Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας την Παρασκευή 12/7

Αγωνιστικά «υποδέχονται» τον υπουργό Υγείας την Παρασκευή 12 Ιούλη στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», με συγκέντρωση στο Ψυχιατρικό, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.

«Διοίκηση και παρατρεχάμενοι στήνουν φιέστα για να υποδεχτούν αυτούς που περηφανεύονται για το κλείσιμο νοσοκομείων όπως το Πατησίων και το 7ο ΙΚΑ, ενώ οι υγειονομικοί και ο λαός στενάζουν από την πολιτική τους στην Υγεία και την Πρόνοια.

Η έλλειψη προσωπικού σπάει κόκαλα. Δεκάδες έως εκατοντάδες τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Εντατικοποίηση της δουλειάς, βάρδιες και εφημερίες η μία πίσω από την άλλη. Η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία αναγκάζει ακόμα και καρκινοπαθείς να πληρώσουν για ένα απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο. Συμβασιούχοι και επικουρικοί απειλούνται με απόλυση, ενώ υπηρεσίες παραδίδονται σε εργολάβους και εταιρείες έναντι αδρής αποζημίωσης», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, καλώντας σωματεία και μαζικούς φορείς της Νέας Ιωνίας στην αγωνιστική «υποδοχή» της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.

Δημιουργία Συλλόγου Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ

Μπροστά στην τεράστια απειλή κατάργησης του ΚΕΘΕΑ και συγχώνευσής του με τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, οι απόφοιτοί του οργανώνονται σε Σύλλογο για να συμβάλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στον αγώνα ώστε να μην κατατεθεί το εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ. Οσοι έχουν αποφοιτήσει από οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά, από την ίδρυσή του έως σήμερα, και επιθυμούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου, μπορούν να απευθύνονται στο syllogos.apofoiton.kethea@gmail.com.

ΑΧΑΪΑ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ΑμεΑ

Στη συγκρότηση Γραμματείας και Προεδρείου Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων - Χρόνιων Πασχόντων - Γονέων ΑμεΑ σε επίπεδο νομού Αχαΐας προχωρά η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί στην Πάτρα, με σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο!», υπογραμμίζει η Επιτροπή και προσθέτει: «Πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά και οργανωμένα στην επίθεση που δεχόμαστε όλα τα τελευταία χρόνια, με μόνο στόχο τη χειροτέρευση της ζωής μας. Συλλογικά να εκφράσουμε την αγανάκτηση και τη μαχητική θέληση των αναπήρων, των χρόνιων πασχόντων, αλλά και των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Κλίμα ξεσηκωμού σε νοσοκομεία και δομές ενάντια στο νέο έγκλημα

Σήμερα Τετάρτη η πανελλαδική σύσκεψη φορέων στο ΨΝΑ (Δαφνί), κινητοποίηση την Παρασκευή, απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη

Στην αντεπίθεση περνούν Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς απέναντι στην παράδοση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε προς διαβούλευση με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών - Σωματείων - φορέων, στην αίθουσα Πολλαπλών του ΨΝΑ (Δαφνί), ενώ θα διεξάγεται και μέσω πλατφόρμας Zoom για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων από σωματεία και φορείς της επαρχίας. Οι κωδικοί σύνδεσης στο ΖΟΟΜείναι: pliroforiki@psyhat.grZo0246!@

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιό της η κυβέρνηση καταργεί όλα τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και τα 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ).

Να σημειωθεί ότι το ΨΝΑ - Δαφνί είναι το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας, εγκατεστημένο σε οικοπεδική έκταση 388.490 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Διαθέτει 1.135 ανεπτυγμένες κλίνες, 967 νοσηλευόμενους ημερησίως (μέσος όρος έτους 2023) και 7 στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά τμήματα εισαγωγών με χρόνο νοσηλείας έως τρεις μήνες. Μόνο το 2023 16.489 περιστατικά έφτασαν στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εντός κι εκτός ΨΝΑ, 4.472 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εκ των οποίων το 57% εισήχθη στο νοσοκομείο και το 43% αφορά την επανείσοδο ασθενών, ενώ 1.647 αφορούν ακούσιες εισαγωγές. Το 15,6% του συνόλου των εισαγωγών ασθενών διαμένουν στην περιφέρεια (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ηπειρος, Κρήτη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες) αποτυπώνοντας τη γύμνια και τις οξυμένες ανάγκες για δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, καθώς η πληρότητα στα ψυχιατρικά τμήματα εισαγωγών στο ΨΝΑ έφτασε το 2023 το 109,2%, και από το 2016 δεν έχει πέσει κάτω από 103%.

Ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους και την επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου να συμμετέχουν μαζικά και σε κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12/7, στις 8 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια, καθώς και εργαζόμενους από τα όμορα νοσοκομεία και φορείς στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση.

