Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διεργασίες για την πρώτη κατοικία

Οι «εκκρεμότητες» που αφορούν την πρώτη κατοικία ενόψει κατάργησης της όποιας παρεχόμενης προστασίας από τις 30 Απρίλη, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση πτωχευτικού κώδικα, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Η κυβέρνηση, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, ζητά παράταση του υπάρχοντος πλαισίου μέχρι το τέλος του 2020, χωρίς για την ώρα να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των «θεσμών», όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πτωχευτικός νόμος εξετάζεται να ψηφιστεί ένα μήνα μετά τη λήξη της τρέχουσας κρίσης, με στόχο να εφαρμοστεί από 1/1/2021.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τυχόν παρατάσεις, είναι ήδη «κλειδωμένο» από τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της ΕΕ το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση ΝΔ να αξιοποιεί την «κληρονομιά» των προκατόχων της.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προδιέγραψε τα νέα βάσανα που προετοιμάζουν για το λαό

Τον νέο Γολγοθά που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο για το λαό προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση φέτος», ίση με το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ έδωσε και μια «γεύση» από τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι απαιτούνται «λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος» - στις «αγκυλώσεις» αυτές, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνονται και όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα γλίτωσαν από τους μνημονιακούς νόμους.

Οσον αφορά τις αντιλαϊκές διεργασίες στην ΕΕ, επανέλαβε ότι δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις των τριών αξόνων, αξίας 540 δισ. ευρώ, για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία. Παρέθεσε εκ νέου τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για «έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου», να ριχτούν στη μάχη κι άλλα όπλα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ., με τον λογαριασμό να πληρώνουν οι λαοί των χωρών της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός έφυγε από την Ολομέλεια προκειμένου στη συνέχεια να συμμετάσχει στο Γιούρογκρουπ, έχοντας τις... ευχές, αλλά και τις «εποικοδομητικές» προτάσεις των εκπροσώπων όλων των αστικών κομμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν την ...ελπίδα η ΕΕ «να επανέλθει στις βασικές της ηθικές αρχές»! Αυτός δε που το «τερμάτισε» ήταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «Ευρωπαϊκή Ενωση εν δυνάμει ευημερίας» αν όλα πάνε καλά στο Γιούρογκρουπ!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν και να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό από τα γεννοφάσκια της χαρακτήρα της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι «λάκκος λεόντων, είναι ένωση ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, είναι ένωση αστικών κρατών με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και διαφορετικά συμφέροντα».

Αναφέρθηκε στα παζάρια που εξελίσσονται για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης την οποία επιτάχυνε η πανδημία, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο όποιος συμβιβασμός προκύψει θα είναι εύθραυστος, καθώς κάθε καπιταλιστικό κράτος προσπαθεί να θωρακίσει την κερδοφορία των δικών του επιχειρηματικών ομίλων. Τα περί αλληλεγγύης της ΕΕ, πρόσθεσε, είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Εκανε σαφές ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα θα είναι οι λαοί των κρατών της ΕΕ, όπως και ο ελληνικός, και ότι όλη η αγωνία των αστικών κομμάτων είναι πώς θα διασώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων που είχαν απομείνει από τα μνημόνια και τα οποία τώρα χτυπιούνται με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

«Ο λαός και οι εργαζόμενοι, αντί να ψάχνουν τις επιμέρους διαφορές στις αντιδραστικές προτάσεις που ακούγονται, πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό, γιατί μόνο αυτός είναι η απάντηση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΗ
Προσαρμογή του Κανονισμού

Στην προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στα μέτρα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε πριν από λίγους μήνες, αλλά και σε αυτά του νόμου για το «επιτελικό κράτος», προχωρά η κυβέρνηση. Ηδη χτες ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, ανάμεσα σε άλλες κανονιστικές αλλαγές, προσαρμογές που αφορούν τα νέα άρθρα του Συντάγματος όπως η ψηφοφορία για τη συγκρότηση των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών με πρόταση της μειοψηφίας και οι αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

Το ΚΚΕ, όπως διευκρίνισε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, τοποθετείται στις αλλαγές αυτές με βάση τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ετσι, καταψήφισε το άρθρο 1, βάσει του οποίου που για τη συγκρότηση των κατ' όνομα Ανεξάρτητων Αρχών απαιτείται πλέον η μειωμένη πλειοψηφία των 3/5. Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η συγκρότηση θεσμών που «παίζουν ρόλο στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής». Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης «δύο ανά βουλευτική περίοδο Εξεταστικών Επιτροπών, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών», εξαιρώντας όμως τη σύσταση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

«Παρών» ψήφισε επίσης στο άρθρο 4, που προσαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής με την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για περί ευθύνης υπουργών, για το οποίο υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει απαιτήσει την κατάργηση ή τη ριζική τροποποίησή του.

Καταψήφισε το άρθρο 2, που προσαρμόζει τον Κανονισμό στο επιτελικό κράτος.

Υπερψήφισε το άρθρο 5, που αφορά την προσαρμογή του Κανονισμού με το άρθρο 224 του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως και το άρθρο 6, που αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους. Επί της αρχής ψήφισε «παρών».

Υπερψήφισαν επί της αρχής όλα τα αστικά κόμματα, πλην ΜέΡΑ25, που ψήφισε «παρών».

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σκυλοκαβγάδες για το ποιος θα πιάσει «πρώτη θέση» και οι λαοί... στα αμπάρια

Επίφοβη ήταν έως αργά χτες βράδυ ακόμα και η έναρξη του Γιούρογκρουπ, ενδεικτικό των μεγάλων αντιθέσεων

Eurokinissi

Επίφοβη ήταν έως αργά χτες βράδυ ακόμα και η έναρξη του Γιούρογκρουπ, ενδεικτικό των μεγάλων αντιθέσεων
Με διμερείς και τριμερείς συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίζονταν μέχρι χτες το βράδυ οι διεργασίες και τα χοντρά παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση μιας έστω «μίνιμουμ» συμφωνίας, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινούσε η τηλε-συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

Παρά τις «νότες αισιοδοξίας» που εξέπεμπαν νωρίτερα οι «θεσμοί», οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις ήταν αλλεπάλληλες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η ώρα έναρξης της επαναληπτικής συνεδρίασης ορίστηκε για μετά τις 12 το βράδυ.

«Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ενώ αντίστοιχα ο Γερμανός ομόλογός του, Ολαφ Σολτς, δήλωνε πως η συμφωνία «είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ».

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και η συνεδρίαση θα ξεκινούσε μόνον σε περίπτωση που υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία στην κατεύθυνση των αποφάσεων. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», είχε δηλώσει νωρίτερα, αν και ενδεικτικοί των μεγάλων αντιθέσεων ήταν και οι «δραματικοί» τόνοι του Πρόεδρου του νωρίτερα, οπότε και ενόψει της συνεδρίασης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έλεγε πως «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης» στην κρίση του κορονοϊού και ότι «είτε θα βουλιάξουμε, είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», επιχειρώντας βέβαια να κρύψει ότι κοινή συνισταμένη όλων των σχεδίων που είχαν πέσει στο τραπέζι είναι ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι λαοί.

Ανάμεσα στις προτάσεις για την επίτευξη κάποιου εύθραυστου συμβιβασμού είχε πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή για τον διαχωρισμό των κεφαλαίων που χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) στα κράτη - μέλη μεταξύ αυτών που αφορούν στον άξονα της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς, και από την άλλη των κονδυλίων που αφορούν σε δαπάνες Υγείας.

Ειδικότερα, τα δάνεια που θα αιτηθούν κράτη - μέλη, με στόχο τη στήριξη των οικονομιών τους θα υπάγονται στην πάγια διαδικασία των ειδικών εποπτικών ελέγχων των όρων και προϋποθέσεων που θα προβλέπονται στις συμφωνίες. Από αυτόν τον γενικό κανόνα θα εξαιρούνται δαπάνες από δάνεια που κατευθύνονται στην Υγεία κ.ά. Ωστόσο, και σε αυτήν την κατηγορία θα υπάρχει ειδική ρήτρα, καθώς διατυπώνονται «καχυποψίες» για τυχόν διαφορετική χρήση των κεφαλαίων αυτών από κυβερνήσεις της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Κατρακύλα «βλέπει» και το ΔΝΤ

Ρυθμούς ραγδαίας πτώσης στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα προαναγγέλλει και το ΔΝΤ, ενόψει των εκθέσεων που θα δημοσιοποιήσει, με αφορμή την Εαρινή Σύνοδό του και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη βδομάδα.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Γκεοργκίεβα έκανε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτήν της «μεγάλης ύφεσης» στη δεκαετία του 1930, με προφανή λόγο να βάλει πλάτες στην επέκταση των κάθε είδους προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οπως είπε, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανώς να χρειαστούν περισσότερα.

Η ίδια δήλωσε ότι η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις «αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες», που στη συνέχεια θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια, λέγοντας ότι οι «επενδυτές» έχουν ήδη προχωρήσει σε εκροές κεφαλαίων περίπου 100 δισ. δολαρίων από αυτές τις οικονομίες, ποσό υπερτριπλάσιο της εκροής την ίδια περίοδο της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Στη μάχη για ανατροπή της σαρωτικής αντεργατικής πολιτικής

Φούντωσε η συζήτηση στα αστικά επιτελεία για τη επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκτιμήσεις που γράφονται, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.1 Αυτό που επιδιώκουν - λένε - είναι η «βύθιση» να συνοδευτεί από γρήγορη και απότομη «ανάκαμψη».

Οταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2009, τα αστικά επιτελεία μιλούσαν για αντιμετώπισή της με πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης». Δηλαδή με πολιτική που στόχευε στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αποσκοπώντας στην ένταση της εκμετάλλευσης. Ετσι, επέβαλαν τα μνημόνια, που έκαναν πάμφθηνη την αγορά εργατικής δύναμης. Σήμερα, με αφορμή την πανδημία, τα σαρωτικά κυβερνητικά μέτρα με τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση και προβάλλονται ως εργαλεία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, αν όχι την αποτροπή της, τουλάχιστον την εξασφάλιση της «γρήγορης ανάκαμψης».

Αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα

Τα νέα αντεργατικά μέτρα των ΠΝΠ ήρθαν για να μείνουν και μετά την πανδημία. Οπως έγινε και με τα μνημόνια. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά.

  • Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν τηλεργασία στο όνομα της αποσυμφόρησης των χώρων δουλειάς, όσες βεβαίως μπορούν να το κάνουν (τηλεπικοινωνίες - πληροφορική, δουλειά γραφείων, όπως λογιστήρια, κ.λπ.). Με την τηλεργασία η εργοδοσία επιβάλλει στους εργαζόμενους να θέτουν στη διάθεσή της όλο τον ημερήσιο χρόνο τους, εργάσιμο και ελεύθερο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει διάχυση της εργάσιμης μέρας μέσα σε όλο το 24ωρο. Το μέτρο αυτό γενικεύεται με αφορμή την πανδημία, αλλά αποτελεί πάγιο στόχο των επιχειρηματικών ομίλων σε ορισμένους κλάδους, παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε αλλα τμήματά τους, τα οποία από τη φύση των κλάδων τους δεν μπορούν να την εφαρμόσουν. Είναι μορφή αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης. Ο ΣΕΒ και ο ΙΟΒΕ επιμένουν σε αυτή τη μορφή εργασίας και σε άρθρο του Κ. Μπίτσιου, αντιπροέδρου του ΣΕΒ («Καθημερινή», 24/3/2020), αναφέρεται: «Η ενίσχυση της τηλεργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, μπορεί να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα». Ταυτόχρονα διασπά τη συλλογικότητα των εργαζομένων, τους απομονώνει κοινωνικά από τον εργασιακό χώρο και τους συναδέλφους τους, άρα υπονομεύει τους όρους ανάπτυξης της οργανωμένης διεκδικητικής πάλης τους.
  • Οι επιχειρήσεις που εξάντλησαν τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης θα συνεχίσουν να απασχολούν υπερωριακά τους εργαζόμενους χωρίς έγκριση και χωρίς υπέρβαση των ανώτατων ημερήσιων ορίων, που καθορίζονται από το ελάχιστο όριο καθημερινής ανάπαυσης στις 11 ώρες (δόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος). Θα τους εξαναγκάζουν δηλαδή να εργάζονται συνεχώς 13 ώρες καθημερινά! Ετσι αυξάνεται ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος στο έπακρο, μεγαλώνοντας την εκμετάλλευση.
  • Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία στο όνομα της «ασφαλούς λειτουργίας» λόγω του κορονοϊού, απασχολώντας ανά βδομάδα το 50% των εργαζομένων και πληρώνοντάς τους το 50% του μισθού. Ως μορφή εργασίας δεν είναι νέα, αλλά τώρα γενικεύεται. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να επιβάλλουν εργασία κατά το δοκούν. Δηλαδή, όταν έχουν παραγωγή να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι και όταν δεν έχουν να μειώνουν το χρόνο εργασίας τους και βεβαίως τους μισθούς. Αρα, η εργατική δύναμη όταν δεν εργάζονται δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
  • Για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις συμβάσεις εργαζομένων τους, οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνονται από το κράτος, που για ενάμιση μήνα θα καταβάλλει σ' αυτούς τους εργαζόμενους και το επίδομα των 800 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί για μισθό. Η εργοδοσία μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει σε αυτούς τους εργαζόμενους να δουλέψουν με τηλεργασία, πληρώνοντας ο εργοδότης το υπόλοιπο του μισθού όταν αυτός υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Συνήθως όμως ο εργοδότης δεν πληρώνει τίποτα, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν τσάμπα για τον ίδιο. Υποτίθεται βέβαια ότι οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής. Με αυτό το μέτρο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδοτούμενο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, επομένως αυξάνονται τα κέρδη τους, ενώ ανοίγει ο δρόμος απελευθέρωσης των απολύσεων, αφού μπορούν να απολύουν μετά το πέρας του ίσου χρόνου εργασίας με το χρόνο αναστολής.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Βεβαίως με τα μέτρα για την κυκλοφορία δεν εφαρμόζεται, αλλά ο δρόμος ήδη άνοιξε, με συνέπεια επίσης την κατάργηση της ξεκούρασης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
  • Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Είναι μέτρο που μπορεί να καταστρατηγεί Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, κατά την ενδοομιλική μεταφορά εργαζομένων.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω μέτρων στους εργαζόμενους είναι πολλαπλές. Καλλιεργούν μεγάλο άγχος, διαλύουν προσωπική και οικογενειακή ζωή, δυσκολεύουν την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία οι οποίες επιφέρουν μείωση της διάρκειας ζωής των εργαζομένων, υπονομεύουν την οργάνωση της διεκδικητικής - ταξικής πάλης.

