Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Oύτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα που διασφαλίζουν τους εργαζόμενους

Να μη γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις προτάσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το δικαίωμα στη δουλειά και τον μόχθο που τους οφείλεται, ήταν το πνεύμα που κυριάρχησε στην κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Χαλκίδα.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση διατράνωσαν για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο αγώνας με δυναμικές παρεμβάσεις και πολύμορφες δράσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και απάντησε σε ερωτήσεις των εργαζομένων.

Απέφυγαν την παγίδα και συνεχίζουν τον αγώνα

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Λάρυμνας, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Σωματείων που πήραν τον λόγο, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση, που τόσο καιρό αποφεύγει να συζητήσει πάνω στις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων, λίγες ώρες πριν το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων παρουσίασε μία δήθεν καλύτερη πρόταση.

Τόνισαν ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλησε να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, οδηγώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις τους με τους όρους και την πρόταση της κυβέρνησης. Μια πρόταση που έχει απορριφθεί ομόφωνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και διαμορφώνει προϋποθέσεις για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Εκτιμήθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε, δικαιώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων και εκθέτοντας την κυβέρνηση για τις προσχηματικές διαδικασίες διαβούλευσης, αναγκάζοντάς την να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που κερδίζουν και να συνεχίσουν τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση, για συνέχιση του διαλόγου με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει. Επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα και τις θέσεις των εργαζομένων, που διασφαλίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή και θα αυξηθεί η παραγωγή, όπως η επαναπρόσληψη από τον ειδικό εκκαθαριστή, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλων των εργαζομένων.

Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα πρέπει να συνδυαστεί με πίεση προς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις συντήρησης στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με ασφάλεια. Επίσης, ότι θα πρέπει να αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και την εγκατάλειψή της την ώρα που η τιμή του νικελίου έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ - ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ COSCO
Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας

Τον επιτυχημένο αγώνα χαιρετίζει το Σωματείο και ανακοινώνει τα επόμενα βήματα στην πάλη

RIZOSPASTIS

«Ηαδιαλλαξία έσπασε, οι αγώνες έχουν αποτελέσματα!»: Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ξεκινά η ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO), της ΕΝΕΔΕΠ, χαιρετίζοντας τον σκληρό, αποφασιστικό αγώνα που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας τα πέρα για πέρα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφουν. Εναν αγώνα που, έχοντας τη στήριξη χιλιάδων εργαζομένων και εκατοντάδων συνδικάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την πολύμορφη επίθεση που δέχτηκε από κυβερνήσεις, εργοδότες, δικαστήρια, δυνάμεις καταστολής, τα αστικά ΜΜΕ και φυσικά τα συνδικαλιστικά τσιράκια της εργοδοσίας. Εναν αγώνα που ανάγκασε την εργοδοσία να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ΣΣΕ - κάτι που απέφευγε συστηματικά - η οποία περιλαμβάνει όρους που ανταποκρίνονται σε σημαντικό βαθμό στα αιτήματα των εργαζομένων. Επόμενος στόχος η διαμόρφωση του κειμένου της ΣΣΕ και η υπογραφή της, ενώ οι εργαζόμενοι δεσμεύονται για τη συνέχιση του αγώνα με βάση τις διεκδικήσεις τους.

Ο πολύμηνος αγώνας έσπασε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Αναλυτικά το Σωματείο αναφέρει:

«Η αδιαλλαξία έσπασε, οι αγώνες έχουν αποτελέσματα! Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο το δικό μας κάστρο, το σωματείο μας! Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, η μαζική συμμετοχή και περισσότερο η μαζικότατη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις καταστολής, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που καθοδηγούσαν τα ίδια τα στελέχη της εργοδοσίας αλλά και των δικών τους παιδιών, δήθεν "συνδικαλιστών", έχουν αποτελέσματα. Οι κατακτήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που μπορούμε να αντιληφθούμε, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου αποφασιστικού αγώνα, με τη δύναμη της οργάνωσης, της συσπείρωσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων αλλά και της τεράστιας αλληλεγγύης που εκφράστηκε με κάθε τρόπο από όλη την Ελλάδα, Δύναμή μας η ενότητα όλων των εργαζομένων, έγινε πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν".

Μέσα από τη συλλογική αγωνιστική δράση του Σωματείου μας, ΕΝΕΔΕΠ, και με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων, σπάσαμε την αδιαλλαξία και τους εκβιασμούς, η εργοδοσία έφερε επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση, η οποία εμπεριέχει: Ενταξη στα ΒΑΕ, σταδιακή ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αυξήσεις στους μισθούς.

