Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Καταγγέλλει την αναίτια επίθεση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ σε ομάδες πυροπροστασίας

Την απαράδεκτη και αναίτια επίθεση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ απέναντι σε συνδικαλιστές που συνέδραμαν στην κατάσβεση της οροφής του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ).

Οπως αναφέρει το ΕΚΠ, «την ώρα που ομάδες πυροπροστασίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία είχαν ήδη συνδράμει από κοινού με τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση της οροφής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου στην περιοχή του Γηροκομειού και βρίσκονταν πλέον σε σημείο εκτός του κτιρίου, όπου δεν παρεμπόδιζαν το έργο της Πυροσβεστικής μαζί με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να βοηθήσουν εκ νέου σε περίπτωση αναζωπύρωσης, δέχτηκαν αναίτια φραστική επίθεση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Αν και εξήγησαν τους λόγους που παρέμεναν στο σημείο, καθώς και ότι λίγη ώρα πριν είχαν βοηθήσει στην κατάσβεση και ρωτώντας όπως ήταν φυσικό με τη σειρά τους, ποιος ήταν ο λόγος αυτής της επίθεσης, η απάντηση που πήραν από τις δυνάμεις της ΟΠΚΕ ήταν "γιατί έτσι θέλουμε". Εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς τους δημιουργήθηκε επεισόδιο, κατά το οποίο έσπρωξαν τον πρόεδρο του ΕΚΠ Δημήτρη Μαρμούτα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος, ενώ με θράσος στη συνέχεια προπηλάκισαν άλλα μέλη της διοίκησης και συνδικαλιστές».

«Καταγγέλλουμε τέτοιους είδους θρασύδειλες συμπεριφορές απέναντι σε ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς από την πρώτη ώρα και μπήκαν μπροστά με αυταπάρνηση για να βοηθήσουν στην κατάσβεση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΠ.

ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη φωτιά σε κατοικημένη περιοχή, με τρεις μονάδες Υγείας

Το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» έγινε πράξη, με καθοριστική τη συμβολή των κομμουνιστών στη μάχη που δόθηκε

Ο αγωνιστής δήμαρχος Κ. Πελετίδης στην πρώτη γραμμή της μάχης

INTIME NEWS

Ο αγωνιστής δήμαρχος Κ. Πελετίδης στην πρώτη γραμμή της μάχης
Μια μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην περιοχή του Γηροκομειού, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις δίκαιες διεκδικήσεις της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της πόλης, που χρόνια τώρα αντιπαλεύει την πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών πυροπροστασίας.

Και σε αυτήν την πολύ δύσκολη φωτιά, που ξεκίνησε σε πολύ κοντινή απόσταση από τρεις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, το «Καραμανδάνειο» Παιδικό Νοσοκομείο, το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο ΑμεΑ της «Μέριμνας» και το «Κωνσταντοπούλειο» Γηροκομείο, καθοριστική ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των ομάδων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της δημοτικής αρχής, μαζί με κατοίκους και τους λιγοστούς πυροσβέστες - για το μέγεθος της φωτιάς - που ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεσή της την ίδια ώρα που ηχούσε το γνωστό μήνυμα του 112, το «τρεχάτε ποδαράκια μου», για εκκενώσεις περιοχών, όπως αυτή της Εγλυκάδας. Μήνυμα που ωστόσο δεν απέτρεψε τους νέους και όσους μπορούσαν να βοηθήσουν από το να ριχτούν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, για τη σωτηρία σπιτιών, ιδρυμάτων και υποδομών.

Καμένη κατοικία στην περιοχή του Γηροκομειού

INTIME NEWS

Καμένη κατοικία στην περιοχή του Γηροκομειού
Από τις φλόγες χρειάστηκε να εκκενωθούν τόσο το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με τους μικρούς ασθενείς και τους συγγενείς τους να μεταφέρονται στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» και σε νοσοκομεία της Αθήνας, όσο και το «Κωνσταντοπούλειο», οι τρόφιμοι του οποίου μεταφέρθηκαν στο ΚΕΤΧΝ με τη συνδρομή του δήμου, που άνοιξε και τις δομές φιλοξενίας αστέγων για όλους όσοι το είχαν ανάγκη χθες.

