Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Αναρρωτήριο Πεντέλης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αναρρωτήριο Πεντέλης σήμερα στις 10 π.μ. προχωρούν η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων «Ξενώνα Βρεφών SOS», το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΠΠ «Μητέρα και Παιδουπόλεις», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων - Πεντέλης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και όμορων δήμων.

Οι εργαζόμενες των «Παιδικών Χωριών SOS», οι οποίες στελεχώνουν τον 7ο ξενώνα του Αναρρωτηρίου, ενημερώθηκαν ότι το πρόγραμμα λειτουργίας του λήγει τέλη Ιούλη. Σήμερα απαιτούν να μην υπάρξει καμία απόλυση στον 7ο ξενώνα, να περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι των SOS στο ΚΚΠΠΑ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό.

Απλήρωτες οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών εδώ και 12 μήνες

Απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες τους παραμένουν εδώ κι έναν χρόνο (!) χιλιάδες γιατροί των δημόσιων μονάδων, ενώ σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τις COVID ειδικότητες, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα τυχόν υπόλοιπα της Ειδικής Επιχορήγησης του Ν.4316 για τις τακτικές εφημερίες, του έτους 2021, να αξιοποιηθούν για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.

«Δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτησή μας - ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, σε συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, ότι είναι ανέτοιμος να απαντήσει για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών - καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου και απαιτεί:

  • Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν οι πρόσθετες εφημερίες και το έκτακτο επίδομα στις ειδικότητες COVID σε όλους τους γιατρούς, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή.
  • Να παραταθεί η ισχύς του άρθρου 49 του Ν.4633/2019 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2021, για να μην επιστραφεί το υπόλοιπο της Ειδικής Επιχορήγησης.
  • Να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Μαζικό και διαρκές το έγκλημα σε βάρος των χρονίως πασχόντων

Η πρόσφατη ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει ξανά τα τραγικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης

Με αφορμή την απαράδεκτη αναβολή μεταμόσχευσης ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, η Γραμματεία Χρονίως Πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων καταγγέλλει το έγκλημα, το οποίο, όπως λέει, «ούτε μεμονωμένο είναι ούτε στιγμιαίο. Είναι μαζικό και διαρκές».

Οπως επισημαίνει, «την προηγούμενη Κυριακή αναβλήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταμόσχευση ήπατος από δότη 27 χρόνων από την Κύπρο σε ασθενή 50 χρόνων με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επειδή δεν υπήρχε εφημερεύων αναισθησιολόγος στο Μεταμοσχευτικό κέντρο. Σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να έχει 40 τουλάχιστον αναισθησιολόγους και έχει μόνο 9».

Η ΣΕΑΑΝ θυμίζει ότι μέσα στην πανδημία χάθηκαν άδικα χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες, ακόμα και μεταμοσχευμένοι, επειδή, όπως λέει, «το σύστημά σας λειτουργεί με την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή το κυνηγητό του κέρδους».

Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται και τα κέρδη του εκτοξεύονται στα ουράνια. Για να υπηρετηθούν αυτά τα κέρδη έχουν πέσει οι μεταμοσχεύσεις στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί η δωρεά οργάνων και η ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων απαιτούν άλλο σύστημα Υγείας, με άλλα χαρακτηριστικά. Απαιτούν, πιο συγκεκριμένα, επαρκή αριθμό ΜΕΘ με πλήρη στελέχωση και ισχυρές δομές στήριξης, γιατί οι ΜΕΘ είναι ο βασικός χώρος ανεύρεσης μοσχευμάτων. Γιατί με έναν γιατρό στη βάρδια και μια νοσηλεύτρια για 4 κρεβάτια, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς) πώς θα προσεγγιστεί ο συγγενής που έχει τον πόνο του να ενημερωθεί για τη δυνατότητα ενός ασθενούς που είναι κλινικά νεκρός να γίνει δότης; Ούτε καν η δυνατότητα της μεταμόσχευσης δεν μπορεί να διαπιστωθεί σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά για να έχει ανάλογες δομές στήριξης πρέπει να έχει και ανάλογες προτεραιότητες. Ομως, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή είναι δογματικά προσηλωμένες στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, στο νοσοκομείο - επιχείρηση με αποτέλεσμα τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Αυτή η πολιτική τους είναι συνειδητή και προωθείται βήμα βήμα. Συκοφαντούν, αποδιαρθρώνουν τις δομές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων για να οδηγηθούμε να δεχθούμε σαν αναγκαίο κακό το να μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι το παραθυράκι για να ανοίξει η μπουκαπόρτα της εμπορίας οργάνων». Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους χρόνιους πάσχοντες να αναλογιστούν επίσης ότι πάρα πολλές ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας και αναλώσιμων «θέλουν τους νεφροπαθείς μόνιμα εξαρτημένους από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, γιατί είναι σταθερή πελατεία και πολλά τα λεφτά». Με αφορμή και το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ και ίδρυση νέων με βάση τις ανάγκες με εξειδικευμένο προσωπικό, για αποφασιστική ενίσχυση των Μεταμοσχευτικών κέντρων και αναβάθμισή τους σε χώρους, μέσα, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Επίσης για ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών για τη διεκπεραίωση των μεταμοσχεύσεων, για δωρεάν εξετάσεις στους υπό μεταμόσχευση ασθενείς, αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού κ.ά.