Αυτές οι αναδιαρθρώσεις σμπαραλιάζουν ό,τι έχει απομείνει από τους μνημονιακούς νόμους. Είναι βούτυρο στο ψωμί των καπιταλιστών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Ηδη κλείνουν μεγάλα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις. Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η σημερινή σφοδρή αντεργατική επίθεση θα γίνει ακόμη σφοδρότερη. Ηδη μπήκε στη συζήτηση η κατάργηση του Δώρου του Πάσχα, η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Μην ξεχνάμε πως κατάργησαν τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο σε μια νύχτα, όπως και τη 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους.

Δώρα προς το κεφάλαιο...

Η μία πλευρά της πολιτικής διαχείρισης, λοιπόν, αφορά την ενίσχυση των μέτρων εντασης της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας τις συνθήκες της πανδημίας. Η άλλη είναι η άμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με «επεκτατικά» μέτρα κρατικής παρέμβασης, που σήμερα φαίνεται να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τα «περιοριστικά» μέτρα την περίοδο της κρίσης 2009 - 2016. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, εκδηλώνονται και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο ΣΕΒ (δελτίο 26/3/2020) εκτιμά απαιτώντας: «Στις συνήθεις οικονομικές κρίσεις η μακροοικονομική πολιτική στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης. Στην παρούσα κρίση, τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας πρέπει εξίσου να ενισχύσουν την προσφορά (...) Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν την ομαλή τους λειτουργία (...) Η βέλτιστη επιλογή είναι (...) να μη μείνει εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα, να μην κλείσει επιχείρηση επειδή δεν μπορεί να παράγει (...) η ελληνική κυβέρνηση (...) να δανειστεί απο τις διεθνείς αγορές (...) να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να κάνει χρήση μέρους του αποθέματος ασφαλείας, άνω των 30 δισ. ευρώ». Ο ΣΕΒ απαιτεί όλο το κρατικό χρήμα, δηλαδή λεφτά των εργαζομένων από τη φοροληστεία τους, να δοθεί στους καπιταλιστές, και ένα ελάχιστο εισόδημα - ψίχουλα στους εργαζόμενους (π.χ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Η κυβέρνηση ενισχύει αφειδώς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και τα λεγόμενα «μέτρα στήριξης» των εργαζομένων συμβάλλουν στη στήριξη των επιχειρηματιών. Μέχρι τώρα τους έχει δώσει 6,8 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (6/4/2020) θα τους στηρίξουν συνολικά με 24 δισ. ευρώ. Τους δίνουν κεφάλαια από τις δημόσιες επενδύσεις, το ΕΣΠΑ, κεφάλαια κίνησης, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, επιδοτήσεις επιτοκίων των δανείων τους, αναστολή πληρωμής φόρων - εισφορών κ.ά. Ολα αυτά θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, και με τη φοροληστεία και με τα αντεργατικά μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που με αμηχανία βλέπει τη «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» να υιοθετεί επεκτατικά μέτρα. Οι όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις του αφορούν το πώς, πότε και με ποιο ρυθμό θα στηριχθεί το κεφάλαιο και θα χάσει ο λαός.

Οργανώνουμε τώρα την αντεπίθεση

Κάθε πολιτική διαχείρισης της κρίσης είναι βαθιά αντεργατική. Τα σημερινά μέτρα των ΠΝΠ αποτελούν ταξικές υπέρ του κεφαλαίου αναδιαρθρώσεις που βλέπουν μακριά. Θα τα προσθέσουμε σε αυτά του «αναπτυξιακού» νόμου, που υπονομεύει μέχρι κατάργησης τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλει Συμβάσεις με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, μετατρέπει Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία.

Παράλληλα, έρχεται παραπέρα τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με επαγγελματικά ταμεία και τρεις πυλώνες, δουλειά μέχρι τα 72 κι ας χαρακτηρίζονται «ευπαθείς ομάδες» αυτοί οι εργαζόμενοι. Ο απεργοκτόνος νόμος συμπληρώνεται από την άρση απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης, ενώ προφανώς στις παρούσες συνθήκες θα αξιοποιείται και η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων κ.λπ. Ετσι, έχουμε μπροστά όλο το ζοφερό για την εργατική τάξη τοπίο της «επόμενης μέρας».

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για οργανωμένη μαζική μαχητική δράση την «επόμενη μέρα», για την κατάργηση των τωρινών μέτρων και όποιων προκύψουν στην πορεία για τη διαχείριση της κρίσης. Κατάργηση των ΠΝΠ. Ούτε βήμα πίσω από τα εργασιακά δικαιώματα που ίσχυαν πριν από την πανδημία, αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, καμία απόλυση, μόνιμη σταθερή δουλειά, Κοινωνική Ασφάλιση καθολική και αποκλειστικά δημόσια, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, του απεργοκτόνου νόμου κ.ά.

Τώρα έχουμε πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση. «Μας ράβουν το θανατηφόρο με το αίμα των κενταύρων κουστούμι». Αμεσα διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντεπεξέλθει ο δημόσιος τομέας Υγείας στις ανάγκες της πανδημίας. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς. Να κηρυχθούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές σε συμβάσεις, ωράρια, μισθούς, εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση όλων των απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο τώρα.

Οι τωρινές συνθήκες, ιδιαίτερα με την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δείχνουν πως ο καπιταλισμός δεν έχει ίχνος δυνατότητας έστω και ελάχιστης ανακούφισης του λαού. Πως ό,τι μπορεί να αποσπαστεί στις σημερινές συνθήκες, όποια πίεση μπορέσει να ασκηθεί, είναι μόνο αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πάλης. Οι οικονομικές κρίσεις επαναλαμβάνονται ολοένα και πιο αδηφάγες για τους ανθρώπους του μόχθου. Η ζωή των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και οικονομικής κρίσης, θα γίνεται όλο και πιο οδυνηρή.

Γι' αυτό πρέπει οργανωμένα, μαχητικά, ώριμα πολιτικά οι εργαζόμενοι να βγουν στην αντεπίθεση. Με τον αγώνα τους, με την Κοινωνική Συμμαχία, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, με κατεύθυνση την εργατική εξουσία. Που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα απαλλάξει την οικονομία και την κοινωνία από τις κρίσεις και θα τη βάλει στην υπηρεσία της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Αυτή η διέξοδος είναι μονόδρομος.

Παραπομπή

1. Η «Morgan Stanley» εκτίμησε πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα 5,3%. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε, μιλώντας αρχικά για πτώση 1% - 3%, αλλά τώρα μιλούν για πτώση 3% - 9%.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ*
* Ο Στ. Λουκάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και οι αντεργατικές ΠΝΠ

Την ακύρωση όλων των απολύσεων του μήνα Μάρτη και όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης απαιτεί το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χτεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των συνδικάτων για πραγματική σφαγή των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους με πάνω από 140.000 απολύσεις.

Το ζεστό κρατικό χρήμα προς τις επιχειρήσεις, οι εκατοντάδες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, τα καθημερινά μέτρα στήριξης των εργοδοτών με δισεκατομμύρια, με λεφτά από την φορολογία των εργαζομένων να μεταφέρονται στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνοδεύτηκαν από ένα ρεκόρ απολύσεων, μειώσεων μισθών, καταστρατήγησης ωραρίων και δικαιωμάτων, ακόμη και εργασίας χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, δήθεν προστασίας των εργαζομένων, ήταν μόνο λόγια του αέρα, αφού η ίδια η κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε το δικαίωμα για μείωση μισθών 50%, απελευθέρωση ωραρίων, κατάργηση της Κυριακής αργίας, αλλά και νομιμοποίηση όλων των απολύσεων με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Αυτήν την κατάσταση επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα στοιχεία του "Εργάνη", που δεν είναι τίποτα άλλο από τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν τα θύματα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους ή επιδοτούνται για τις "ζημίες" τους, οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, μένουν στην ψάθα, χωρίς καμία προστασία, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Καμία θυσία! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Διεκδικούμε:

-- Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων.

-- Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

-- Ακύρωση όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των αντεργατικών διατάξεων».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αγώνας για μέσα προστασίας και απάντηση στην προπαγάνδα των αφεντικών

Τις απαράδεκτες συνθήκες που επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους του κλάδου, αξιοποιώντας τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, τονίζει, «μετράνε πάνω από 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και συνωστισμού, ιδιαίτερα στα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα, με αμφίβολα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αυτά συμβαίνουν μέσα στους τόπους δουλειάς, ενώ οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτορεπόρτερ) ατέλειωτες ώρες καθημερινά στο πεζοδρόμιο για το ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται σαν απόβλητοι και μιαροί. Οι συνάδελφοι των site και των εφημερίδων μπορεί να εργάζονται "ασφαλείς" από τα σπίτια τους, ωστόσο με όχημα την τηλεργασία καταπατούνται ωράρια, δεν δίνονται ρεπό, ενώ οι ρυθμοί της δουλειάς και η εργασιακή ανασφάλεια χτυπάνε κόκκινο».

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «δεν χρειαζόμαστε ΜΜΕ κυβερνητικά φερέφωνα, προπαγανδιστές των αφεντικών», επισημαίνοντας πως «επιχειρείται η ενίσχυση του κυρίαρχου ιδεολογήματος της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με "ατομική ευθύνη" και "κοινωνική αποστασιοποίηση". Τα αστικά ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια, παίζουν κομβικό ρόλο σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν η πανδημία δεν έχει ταξικό πρόσημο και ότι όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, βράζουμε στο ίδιο καζάνι και πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης για να βγούμε από την κρίση. Παρουσιάζουν την πανδημία με εικόνες, νούμερα και στατιστικές, κρύβοντας με επιμέλεια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δηλαδή παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις δεν δίνουν δεκάρα για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και επιδημιών».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να υπερασπιστούν από τώρα με αγώνα την υγεία και τα δικαιώματά τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Πέρασε τα σύνορα της χώρας το μήνυμα της μέρας δράσης για την Υγεία

Ο αντίκτυπος της σημαντικής πρωτοβουλίας αποτυπώνεται στις ανταποκρίσεις μιας σειράς ΜΜΕ άλλων χωρών
Ο αντίκτυπος της σημαντικής πρωτοβουλίας αποτυπώνεται στις ανταποκρίσεις μιας σειράς ΜΜΕ άλλων χωρών
Πέρα από τα σύνορα της χώρας διαδόθηκε το σύνθημα της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία στην οποία κάλεσε η ΟΕΝΓΕ την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας, των δεκάδων παρεμβάσεων και συμβολικών κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία και μονάδες Υγείας, με τη στήριξη εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της χώρας, αποτυπώνεται σε μια σειρά από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλων χωρών. Με ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις, δηλώσεις νοσοκομειακών γιατρών και αναφορές στα κρίσιμα αιτήματα της πρωτοβουλίας, καλύφτηκε διεθνώς η μέρα δράσης.

«Αγωνιζόμαστε για σας. Φωνάξτε για μας». Το σύνθημα των υγειονομικών αποτυπώθηκε σε ΜΜΕ της Τουρκίας. ΜΜΕ της Βρετανίας φιλοξένησαν δηλώσεις της προέδρου της ΟΕΝΓΕ για τις μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ. Σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, χώρες που πλήττονται από την επιδημία, προβλήθηκαν επίσης μια σειρά από αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2020
Αποτυπώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής επίθεσης με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης
  • Καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις
  • Αύξηση 139% στη δυσμενή μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

Την απογείωση της επίθεσης της εργοδοσίας εν μέσω πανδημίας, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και με την ενίσχυση του ήδη τεράστιου αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, αποτυπώνουν τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για το μήνα Μάρτη.

