αστικά επιτελεία να του λένε ότι πρέπει να συνηθίσει να ζει με το δελτίο. Την απάντηση σε αυτά σίγουρα δεν μπορούν να του τη δώσουν σημερινοί και επίδοξοι κυβερνητικοί σωτήρες, που είναι από κοινού εγγυητές της αντιλαϊκής σταθερότητας και της πολιτικής που τον βυθίζει όλο και περισσότερο στη φτώχεια: Στην πολιτική της «πράσινης» - κατάμαυρης για τον λαό - ανάπτυξης, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και του «πολέμου των κυρώσεων» που τη συνοδεύει, στην πολιτική που θωρακίζει από χίλιες μπάντες τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βυθίζοντας τον λαό όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. Την απάντηση σε όλους αυτούς μόνο ο λαός μπορεί να τη δώσει: Δυναμώνοντας τον αγώνα του για μέτρα πραγματικής ανακούφισης, με κατάργηση των χαρατσιών και των ειδικών φόρων σε Ενέργεια, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ. Αμφισβητώντας την ίδια τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν, παλεύοντας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν...

Για τέσσερις μέρες στις Νηές Μαγνησίας και στον Βόλο η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έγραψε ιστορία στέλνοντας ηχηρό το μήνυμα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η Ιστορία»! Χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα έδωσαν το «παρών», ξεδιπλώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που κορυφώθηκε με μια πολύ μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Βόλο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Κι όμως, από όλη αυτή τη διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία, που η μαζικότητά της έκανε ευρύτερη αίσθηση, τα αστικά ΜΜΕ όχι απλά δεν πήραν ...μυρωδιά, αλλά αποφάσισαν να τη θάψουν. Αποφάσισαν να «εξαφανίσουν» ένα κορυφαίο νεολαιίστικο γεγονός, αφού οι χιλιάδες αυτές φωνές χαλάνε το αφήγημα της «συναίνεσης» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Κάποια από αυτά τα ΜΜΕ μπορεί να «έχασαν» την Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση, φρόντισαν όμως να μετράνε πόσες ...ομελέτες έτρωγαν και πόσα τατουάζ χτύπαγαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αλεξανδρούπολη, σε ένα διάλειμμα από το δολοφονικό τους έργο. Οπως και να το δει κανείς, οι «συμπάθειες» δεν κρύβονται εύκολα...

... γιατί μετρούσαν τα αυγά

Και μιας και πιάσαμε τη γελοία προσπάθεια των αστικών επιτελείων και των μέσων ενημέρωσης να επιμεληθούν τη νέα έκδοση του «καλώς ήρθε το δολάριο» στην Αλεξανδρούπολη, διαφημίζοντας τη μετατροπή της σε ορμητήριο πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, φαίνεται μετρώντας αυγά δεν μπόρεσαν να δουν τη λαϊκή κινητοποίηση διαμαρτυρίας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στο λιμάνι της πόλης, στις 2 Ιούλη, που μπλόκαρε τη φορτοεκφόρτωση του αμερικανικού «ARC Endurance». Μπορεί λοιπόν να τα μετράει ο ένας 25.000 και ο άλλος 7.000 τα αυγά που καταπίνουν οι στρατιώτες των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά όλοι τους συμφωνούν τελικά ότι αυτό που χαλάει τη σούπα της αναβάθμισης της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι το ΚΚΕ, που και στην Αλεξανδρούπολη μπαίνει μπροστά εκφράζοντας τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Θράκης και της χώρας ολόκληρης απέναντι στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ρεκόρ

«Ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό θα ενισχύσουν τη μέση ελληνική οικογένεια». Αυτόν τον τίτλο είπε να βάλει ο υπουργός Τουρισμού στις ανακοινώσεις για τη φετινή πορεία του τουρισμού και τα τρελά κέρδη, τα οποία τάχα θα... στηρίξουν και το λαϊκό εισόδημα. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτά τα ευφάνταστα; Το ότι την ίδια ώρα που η μέση... εφοπλιστική οικογένεια και αυτές των μεγαλοξενοδόχων και των τουρ οπερέιτορ δεν προλαβαίνουν να μετράνε κέρδη, οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, οι οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα καταργούνται, ενώ όλο και πιο δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο; Οτι την ώρα που οι... αναξιοπαθούντες εφοπλιστές με τη συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν τσεπώσει τον τελευταίο χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως «βοήθημα», το συνολικό «κόστος» για όλα τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού δεν ξεπερνάει τα 65 εκατομμύρια; Κι αυτά την ώρα που ένας στους δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να πάει ούτε λίγες μέρες διακοπές; 'Η μήπως να σχολιάσει κανείς τις «διαρροές» ότι τα 2 δισ. από φόρους στα κρατικά ταμεία - φόρους που εν πολλοίς πληρώνει και πάλι ο λαός - τάχα θα γίνουν ενισχύσεις για τα λαϊκά στρώματα τον δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά, την ίδια ώρα που στήνουν μηχανισμούς για το απευθείας ξεκοκάλισμα των χρημάτων αυτών από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη «θωράκισή» τους από το ενεργειακό κόστος; Δεν ξέρουμε λοιπόν για το ρεκόρ των εσόδων, αλλά τα ρεκόρ της κοροϊδίας σίγουρα τα σπάει η κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1904 Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971).

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλος αξιωματικός Πυροβολικού εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, παίρνει τελικά χάρη και επιστρέφει στο σύνταγμά του με τον βαθμό του.

1920 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γ. Γουίλσον, εγκαινιάζει και επίσημα πια την 77 χλμ. μήκους Διώρυγα του Παναμά, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία από το 1914. Σχεδόν 5.600 εργάτες πέθαναν κατά τη δεκαετή κατασκευή της Διώρυγας.

1941 Η Σοβιετική Ενωση και η Βρετανία υπογράφουν στη Μόσχα συμφωνία για κοινή δράση στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ. Μεταξύ άλλων, η μάχη του Κουρσκ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναμέτρηση αρμάτων μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκς (και από τις δύο πλευρές) να παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης.

1946 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στον Μ. Πορφυρογένη, μέλος της ΚΕ, στο σπίτι του. Από τύχη γλίτωσαν τόσο ο Μ. Πορφυρογένης όσο και η οικογένειά του.

1948 Καταφθάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο Αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

...και σαν χτες

1829 Συνέρχεται η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «φοίνικα»).

1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1941 Πεθαίνει ο Αρθουρ Εβανς, ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό.

1949 Η Γιουγκοσλαβία κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης σε άρθρο του με τίτλο «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα» καταγγέλλει ανοιχτά τη στάση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.

1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώτη λατινοαμερικανική χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