Παράλληλα, καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, τα σωματεία και τους φορείς στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/7, με κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Μπήκαμε σερνάμενοι και βγήκαμε όρθιοι!

«Οι άνθρωποι του επιστημονικού πεδίου και οι λήπτες των υπηρεσιών γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες συγχώνευσης προγραμμάτων με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η προώθηση και στήριξη των προγραμμάτων "μείωσης της βλάβης" και χρήσης υποκατάστατων ουσιών», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Και αναδεικνύει ότι «γι' αυτό διαχρονικά ενισχύονται τα παραπάνω (τα υποκατάστατα) έναντι των στεγνών προγραμμάτων, των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής παρέμβασης.

Η κάθε κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως ένας άνθρωπος στη χρήση και την εξάρτηση είναι εύκολα χειραγωγήσιμος, άβουλος, χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς ουσιαστική ζωή. Γνωρίζει πως η καθαρή σκέψη είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα και τα σχέδιά τους. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιώτες της Ψυχικής Υγείας χρειάζονται έναν "λειτουργικό" χρήστη για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μόνο ανατριχίλα μας πιάνει ακούγοντας αυτές τις λέξεις. Να έρθουν όλοι αυτοί να τους πούμε εμείς τι σημαίνει χρήση, εξάρτηση, ζωή με δόσεις και όχι ολόκληρη. Να έρθουν να τους πούμε εμείς πως διαβήκαμε την πόρτα του ΚΕΘΕΑ σερνάμενοι και πως βγήκαμε όρθιοι».

Η Ομοσπονδία απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, καλώντας στη μαζική συμμετοχή στις δράσεις του επόμενου διαστήματος και σε σύγκλιση τη ΓΣ του ΚΕΘΕΑ ως το ανώτατο συλλογικό όργανο του ΚΕΘΕΑ, το οποίο η διορισμένη Διοίκηση αρνείται να συγκαλέσει από το 2019.

ΕΣΥΝ: Κάτω τα χέρια από τη «στεγνή» θεραπεία και την πρόληψη!

«Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και από εκατοντάδες σωματεία, φορείς, ενώσεις πανελλαδικά». Τα παραπάνω υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Και προσθέτει:

«Η δημιουργία του ΕΟΠΑΕ αποτελεί εφαρμογή της διακηρυγμένης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της διαχείρισης των πιο ακραίων εκδηλώσεων του φαινομένου της εξάρτησης, με δείκτες τη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων και την παραμονή των εξαρτημένων σε οποιαδήποτε υπηρεσία, ανακυκλώνοντας και οξύνοντας το πρόβλημα χρόνο με τον χρόνο, αφού δεν στοχεύει στα πραγματικά αίτια του φαινομένου.

Μιας πολιτικής που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως πεδίο κερδοφορίας, όπως συμβαίνει με ένταση τα τελευταία χρόνια με την κάνναβη, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές συνέπειες. Που τελικά βάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την ίδια την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους, μετατρέποντας έτσι το αυτονόητο σε προνόμιο, μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ευθεία επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου πρόληψη - θεραπεία. Είναι "συνταγή" αύξησης των εξαρτήσεων. Γι' αυτό χρειάζεται να βρει όλο τον λαό απέναντι!».

«Να μην επιτρέψουμε να φτάσει στη Βουλή!», υπογραμμίζει συνεχίζοντας το ΕΣΥΝ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας των εξαρτήσεων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότησή τους. Επίσης, την υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης, την ενίσχυση των προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης, σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, την αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας, κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου, καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη.

Η ΕΙΝΑΠ

Τη συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ στις κινητοποιήσεις που καλεί το Σωματείο του ΨΝΑ αποφάσισε και το ΔΣ της Ενωσης. «Θα μας βρουν απέναντί τους! Το σχέδιο νόμου θα μείνει στα χαρτιά (...). Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με "δείγματα γραφής" στη θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία, αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις το σχέδιο νόμου να μη φτάσει στη Βουλή», σημειώνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Σύσκεψη και στην Πάτρα

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απέναντι στο νομοσχέδιο καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο της Ιχθυόσκαλας της Πάτρας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαλύουν και κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης - Να μην τους αφήσουμε!

Φυλλάδιο του Κόμματος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισμά τους σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες.

Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου
  • Καταργούνται τα εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Πώς θα αντιμετωπίζονται τα οξέα περιστατικά, οι κατηγορίες εκείνων των ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική - νοσηλευτική νοσηλεία και οι παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση;
  • Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
  • Κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους και δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο νόμου για το μέλλον των εργαζομένων σ' αυτά.
  • Φτιάχνονται προγράμματα - πυροτεχνήματα, με ημερομηνία λήξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς (όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση που έχει μόλις 18 μήνες διάρκεια, αντιμετωπίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σαν μια παροδική ανάγκη).
  • Δίνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, με τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους» να αναλαμβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα με διάφορες διοικητικές αλλαγές εντάσσουν τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ, που ανθούν χρόνια στον χώρο ξεκοκαλίζοντας προγράμματα, κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Οι εξαγγελίες για τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν μια πολιτική με βασικούς άξονες:

- Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου.