Συγκεκριμένα, μέσα στον εν λόγω μήνα καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις (σε ένα μήνα μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν θετικό ισοζύγιο). Ειδικότερα, καταγράφονται 144.905 απολύσεις, έναντι 103.002 προσλήψεων.

Επιπλέον, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την τάση παραπέρα «απογείωσης» των δυσμενών μεταβολών στις συμβάσεις εργασίας: Η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έφτασε τις 7.990, από τις 3.340 αντίστοιχες μετατροπές που καταγράφονταν το Μάρτη του 2019. Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση κατά 139%!

Για όλα τα παραπάνω, μέχρι τις 20 Μάρτη η κυβέρνηση... «σφύριζε αδιάφορα», παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των συνδικάτων, αφήνοντας την εργοδοσία να οργιάσει και λέγοντας μετά «περασμένα - ξεχασμένα» για τις απολύσεις και τις δυσμενείς μεταβολές, ενώ και μετά τις 20 Μάρτη που ισχυρίζεται ότι πήρε μέτρα «προστασίας των θέσεων εργασίας», στην πραγματικότητα συνέχισε να δίνει στους εργοδότες νέα αντεργατικά εργαλεία, όπως η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, με αποτελέσματα που ήδη καταγράφονται και στα επίσημα στοιχεία.

Προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο

Κι όμως, για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιχείρησε χτες να κάνει το μαύρο άσπρο.

Σε δήλωσή του... «αφαιρεί» από τις συνολικές απολύσεις τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για συγκαλυμμένες απολύσεις υπό την πίεση της εργοδοσίας και των άθλιων όρων εργασίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους. Και εδώ, ήδη από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτής της περιόδου, στις 11 Μάρτη, η κυβέρνηση επέτρεψε στους εργοδότες να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς καν την υποχρέωση να ενημερώνουν καθημερινά το σύστημα «Εργάνη», ενώ έδωσε εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις...

Η κυβέρνηση μιλά για «παροδικά αρνητικά αποτελέσματα» και «μέτρα έκτακτα και προσωρινά», όταν συνεχίζοντας το έργο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σπεύδει με τα μέτρα αυτά να ικανοποιήσει πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, με το βλέμμα ακριβώς στην «επόμενη μέρα» και τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση που επιταχύνεται.

Συνεχίζοντας τις αλχημείες και τις επιλεκτικές συγκρίσεις, ο υπουργός Εργασίας μιλά για λιγότερες απολύσεις από πέρσι, επιχειρώντας να κουκουλώσει τόσο το μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων όσο και το γεγονός ότι η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία. Συγκεκριμένα: Το Μάρτη του 2019 έγιναν περίπου 43.000 προσλήψεις περισσότερες από ό,τι απολύσεις, ενώ από το 2013 και μετά ο Μάρτης έχει πάντα θετικό ισοζύγιο καθώς ξεκινά, μεταξύ άλλων, η τουριστική σεζόν. Η πραγματική απώλεια θέσεων εργασίας, δηλαδή, αποτυπώνεται συγκρίνοντας το περσινό θετικό ισοζύγιο των 43.000 περισσότερων προσλήψεων με το φετινό αρνητικό ισοζύγιο των 42.000 περισσότερων απολύσεων.

Εξίσου προκλητικά, ο Γ. Βρούτσης μιλά για «ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας» μετά τις 20 Μάρτη, επειδή από τότε και μέχρι τέλος του μήνα δεν μεγάλωσε περισσότερο το ήδη τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. Αποσιωπά δηλαδή το γεγονός ότι από τότε μπήκαν σε εφαρμογή και τα νέα «όπλα» που έδωσε η κυβέρνηση στην εργοδοσία, με δυνατότητα για συνδυασμένη χρήση μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων, αναστολής συμβάσεων σε συνδυασμό με τηλεργασία κ.ο.κ., χωρίς ταυτόχρονα να σταματήσουν οι απολύσεις.

Οσο για την επίκληση της δειγματοληπτικής εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που δείχνει μείωσή της για το Γενάρη, δεν αντέχει σε καμία κριτική όταν για τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αυξήθηκε παραπέρα φτάνοντας τα 1,14 εκατομμύρια, ενώ βέβαια η κατάσταση σήμερα είναι ήδη πολύ χειρότερη...

ΗΠΑ
Εκατόμβες νεκρών και στρατιές ανέργων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο ρεκόρ αύξησης του αριθμού των θανατηφόρων κρουσμάτων της πανδημίας καταγράφηκε στις ΗΠΑ το περασμένο 24ωρο, με τις αρμόδιες αρχές να αναφέρουν περίπου 2.000 θανάτους. Τη ζοφερή εικόνα που δημιουργούν τα δεκάδες τεράστια φορτηγά - ψυγεία σε ρόλο νεκροτομείων, που παραμένουν σταθμευμένα εδώ και μέρες έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία μεγαλουπόλεων (Νέα Υόρκη, Σικάγο κ.ά.), ακολουθούν οι τελευταίες ανακοινώσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας για τη νέα στρατιά ανέργων στις ΗΠΑ που προστίθενται στους πάνω από 10.000.000 Αμερικανούς οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους το τελευταίο 15ήμερο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέμεναν κατά τουλάχιστον 6.000.000 άτομα την αύξηση του αριθμού των ανέργων που υπέβαλαν την τελευταία βδομάδα για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας. Οι αριθμοί ωστόσο αλλάζουν κάθε βδομάδα προς το χειρότερο. Χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υπολόγιζε ότι πάνω από το 40% των Αμερικανών που έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν τεθεί σε «διαθεσιμότητα» αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο σπιτιού και βασικούς λογαριασμούς. Ανέφερε επίσης πως πάνω από το 80% των ξενοδοχείων και των εργοτάξιων στις ΗΠΑ έχουν ερημώσει. Οπως είναι φανερό, τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην πρώτη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη τις βιώνει πρώτα ο αμερικανικός λαός και δη τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν αποταμιεύσεις ούτε καν 400 δολαρίων για μία έκτακτη ανάγκη - πόσο μάλλον για να τα βγάλουν πέρα τις επόμενες βδομάδες και μήνες εν μέσω πανδημίας.

Μπροστά στις διαστάσεις χιονοστοιβάδας που παίρνουν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, κυβέρνηση και Κογκρέσο εξακολουθούν να αναζητούν νέα πακέτα και μέτρα «ανακούφισης». Ωστόσο, πολλά από τα 2,2 τρισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν πριν από ένα 10ήμερο δεν έχουν φτάσει ακόμα στους δικαιούχους. Πολλοί από τους ανέργους δεν έχουν καν πάρει το επίδομα των 600 δολαρίων τη βδομάδα, μεταξύ άλλων γιατί παρουσιάζονται εμπλοκές στα συστήματα μηχανοργάνωσης ή στον γραφειοκρατικό μηχανισμό που διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Είναι θέμα χρόνου να οξυνθεί και να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια από τη φτώχεια, την ανεργία και τη διαφαινόμενη πείνα. Ηδη σε κάποια από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, οι τράπεζες τροφίμων είναι κατάμεστες από κόσμο και η Εθνοφρουρά έχει κληθεί από τους κυβερνήτες Πολιτειών να περιφρουρεί τις αποθήκες προκειμένου να αποτραπούν λεηλασίες ή ταραχές.

Μπροστά στην ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση, η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους» είτε στην Κίνα, την οποία θεωρεί «υπεύθυνη» για το ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως για τον κορονοϊό, είτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς θεωρεί ότι η διοίκησή του δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση «αξιολογεί ξανά» τη συνδρομή που πληρώνει στον ΠΟΥ, αποφεύγοντας όμως για την ώρα να θέσει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας του Οργανισμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλείνουν νοσοκομεία και απολύονται υγειονομικοί εν μέσω πανδημίας!

Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι νοσοκομείων βγαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών στη Γερμανία

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, νοσοκομεία στη Γερμανία κηρύσσουν «πτώχευση» και βάζουν λουκέτο, ενώ άλλα βγάζουν τους υπαλλήλους τους σε εκ περιτροπής εργασία. Η Σ. Χάνιτζ, μετά από 30 χρόνια δουλειάς ως γιατρός στο Νοσοκομείο του Χάβελμπεργκ (Σαξονία - Ανχαλτ), πριν από λίγες μέρες έλαβε προειδοποίηση απόλυσης, όπως και οι άλλοι 52 συνάδελφοί της, γιατροί και νοσηλευτές, αναφέρει στην εφημερίδα «Die Zeit».

Η λειτουργία των νοσοκομείων στη Γερμανία («δημόσιων», εκκλησιαστικών, πανεπιστημιακών, ιδιωτικών) ως επιχειρήσεων, με δικά τους έσοδα και διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση, τα οδηγεί στο κλείσιμο, σε απολύσεις κ.λπ., προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τρέχει να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ, καλεί εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές (συνταξιούχους, φοιτητές κ.ά.) να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, στήνονται σκηνές για τη διεξαγωγή τεστ, επιστρατεύονται ακόμα και ξενοδοχεία και εκθεσιακά κέντρα ως πιθανά μέρη νοσηλείας, καθώς το γερμανικό σύστημα Υγείας ενδέχεται να υπερφορτωθεί από ένα κύμα ασθενών με κορονοϊό.

Μάλιστα ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο «οι δυνατότητες των γερμανικών νοσοκομείων να μην είναι επαρκείς». «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν αρκούν», είπε στις 3 Απρίλη, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε 15 με 20 χιλιάδες.

Ταυτόχρονα, οι διευθυντές των Νοσοκομείων του Βίτεν και της Χέρνε (Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία), καθώς και του Αμβούργου, κάνουν λόγο για εκ περιτροπής εργασία των υγειονομικών, στο δε Πάινε (Κάτω Σαξονία) ένα νοσοκομείο αναφέρει πτώχευση. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις της Υγείας («Ασκληπιός», «Paracelsus» και «Schon») σκέφτονται να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία. Η πανδημία επιταχύνει το κλείσιμο νοσοκομείων - ιδιαίτερα των μικρών στην επαρχία - επειδή χάνονται «πολλά έσοδα» από τις καλοπληρωμένες επεμβάσεις και θεραπείες που ακυρώνονται. Το γερμανικό σύστημα Υγείας βασίζεται στην αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας από ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αποζημιώνουν όλο και μικρότερα ποσά, ενώ αυξάνονται οι απευθείας πληρωμές των ασθενών (βλέπε Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια - DRGs κ.ά.).

Συχνά τα μικρότερα νοσοκομεία της χώρας οδηγούνται σε κλείσιμο, καθώς αφενός δεν χρηματοδοτούνται σε μόνιμη βάση και αφετέρου δεν πουλούν δύσκολες και ακριβές θεραπείες, εγχειρήσεις κ.λπ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών «Bertelsmann», περίπου 1.400 νοσοκομεία παραμένουν στη Γερμανία (από 2.087 το 2007). Μάλιστα το Ινστιτούτο ισχυριζόταν τότε θα πρέπει να μειωθούν στα 600 και πως τα 2/3 των νοσοκομείων είναι ...περιττά. Ξανά και ξανά εμπειρογνώμονες και επιστήμονες στη Γερμανία αναφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στη Δανία) που «τα καταφέρνουν» με πολύ λιγότερα νοσοκομεία...

Τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, έρχονται πιο έντονα στη επιφάνεια οι συνέπειες της Υγείας - εμπόρευμα, των λουκέτων στα νοσοκομεία για οικονομικούς λόγους και της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεων. Σήμερα όλοι εκείνοι - επιστήμονες και πολιτικοί - που καλούσαν σε κλείσιμο κι άλλων νοσοκομείων εξετάζουν την επαναλειτουργία άδειων νοσοκομειακών κτιρίων, όπως π.χ. στη Βαυαρία, όπου σχεδιάζεται να ανοίξουν ξανά 26 κλινικές. Το θέμα είναι τι θα ακολουθήσει την πανδημία...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι νεκροί από κορονοϊό ξεπερνούν τα επίσημα στοιχεία

Μόνο στα γηροκομεία της Μαδρίτης οι θάνατοι ενδέχεται να είναι έως και πενταπλάσιοι από τους δηλωμένους

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα μήνα μετά την έναρξη της επιδημίας, η Ισπανία δεν έχει βρει ακόμα έναν τρόπο αξιόπιστης καταμέτρησης των θανάτων που προκαλούνται από τον κορονοϊό και τα δεδομένα που παρέχονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας αποκαλύφθηκαν ανεπαρκή για να δώσουν μια ακριβή εικόνα του μεγέθους της τραγωδίας. Οι επίσημοι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν χτες τις 15.000, ενώ 683 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.

Η έλλειψη διαγνωστικών τεστ στην Ισπανία και η καταμέτρηση μόνο όσων αποθανόντων έχουν διαγνωστεί θετικά, έχουν αφήσει έξω από τα αρχεία χιλιάδες νεκρούς σε γηροκομεία, κατοικίες, αλλά και σε νοσοκομεία που έχουν «καταρρεύσει» από την πανδημία και είτε δεν είχαν τεστ, είτε δεν πρόλαβαν να κάνουν.