ΡΟΔΟΣ
Ζητάει και τα ... ρέστα ο περιφερειάρχης από τους υγειονομικούς

Επίθεση στο Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εμφανίζοντας σαν ...κινδυνολογία τις επισημάνσεις τους για τα προβλήματα στις δομές Υγείας της Ρόδου. Σε δήλωσή του μάλιστα κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για «ακατάσχετη κινδυνολογία» και ότι θέλουν «να χτίσουν στους πολίτες ένα αίσθημα απόλυτου κινδύνου», αν και ο ίδιος ο περιφερειάρχης παραδέχεται ότι «προφανώς υπάρχουν προβλήματα, πάντα υπήρχαν».

«Σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουμε στην κυριολεξία να βγάλουμε τη βάρδια με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό μέσα στην πανδημία, με τα χιλιάδες ωφελούμενα ρεπό και άδειες στην πλάτη μας, με τους συναδέλφους μας σε αναστολή, να μην μπορούν να βιοποριστούν, ο περιφερειάρχης αντί να βγει απολογούμενος γιατί στη θητεία του δεν έβγαλε άχνα για την κατάντια στο δημόσιο σύστημα Υγείας του νησιού μας, τολμά και επιτίθεται με αγένεια σε εργαζόμενους που με την αυτοθυσία μας κρατάμε όρθιο το σύστημα Υγείας στο νησί»: Με τις επισημάνσεις αυτές απαντά το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρόδου στον περιφερειάρχη, «υπενθυμίζοντάς» του ότι τα κτίρια και τα μηχανήματα που αγοράστηκαν με χρήματα του φορολογούμενου εργαζόμενου, για να δουλέψουν χρειάζονται εργαζόμενους, όπως ο σύγχρονος αγγειογράφος και μαγνητικός τομογράφος που εγκαινιάστηκαν πέρυσι από την Περιφέρεια στο νοσοκομείο και υπολειτουργούν. Οτι τα καινούργια ασθενοφόρα χρειάζονται και πλήρωμα για να κινηθούν.

«Τα γνωρίζει όλα αυτά ο περιφερειάρχης, όμως το μόνο που τον νοιάζει είναι μη λερωθεί η εικόνα της τουριστικής βιομηχανίας και θιχτούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοεπιχειρηματιών του νησιού, που πλάι στις διαλυμένες δομές Υγείας επενδύουν εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη χρυσοφόρων τουριστικών επενδύσεων», σημειώνει το Σωματείο, και απευθύνεται στον λαό της Ρόδου καλώντας τον να συστρατευτεί στον αγώνα για ένα σύγχρονο, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση μέσα στα νοσοκομεία, για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την Υγεία πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο για την Υγεία

Την Πέμπτη 21 Ιούλη το αγωνιστικό ραντεβού της ΕΙΝΑΑ, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, στους υγειονομικούς και συνολικά τον λαό του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στον νομό, με κύρια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, απευθύνουν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις.

Στις δράσεις, που θα αρχίσουν την Πέμπτη 14 Ιούλη με κινητοποιήσεις στα τακτικά ιατρεία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις 12 μ. και θα κορυφωθούν με μεγάλο συλλαλητήριο για όλο τον νομό την Πέμπτη 21 Ιούλη (8.30 μ.μ.) στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, συμμετοχή έχει δηλώσει ήδη το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου.

Με κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι της ΕΙΝΑΑ, του ΕΚ Αγρινίου και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου, Μάκης Αραβανής, Γιώργος Ντουντούμης και Κώστας Καραγκούνης, αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους εργατικούς - λαϊκούς φορείς του νομού σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης και το συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 18 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και έχουν φτάσει στο απροχώρητο με επίκεντρο τα δύο νοσοκομεία», σημείωσε ο Μάκης Αραβανής, προσθέτοντας: «Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, με μια σειρά από τμήματα να λειτουργούν κάτω από το όριο ή στο όριο ασφαλείας. Στα δύο νοσοκομεία, είναι χρόνια τα προβλήματα και οι παθογένειες. Η όξυνσή τους, βλέποντας ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την κυβέρνηση, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο, μας φέρνει σήμερα να ξαναβάλουμε τα ζητήματα στο επίκεντρο και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ντουντούμης κάλεσε κάθε συνδικάτο να πάρει απόφαση στήριξης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, σημειώνοντας πως το ζήτημα της Υγείας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τα παιδιά της. Εξέφρασε τη στήριξη του συνδικαλιστικού φορέα στις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα παρθούν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στα προβλήματα στο ΓΝ Μεσολογγίου και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής του με προσωπικό αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κώστας Καραγκούνης, δηλώνοντας τη συμμετοχή του σωματείου του σε όλες τις δράσεις.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