Κυριολεκτικά οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά για τη σωτηρία του «Καραμανδάνειου», μαζί με εργαζόμενους του νοσοκομείου και κατοίκους, σβήνοντας τη φωτιά, που μόλις έφυγαν για άλλη εστία, από ένα ανοιχτό παράθυρο, άναψε σε τμήμα του τρίτου ορόφου, χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί πέρα από δύο δωμάτια εφημερίας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο πόρταλ «902.gr» δείχνουν τη μάχη που έδωσαν ο λαός της περιοχής και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να σώσουν το «Καραμανδάνειο». Οι πρώτοι που έφτασαν στο νοσοκομείο και ανέβηκαν στην ταράτσα για να σβήσουν τη φωτιά ήταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, δρώντας γρήγορα και με αυτοθυσία. Στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν επίσης εργαζόμενοι του δήμου και της ΔΕΥΑΠ, με υδροφόρες και προσωπικό, μεταφέροντας νερό και προσπαθώντας να αποκαταστήσουν άμεσα βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης, ιδιαίτερα στο τμήμα του που διερχόταν μέσα από τις δασικές περιοχές και τροφοδοτούσε το ίδρυμα της «Μέριμνας». Μέχρι αργά το βράδυ δινόταν μάχη από συνεργεία της ΔΕΥΑΠ να αποκατασταθεί η υδροδότηση, έστω και με προσωρινή λύση.

Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό στην προσπάθεια κατάσβεσης εστιών
Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό στην προσπάθεια κατάσβεσης εστιών
Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της πυρκαγιάς επικράτησε το γνωστό μπάχαλο του κρατικού μηχανισμού και αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι η πρωτοβουλία του ίδιου του λαού, με τους φορείς του, την αγωνιστική δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΠ, απέτρεψε τα χειρότερα.

Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές

Το ΚΚΕ κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του στην κατάσβεση, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και μέλος της ΚΕ. Στο μέτωπο βρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, για να συντονίσει τη μάχη που έδωσε το προσωπικό του δήμου.

Τη δική τους συμβολή είχαν οι ομάδες πυροπροστασίας του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, και μέλη άλλων εργατικών συνδικάτων.

Εργαζόμενοι, ακόμα και διανομείς, που άφησαν το μεροκάματο εκείνη την ώρα, ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς ενισχύοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντών, με μηχανήματα, τρακτέρ και υδροφόρες. Η συμβολή των κομμουνιστών αναγνωρίστηκε και από κατοίκους, που είδαν ποιοι στάθηκαν άμεσα δίπλα τους και ρίχτηκαν στη μάχη: «Είναι τα παιδιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, επικοινώνησε χτες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλια ώστε άμεσα να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην Πάτρα. Παράλληλα επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Πάτρας αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκεί ασθενείς.

Δυνάμεις των συνδικάτων στην οροφή του «Καραμανδάνειου»
Δυνάμεις των συνδικάτων στην οροφή του «Καραμανδάνειου»
Ολη η περιοχή του Γηροκομειού με τις συνοικίες της (Διάκου κ.ά.) βρέθηκε «στο πόδι», με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Με μάνικες, λάστιχα, κουβάδες, κλαδιά προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.