Ετσι, ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορονοϊού μόνο στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν περίπου 3.500 ηλικιωμένοι, οι οποίοι πέθαναν χωρίς να έχουν εξεταστεί, ενώ οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα, παραδέχτηκαν οι αρχές μετά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στον ισπανικό Τύπο.

Το διάστημα 8 Μάρτη - 8 Απρίλη απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία, είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Ιγνάθιο Αγουάρδο, σε συνέντευξη Τύπου. Από αυτούς, μόλις 781 είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Ομως πολλοί από τους υπόλοιπους 3.479 παρουσίαζαν μεν συμπτώματα, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέσω εξέτασης ότι έπασχαν από Covid-19.

«Οι αριθμοί είναι πολύ πιο υψηλοί απ' ό,τι σε έναν συνηθισμένο μήνα», τόνισε ο Αγουάρδο.

Θυμίζουμε ότι σε ορισμένα γηροκομεία καταγράφτηκαν ταυτόχρονα δεκάδες θάνατοι, συγκλονίζοντας τη χώρα. Στρατιώτες που στάλθηκαν να απολυμάνουν οίκους ευγηρίας έβρισκαν ηλικιωμένους ανθρώπους που είχαν πεθάνει αβοήθητοι στο κρεβάτι τους. Για τις υποθέσεις αυτές διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Εξετάζει «χαλάρωση περιορισμών» με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σταθερή προτεραιότητα η διευκόλυνση των επιχειρηματιών

ΡΩΜΗ.--

«Χρειάζεται να βρούμε κλάδους που μπορούν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος σε χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων. Προσπαθώντας να εμφανίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης βασισμένες στις εκτιμήσεις επιστημόνων, πρόσθεσε ότι «αν οι επιστήμονες το επιβεβαιώσουν, μπορεί να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ορισμένα μέτρα ήδη από το τέλος αυτού του μήνα», αλλά και ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει «μόνο σταδιακά».

Πάντως, όλα δείχνουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και στην όποια «σταδιακή χαλάρωση» των περιορισμών είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και ότι στην «αποκατάσταση της καθημερινότητας» θα εφαρμοστούν πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ιταλικά ΜΜΕ σημειώνουν τις τελευταίες μέρες ότι από τις 15 Απρίλη είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων (εκτός από αυτό που ήδη λειτουργούσε, με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας και λειτουργώντας ως εστίες διασποράς), αλλά τα μέτρα για τον περιορισμό στις μετακινήσεις των οικογενειών - το γνωστό «μένουμε σπίτι» - θα παραταθούν πολύ περισσότερο. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς τους, αλλά κατά τα άλλα να «μένουν σπίτι»...

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα», η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει σχετικά την κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών στα θρανία μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εξετάσεις των μαθητών για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

Προβληματισμοί επιστημόνων

Ενδεικτικοί είναι και οι προβληματισμοί μιας σειράς επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος Μασίμο Γκάλι δήλωσε στο πρακτορείο «Ansa» ότι θα χρειαστεί η μαζική διεξαγωγή τεστ για να αποφευχθεί η «διασπορά» της «φάσης της ανάρρωσης» σε ένα «αόριστο» χρονικό διάστημα ή, από την άλλη πλευρά, για την «επίσπευσή» της εξαιτίας του κινδύνου νέων «θερμών εστιών (μετάδοσης)» («hot spots»). Επίσης, ο καθηγητής Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Φεντερίκο Ρίτσι Τερσένγκι δήλωσε ότι η λεγόμενη «καμπύλη» - κρουσμάτων και θυμάτων - δεν πέφτει σε ορισμένες περιοχές και τα στοιχεία που έρχονται από διάφορες περιφέρειες είναι συγκεχυμένα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν περιορισμοί (στους οποίους φυσικά περιλαμβάνονται και αυτοί για τη λειτουργία των επιχειρήσεων).

Συνολικότερα, η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση, προπαγανδίζει σε όλους τους τόνους ότι θα «πρέπει να ζούμε μαζί με τον ιό». Λογική που φυσικά πρώτοι από όλους σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Το στέλεχος της Confindustria (Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων) Κάρλο Ρομπίλιο δήλωσε ότι πολλά μέλη της Ενωσης κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν αν δεν επαναληφθεί η λειτουργία των εταιρειών τους έως τον Μάη, προμηνύοντας και αυτός νέα κλιμάκωση εκβιασμών μες στους χώρους δουλειάς αλλά και γενικότερα, προκειμένου να «ανακάμψει η οικονομία», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο...

Στο μεταξύ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου η κυβέρνηση Κόντε εντείνει και τα παζάρια σε επίπεδο ΕΕ. Πριν την αναμενόμενη για χτες συνέχιση της «δύσκολης» συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο Κόντε δήλωνε στη γερμανική «Bild» ότι «η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Ολες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε τη μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μιας σκληρής δοκιμασίας». Σε άλλες του δηλώσεις, ο Κόντε προειδοποίησε ότι «αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κοινό μας σπίτι, είναι ώρα να σκεφτούμε ως ομάδα...».

ΓΑΛΛΙΑ - «CARREFOUR»
«Τα κέρδη σας - Οι νεκροί μας!»

Οι εργαζόμενοι στα «Carrefour» ύψωσαν τη φωνή τους, για να καταγγελθεί το έγκλημα
Οι εργαζόμενοι στα «Carrefour» ύψωσαν τη φωνή τους, για να καταγγελθεί το έγκλημα
19 γράμματα μόνο. Λιγότερα ακόμα και από τα γράμματα της αλφαβήτου.

Γιατί μερικές φορές τα πολλά λόγια είναι πολύ φτωχά για να αναδείξουν το μέγεθος του εγκλήματος. Οι συνάδελφοι της Αΐσα στο «Carrefour» του Σαν Ντενί της Γαλλίας χρειάστηκαν μόνο 19 γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα: «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ!».

Αυτό έγραψαν στην είσοδο του καταστήματος που δούλευε μέχρι τις 26 Μάρτη, όταν πέθανε από τον κορονοϊό.

Η Αΐσα, 52 χρονών, εργαζόταν ως ταμίας με ελαστική απασχόληση στα «Carrefour» για 30 χρόνια. Εκπρόσωπος του συνδικάτου της, ήταν πάντα δίπλα στους συναδέλφους της, απέναντι στην εργοδοσία.

Τις τελευταίες μέρες στη δουλειά, σε συνθήκες πανδημίας, εξυπηρέτησε χιλιάδες πελάτες. Η εργοδοσία, παρά τις καταγγελίες, έλεγε ότι οι μάσκες τρομάζουν τους πελάτες. Η ίδια, όταν μίλησε στους συναδέλφους της τελευταία φορά, είπε ότι θα έλειπε για λίγο λόγω αδιαθεσίας, αλλά θα γύριζε γρήγορα για να τους βοηθήσει να βγάλουν τη δουλειά. Η Αϊσα δεν γύρισε ποτέ.

Η εργοδοσία στα περισσότερα σούπερ μάρκετ ακόμη και σήμερα δεν παίρνει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι της Αΐσα κατέβηκαν σε απεργία στα σούπερ μάρκετ όλης της Γαλλίας. Το σύνθημά τους είναι μόνο 19 γράμματα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φουντώνουν ανεργία και φτώχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάπου 14.000.000 άτομα, υπολογίζεται πλέον πως ζουν στο φάσμα της φτώχειας καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά από τα «ρολά» που κατεβάζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες λόγω πανδημίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι υπολογίζεται πως αποτελούν περίπου το 30% των παλιών και νέων φτωχών.

Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως δεν έχουν έρθει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται πάνω από μία δεκαετία από διαδοχικές πολιτικές λιτότητας. Η φτώχεια και η ανεργία διογκώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει σανίδα σωτηρίας σε δανεισμό από την Τράπεζα της Αγγλίας λογαριάζοντας πως για τις βασικές ανάγκες της πέμπτης μεγαλύτερης καπιταλιστικής οικονομίας στον κόσμο χρειάζονται αρκετά δισεκατομμύρια στερλίνες. Χτες, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε να δανείζει χρήματα προσωρινά στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αν δεν είναι δυνατόν να αντλήσει αυτή άμεσα κεφάλαια από τις αγορές, επαναφέροντας ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν αυτά τα λεφτά θα αρκέσουν σε περίπτωση που παραταθεί για πολλές βδομάδες ή μήνες το λεγόμενο lockdown (το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων και η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, εκδηλώσεων κ.λπ.).

Το ζήτημα επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να τεθεί στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων (ΚΟΜΠΡΑ) με προεδρεύοντα τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Ωστόσο δεν αναμενόταν η ανακοίνωση μέτρων π.χ. για χαλάρωση των μέτρων καραντίνας ενόψει της ερχόμενης Κυριακής - Πάσχα Καθολικών και Αγγλικανών - μεταξύ άλλων γιατί ο Ράαμπ δεν έχει τις εξουσίες που έχει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,. ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Εντατική λονδρέζικου νοσοκομείου, παρότι και χτες καταγράφηκε «βελτίωση» της κατάστασης της υγείας του.

Στο μεταξύ, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Oxfam» προειδοποιεί ότι επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες. Η «Oxfam» διευκρινίζει μάλιστα πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια. Προβλέπει επίσης ότι η κρίση «μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική».

Το ίδιο διάστημα, τα αυστηρά μέτρα καραντίνας στη Βρετανία δείχνουν να πολλαπλασιάζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε τις δηλώσεις εκπροσώπου της οργάνωσης «The Respect», που διατηρεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε ότι οι κλήσεις και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 26,8% από τις 30 Μάρτη.

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας διεθνώς είχαν φτάσει τα 1.564.002 και τα θύματα τα 92.109. Επίσης καταγράφονταν πάνω από 340.000 αποθεραπευμένοι.

Στις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμοί εξάπλωσης παρέμεναν εξαιρετικά γοργοί, τα κρούσματα έφτασαν τα 454.615 και τα θύματα τα 16.074.

Στην Ισπανία τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 152.446 και 15.238.

Στην Ιταλία 143.626 και 18.279.

Στη Γερμανία 114.257 και 2.349.

Στη Γαλλία μέχρι χτες το απόγευμα ήταν 112.950 και 10.869.

Στη Βρετανία 60.733 και 7.097.

Στην Ολλανδία 21.762 και 2.396.

Στο Βέλγιο 24.983 και 2.523.

Στην Ελβετία 23.612 και 926.

Στη Σουηδία 9.141 και 793.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 81.865 και τα θύματα τα 3.335 (μετά από δύο νέα που καταγράφηκαν).

Στο Ιράν 66.220 και 4.110.

Στην Τουρκία 42.283 και 908.

Στη Ρωσία 10.131 και 76.

Στη Βραζιλία 16.474 και 839.

Ανησυχία για περισσότερους θανάτους και εκτός Covid-19

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζεται για την τύχη ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις αλλά εξαιτίας της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν την απαραίτητη παρακολούθηση. Πολλοί διστάζουν από μόνοι τους να απευθυνθούν σε νοσοκομείο ακόμα και για επείγουσες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις περισσότερες χώρες έχουν δοθεί οδηγίες και για κανονική αναστολή χειρουργείων, καθιερωμένων θεραπειών κ.λπ.

Για παράδειγμα, στην Ελβετία έχει παρατηθεί μείωση της κίνησης στις αίθουσες επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι από άλλες παθήσεις. Στην περιοχή Τιτσίνο (που συνορεύει με την Ιταλία), το προσωπικό του Νοσοκομείου Cardiocentro κάλεσε τους τακτικούς ασθενείς του να έρθουν στο νοσοκομείο για να τους εξετάσει. Οπως διαπιστώθηκε, ένας από αυτούς υπέφερε «αθόρυβα» από ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα στο σπίτι για μέρες και, όταν πείστηκε να πάει στο νοσοκομείο, εγχειρίστηκε επειγόντως. Ενας άλλος πέθανε πριν προλάβει να πάει στο νοσοκομείο. Ο καρδιολόγος Τζιοβάνι Πεντρατσίνι δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς μας λένε "περίμενα, επειδή φοβάμαι μήπως έρθω σε επαφή με ασθενή από κορονοϊό". Ο κίνδυνος είναι πολλοί ασθενείς να υποφέρουν ή να πεθάνουν στο σπίτι, ενώ θα έπρεπε να πάνε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών». Αλλος καρδιολόγος, από την περιοχή Νιόν, δήλωσε ότι «βλέπουμε ασθενείς που δεν έχουν Covid-19 να έρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά στην πορεία της ασθένειάς τους (...) Αυτή είναι πιθανόν μία από τις αντίστροφες επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού...».

Η εκρηκτική κατάσταση στην Ιταλία απόδειξη του σάπιου καπιταλισμού

LaPresse

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Σπουδών Συμβούλων Εργασίας της Ιταλίας, 7,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι - δηλαδή το 35,2% των απασχολούμενων - συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω της επιδημίας, δεδομένου ότι απασχολούνται στους τομείς της Υγείας, των Τροφίμων, του Φαρμάκου, του εξοπλισμού κ.α., δηλαδή στους τομείς για τους οποίους έχει αποφασιστεί η συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Μεταξύ αυτών των εργαζομένων είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές (1,3 εκατ. απασχολούνται στην υγειονομική περίθαλψη), εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές που κάνουν μαθήματα διαδικτυακά από το σπίτι (1,587 εκατ.), εργαζομενοι στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες (Ενέργεια, νερό, καθαρισμός και συλλογή αποβλήτων), διάφοροι άλλου αυτοαπασχολούμενοι, ενώ τέλος τα Σώματα Ασφαλείας και οι υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης είναι 1,243 εκατ.

