Αυξάνουν και πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιδότησης που σκαρφίζεται το κράτος, κοροϊδεύοντας από τη μια τον λαό ότι με τα ψίχουλα θα δει χαΐρι, ενώ κλιμακώνονται οι συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής, και από την άλλη ότι το «ψηφιακό κράτος» είναι η λύση, για να γίνει ευκολότερη η ζωή όσων συναλλάσσονται μαζί του. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μερικά εκατομμύρια νοικοκυριά μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα διάφορα ...pass, για να τσεκάρουν τα στοιχεία τους ή την πορεία της αίτησής τους για μια σειρά από επιδόματα: Βενζίνης, ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπών, αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών και πάει λέγοντας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πλατφόρμες αυτές είναι ένα ρινγκ, όπου ο λιγότερο φτωχός συγκρούεται με τον πάμφτωχο για ένα voucher, που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι σαν λοταρία δηλαδή, αντί για πραγματικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Την ώρα δηλαδή που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και ο λαός στενάζει, η «λύση» που προωθεί το κράτος είναι περίπου η εξής: Κάποιο επίδομα θα υπάρχει και για σένα, που μπορεί να γίνει δικό σου αν του χρόνου είσαι λίγο περισσότερο ...φτωχός σε σύγκριση με φέτος! Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τις «δυσλειτουργίες» που παρουσιάζουν κάθε τρεις και μία αυτές οι πλατφόρμες, κάνοντας τον «χρήστη» να αγανακτεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος που σπαταλάει κανείς για να αιτηθεί τα διάφορα επιδόματα, είναι ίδιος με το να στηθεί «διά ζώσης» στην ουρά μιας κρατικής υπηρεσίας. Οπως και να 'χει, είτε «ψηφιακό» είτε ...«αναλογικό», το κράτος επιβεβαιώνει παντού και πάντα τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί χτες μόλις, με τα άρθρα 7 και 8 παράγραφος 7 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία η Φιλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεσμεύονται ότι χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα και στο μέλλον ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη». Ανησύχησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των τουρκικών συμφερόντων, όπως προέκυψε από το παζάρι στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Ακόμα κι αν βάλουμε στην άκρη ότι η ανησυχία αυτή αφορά την αστική τάξη και τον διαγκωνισμό της με την τουρκική, μαντέψτε για ποιο πράγμα δεν «ανησύχησε» καθόλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, σωστά μαντέψατε! Την παραμικρή αναφορά δεν έκανε ο Αλ. Τσίπρας στο αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Στη διεύρυνση δηλαδή του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ακόμα πιο επιθετικής στρατηγικής του, που σηματοδοτεί νέους κινδύνους για τους λαούς. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού αυτή τη στρατηγική στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας έμπρακτα συμμετάσχει στον προηγούμενο κύκλο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπογράφοντας τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Ονειρο θερινής νυκτός είναι πλέον για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές, όπως επιβεβαιώνει και σχετική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, πάνω από τους μισούς (51,6%) απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν θα πάνε διακοπές, ενώ από τις θετικές απαντήσεις (45,3%) μόλις το 6,5% θα καταφέρει να πάει περισσότερες μέρες από πέρυσι. Το πολυδιαφημισμένο «τουριστικό προϊόν» είναι απλησίαστο για τις λαϊκές οικογένειες, που βλέπουν το εισόδημά τους να αιμορραγεί από το τεράστιο κύμα ακρίβειας κ.ά., ενώ επιπρόσθετα η ανάγκη για φτηνές και ποιοτικές διακοπές βρίσκει εμπόδιο στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που αυξάνονται συνεχώς, και στις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Γι' αυτό χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που παίρνουν συνδικάτα και φορείς αυτές τις μέρες, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα άμεση μείωση όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να απολαύσουν τα λαϊκά στρώματα λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μακριά από τους τόπους δουλειάς και κατοικίας.