Εκτός από το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο, οι φλόγες «έγλειψαν» τα ιδρύματα της «Μέριμνας» και του «Κωνσταντοπούλειου», που βρίσκονταν μέσα στον πρώην - πλέον - «πράσινο πνεύμονα». Εφτασαν επίσης μια ανάσα από το μνημείο των εκτελεσθέντων της περιόδου 1946 - 1949 στην περιοχή του Γηροκομειού, με τη μάχη του λαϊκού παράγοντα και των πυροσβεστικών δυνάμεων να αποτρέπει τα χειρότερα. Αλλωστε, από την έναρξη της μεγάλης φωτιάς δημιουργήθηκε σημαντικός κίνδυνος εγκλωβισμού κατοίκων στα ιδρύματα και στις γειτονιές του Γηροκομειού.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής έχουν καεί δύο σπίτια, μία οικοδομή και τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ έχει καταστραφεί σημαντική δασική έκταση, μαζί και με καλλιέργειες ελιών και αμπελιών. Επίσης, έγινε γνωστό από την αστυνομία ότι προσήχθη γυναίκα ηλικίας 40 - 45 ετών η οποία, όπως αναφέρθηκε, τις προηγούμενες μέρες απειλούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο Γηροκομειό.


Το μαύρο της καταστροφής στο δάσος της περιοχής
Το μαύρο της καταστροφής στο δάσος της περιοχής
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης!

Απαιτεί να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα Ιδρύματα που λειτουργούν στην περιοχή

«Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας δίπλα σε κρίσιμες υποδομές, απέδειξε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα πυρόσβεσης, μέτρα πυροπροστασίας και γενικότερα προστασίας του λαού σε συνθήκες καύσωνα. Αποδεικνύονται και επιβεβαιώνονται οι συνεχείς καταγγελίες και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών με ευθύνη του κράτους, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας για τα χτεσινά γεγονότα:

«Απέναντι στις ελλείψεις για μια ακόμη φορά έπαιξε σημαντικό ρόλο η ετοιμότητα και επαγρύπνηση των κατοίκων, αφού στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πρωτοστάτησε ο ίδιος ο λαός, με τη δημοτική αρχή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τις ομάδες πυροπροστασίας των συνδικάτων, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αυτή η κινητοποίηση δυνάμεων είναι που έσωσε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, η άμεση παρέμβαση του ίδιου του λαού, των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των κομμουνιστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, πριν ακόμα και από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σήμερα ο λαός μας μαζί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης έσβησε άλλη μια πυρκαγιά, από αύριο ο ίδιος ο λαός να ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, που αφήνει τον λαό έρμαιο των πυρκαγιών πετώντας τους το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, χωρίς να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Εχει ευθύνες για τα ψίχουλα που δίνει στην Πολιτική Προστασία του δήμου Πατρέων (153.000 ευρώ), όταν οι ανάγκες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, μετακυλώντας μια σειρά ευθύνες που είναι δική της αρμοδιότητα.

Καλούμε τον λαό της Πάτρας, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να είναι σε επαγρύπνηση και τις επόμενες μέρες, για την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας».

Παράλληλα η ΤΕ απαιτεί: «Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα! Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι βλάβες που προκλήθηκαν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και να επαναλειτουργήσει άμεσα. Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα Ιδρύματα που λειτουργούν στην περιοχή. Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100%».

Φωτιές σε άλλες περιοχές

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ρούσσα του δήμου Σουφλίου Εβρου εκδηλώθηκε επίσης χτες το μεσημέρι, που ελέγχθηκε αφού για κάποιες ώρες έκαψε πυκνή βλάστηση.

Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε υπολείμματα καλλιεργειών στην περιοχή Αγία Τριάδα Φαρσάλων, που τέθηκε μετά από μερικές ώρες υπό έλεγχο. Φωτιά ξέσπασε επίσης το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην Αγιά Λάρισας, που μετά από κάποιες ώρες κατασβέστηκε.

Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί της Υδρας ξέσπασε χτες το πρωί. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα από το εθελοντικό κλιμάκιο Υδρας και ένα ελικόπτερο, ενώ μεταφέρθηκαν και 4 πυροσβέστες από την Τροιζήνα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο ίδιο σημείο.

ΧΙΟΣ
Αναζωπύρωση στην προηγούμενη πυρκαγιά

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε χτες σε δασική περιοχή στη Σιδηρούντα της Χίου, όπου την προηγούμενη βδομάδα είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα και από τότε γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των λίγων και εξαντλημένων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε σχετικό σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ σημειώνει πως η νέα αναζωπύρωση στη Σιδηρούντα έρχεται «να αποτελειώσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα», απαιτώντας «εδώ και τώρα μέτρα πρόληψης, στελέχωση της Πυροσβεστικής σε μέσα και προσωπικό».