Ωστόσο, πολλοι από τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν κινδυνεύουν άμεσα από την πανδημία, που σαρώνει τη χώρα ελλείψει επαρκών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας και λόγω της πλημμελούς έως ανύπαρκτης απολύμανσης των χώρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που έχουν νοσήσει (φτάνει το 12%) είναι υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται κάτω από συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, εντατικοποίησης και χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα (μάσκες κ.ά.), συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει περικοπές της τάξης των 37 δισ. ευρώ στη δημόσια Υγεία. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας, πρόσφατα (25 Μάρτη) κηρύχθηκε εθνική απεργία από το συνδικάτο της USB (Unione Sindacale di Base) για τη διεκδίκηση επαρκών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά, περίπου 3 εκατ. απασχολούμενοι (13,2% του συνόλου στη χώρα) βρέθηκαν χωρίς δουλεια από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από το σύνολο αυτό, 1 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι και 1,9 εκατ. εργαζόμενοι, κυρίως εμπορουπάλληλοι. Αλλοι 3,6 εκατ., δηλαδή το 16% του συνόλου των εργαζομένων, απασχολούνται σε τομείς «που κινδυνεύουν άμεσα», μεταξύ των οποίων στον Τουρισμό (372.000 άτομα που απασχολούνται σε υπηρεσίες στέγασης και πρακτορεία), στον κτηματομεσιτικό τομέα (149.000) και στις Κατασκευές.

Από το σύνολο αυτό, 1,3 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι δεν ξερουν κυριολεκτικά τι θα τους ξημερώσει, αν την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά, ενώ αυτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους σε αυτούς τους τομείς είναι 2,3 εκατ. εργαζόμενοι.1 Σύμφωνα με μελέτη του παρατηρητηρίου Swg, πάνω από τους μισούς Ιταλούς (53%) ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή ότι με το τέλος της πανδημίας θα εργάζονται υπό χειρότερες συνθήκες.2

Διευρύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις

Ωστοσο, αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η αβεβαιότητα, η ανεργία, οι απολύσεις, η εργοδοτική αυθαιρεσία, δεν ειναι φαινόμενα των καιρών, ούτε είναι πρόσκαιρα. Είναι αποτέλεσμα όλων των αντιδραστικών - αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και βρίσκονται σε πλήρη αντιστοίχιση με την αντεργατική στρατηγική της ΕΕ. Είναι τα μέτρα που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Η «ευελιξία της αγοράς», που περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, οι συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», η εντατικοποίηση, όλα αυτά είναι ριζωμένα και έχουν επεκταθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Τα μέτρα αυτά αρχισαν να εισάγονται σταδιακά από τη δεκαετία του 1990, με τη «Λευκή Βίβλο» και τη Συνθήκη του Μάστριχτ, την οποία το 1992 ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα, ενώ πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Ως αποτέλεσμα, η διεύρυνση της φτώχειας έχει οδηγήσει ώστε αυτή τη στιγμή στην Ιταλία 2.678.264 άνθρωποι να κινδυνεύουν από πείνα, σύμφωνα με μελέτη της Συνομοσπονδίας στην Αγροτική Παραγωγή (Coldiretti). Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο Νότο, με περισσότερους από 530.000 στην Καμπανία, πάνω από 364.000 στη Σικελία και σχεδόν 283.000 στην Καλαβρία, αλλά επίσης στο Λάτσιο (την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης), με περισσότερους από 263.000 ανθρώπους, και στη Λομβαρδία, την οποία έχει σαρώσει η επιδημία, με 235.000 άτομα.3

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνους Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)4, η πανδημία είναι πιθανό να προκαλέσει απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στους επίσημα καταγεγραμμένους 200 εκατ. ανέργους σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει τη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η καπιταλιστική κρίση του 2008 και που οδήγησε σε αύξηση των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων παγκοσμίως κατά 22 εκατ.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ5 στην Ιταλία μόνο για το 2018 τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων έφτασαν τα 703 δισ. ευρώ. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ο χρηματιστηριακός τομέας, ο αγροτικός, ο δασικός, ο ιχθυοτροφικός, ούτε οι τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της «Swiss Credit»6, το 1% των πλουσιότερων στη Γη κατέχουν το 50% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου, ενώ μόλις 2.600 καπιταλιστές έχουν συγκεντρωμένο πλούτο που ξεπερνά τα 8,5 τρισ. δολάρια7. Εχουν δηλαδή περισσότερα από αυτό που έχει το 56,6% του φτωχότερου πληθυσμού της Γης!

Κανένας συμβιβασμός με αυτό το σύστημα!

Ο λαός θα πρέπει επομένως να βγάλει συμπεράσματα, να μη συμβιβαστεί με τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον του. Να μη μείνει παθητικός απέναντι σε αυτό το σύστημα, που σαπίζει και βρωμάει θάνατο. Είναι αυτό το σύστημα, ο καπιταλισμός, που δημιουργεί τη μεγαλύτερη αντίφαση, το παράλογο: Ενώ υπάρχει τόσος πλούτος που εχει παραχθεί και εξακολουθεί να παράγεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων, αυτός ο πλούτος καταλήγει σε λίγους που ζουν και πλουτίζουν παρασιτικά σε βάρος των εργαζομένων.

Ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο τροχοπέδη, αλλά ακυρώνει και τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός τη ζωή που του αξίζει. Φταίει αυτό το σάπιο σύστημα που πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις και κονδύλια για το δημόσιο σύστημα Υγείας, που πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα, την ίδια ώρα που μια χούφτα καπιταλιστές αυγαταίνουν τα πλούτη τους. Είναι ο καπιταλισμός «από την κορυφή ως τα νύχια» το σύστημα των κρίσεων, των πολέμων, της ανεργίας, της πείνας.

Ο λαός καλείται να βγει μπροστά, να σπάσει τον γόρδιο δεσμό της μεγάλης αυτής παραφροσύνης, να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πείνα, πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά.

Οπως λέει και ο ποιητής για τον Σοσιαλισμό: «Είν' εύκολος. Μια και δεν είσαι εκμεταλλευτής, μπορείς να τον συλλάβεις. Είναι καλός για σένα, μάθαινε γι' αυτόν. Οι ηλίθιοι ηλίθιο τον αποκαλούνε, και οι βρωμεροί τον λένε βρωμερό. Αυτός είναι ενάντια στη βρωμιά και την ηλιθιότητα. Οι εκμεταλλευτές έγκλημα τον ονοματίζουν. Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος. Δεν είναι η παραφροσύνη, μα το τέλος της παραφροσύνης».

Παραπομπές:

1. https://www.repubblica.it/economia/2020/03/15/news/occupati_coronavirus_consulenti_del_lavoro-251197697/

2. https://www.ilsole24ore.com/art/coronavirus-44percento-italiani-e-preoccupato-perdere-lavoro-ADnO9s

3. https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/29/news/coronavirus_coldiretti_quasi_2_7_milioni_di_italiani_a_rischio_fame-252623380/

4. Η ΔΟΕ έχει έδρα τη Γενεύη και ιδρύθηκε το 1919, με διακηρυγμένο στόχο τη θεσμοθέτηση διεθνών κανόνων για τη εργασία. Από το 1946 αποτελεί εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ. Σήμερα - και κάτω από τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό στο εργατικό κίνημα - αποτελεί έναν αντιδραστικό οργανισμό, όπου προωθούνται η «εργασιακή ειρήνη» και ο τριμερής «κοινωνικός εταιρισμός».

5. https://ec.europa.eu/docsroom/documents/38662/attachments/16/translations/en/renditions/native

6. https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/research/publications/global-wealth-report-2019-en.pdf

7. https://www.wealthx.com/report/world-ultra-wealth-report-2019/


Κώστας ΣΙΕΤΟΣ
Νάπολη

1.955 τα κρούσματα, 86 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Τα 1.955 έφτασαν τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει χτες 71 νέα κρούσματα. Οπως αναφέρθηκε, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 33.664 δείγματα, ενώ το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. Οι διασωληνωμένοι είναι 79 (μέσος όρος ηλικίας 67 έτη), εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες, το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 16 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους θανάτους να φτάνουν τους 86 συνολικά (μέσος όρος ηλικίας 73 έτη, οι 23 είναι γυναίκες), εκ των οποίων το 86% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

«Εκπτώσεις» στα μέσα προστασίας των υγειονομικών

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι «δεν συστήνεται», ότι υπάρχουν «ελάχιστες ενδείξεις για προστασία από τη μόλυνση» και ότι οι μάσκες «είναι χρήσιμες στην ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους».

Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τα μέσα προστασίας των υγειονομικών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση με οικονομικά αντί για επιστημονικά κριτήρια... κάνει α λα καρτ επικλήσεις στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνοντας χτες την ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό, ισχυρίστηκε ότι η απλή χειρουργική μάσκα είναι ...αρκετή, παρότι ο ΠΟΥ τονίζει ότι για τους υγειονομικούς αυτούς είναι απαραίτητος ο πλήρης και συγκεκριμένος εξοπλισμός προστασίας, με μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια και διπλή ρόμπα...

«Στον πάγο» οι ανάγκες των χρόνιων ασθενών

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα υπόλοιπα νοσήματα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε: «Κάποια από τα νοσήματα σαν να έχουν σταματήσει την πορεία τους (...) δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο (...) υπάρχει ο κίνδυνος του ριμπάουντ». Ενας από τους λόγους βέβαια που τα υπόλοιπα νοσήματα δεν «φαίνονται» σε αυτή την περίοδο δεν είναι ότι έχει ανασταλεί η πορεία τους, αλλά ότι έχει μπει στον «πάγο» η ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων χρόνιων ασθενών για συστηματική ιατρική παρακολούθηση.

Ο δε υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κάνοντας το μαύρο άσπρο για αυτήν την κατάσταση και συνολικά τις τεράστιες ελλείψεις, επανέλαβε ξανά τις γνωστές κυβερνητικές δηλώσεις περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο, όπως είπε, «τα έχει πάει πολύ καλά»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μίλησε νωρίτερα για «αύξηση μέχρι και 68% στα κρεβάτια ΜΕΘ μέσα σε δυόμισι μήνες», αθροίζοντας τις χρυσοπληρωμένες ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών ομίλων, χωρίς να διευκρινίζει πόσες κλίνες εντατικής άνοιξαν στα δημόσια νοσοκομεία και τον αριθμό του εξειδικευμένου προσωπικού που προσλήφθηκε για να τις στελεχώσει. Κι αυτά, όταν ακόμα και με τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, διατίθενται μόνο το 25% των 3.500 κλινών ΜΕΘ που θα έπρεπε να υπάρχουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα Παρασκευή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β - πλ. Μητροπόλεως), με θέμα: «Πανδημία και σούπερ μάρκετ! Καταγγελίες από τους χώρους δουλειάς των καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Η απάντηση των εργαζομένων για την προστασία τους, την υγεία τους, για τα δικαιώματά τους».

Η συνέντευξη θα είναι διαθέσιμη από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο ΥouΤube (https://www.youtube.com/user/pamehellas/videos), ενώ τα κείμενα της συνέντευξης θα είναι άμεσα διαθέσιμα για ανάγνωση στο blog του σωματείου (https://emporoipalliloi.blogspot.com/).

Συμβολική κινητοποίηση των οδηγών ταξί

Από τη χτεσινή συμβολική κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συμβολική κινητοποίηση
Συμβολική κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής, διεκδικώντας όλοι οι οδηγοί ταξί, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι οδηγοί επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα δύο υπουργεία, ενώ ακολούθως αντιπροσωπεία του Σωματείου επέδωσε το υπόμνημα και στο υπουργείο Μεταφορών.

Οι οδηγοί ταξί έφτασαν στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Λ. Καβάλας. Στο πλευρό τους ήταν ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Το Σωματείο απαιτεί, μεταξύ άλλων: Ολοι οι οδηγοί ταξί, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν, να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, όπως ορθά έγινε και με τους ιδιοκτήτες των ταξί. Ενταξη όλων των οδηγών στη μείωση του ενοικίου πρώτης κατοικίας. Να χορηγηθούν από τους εργοδότες μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως και μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης των οχημάτων.

Στάση εργασίας στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος»

Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Παρασκευή, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο στις παλιές εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, διεκδικώντας άμεση λήψη μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια όλων των εργαζομένων.

Επειτα από περιοδείες των Συνδικάτων και καταγγελίες εργαζομένων πάρθηκαν κάποια μέτρα και έγινε παρέμβαση και του ΣΕΠΕ. Ωστόσο στους υπεργολάβους εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, καθώς τα παραπάνω μέτρα δεν εφαρμόζονται για όλους. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων από διάφορα συνεργεία που συνεχίζουν να δουλεύουν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «BEAT»
Με την πρώτη τηλε-στάση εργασίας απάντησαν στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών

Μετά από μαζική τηλεδιάσκεψη συγκροτήθηκε Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΣΕΤΗΠ πραγματοποίησε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας
Η πρώτη τηλε-στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χτες από εργαζόμενους πληροφορικάριους στην εταιρεία «Beat».