- Την παραπάνω ενίσχυση της «μείωσης της βλάβης» σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.

- Τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

- Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών όχι με θεραπευτικά κριτήρια, αλλά με οικονομικά κριτήρια.

- Το «τσουβάλιασμα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την ομπρέλα μιας λανθάνουσας αντίληψης για την εξάρτηση.

- Την αποδοχή της χρήσης μέσα από την ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη», διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.

- Την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης του χρήστη και της οικογένειάς του.

Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για ακόμη μια φορά στον βωμό του «κέρδους»

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με το πρόσχημα της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της «αποασυλοποίησης» βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, σπρώχνοντας τον λαό στον ιδιωτικό τομέα και στις διάφορες ΜΚΟ και ΑΜΚΕ.

Το σχέδιο νόμου δεν στοχεύει ούτε στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη. Η πολιτική αυτή εκπορεύεται αποκλειστικά από την πολιτική «κόστος - όφελος» και είναι κομμάτι της «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν πιστά υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στη χώρα μας, βάζοντας η καθεμία το λιθαράκι της στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων.

Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία ή βρίσκουν στήριξη σε δημόσιες δομές απεξάρτησης, θα έχουν καθόλου έως ελάχιστες και χαμηλής ποιότητας παροχές, αφού δεν θα αντέχουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ενώ χρόνιοι ασθενείς και χρήστες θα μεταφερθούν σε άλλα μικρότερα άσυλα και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες.

Το ΚΚΕ διαχρονικά αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τους νοσογόνους παράγοντες για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων και για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος ο καθοριστικός ρόλος των κοινωνικών παραγόντων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης, η φθορά αξιών, η αλλοτρίωση και ταυτόχρονα η ίδια η ανεπάρκεια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνεται κατά ένα ποσοστό για την αυξητική τάση της εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Διεκδικούμε πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη και έρευνα που θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης του φαινομένου
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με όλες μας τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσουμε για:
  • Nα διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τη στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.
  • Για να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.
  • Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι οικογένειες των χρηστών και των ατόμων με ψυχικές διαταραχές,

οι μαζικοί φορείς στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης χρειάζεται να μην επιτρέψουν τις εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν:

Υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κινητοποιούνται για το Νοσοκομείο Σερρών

Συγκέντρωση για το Νοσοκομείο Σερρών οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ) την Πέμπτη 18 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, και καλεί τον λαό να συμμετάσχει μαζικά με τους φορείς του.

Να μη συμβιβαστεί με τη συνειδητή υποβάθμιση του νοσοκομείου, να απαιτήσει να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων, να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε οι υγειονομικοί να δουλεύουν με ασφάλεια για τους ίδιους και για τους ασθενείς τους. Να αγωνιστούν για ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν και χωρίς αναμονές.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η ΕΝΙΣ, στο Νοσοκομείο Σερρών είναι καλυμμένο μόλις το 54% των οργανικών θέσεων. Είναι κλειστά τα Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικής, Διαβητολογικό, Υπερτασιολογικό, Ουρολογικό, Ιατρείο Πόνου. Τα εν λειτουργία Εξωτερικά Ιατρεία έχουν αναμονή τα περισσότερα μεγαλύτερη των 3 μηνών. Η λίστα τακτικών χειρουργείων έχει μεγάλη αναμονή.

Την ίδια ώρα οι γιατροί εργάζονται πολύ περισσότερο από το ασφαλές ωράριο που ορίζουν οι μελέτες και οι νόμοι του κράτους. Παραβιάζεται το ανώτερο όριο εργασίας, που είναι οι 48 ώρες τη βδομάδα. Γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων πραγματοποιούν πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα, όπως οι αναισθησιολόγοι, οι γιατροί στη ΜΕΘ, οι ακτινολόγοι κ.λπ. Οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποιούν τουλάχιστον 7 - 8 εφημερίες τον μήνα.

«Το Νοσοκομείο Σερρών δεν μπορεί ούτε να καλύψει τις ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες Υγείας, λόγω της υποστελέχωσης, ούτε να λειτουργήσει με ασφάλεια, όπως αυτή καθορίζεται από μελέτες και νόμους για τα ωράρια εργασίας των γιατρών, που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας», αναφέρει η ΕΝΙΣ.

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «αντί να καλύψουν τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τα καλούν να "επιβιώσουν" στην ελεύθερη αγορά, σαν να είναι πολυκαταστήματα που πουλάνε προϊόντα. Το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό: Συγχωνεύσεις κλινικών και Τμημάτων, κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων που είναι "κοστοβόρα" και δεν έχουν κέρδη».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