Η μαζική Γενική Συνέλευση των μελών μας, την Τρίτη 10 Μάη 2022, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση πάνω σε ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουμε θέσει. Αυτά είναι η αποτύπωση του βασικού μισθού ανά ειδικότητα για όλους τους εργαζόμενους και του ποσοστού των προσαυξήσεων που περιλαμβάνει το ποσό που η εταιρεία δίνει ως μεροκάματο. Η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης να γίνεται με πρώτο κριτήριο την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, να προχωρήσει η εφαρμογή των προτάσεων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που έχουμε καταθέσει ως Σωματείο στην Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας.

Ολοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές νίκες! Ολοι γνωρίζουμε ότι από το 2014 κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στη διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010, αλλά κόντρα σε δικαστήρια, αντεργατικούς νόμους, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, δυνάμεις καταστολής, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, πληρωμένα ΜΜΕ, δηλαδή απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε κι άλλες κατακτήσεις. Το σκαρί που λέγεται ΕΝΕΔΕΠ είναι γερό, κάθε μέρα δυναμώνει και έχει σταθερό προσανατολισμό την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι.

Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε νέα πρόταση που φέρνει η εργοδοσία, και η κυβέρνηση, ήταν και είναι αποτέλεσμα των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων.

Καταδίκη των υπηρετών της εργοδοσίας

Μέσα σε όλη αυτή την αγωνιστική μας πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε...

Αυτούς που νταραβερίζονται με την εργοδοσία, αυτούς που δεν ντράπηκαν να κάτσουν δίπλα δίπλα με την εργοδοσία στα άδεια πούλμαν της απεργοσπασίας, αλλά απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους τους, που έδιναν συσπειρωμένοι τον δίκαιο αγώνα για όλους.

Αυτούς που πιπιλάνε την εργοδοτική καραμέλα των "παράνομων" απεργιών, αλλά δεν τολμάνε να αποκαλύψουν την αλήθεια ότι όλα τα αιτήματα των απεργιών μας δικαιώθηκαν στην πράξη, με τους δίκαιους, συνεπείς και ανυποχώρητους αγώνες μας!

Αυτούς που ήταν αντίθετοι - αφού έτσι απαιτούσε η εργοδοσία - με την 5άρα πόστα, η οποία όμως έδωσε εργασία σε τουλάχιστον 150 νέους συναδέλφους μας, αλλά δεν ντράπηκαν να τους εγγράψουν υποχρεωτικά ως μέλη στο εργοδοτικό Συνδικάτο ως προϋπόθεση για να προσληφθούν.

Αυτούς τους "πουθενάδες" στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας, αλλά παρόντες σε κάθε ρόλο υπηρέτη της εργοδοσίας. Αυτούς που ήταν "μουγκοί" στα εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων μας, αλλά πρόθυμα παπαγαλάκια στην αναπαραγωγή των εξοργιστικών ανακοινώσεων της εργοδοσίας για τους συναδέλφους μας - θύματα των εργατικών ατυχημάτων αλλά και καλούσαν το υπ. Ναυτιλίας να χτυπήσει τις απεργίες μας.

Οι μάσκες του εργοδοτικού σωματείου ΣΕΕΔΠ όμως έπεσαν!

Αυτοί με την εργοδοσία και εμείς με τους εργάτες.

Κάστρο αγώνα η ΕΝΕΔΕΠ

Μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων σε όλο το λιμάνι του Πειραιά είναι το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και αυτό θα αποτελέσει το κάστρο οργάνωσης και αγώνα για κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι.

  • Η μαζικοποίηση, η συσπείρωση και οι νικηφόροι αγώνες μας με την ΕΝΕΔΕΠ απέδειξαν ότι ο φόβος, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία που καλλιεργούσαν έσπασαν
  • Τα αναχώματα που έβαζαν δεν άντεξαν
  • Τα νταραβέρια τους σε κλειστά διευθυντικά και πολιτικά γραφεία σε βάρος του μόχθου μας, των αμοιβών μας και των δικαιωμάτων μας τελείωσαν!

Σε όλο το λιμάνι, σε όλη την πειραϊκή κοινωνία, σε πολλούς χώρους δουλειάς, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αγώνας των λιμενεργατών αγκαλιάζεται πλατιά! Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη από αυτό το τεράστιο κύμα αναγνώρισης και αλληλεγγύης, βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αλήθεια ότι μόνο με ενότητα και αγώνες έρχονται οι κατακτήσεις, ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!

Ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας, ΕΝΕΔΕΠ, για να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στην πάλη μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας, για να χτίζουμε πολλά ακόμα πάνω στη βάση που κατακτήσαμε!».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Κατοχυρώνουν τις κατακτήσεις τους και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους οι λιμενεργάτες της COSCO. Σε θέσεις μάχης και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

-- Εργαζόμενοι και σωματεία δίνουν μάχη για υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία

-- Νοσοκομείο ΚΑΤ: Εξουθενωμένο το προσωπικό, χιλιάδες ώρες ανάπαυσης δεν δίνονται λόγω των ελλείψεων

-- Το κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στους δασκάλους για τις εκλογές που είναι σε εξέλιξη μπροστά στη Συνέλευση της ΔΟΕ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Βγαίνουν μπροστά για τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Καλούν σε συσπείρωση στο σωματείο τους απέναντι στις πιέσεις των μεγαλοξενοδόχων

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Να βρεθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενο στον Επισιτισμό - Τουρισμό στα δύο νησιά, με αφορμή και τη νέα τουριστική περίοδο που έχει ξεκινήσει, παλεύοντας ταυτόχρονα για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιδιώκει το κλαδικό Συνδικάτο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μπροστά και στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει γι' αυτόν τον σκοπό την Κυριακή 15 Μάη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Α. Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Οι πρώτες αφίξεις τουριστών απ' το εξωτερικό είναι γεγονός στην Κεφαλονιά, νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές, με εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Και ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζονται να «ρεφάρουν» για τις δύο προηγούμενες χρονιές (2020 - 2021) που λόγω της πανδημίας δεν είχαν τα «εισπρακτικά» αποτελέσματα που προσδοκούσαν, οι περίπου 2.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται να επιβιώσουν δουλεύοντας ορισμένους μήνες τον χρόνο, με τα ελάχιστα των μισθών που προβλέπει καθεμία από τις 14 διαφορετικές μορφές εργασιακών σχέσεων και την ακρίβεια, ταυτόχρονα, να απογειώνεται.

Την ίδια ώρα, η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, προβλέποντας αύξηση των αφίξεων τουριστών, πιέζοντας για μεγαλύτερα κέρδη, όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συνδικάτου, Αγγελική Κωνσταντοπούλου, «χύνει κροκοδείλια δάκρυα, επικαλούμενη ελλείψεις προσωπικού». Κατηγορεί δηλαδή τους εργαζόμενους ότι δήθεν δεν πάνε για δουλειά και αναζητούν άλλες εργασίες.

«Πρόκειται για προφάσεις, προκειμένου να καλύψουν ότι δύο χρόνια πολλοί συνάδελφοι ήταν άνεργοι. Ξενοδοχεία πέρυσι, ενώ είχαν μεγάλες πληρότητες, ειδικά Ιούλη - Αύγουστο, δούλεψαν με το μισό του αναγκαίου προσωπικού και όσοι συνάδελφοι δούλευαν, ήταν κάτω από εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και πολλές φορές χωρίς Ασφάλιση», τονίζει η πρόεδρος και προσθέτει:

«Απ' αυτήν την κατάσταση αρκετοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, αν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως και σήμερα, ήδη συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι ξενοδόχοι θέλουν να πληρώσουν "φιξ" μισθό για 30 - 31 μέρες εργασία τον μήνα, χωρίς ρεπό ή για εργασία ανάλογα με τις μέρες δουλειάς, δηλαδή στο τέλος να καταλήγει κάποιος να παίρνει ακόμα και 600 ευρώ ή και λιγότερα, αν το αφεντικό του ζητήσει κάποιες μέρες να μη δουλέψει».

Με βάση και τα παραπάνω, σημειώνει ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα η πάλη για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις, ρύθμιση όλων των εργασιακών ζητημάτων, όπως ρεπό, Ασφάλιση, ωράρια, πληρωμή Κυριακών και αργιών κ.λπ., αφού και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εφαρμόστηκε καν η ελλιπής ΣΣΕ του κλάδου. Επίσης, ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται συνολικά 4 - 5 μήνες, προσπαθώντας να επιβιώσει για όλο τον χρόνο».

Οπως τόνισε, αναφερόμενη και στα «σενάρια» αυξημένων τουριστικών ροών ιδιαίτερα απ' το εξωτερικό, η κατάσταση για τον κλάδο «χωρίς τον δικό μας αγώνα και την προσπάθεια να "πατήσει" το Σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς δεν θα είναι εύκολη, αφού είτε σε συνθήκες μεγάλης πληρότητας των ξενοδοχείων είτε μικρότερης, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αυτοί που βρίσκονται συνεχώς στην πιο δύσκολη θέση, πιεζόμενοι και από διάφορα επιχειρήματα της εργοδοσίας».

Παρεμβάσεις για τον Τουρισμό από το ΚΚΕ

Σημειώνεται ότι παρεμβάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο ετοιμάζει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ηδη, προετοιμάζεται συγκέντρωση φορέων την Πέμπτη 19 Μάη στο Αργοστόλι, όπου θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης (8 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο), όπου θα συζητηθούν και τα προβλήματα που επικρατούν στον Τουρισμό, με σκοπό την ανάδειξή τους και τη διεκδίκηση λύσεων και από την πλευρά του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4ωρη στάση για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Λ. Στολτίδη στο εργοτάξιο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Λ. Στολτίδη στο εργοτάξιο
Σε 4ωρη στάση εργασίας από 2 μ.μ. μέχρι 6 μ.μ. και συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Σταθμού Βενιζέλου προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ανεπαρκή εξοπλισμό σε ΜΑΠ, ελλιπές προσωπικό με κίνδυνο εργατικού ατυχήματος (ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροσυγκολλητές κ.λπ.), ενώ παράλληλα διεκδικούν να καταβάλλεται η μισθοδοσία το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα για όλο το προσωπικό, και όχι τμηματικά.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο εργοτάξιο του Σταθμού Βενιζέλου βρέθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη, και μίλησε στους εργαζόμενους. Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι συνθήκες εργασίας που βιώνει το σύνολο των εργαζομέων στο έργο απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και οι οποίες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η δημιουργία βραδινής βάρδιας θέτουν τους εργαζόμενους σε πολλαπλούς κινδύνους, αφού σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να εργαστούν απόγευμα μετά από νύχτα, ή πρωί μετά από απογευματινή βάρδια.

Ο Λ. Στολτίδης σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για να πάψει η εντατικοποίηση, να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε συνθήκες πανδημίας, και φυσικά για αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως είπε, «δεν μπορεί να σηκώνονται τέτοια απίστευτα κατασκευαστικά έργα και οι δημιουργοί τους να τσακίζονται από την εντατικοποίηση για μισθούς πείνας, και να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση».

Μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της επίθεσης στις κατακτήσεις τους γίνεται από αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας, δηλαδή από τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Πρέπει να βάλουμε πλώρη όσα χάσαμε να τα ξανακατακτήσουμε. Δεν πρόκειται να μας τα δώσει κανένας πίσω. Στα χέρια σας έχετε τη δύναμη να επιβάλλετε ικανοποίηση των αιτημάτων σας», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους με όποια μορφή μάχης επιλέξουν να κλιμακώσουν την πάλη τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΣΤΑΣΥ
Κρεσέντο αυταρχισμού εναντίον των αγώνων των εργαζομένων

ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα και τις διεκδικήσεις μας

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο ΕΚΘ, προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 12/5, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, παρά τη νέα απαγόρευση της απεργίας από τα δικαστήρια, όπου προσέφυγε η διοίκηση του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ που προχωρούν σε επιπλέον μείωση μισθών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, περικόπτουν νομοθετημένα επιδόματα και την ίδια ώρα αποδομούν τα συνεργεία και κάθε διοικητική δομή του Οργανισμού, προχωρούν σε ανάθεση δρομολογίων σε ιδιώτες, απαξιώνουν και παροπλίζουν τον στόλο των λεωφορείων και δήθεν τον ανανεώνουν με πανάκριβο leasing παλαιών και αποσυρθέντων λεωφορείων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αντί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, καλεί το Συνδικάτο τους «να επιδείξει αίσθημα ευθύνης και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Από τη μεριά του, το Συνδικάτο καλεί τους «υπεύθυνους» να αντιληφθούν ότι η υπομονή των εργαζομένων εξαντλήθηκε.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ

Τη νέα απαγόρευση της απεργίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, μιλώντας για «κρεσέντο αυταρχισμού και τρομοκρατίας εναντίον των εργατικών αγώνων».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λίγες ώρες μετά τις απειλές για διώξεις μέχρι και φυλακίσεις συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ (βλ. παρακάτω), η "ανεξάρτητη" και "τυφλή" Δικαιοσύνη βλέπει καθαρά την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων και προστρέχει να βοηθήσει κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους. Απαγορεύουν κάθε απεργία εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις!

Τη στιγμή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, που οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ό,τι πριν από 15 χρόνια, η κυβέρνηση του απεργοκτόνου Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι οι μόνες απεργίες που θα επιτρέπει είναι μάλλον αυτές που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε μειώσεις μισθών!

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βρώμικη επίθεση και τη λάσπη κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ εναντίον των εργαζομένων. Αυτοί οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό της Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρείται από έναν γερασμένο και επικίνδυνο στόλο λεωφορείων, χωρίς παράθυρα εν μέσω πανδημίας και με πανάκριβα εισιτήρια, ζητούν από τους εργαζόμενους να επιδείξουν "αίσθημα ευθύνης".

Χωρίς ντροπή δηλαδή αποκαλούν τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που μετράνε νεκρούς συναδέλφους τους εν μέσω πανδημίας, ανεύθυνους επειδή ζητάνε Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα ατυχήματα, λόγω της τραγικής κατάστασης του στόλου του ΟΑΣΘ. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που ζητάνε φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης.

Λάσπη, συκοφαντίες, τρομοκρατία και δικαστήρια είναι τα όπλα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Η επίθεση εναντίον κάθε δίκαιου εργατικού αγώνα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Η νίκη κάθε συνδικάτου, η νίκη κάθε εργατικής διεκδίκησης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών και τη διεκδίκηση αυξήσεων σε όλους τους κλάδους».

Καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στη ΣΤΑΣΥ

Τις οργισμένες αντιδράσεις των συνδικάτων προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους επειδή προχτές, Τρίτη, συμμετείχαν μαζί με τα σωματεία τους στη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ με προσφυγή της στο δικαστήριο ζήτησε να κηρυχθεί εκ των υστέρων παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας, οι συνδικαλιστές των σωματείων στη ΣΤΑΣΥ να τιμωρηθούν με χρηματική ποινή (1.500 ευρώ ο καθένας) και με προσωπική κράτηση 6 μηνών!

Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ (ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ, ΣΗΕΚ, ΣΗΤΑ, ΣΗΑΜ, ΣΕΚΕΛΜΑ, Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και Πρώτη Γραμμή) σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την προκλητική αξίωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ για φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και τονίζουν πως πρόκειται για ενέργεια «ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που, όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμων, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον "γύψο" τη συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών».

Ακόμα, ανακοινώσεις καταδίκης έχουν βγάλει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, η ΕΝΕΔΕΠ.

ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία και οι απειλές δεν θα περάσουν

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρομοκρατία και τις απειλές της κυβέρνησης, του υπουργείου Μεταφορών στους εργαζόμενους και στα σωματεία των ΜΜΜ. «Το "έγκλημά" τους», σημειώνει, «ήταν η συμμετοχή τους στη στάση εργασίας που προκήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των εργαζομένων που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Με τέτοιες μεθοδεύσεις η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να εφαρμόσει το αντεργατικό έκτρωμα που έκαναν πολλές φορές κουρελόχαρτο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο λιμάνι και αλλού, αλλά να εμποδίσει, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, την απόφαση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.

Θα το πούμε ξανά για μια ακόμη φορά:

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα και τις διεκδικήσεις μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία, συνθήκες εξόντωσης για το προσωπικό

Περισσότερες από 700 οι κενές οργανικές θέσεις, χιλιάδες οφειλούμενες μέρες ανάπαυσης

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» και η «πλημμυρίδα προσλήψεων» που αναμασά η κυβέρνηση αντανακλώνται με τραγικό τρόπο και στο μεγαλύτερο ορθοπαιδικό νοσοκομείο και κέντρο τραύματος στην Ελλάδα.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο 45 μόνιμοι εργαζόμενοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 38 ήταν νοσηλευτές. Κι αυτό το νοσοκομείο όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά ούτε καν αντικαταστάθηκαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Σήμερα το νοσοκομείο μετρά ...736 κενές οργανικές θέσεις, 90 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και κατά μέσο όρο το προηγούμενο διάστημα 25 εργαζόμενους θετικούς στον Covid σε καραντίνα. Πάνω από 391 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών, τουλάχιστον 106 οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 83 κενές παραϊατρικού προσωπικού, μόλις το 40% των θέσεων μηχανικών και τεχνικών καλύπτονται (υπηρετούν 31 σε σύνολο 52 θέσεων), 121 κενές οργανικές θέσεις στη διοικητική υπηρεσία και 28 στη διοικητική γραμματεία.

Την ίδια στιγμή, το ΚΑΤ με ελάχιστο (σε σχέση και με το ανεπαρκές οργανόγραμμα, πολύ περισσότερο δε με τις πραγματικές ανάγκες) και εξουθενωμένο προσωπικό καλείται σε καθημερινή εφημέρευση, 24ωρη λειτουργία των χειρουργείων, με 21 κλίνες γενικής ΜΕΘ και 7 ΜΑΦ, 49 κλίνες Covid, 30 κλίνες ΜΕΘ Covid και πάνω από 530 ορθοπαιδικές, παθολογικές και άλλες χειρουργικές κλίνες!

«Ολα τα τμήματα λειτουργούν κάτω από το όριο ασφάλειας, με αποτέλεσμα την επισφάλεια στην υποδοχή και τη νοσηλεία των χιλιάδων ασθενών που εξυπηρετεί το νοσοκομείο, οδηγώντας στην εργασιακή εξόντωση τους εργαζόμενους, παραβιάζοντας κάθε άρθρο της εργατικής νομοθεσίας όπως αυτό της 5ήμερης εργασίας και 8ωρης εργασίας το 24ωρο. Εφαρμόζονται: Μονοβάρδιες, διπλοβάρδιες, χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση των 11 ωρών, εξαήμερα εργασίας, υπερέκθεση στον ιό Covid. Oι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ και την κλινική Covid είναι υποχρεωμένοι να είναι εκτεθειμένοι στον ιό 8 ώρες (από 4 στα προηγούμενα κύματα). Υπερεφήμερευση για τους γιατρούς στις ΜΕΘ αλλά και σε ορθοπαιδικές κλινικές», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ σε έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, τις διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, προειδοποιώντας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους.

Στο προσωπικό οφείλονται πάνω από 8.000 μέρες ανάπαυσης!

Αποκαλυπτικό της εργασιακής εξόντωσης και των επισφαλών συνθηκών νοσηλείας είναι η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ημερών ανάπαυσης που προέρχονται από οφειλές δεδουλευμένων ημερών και ημερών κανονικών αδειών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Σωματείο: Στο νοσηλευτικό τμήμα των χειρουργείων οφείλονται 3.558 ρεπό! Στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων οφείλονται οι κανονικές άδειες και οι άδειες κλειστού χώρου (π.χ. χειρουργεία, ΜΕΘ, ΤΕΠ κ.ά.) του 2021 και 2022. Αθροιστικά οφείλονται πάνω από 8.000 μέρες ανάπαυσης! Οι νοσηλευτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν πάρει καν τις κανονικές άδειες για το 2021. Ούτε λόγος για τις άδειες του τρέχοντος έτους...

Στο μεταξύ, μέρος των ελλείψεων σε όλες τις υπηρεσίες καλύπτονται με 352 εργαζόμενους με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.ά.), οι οποίοι αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά από τις 30 Ιούνη μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες αρνούνται το αίτημά μας για τη μονιμοποίησή τους».

«Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε "χορτάσει" χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα θετικό να περιμένουμε από τις "δεσμεύσεις" τους. Γνωρίζουμε ότι ευθύνονται για τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν το "νέο ΕΣΥ" με νοσοκομεία - επιχειρήσεις, ασθενείς πελάτες και εργαζόμενους με διαλυμένα δικαιώματα. Γνωρίζουμε ότι για να εξοικονομήσουν κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, "πετσόκοψαν" τους μισθούς μας, κατάργησαν τα επιδόματα εορτών και αδείας και μας επέβαλαν ΕΝΦΙΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης και αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Γνωρίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, παρόλο που με τον πιο τραγικό τρόπο αποδείχθηκε ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χωρίς αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας», αναφέρει το Σωματείο.

Από την άλλη, σημειώνει πως «ό,τι κατέκτησαν οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι, το κατάφεραν με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, σε σύγκρουση με τα κηρύγματα "ρεαλισμού" και υποταγής, μακριά από "σωτήρες", παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης τους».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες εξουθένωσης απαιτούν να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων και των ειδικευόμενων νοσηλευτών, να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού, όπως και άμεσα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Πολύμορφες δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών

Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών σήμερα και, όπως κάθε χρόνο, η εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα προβαίνουν σε δηλώσεις «αναγνώρισης της προσφοράς» τους. Η διαχρονική πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα), εκατοντάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας προκειμένου να «καλύψουν» τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, σε ανθυγιεινές συνθήκες - χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δίχως να εντάσσονται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ενώ χιλιάδες νοσηλευτές/μαίες παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τιμούν την Παγκόσμια Μέρα με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις:

  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΤ προκήρυξε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη στη 1 το μεσημέρι.
  • Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΓΝΠΑ «Η Αγία Σοφία» και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΓΝΠΑ «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» καλούν στις 2 το μεσημέρι, έξω από τη διοίκηση των Νοσοκομείων Παίδων, στην αυλή του «Αγία Σοφία».
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποιεί στις 11 το πρωί μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο Β' και Γ' κτιρίου.

Απαιτούν μεταξύ άλλων εργασία με αναλογίες νοσηλευτή/ασθενούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών για ποιοτική νοσηλευτική περίθαλψη και αντιμετώπιση του εργασιακού burnout: Τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά βάρδια στα νοσηλευτικά τμήματα και 3 νοσηλευτές ανά κλίνη στις ΜΕΘ - ΜΑΦ. Επίσης, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ νοσηλευτών. Αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση του ανυποχώρητου αγώνα, στον συντονισμό και την κοινή δράση

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς μπροστά στις εκλογές αντιπροσώπων για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
Από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων
«Το δίκιο και τη δύναμη έχουμε οι πολλοί! Βαδίζουμε μαζί στον αγώνα! Για αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη δουλειά, ζωή με δικαιώματα! Για τη μόρφωση των μαθητών και την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου!». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στο κάλεσμα που απευθύνει για ενίσχυσή της μπροστά στις Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές των Συλλόγων για αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και σημειώνει:

«Συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των Συλλόγων. Τώρα μιλάμε εμείς, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Μέσα από τα σωματεία μας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση των εργαζομένων. Αλλάζουμε την κατάσταση στην Ομοσπονδία.

Υπερασπιζόμαστε τις διά ζώσης διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογών, με βάση τα καταστατικά των Συλλόγων και της ΔΟΕ. Ακυρώνουμε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης και των "λαγών" της να μετατρέψουν τα σωματεία σε "ηλεκτρονικές πλατφόρμες".

Αρκετές θυσίες έχουμε κάνει, οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή!

-- Καταδικάζουμε την πολιτική της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Δεν ανεχόμαστε να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μετακινηθούμε. Δεν πάει άλλο να τελειώνει ο μισθός πριν τελειώσει ο μήνας. Φτάνει πια με το ηλεκτροσόκ της ΔΕΗ.