Αντιδρώντας στις απολύσεις 18 συναδέλφων τους και τις μειώσεις μισθών, έκαναν στάση εργασίας από τις 3 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., βγάζοντας τα λαπ-τοπ από την πρίζα, καθώς βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας από το ξέσπασμα σχεδόν της πανδημίας.

Την απόφαση για στάση εργασίας πήρε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και ήρθε ως αποτέλεσμα της αγωνιστικής αντίδρασης εργαζομένων της «Beat».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, η συγκεκριμένη επιχείρηση προβάλλεται ως «πρότυπο καινοτομίας» και «αξιοποίησης της τεχνολογίας», και προβλήθηκε γι' αυτήν ολόκληρο ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση. Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες και η επιχείρηση άρχισε το ξήλωμα, αξιοποιώντας και τα αντεργατικά μέτρα που πρόσθεσε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έκανε 5 απολύσεις στο τέλος Μάρτη και 13 απολύσεις στις 6 και 7 Απρίλη. Παράλληλα, στις 7 Απρίλη, στη λήξη της βάρδιας οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι στο μισό προσωπικό θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή οι μισθοί τους θα μειωθούν κατά 50%. Στο υπόλοιπο μισό θα γίνουν μειώσεις 10% - 30% με τροποποιητικές συμβάσεις, δίνοντας στους εργαζόμενους διορία λιγότερες από 24 ώρες για να τις υπογράψουν. Ακολουθώντας την τακτική «διαίρει και βασίλευε», η εργοδοσία προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε «κρίσιμους» και «μη κρίσιμους» (critical - non critical) και παίρνει τα αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με το πού κατατάσσει κάθε εργαζόμενο - μία κατάταξη βέβαια που μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν.

Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στην «Beat» απαιτούν: Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν εν μέσω πανδημίας. Καμία νέα απόλυση. Αρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων. Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας. Αρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.

Αμεση η απάντηση των εργαζομένων - Σημαντική πείρα οργάνωσης

Ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τις εξελίξεις αυτές επεσήμανε:

«Το ΣΕΤΗΠ, που έχει οργανωμένα μέλη του σωματείου στην επιχείρηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι απολύσεις έκανε παρέμβαση για την ακύρωσή τους. Ζητήσαμε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως κρύφτηκε πίσω από την πανδημία και απάντησε ότι θα συζητήσουμε "κάποια στιγμή μετά"...

Εμείς ωστόσο, αξιοποιώντας κάθε τρόπο, ήρθαμε σε επαφή με τους εργαζόμενους στην "Beat". Με μια ιδιαίτερα μαζική τηλεδιάσκεψη κάναμε πολύωρη συζήτηση, συγκροτήσαμε Σωματειακή Επιτροπή, διαμορφώσαμε κείμενο. Εγινε ξεκάθαρη η διάθεση των εργαζομένων να απαντήσουν αγωνιστικά στην επίθεση.

Το ΔΣ του σωματείου προκήρυξε τη στάση και πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχει επιτυχία και να εκφραστεί η αλληλεγγύη, που ιδιαίτερα σ' αυτές τις συνθήκες είναι πολύτιμη,

Η στάση εργασίας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Μαζί θα εκτιμήσουμε και θα αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε, αν φυσικά η εργοδοσία δεν ανακαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση, βγαίνουν ταυτόχρονα χρήσιμα συμπεράσματα: Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί και αποφάσεις της εργοδοσίας διαψεύδουν και τους διάφορες απολογητές που ισχυρίζονται ότι μέσα στον καπιταλισμό η καινοτομία και η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μέσα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι σε συνθήκες καπιταλισμού η καινοτομία και η τεχνολογία συνοδεύονται από ένταση της εκμετάλλευσης και παρέχουν νέους τρόπους στο κεφάλαιο για να το πετύχει αυτό.

Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήρθαν βάζοντας στόχο το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων την επόμενη μέρα.

Η στάση εργασίας των εργαζομένων στην "Beat" δείχνει όμως ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Τα μέτρα προφύλαξης της υγείας μας και των ανθρώπων γύρω μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Μπορούμε και σήμερα να απαντήσουμε σε αυτήν την επίθεση και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την οργάνωση των εργαζομένων, να προετοιμαζόμαστε για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα».

Πλατιά αλληλεγγύη από συνδικάτα

Μέσα από ψηφίσματα συμπαράστασης, συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Beat».

Μεταξύ άλλων ψηφίσματα έχουν εκδώσει:

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου. Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Λέσβου.

Σωματεία Εργαζομένων του κλάδου: «Cosmote - E Value», «Forthnet - Netmed», «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ Αττικής στην «Intracom».

Ακομα, τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, Εργαζομένων «Mellon», Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Πειραιά κ.ά.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγέλλουν απολύσεις, απληρωσιά και έλλειψη μέσων προστασίας
  • Την απληρωσιά και την έλλειψη μέσων προστασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Οι εργαζόμενοι «είναι απλήρωτοι και στους δύο δήμους (Ανατολικής και Δυτικής Σάμου) για 3 μήνες (Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη) και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εν μέσω πανδημίας». Επίσης, τα μέσα απολύμανσης και προστασίας χορηγήθηκαν καθυστερημένα, «παρότι βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή για τη βοήθεια ατόμων που είναι μόνοι και έχουν ανάγκη, κυρίως ηλικιωμένων».
  • Τις απολύσεις στην επιχείρηση «ACTUS AE - Hygiene Service» καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και Βόρειας Ελλάδας. Η εταιρεία απέλυσε πέντε εργαζόμενους στα υποκαταστήματά της σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο μάλιστα που, όπως καταγγέλλουν, τα κέρδη της «είναι εκ των πραγμάτων αυξημένα λόγω της πώλησης απολυμαντικών».
  • Τις απολύσεις 10 συνολικά εργαζομένων από μονάδες παραγωγής του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα - Νηρέας - Σελόντα» στην Εύβοια καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Πρόκειται για 9 απολύσεις εργαζομένων από το συσκευαστήριο ψαριών της «Σελόντα» στο Πόρτο Μπούφαλο, καθώς και μία απόλυση στις εγκαταστάσεις του Νηρέα στην Αρτάκη. Οι συγκεκριμένες απολύσεις, σημειώνει το Συνδικάτο, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσπρωτία, αναδεικνύοντας τα πραγματικά σχέδια του ομίλου, ο οποίος ελέγχει πλέον το 50% της παραγωγής στην Ελλάδα.
  • «Η επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε εργαζόμενη μεγάλου εργοστασίου στην περιοχή της Λοκρίδας έρχεται να αναδείξει ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους που επικρατούν συνθήκες συνωστισμού είναι επικίνδυνα εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό και τη διασπορά του», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Αναδεικνύεται, επισημαίνει, η υποκρισία της κυβέρνησης που «περιορίζεται σε αυστηρότητα απέναντι σε συνταξιούχους που περιμένουν στην ουρά των τραπεζών για να πάρουν τις πενιχρές τους συντάξεις, χωρίς πρόθεση να επιβάλει μέτρα προστασίας και υγιεινής σε χώρους δουλειάς που συνυπάρχουν και συνωστίζονται δεκάδες εργαζόμενοι».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Χωρίς άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου προϊόντος τα αντισηπτικά στην Περιφέρεια Αττικής!

Τα απολυμαντικά που μοίραζε η Περιφερειακή Διοίκηση σε πολλούς φορείς δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου προϊόντος, πιστοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)!

Οπως αναφέρει ο ΕΟΦ: «Το εν λόγω προϊόν δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου προϊόντος (απολυμαντικού χεριών) σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις. Tμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ».

Σε νέα ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής τονίζει: «Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου Τμήματος του ΕΟΦ στο ερώτημα, που έθεσε μέλος της Επιτροπής Παραλαβής της Περιφέρειας Αττικής, για το αν τα συγκεκριμένα προϊόντα διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές και εγκρίσεις, για να καλύψουν τις ανάγκες σε αντισηπτικά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων προστασίας της υγείας εξαιτίας του κορονοϊού». Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανακοίνωση του Συλλόγου (96/2-4-2020) δεν είναι "απαράδεκτη", όπως την χαρακτήρισε ο κος Πατούλης, επειδή αναδείξαμε ότι οι προμήθειες αντισηπτικών της Περιφέρειας δεν είχαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον ΕΟΦ».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ερωτήματα για την καταλληλότητα της προμήθειας αντισηπτικών

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την καταλληλότητα και την ασφαλή χρήση του «υγρού απολύμανσης χεριών» που προμηθεύτηκε και διένειμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος και στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Αυτό καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της 4ης έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, που είχε ως μοναδικό θέμα την «έγκριση απόφασης διάθεσης πόρων υλικών και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας, απολύμανσης και προμήθειας αυτών».

Το βασικό ερώτημα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν «κατά πόσο αυτό το "ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ Η.Α.Δ. 500 ml", που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ από τη μειοδότρια εταιρεία, είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό, ή θα "κοιμίζουμε" τους χρήστες του και θα τους αφήνουμε ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς».

Η απάντηση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, που εισηγήθηκε το θέμα, ήταν αποκαλυπτική για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση της Περιφέρειας την προστασία των εργαζομένων: «Το συγκεκριμένο προϊόν, υγρό απολύμανσης χεριών με ήπια αντισηπτική δράση, είναι ελληνικής κατασκευής, εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Η διαπίστευση CE απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων ή την εισαγωγή τους εντός ΕΕ από τρίτες χώρες. Προφανώς και δεν είναι φάρμακο που χρήζει αδειοδότησης του ΕΟΦ».

Και αυτή ακριβώς η απάντηση είναι που γεννά σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο το υγρό αυτό είναι ασφαλές και, κυρίως, κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό.

Διότι σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία που ενσωματώθηκε στη σχετική ΠΝΠ αλλά και με πρόσφατη δημόσια υπενθύμιση του ΕΟΦ (με δελτίο Τύπου που διένειμε στις 12/3), δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η παραγωγή και διάθεση αντισηπτικών προϊόντων για την απολύμανση χεριών και χώρων γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του ΕΟΦ. Κι αυτό γιατί η έγκριση του ΕΟΦ βεβαιώνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκατοντάδες υπογραφές συγκεντρώνονται για ισότιμη εκπαίδευση για όλους

Κάλεσμα συλλογής υπογραφών έχει απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων, των ΔΣ των Ενώσεων και των ΔΣ των Ομοσπονδιών, απαιτώντας «να εξασφαλιστεί για όλους ισότιμη πρόσβαση στην Εκπαίδευση». Ηδη μέσα σε δυο μέρες από την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας οι υπογραφές γονέων (που συγκεντρώνονται στη διεύθυνση https://gr.petitions.net/259991) πλησιάζουν τις 1.000.

Η ΑΣΓΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:

«Να εξασφαλίσει με ενιαίο τρόπο την αξιοποίηση των διαφόρων εργαλείων εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Να εξασφαλίσει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέσα σε κάθε μαθητή: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ - δωρεάν tablet. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

Να μειωθεί και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ' Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Να μη δοθούν φέτος ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις, λόγω των συνθηκών. Να γίνεται η προαγωγή των μαθητών μας με τους βαθμούς τριμήνων - τετραμήνων.

Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και γρήγορη πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Δικτύου και στην e-class.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

Τα σχολεία που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων να συνεχίσουν να δίνουν τα γεύματα αυτά σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και στις οικογένειές τους, με ευθύνη των δήμων και συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Να εξασφαλιστεί πως όταν ανοίξουν τα σχολεία θα πληρούν συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου».

Καταγγελίες γυναικών κρατουμένων για το θάνατο 42χρονης

Πέθανε 42χρονη κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Θήβας (Ε' πτέρυγα), για την οποία συγκρατούμενές της κατήγγειλαν ότι είχε όλα τα συμπτώματα κορονοϊού. Η γυναίκα μεταφέρθηκε χτες το πρωί στο Νοσοκομείο της Θήβας, όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τις αντιδράσεις των γυναικών, που σύμφωνα με πληροφορίες ανέφεραν ότι η γυναίκα ήταν σε θάλαμο με άλλες 14 και, ενώ είχε εμφανίσει συμπτώματα τις προηγούμενες μέρες, δεν την μετέφεραν σε νοσοκομείο.