«Οι πυροσβέστες δεν είναι υπεράνθρωποι, αλλά εργαζόμενοι άνθρωποι», τονίζει, επισημαίνοντας ότι πολλοί «έκλεισαν 48ωρο στην κατάσβεση της τελευταίας φωτιάς, άυπνοι και με τραυματισμούς από την πρώτη μέρα. Ποιος θα πάρει την ευθύνη στο διάστημα που απομένει, αλλά και ύστερα από αυτό, για τους κινδύνους της τραγικής υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για νέες εντολές εξάντλησης, όπως την τελευταία φορά για 48ωρη συνεχόμενη παρουσία στο πεδίο;».

Ως εκ τούτου, η ΤΕ Χίου αναδεικνύει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στελέχωσης σε όλα τα επίπεδα, καθώς «δεν μπορεί να κινδυνεύουν λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό, ούτε μπορεί κάθε τόσο να μετράμε στρέμματα στάχτης».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και η πρόληψη, που είναι ανύπαρκτη, «δεν είναι κόστος και πολυτέλεια, όπως τα λογαριάζουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, αλλά ανάγκη!».

Φωτιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί της Υδρας ξέσπασε χτες το πρωί.

Στο σημείο έσπευσαν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα από το εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Υδρας και ένα ελικόπτερο, ενώ μετέβαιναν ακτοπλοϊκώς 4 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζήνας.

Υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες μέρες είχε σημειωθεί πυρκαγιά στο ίδιο σημείο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Καιγόμαστε και η κυβέρνηση «καίγεται» να μπουκώσει τη βιομηχανία πολέμου

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων - της σημερινής και των προηγούμενων - και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων», ανέφερε ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης σε δήλωσή του μετά τα χθεσινά γεγονότα, υπογραμμίζοντας αναλυτικά:

«Τη στιγμή που εμείς καιγόμαστε, η κυβέρνηση "καίγεται" για το πώς θα μπουκώσει με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα, τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων, το "Κωνσταντοπούλειο" Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Ολοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του "Καραμανδάνειου" και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος απαιτεί από την κυβέρνηση: «Να ενισχύσει με την αναγκαία χρηματοδότηση την Πολιτική Προστασία του δήμου Πατρέων και με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς αυτή η τόσο κρίσιμη υπηρεσία, αριθμεί αυτήν τη στιγμή 2 μόνιμους εργαζόμενους! Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσει άμεσα το "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων και να επισκευαστούν όλες οι ζημιές από τη φωτιά. Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια το "Κωνσταντοπούλειο" Ευγηρείο και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο "Η Μέριμνα". Αμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, χωρίς καμία καθυστέρηση».

Είχε προειδοποιήσει έγκαιρα

Θυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή του ο δήμος στις αρχές του Ιούλη είχε επισημάνει σχετικά με την πενιχρή χρηματοδότηση στον δήμο: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Πατρέων για ολόκληρο τον χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000 ευρώ, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700 - 800 χιλιάδες ευρώ για προληπτικά τεχνικά έργα, σαρζανέτ, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!».

Και απαιτούσε: «Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δική της συμβολή στη μάχη της κατάσβεσης: «Συνέβαλε με την υδροφόρα της, το προσωπικό της, αλλά και με άμεσα μέτρα και ρυθμίσεις στο δίκτυο, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η υδροδότηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν δρομολογηθεί ήδη και θα επισκευαστούν σήμερα κάποια κομμάτια του δικτύου που έκαψε η φωτιά». Και καταλήγει: «Με δεδομένη την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών τους στηριγμάτων, η ΔΕΥΑ Πάτρας, για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης σε πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού, θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και στην ενοικίαση υδροφόρων».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