-- Υψώνουμε τη φωνή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην εμπλοκή της Ελλάδας. Δεν αποδεχόμαστε το αιματοκύλισμα των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία. Είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της περιοχής. Εκφράζουμε την οργή μας για τις ντροπιαστικές εικόνες των βουλευτών όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου, που χειροκρότησαν, είτε όρθιοι είτε καθιστοί, τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ.

-- Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στη στρατηγική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως "κόστος", ενώ την ίδια στιγμή δίνει δισεκατομμύρια σε "πράσινους" και "ψηφιακούς" ομίλους και ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

-- Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που θεωρεί την "ελαστική" απασχόληση μονόδρομο για την "κάλυψη" των κενών.

-- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά και τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Γιατί η χαρά της καθημερινής διδασκαλίας συνθλίβεται από τον τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο "εργασιών", άσχετων με τη δουλειά μας στην τάξη. Οι δείκτες της "αξιολόγησης", τα κουτάκια, οι φόρμες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, η στροφή του περιεχομένου της διδασκαλίας στις εφήμερες δεξιότητες, εις βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, η πίεση, μέσα από διάφορες οδούς, ώστε να κατηγοριοποιήσουμε τους μαθητές μας σε αυτούς που "παίρνουν τα γράμματα και στους άλλους", στόχο έχουν μια νέα γενιά χωρίς δικαιώματα, μονίμως ανασφαλή και ευάλωτη.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί παλέψαμε συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας, υψώσαμε ανάστημα. Νικήσαμε!

-- Μέσα στην πανδημία, χωρίς καμία στήριξη, σταθήκαμε στο πλευρό των μαθητών μας με όλα τα μέσα. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη χιλιάδων γονιών. Ανεβάσαμε το κύρος του κλάδου.

-- Κρατήσαμε όρθια τα σχολεία, απέναντι στα ανύπαρκτα μέτρα, στα πρωτόκολλα - λάστιχο, στην πλήρη εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής και το αντιδραστικό αφήγημα της "ατομικής ευθύνης" που αξιοποιήθηκε για να καλύψει την ταξική επιλογή να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να μην παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά να πριμοδοτηθούν ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

-- Δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ, μαζί με άλλα σωματεία, ακυρώσαμε στην πράξη την καταστολή και τις απαγορεύσεις, πετάξαμε στα σκουπίδια τον νόμο για τις διαδηλώσεις. Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής του λαού βροντοφωνάζοντας ότι "κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή", όταν κάποιοι έκαναν πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι "θα λογαριαστούμε μετά", όταν ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριζαν ότι "είναι τρέλα οι διεκδικήσεις μέσα στην πανδημία".

-- Η περήφανη στάση του κλάδου στις εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που σήμερα λοιδορείται από στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, ήταν παρακαταθήκη για όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!

-- Με τους αγώνες όλων των προηγούμενων ετών, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, επιβάλαμε τους μόνιμους διορισμούς. Κερδίσαμε 3,5 μήνες άδεια ανατροφής για τους αναπληρωτές, επιπλέον άδεια για μακροχρόνιες ασθένειες κ.ά. Οταν ο κλάδος ενώθηκε κάτω από τον στόχο της "μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών", ο αγώνας μας έγινε αποτελεσματικός. Αυτό το δίκαιο αίτημα ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισαν "λαϊκίστικο", ενώ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ το υπονόμευσαν με τη θέση για διορισμούς με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή την παλαιότητα.

-- Αφήσαμε στα χαρτιά την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση για αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, παρά την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που εξαπέλυσαν συγκεκριμένες δυνάμεις. Συντονίσαμε τη δράση δεκάδων Συλλόγων για το αίτημα της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

-- Ακυρώσαμε την αντιπαιδαγωγική απόφαση να μπουν κάμερες στις τάξεις για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.

-- Με τη συμμετοχή μας σε ποσοστό 95% στην απεργία - αποχή από την "αξιολόγηση", σταθήκαμε παλικαρίσια απέναντι στην κατηγοριοποίηση και την παραπέρα υποβάθμιση του σχολείου. Πάνω από 100.000 απεργοί εκπαιδευτικοί κατεβήκαμε στους δρόμους, στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης!

Καταθέσαμε αγωνιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα, τις παλέψαμε στην πράξη. Συμβάλαμε στην επιτυχία όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων. Ενημερώσαμε για όλα τα ζητήματα, αναδείξαμε τις πραγματικές στοχεύσεις των αλλαγών στην Εκπαίδευση.

Δεν ξεχνάμε ότι, την πιο κρίσιμη στιγμή, στην κορύφωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση", της μεγαλύτερης απεργίας των τελευταίων ετών στον κλάδο, στις 11/10/2021, η πλειοψηφία στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ - ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΔΗΣΥ) τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας.

ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) έκαναν πολιτική επιλογή να σταματήσουν την απεργία - αποχή με πρόσχημα την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η ΔΗΣΥ, βασιλικότερη του βασιλέως, στάθηκε εξαρχής υπέρ της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως.

Η στάση τους βοήθησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ να κλείσει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο αντιπαράθεσης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει τη συζήτηση στην κυβερνητική εναλλαγή και να κρύψει ότι η ΝΔ εφάρμοζε τον νόμο 4547 (Γαβρόγλου). Ολα αυτά δεν ξεχνιούνται, δεν παραγράφονται!

Μεγάλες ευθύνες έχει ο χώρος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Ταυτίστηκαν με ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) στα παραπάνω. Χωρίς τη δική τους ψήφο στις 10/10/2021, η έκβαση του αγώνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ενώ έφεραν στη ΔΟΕ τα "ενιαία κείμενα", στη συνέχεια τα κατήγγειλαν σε πολλά σωματεία, σπέρνοντας συγχύσεις και ηττοπάθεια. Σε κάποια λίγα σωματεία προχώρησαν σε προκήρυξη απεργίας - αποχής, για να καλύψουν τις δικές τους αντιφάσεις, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και οργάνωση, ακυρώνοντας την προσπάθεια να αξιοποιηθεί αυτό το όπλο με ενιαίο τρόπο.

Οι εκλεγμένοι με την "Αγωνιστική Συσπείρωση" παλέψαμε για επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής, ενιαία και πανελλαδικά από ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων. Στηρίξαμε κάθε συλλογική προσπάθεια ο κλάδος να σταθεί όρθιος και συσπειρωμένος με όλες τις μορφές πάλης. Υπερασπίσαμε τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Παλέψαμε ενάντια στις διώξεις.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί είμαστε νικητές!

Ακυρώσαμε, απονομιμοποιήσαμε τα κυβερνητικά σχέδια. Γίναμε πιο έμπειροι για τις μάχες που έρχονται. Η καλύτερη απάντηση στον κυβερνητικό και καιροσκοπικό συνδικαλισμό είναι η συμμετοχή στις ΓΣ και τις εκλογές για να αλλάξει ρότα το κίνημα! Για συνδικάτα που δεν θα εξωραΐζουν την κυβέρνηση, δεν θα αποτελούν όχημα για κυβερνητικές εναλλαγές, δεν θα γίνονται το μακρύ χέρι της διοίκησης μέσα στα σωματεία. Δεν θα πραγματοποιούν αγώνες που ίσα ίσα θα "γραντζουνούν" έναν υπουργό ή μια κυβέρνηση σπέρνοντας αυταπάτες για έναν καλύτερο κυβερνητικό διαχειριστή ή κάποιον "σωτήρα" που θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας.

Χρειαζόμαστε κίνημα που θα επιδιώκει τη συμπόρευση και τη συμμαχία με τους γονείς, με όλους τους κλάδους εργαζομένων

Απέναντι στη μοιρολατρική αποδοχή των αντεργατικών νόμων, που καλλιεργούν ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ), υπάρχει ο δρόμος που άνοιξαν Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΟΕΝΓΕ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο κ.ά.) αγνοώντας τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τις αρχαιρεσίες, άλλων συνδικάτων (ΟΑΕΔ, τρόλεϊ, λιμενεργάτες Πειραιά κ.ά.) που πραγματοποίησαν με επιτυχία απεργίες που τα δικαστήρια χαρακτήριζαν παράνομες. Είναι η νίκη των οικοδόμων που κατάφεραν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις έως 38% στους μισθούς.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πλευρά του ανυποχώρητου αγώνα, του συντονισμού και της κοινής δράσης των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως εκφράστηκε π.χ. στη μεγαλειώδη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, στις 5/10/2021. Οι Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώσει αυτό το μέτωπο». Η ΑΣΕ κλείνει με το κάλεσμα πάλης για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και του Μισθολογικού Κλιμακίου, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, μείωση τιμών σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα. Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, να επιστρέψουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Για χρηματοδότηση της Παιδείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να μη γίνουν τα σχολεία επαίτες και κυνηγοί χορηγών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Για να καταργηθούν οι διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου - Βρούτση που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα 67 τους χρόνια να κάνουν μάθημα στα εγγόνια τους, μείωση μαθητών ανά τμήμα και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που όξυνε η πανδημία, πλήρη στελέχωση των σχολείων και κάθε ειδικότητα να διδάσκει το επιστημονικό της αντικείμενο. Ενάντια στις πανελλαδικές εξετάσεις τύπου PISΑ, για να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση».

«Ο δρόμος του αγώνα είναι που φέρνει αποτελέσματα και ανοίγει προοπτική για γενικότερες ανατροπές! Θέλουμε συνδικάτα που θα τον βαδίζουν!», τονίζει η ΑΣΕ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