«Εβηχε πολύ, είχε πυρετό, πόναγαν τα κόκαλά της και εμφάνισε δύσπνοια. Μας είπαν ότι είχε ίωση. Και τώρα μας λένε ότι πέθανε από την καρδιά της. Φοβόμαστε ότι αν είχε κορονοϊό έχουμε κολλήσει όλες. Δεν μας έδωσαν ούτε αντισηπτικά, ούτε γάντια. Λίγη χλωρίνη μόνο σε ένα μπουκάλι νερού. Στη Θήβα υπάρχουν και κρατούμενες μωρομάνες, με παιδάκια μέχρι 3 χρονών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σε παθολογικά αίτια οφείλεται ο θάνατος της κρατούμενης στη Θήβα και όχι στον κορονοϊό», σύμφωνα με τα όσα είπε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Εχει διαταχθεί νεκροτομή, ενώ διενεργείται έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επίσκεψη στα δημοτικά μαγειρεία

Συνεχίζονται οι δράσεις για όσους εν μέσω πανδημίας δεν έχουν κανέναν να τους βοηθήσει

Tα μαγειρεία του δήμου στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων στην πλαζ, εκεί όπου καθημερινά μαγειρεύονται περίπου 300 μερίδες φαγητού για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως άπορους, ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους, εκείνους που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, μετανάστες, αλλά και άτομα που εν μέσω πανδημίας δεν έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει, επισκέφθηκε χτες το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Μαζί του ήταν ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, και το μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αντώνης Ταβουλάρης.

Ο δήμαρχος τόνισε σε δήλωσή του: «Δυστυχώς, εν έτει 2020, ενώ βρίσκεται στο απόγειό της η επιστήμη και η τεχνική, αντί να υπάρχουν μισθοί αξιοπρεπείς, να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, εμείς καλούμαστε να μοιράζουμε τρόφιμα και συσσίτια.

Αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο τα όρια του κυρίαρχου συστήματος της ολιγαρχίας. Ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τους λίγους, φέρνει φτώχεια και δυστυχία στους πολλούς.

Ως δημοτική αρχή, παράλληλα με τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτής της θλιβερής πορείας, δεν αφήνουμε τον πατραϊκό λαό στην τύχη του, βοηθάμε να σταθεί στα πόδια του, για να ανατρέψει αυτούς που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους του δήμου και του Κοινωνικού Οργανισμού, που με ευσυνειδησία και παράλληλα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη δική τους προστασία, αλλά και των άλλων με τους οποίους έρχονται σε επαφή, συνεχίζουν να βοηθούν τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. «Οι εργαζόμενοι του δήμου, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και ικανοποιούν τις ανάγκες λειτουργίας του δήμου στο δύσκολο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς», τόνισε ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αιτημάτων, έχει συσταθεί ομάδα από εργαζόμενους του ΚΟΔΗΠ και του δήμου, η οποία συγκεντρώνει τηλεφωνικά, σε καθημερινή βάση, τα αιτήματα δημοτών στο ΚΑΠΗ της περιοχής Ψάχου και αμέσως μετά τα μεταφέρει στους εργαζόμενους των μαγειρείων. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται όχι μόνο στους εργαζόμενους του Οργανισμού, αλλά και σε άλλους, οι υπηρεσίες των οποίων έχουν ανασταλεί λόγω κορονοϊού. Η μεταφορά των μερίδων των φαγητών, αλλά και των φαρμάκων στους ανήμπορους συμπολίτες μας, γίνεται με αυτοκίνητα και οδηγούς όχι μόνο του ΚΟΔΗΠ, αλλά και του δήμου.

Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πέντε είδους δράσεις του Κοινωνικού Οργανισμού:

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε πάνω από 700 οικογένειες.

Ξεκίνησε το νέο τμήμα διανομής τροφίμων, που αφορά αιτήματα (πάνω από 100 μέχρι στιγμής) συμπολιτών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζουν όλα αυτά που έκαναν προς όφελος των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και παράλληλα προχωρούν στην αγορά και αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στα σπίτια δημοτών που είναι σε καραντίνα λόγω κορονοϊού και είναι μόνοι τους, χωρίς κανέναν δικό τους να τους εξυπηρετήσει.

Το Υπνωτήριο Αστέγων φιλοξενεί αυτή την περίοδο 20 περίπου άτομα.

Αυτή την περίοδο του κορονοϊού λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θράκη διοργανώνουν διαδικτυακές εκδηλώσεις - συζητήσεις ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή, στις 19.00, η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ παρουσιάζει το βιβλίο «Αναμνήσεις ενός κουρέα», του Τζιοβάνι Τζερμανέτο, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή». Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει από τον Αλέξανδρο Σάρρο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ. Το link στο οποίο θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση: https://join.skype.com/a65hhDh6ID2k

Αύριο Σάββατο, στις 19.00, η Τομεακή Οργάνωση Εβρου της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας. Υπάρχει άλλος δρόμος;». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με παρέμβαση του Σάββα Δευτεραίου, μέλους της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ και αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ. Το link για την εκδήλωση είναι: https://join.skype.com/h70oCORqxuyc

Ορισμένες τεχνικές οδηγίες: Οσοι συνδέονται καλό θα είναι να έχουν κλειστά την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής τους, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο και να μπορούν να παρακολουθούν χωρίς διακοπές και άλλους θορύβους. Μετά την παρουσίαση θα μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις. Σκέψεις και ερωτήσεις μπορούν να στέλνονται ήδη και στο email: kneamth@hotmail.com.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΚΝΕ

Συνεχίζεται το διαδικτυακό πρόγραμμα της ΚΝΕ στο κανάλι της στο YouTube, με προβολές ταινιών και συναυλιών. Εως την Κυριακή 12/4 διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή, 21.00: «Μουσική συνάντηση» με τον Φρανκ και «Το Σφάλμα».

Αύριο Σάββατο, 21.00: Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Κυριακή 12/4, 21.00: Live stream προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».

Κοροϊδία του υπουργείου τα περί ενίσχυσης των μαθητών σε ηλεκτρονικά μέσα!

Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Σύγχυση και αγανάκτηση σπέρνει το υπουργείο Παιδείας σε εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με το θέμα του απαραίτητου εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε προχτές στη Βουλή ότι έχει κατατεθεί αίτημα για ΕΣΠΑ συνολικού ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε εξοπλισμό σχολικών μονάδων με υπολογιστές, ενώ μίλησε και για δωρεές που έχουν γίνει για την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, είχε στείλει οδηγία σε διευθυντές σχολείων να διερευνήσουν πόσοι μαθητές τους δεν έχουν εξοπλισμό για να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα καλύψει αυτές τις ανάγκες. Ωστόσο, χτες με νέες οδηγίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης προς τα σχολεία αναφέρεται ότι: «...1. Η καταγραφή του εξοπλισμού δεν αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση 2. Δεν θα υπάρξει δανεισμός του εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς 3. Η αναλογία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών υπολογιστών (laptop ή tablet) που θα αιτηθείτε θα πρέπει να είναι το πολύ ένας (1) ανά σαράντα πέντε (45) εγγεγραμμένους μαθητές, και μόνο εφόσον το σχολείο δεν διαθέτει ήδη φορητές συσκευές σε αυτή την αναλογία...».

«Πρωτοφανής σε μέγεθος εξαπάτηση και κοροϊδία» χαρακτηρίζει τα παραπάνω η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Η οργή και αγανάκτησή μας, καθώς και των μαθητών και των γονέων, ξεχειλίζει. Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αναστάτωση και την ξεδιάντροπη κοροϊδία προς όλη την κοινωνία. Τους ενδιαφέρει μόνο το επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι η ισότιμη συμμετοχή των παιδιών σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία που ζούμε τον τελευταίο μήνα».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτεί «να σταματήσει το υπουργείο Παιδείας να εμπαίζει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και να ικανοποιήσει το αίτημα για ένα δωρεάν tablet σε κάθε μαθητή και δωρεάν σύνδεση στο internet!».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκε μείωση της ύλης

Με μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ αναφορικά με την ημερομηνία τους συνεχίζει να λέει ότι περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Συγκεκριμένα, για την εξεταστέα ύλη, το υπουργείο ανακοίνωσε «αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων», δηλαδή την 11η Μάρτη.

Το «μαρτύριο της σταγόνας» στους μαθητές της Γ' Λυκείου

Eurokinissi

Δυστυχώς, το «μαρτύριο της σταγόνας» για τους μαθητές της Γ' τάξης των Λυκείων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εσπερινών) της χώρας συνεχίζεται. Οι μαθητές δεν ξέρουν αν και πότε θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, πράγμα λογικό διότι εξαρτάται από την πορεία εξάπλωσης του Covid-19 και τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων. Οι μαθητές όμως δεν γνωρίζουν και τι πρέπει να διαβάσουν, και αυτό με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, το οποίο λειτουργεί σαν την Πυθία, δίνοντας χρησμούς και παίζοντας με τα νεύρα και τα συναισθήματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων (των μαθητών και των οικογενειών τους).

Τελευταία βλέπουμε πραγματικά το «θέατρο του παραλόγου» σε σχέση με το πολύ λεπτό αυτό θέμα.

Πριν από ελάχιστες μέρες (3 Απρίλη), η υπουργός Παιδείας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας ότι «αν τα σχολεία ανοίξουν αρχές Μαΐου, τότε θα έχουμε μπροστά μας σχεδόν 2 μήνες μαθημάτων», με τις εξετάσεις να τοποθετούνται τέλη Ιούνη με μέσα Ιούλη. Ταυτόχρονα, βέβαια, δήλωσε πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η παράταση της αναστολής λειτουργίας είναι πάνω στο τραπέζι». Αλήθεια, ποιος νοήμων άνθρωπος, με αυτά που ακούει κάθε απόγευμα στις 6, πιστεύει ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σε 25 μέρες από σήμερα;

Από κοντά και οι διάφοροι μεγαλο-φροντιστηριάρχες (θα τους αναγνωρίσετε στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ως «ερευνητές» ή «συγγραφείς») κατακλύζουν το μυαλό των παιδιών μας με άρθρα «ήξεις - αφήξεις», που πιο πολύ μπερδεύουν παρά προτείνουν κάτι. Καλά, αυτούς τους καταλαβαίνουμε, έχουν στόχο την προάσπιση των κερδών των μεγάλων φροντιστηρίων τους, με τους κακοπληρωμένους και ξεζουμισμένους συνάδελφους μας, τη διατήρηση του «brand name» των εταιρειών τους και τη διασφάλιση των υψηλών κερδών από τις πωλήσεις των περίφημων βοηθημάτων, τα οποία καλύπτουν την ύλη που δεν μπορεί να καλύψει το σχολικό βιβλίο (αυτή είναι άλλη μεγάλη κουβέντα).

Στις 6 Απρίλη, πάλι σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, γνωστός δημοσιογράφος ανέλυε το σχέδιο που είχε στα χέρια του από κύκλους του υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων και τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το «σχέδιο» αυτό προβλέπει, αν όλα πάνε καλά, άνοιγμα των σχολείων γύρω στις 18 Μάη, κλείσιμο για εξετάσεις γύρω στις 20 Ιούνη, ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις μέχρι τέλη Ιούνη και πανελλήνιες μέχρι μέσα Ιούλη. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, δήλωνε σε γνωστό ειδησεογραφικό portal ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά και ότι «αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα πρέπει να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο ζωνών διδασκαλίας, ώστε να μη γυρίσουν όλοι οι μαθητές».

Να δώσουν τέλος στην αγωνία των μαθητών

Νομίζουμε ότι είναι σαφές πως τον τελευταίο λόγο για το άνοιγμα των σχολείων έχουν οι επιστήμονες, με κριτήριο την προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στα σχολεία. Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας μπορεί και οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και την ανασφάλεια των μαθητών μας.

Η υπομονή όλων μας έχει εξαντληθεί. Απευθυνόμαστε στην κα υπουργό και θέτουμε ερωτήματα που ζητούν επίμονα και επιτακτικά απαντήσεις:

  • Εχετε κατανοήσει ότι το βασικό κοινό στο οποίο απευθύνεστε όταν κάνετε δηλώσεις είναι παιδιά και έφηβοι, που ζουν πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού;
  • Μπορείτε να μας υποδείξετε έναν παιδαγωγικό λόγο για τη διεξαγωγή ενδοσχολικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στην παρούσα συγκυρία (σημειωτέον, θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες που θα «βράζουν» λόγω καλοκαιριού και θα συνωστίζονται έως και 27 μαθητές, σύμφωνα με τα ανώτατα όρια που έχετε θεσπίσει παρέα με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις);
  • Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο της διεξαγωγής των εξετάσεων το Σεπτέμβρη, τι προτίθεστε να κάνετε; Θα ανοίξετε τα σχολεία Δεκαπενταύγουστο, με μέση θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών, για να «βγει» η ύλη;

Προφανώς τα παραπάνω ερωτήματα έχουν ρητορικό χαρακτήρα, διότι δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι μορφωμένοι άνθρωποι σε τέτοιες θέσεις ευθύνης δεν τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά πολύ νωρίτερα από μας.

Να ενισχυθούν οι μαθητές της Γ' Λυκείου με όλους τους τρόπους

Γνωρίζοντας σε κάποιο βαθμό την ψυχολογία των μαθητών μας και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε πολλά σχολεία (κρύο το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι, στρίμωγμα μαθητών και άλλα πολλά που όλοι γνωρίζουν), θέλουμε να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις:

  • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα παιδιά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε με το που ανοίξουν τα σχολεία να ενισχυθούν οι μαθητές της Γ' Λυκείου με όλους τους τρόπους (π.χ. ενισχυτική και πρόσθετη διδακτική στήριξη για τους μαθητές που έχουν ανάγκη) και να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Να μη διεξαχθούν φέτος ενδοσχολικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και να μετρήσουν οι βαθμοί των δύο τετραμήνων.
  • Να υπάρξει μέριμνα για την αποσυμφόρηση των αιθουσών όπου θα δοθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως άπλωμα της περιόδου διεξαγωγής και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα.
  • Επίσπευση των διαδικασιών έναρξης της εξέτασης, ίσως και με μεταφορά της ώρας λίγο νωρίτερα. Αν οι εξετάσεις γίνουν τέλη Ιούνη ή αρχές με μέσα Ιούλη, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άρα η εξέταση θα πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να επωφεληθούν οι μαθητές από την πρωινή δροσιά.
  • Να αποκλείσει η κυβέρνηση με καθαρό τρόπο το ενδεχόμενο μεταφοράς των πανελλαδικών εξετάσεων το Σεπτέμβρη.

ΥΓ: Εχουμε ακούσει πολλά ως εκπαιδευτικοί τις τελευταίες μέρες από τα διάφορα παπαγαλάκια. Από το ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε και πρέπει να μας διώξουν, μέχρι το ότι είμαστε «ψηφιακά αναλφάβητοι». Πολύ κρίμα γι' αυτούς που τους διαψεύσαμε και σταθήκαμε στους μαθητές μας με κάθε πρόσφορο μέσο και κυρίως μέσω της τηλεματικής τεχνολογίας (που φυσικά δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους μαθητές μας). Και επειδή είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και άλλα, όπως ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε τον Ιούλη, έχουμε να πούμε τούτο: Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε οι μαθητές μας, της Γ' τάξης, να δώσουν εξετάσεις όσο πιο σύντομα γίνεται και να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Και θα το κάνουμε μόνο για τους μαθητές μας, για κανένα υπουργείο και για καμία κυβέρνηση, που έχει διαλύσει και συνεχίζει να διαλύει το δημόσιο σχολείο. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πράξει τα δέοντα σχετικά με την ύλη και την πιθανή επαναλειτουργία των σχολείων.


Ηλίας ΚΟΥΤΣΗΣ
Εκπαιδευτικός, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας

Covid-19: Η κόλαση του πραγματικού στην εποχή του ιμπεριαλισμού

Ενα σύνηθες αφήγημα είναι να προσλαμβάνονται τα όσα λαμβάνουν χώρα εντός της καπιταλιστικής πραγματικότητας είτε ως απόρροια ενός συνεκτικού - ορθολογικού σχεδιασμού, είτε ως συνέπεια μιας ανορθολογικής, ανοίκειας ή ακόμα και εξαιρετικής εκβολής που διαταράσσει την εύρυθμη καπιταλιστική ροή.

Βρισκόμαστε σε χρόνο παρόντα αντιμέτωποι, με αφορμή την πανδημία Covid-19, με μια έκδηλη εργαλειοποίηση της πραγματικότητας, όπου είτε η πανδημία αποδίδεται στον μυστικισμό σκοτεινών κέντρων που απεργάζονται δυστοπικά σενάρια για την ανθρωπότητα, είτε προτάσσεται μια θεώρηση που εντοπίζει την πανδημία στην περιοχή της τυχαιότητας και της ασυμβατότητας με την καπιταλιστική πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια διττά κίβδηλη ερμηνεία, που τοποθετεί το ζήτημα της πανδημίας, γενικότερα το ζήτημα της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, στο περιθώριο της επικράτειας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως και σε τεχνητή διάρρηξη προς τα εξίσου σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, που τίθεται με νέους τρόπους σε πλήρη και ολιστική αμφισβήτηση.

Η πανδημία δεν συνιστά μια εξαιρετική κατάσταση, δεν αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ακριβώς δεν είναι γέννημα ενός ανίερου και εν πολλοίς υποχθόνιου σχεδιασμού, ένα κτηνώδες πείραμα μια κυρίαρχης κάστας που υπέρκειται της οικτρής πραγματικότητας που βιώνει καθημερινά και αδιάλειπτα ο κόσμος της εργασίας. Μάταια αναζητούν οι σκαπανείς των ποικίλων θεωριών συνωμοσίας κάποιο μεγάλο σχέδιο, που υπερβαίνει μεταφυσικά τα κανονιστικά όρια της καπιταλιστικής κανονικότητας.

Η πανδημία είναι τόσο πραγματική, τόσο κανονική, τόσο πεζή και δυσώδης όσο και η καπιταλιστική πραγματικότητα που την κυοφόρησε και τη γέννησε. Είναι συνέπεια της εξάντλησης του φυσικού και κοινωνικού κεφαλαίου, είναι αποτέλεσμα της υποταγής των κοινωνικών αναγκών στην ακόρεστη δίψα της κυρίαρχης τάξης προκειμένου να επιτύχει κατακλυσμιαίους ρυθμούς κερδοφορίας.

Η σχέση της πανδημίας με το καπιταλιστικό καθεστώς τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς είναι άρρηκτη, παρόλο που έντεχνα αποκρύπτεται. Πρόδηλα η εν λόγω απόφανση εδράζεται στη θέση ότι στο πλαίσιο ενός συστήματος όπου η στρατηγική κατεύθυνση αφορά τη μετατροπή αναφαίρετων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της δημόσιας Υγείας, σε εμπόρευμα, τότε η ανθρώπινη ζωή υποτάσσεται και συντρίβεται εντός αυτής της στρατηγικής. Ταυτόχρονα, ο ταξικός χαρακτήρας της πανδημίας αφορά εκκωφαντικά τα αποτελέσματα αυτής, καθώς οι εργαζόμενοι και ο λαός, όντας σε δεινή οικονομική θέση, συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω πανδημίας σε άθλιες εργασιακές και υγειονομικές συνθήκες, βρισκόμενοι στο κέντρο μιας δίνης, διακυβεύοντας τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους καθημερινά. Περαιτέρω, ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης που διαβιεί σε καθεστώς ανεργίας και μαύρης εργασίας, λογίζεται ως αόρατο, και ως εκ τούτου αποκλείεται από κάθε κρατική οικονομική αρωγή, όπως και από κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή περίθαλψη. Πρέπει να είναι σαφές: Οι καπιταλιστικές τάξεις σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο εμπορεύονται όχι εν κρυπτώ, αλλά φανερά, μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας, τη ζωή και το θάνατο του κόσμου της εργασίας, σε ένα χυδαίο χρηματιστήριο που αποτιμά την ανθρώπινη ζωή με τα πεπερασμένα καπιταλιστικά σταθμά.

Ταυτόχρονα η πανδημία μετουσιώνεται σε μια δεσπόζουσα αφορμή για την καπιταλιστική κυριαρχία προκειμένου να τεθούν στο περιθώριο κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως και ατομικές ελευθερίες που δεν ήταν ποτέ προϊόν δωροληψίας από τις κυρίαρχες τάξεις, αλλά ανάστροφα, συνιστούν ιστορικό απόσταγμα των διαχρονικών όπως και άοκνων αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ηδη δρομολογήθηκε στη χώρα μας η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, ενώ αποψιλώνονται τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, φιμώνονται οι υγειονομικοί που αποκαλύπτουν τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, αυξάνονται γεωμετρικά η καταστολή και ο αυταρχισμός, και την ίδια στιγμή οικοδομείται ένα κράτος προληπτικής και κατασταλτικής βίας, ώστε να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, πλήρης υπακοή. Η καπιταλιστική κυριαρχία ουσιαστικά εντάσσει την πανδημία εντός των ορίων της κανονικότητάς της, διαστέλλοντας τα όρια της εξουσίας της και ταυτόχρονα συστέλλοντας τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της εργατικής πλειοψηφίας.

Ο καπιταλισμός δεν σχεδίασε την πανδημία. Αυτή προέκυψε ως δομικό παράγωγο της άναρχης, ανορθολογικής και επιζήμιας για την ανθρωπότητα αυτοκαταστροφικής λειτουργίας του. Ωστόσο οι καπιταλιστικές τάξεις σχεδιάζουν τώρα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα μέλλον πλήρους ανελευθερίας, περαιτέρω εκμετάλλευσης και βαθιάς αλλοτρίωσης του κόσμου της εργασίας. Σχεδιάζουν ξεδιάντροπα στα ρυπαρά τεφτέρια τους, βυσσοδομώντας πάνω στα σώματα των προλετάριων, υποσκάπτοντας κάθε πιθανότητα χειραφέτησης από τα καπιταλιστικά δεσμά, κάθε ενδεχόμενο ενός μέλλοντος ελευθερίας και αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Μια παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση θα αντικρίσει η εργατική τάξη όταν θα βγει στους δρόμους και θα προσπαθήσει να επανασυνδέσει το νήμα της καθημερινότητάς της. Ενώ μέσα στην πανδημία τα διεθνή και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα αποκομίζουν τεράστια κέρδη, τα κόστη που έχουν προκύψει για τη συνολική λειτουργία του συστήματος θα τα επωμιστούν οι εργατικές τάξεις και οι λαοί, που θα έρθουν αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, βαριά φορολογία, ανεργία και φτώχεια. Ο ανειρήνευτος και ταξικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος θα αποκαλυφθεί γυμνός, ωμός και αποκρουστικός, βίαιος και πολεμικός, προκειμένου να καθυποταχθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ελεγχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στον νέο κοινωνικό μεσαίωνα που δρομολογείται στιγμή με τη στιγμή.

Ωστόσο, δεν ζούμε τίποτε το εξαιρετικό. Τίποτε ξένο προς τον αέναο κοινωνικό κανιβαλισμό του καπιταλισμού. Βιώνουμε κάτι το εξαιρετικά κανονικό. Πρόκειται για την κόλαση του πραγματικού στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

Οι δείκτες των ρολογιών σταμάτησαν. Η εργατική τάξη κρατά για άλλη μια φορά στα χέρια της την τύχη της ανθρωπότητας. Στις άδειες πόλεις ακούγεται όλο και πιο καθαρά το κάλεσμα των απελευθερωμένων εγγονών μας.

Πρόσκληση και πρόκληση συνάμα.


Χρήστος ΜΙΑΜΗΣ
Υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,εργαζόμενος στην ιδιωτική Εκπαίδευση

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Σπάμε τη σιωπή» στις Βιομηχανικές Περιοχές

ΒΙΠΕ Σερρών
ΒΙΠΕ Σερρών
Το μήνυμα «Μένουμε Δυνατοί άλλα όχι Σιωπηλοί και τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή» έστειλαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

Πραγματοποιήθηκαν αφισοκολλήσεις έξω από επιχειρήσεις στις Βιομηχανικές Περιοχές Σίνδου και Σερρών. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έσπασαν τη σιωπή και πρόβαλαν το αίτημα για μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας.

Αφισοκολλήσεις έγιναν επίσης το βράδυ της Τετάρτης σε γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε Εύοσμο, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη και Κουφάλια.


ΒΙΠΕ Σίνδου
ΒΙΠΕ Σίνδου

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κομισιόν: Εγγυημένες τιμές για τους ομίλους και ξεκρέμαστοι οι βιοπαλαιστές αγρότες

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε η Επιτροπή το σχετικό αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που έθεσε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο αρμόδιος επίτροπος J. Wojciechowski ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι το μέτρο αυτό, που όπως αναφέρει στην Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, «θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα εισόδημα επιβίωσης στους γεωργούς και κτηνοτρόφους», δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στη νέα ΚΑΠ, με το επιχείρημα ότι η υιοθέτησή του δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν «ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα».

Οπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος: «Η απάντηση αυτή δεν εκπλήσσει, καθώς η ΕΕ διαμορφώνει την πολιτική της με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων της μεταποίησης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων που βγαίνουν από την εκμετάλλευση του ιδρώτα των εκατομμυρίων εργατοϋπαλλήλων και αγροτοπαραγωγών σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειάς της.

Επίσης, η Επιτροπή αναφέρεται σε "δικαιότερη" ΚΑΠ μετά το 2020 με ξαναμοίρασμα των άμεσων ενισχύσεων, υιοθέτηση "συστημάτων ποιότητας", συνεργατικά σχήματα κ.λπ. Πρόκειται για μέτρα που λίγο έως πολύ υπήρχαν και στις προηγούμενες ΚΑΠ και εξυπηρετούν την εξασφάλιση των αναγκαίων για τα μονοπώλια πρώτων υλών και τη συγκέντρωση της παραγωγής με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους για αυτά.

Αυτό που επέλεξε να μην σχολιάσει η Επιτροπή ήταν η αναφορά του ΚΚΕ ότι την ίδια ώρα που αρνούνται τις εγγυημένες τιμές στους αγρότες, διαχρονικά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της τις παρέχουν αφειδώς στους μονοπωλιακούς ομίλους (π.χ. στους κλάδους Ενέργειας - φωτοβολταϊκών, εργολάβους εθνικών οδών κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω κρίσης κορονοϊού η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε την εγγυημένη τιμή για κάθε νοσηλεία κρούσματος σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, από 800 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 1.600.

Η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας διαθέτει πλούσια πείρα. Καμιά αυταπάτη να μην υπάρξει για τη νέα ΚΑΠ. Τώρα χρειάζεται ενίσχυση του αγώνα με τα αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα και ενίσχυση της κοινής δράσης με την εργατική τάξη και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους ώστε να ανοίξει η προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