Τρίτη 10 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμπράξεις

Η τσεχική πολεμική βιομηχανία CSG υπέγραψε «στρατηγική συμφωνία» με την τουρκική «Aselsan», για να προωθήσουν το αντιαεροπορικό Korkut στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κοινοπραξία βάζει την Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ, που μοιράζει δισ. ευρώ στα μονοπώλια του πολέμου. Θυμίζουμε ότι η CSG συνεργάζεται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αποτελεί βασικό «μεσάζοντα» στην προώθηση ελληνικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Κι ενώ οι συμπράξεις τρέχουν στην πολεμική βιομηχανία, νέες συμφωνίες ετοιμάζονται και στον τομέα της Ενέργειας, με πρωταγωνιστή την «Chevron». Η αμερικανική εταιρεία που εμπλέκεται στις έρευνες για την εκμετάλλευση ελληνικών οικοπέδων, αναπτύσσει συνεργασία με την τουρκική TPAO για «κοινές δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής». Τα δυο μονοπώλια υπέγραψαν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να αναμασάει τον «κίνδυνο της Τουρκίας» ως άλλοθι για τις θηριώδεις πολεμικές δαπάνες, ή ως πρόσχημα για την εγκληματική πολιτική στο Μεταναστευτικό, οι επιχειρηματικές συμφωνίες όμως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ευρωατλαντικής στρατηγικής στην Ενέργεια είναι το άλογο που σέρνει το κάρο των διευθετήσεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Οπως είπε και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, «η επικοινωνία (Ελλάδας - Τουρκίας) τροφοδοτείται από την ευημερία και όχι από τον φόβο», εννοώντας βέβαια την ευημερία των αμερικανικών, τουρκικών και ελληνικών μονοπωλίων και όχι του ελληνικού και του τούρκικου λαού.

Μέχρι τον τάφο

Αντί να ζουν με αξιοπρέπεια, 260.000 συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται, αφού τα ψίχουλα που παίρνουν δεν φτάνουν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει «κίνητρα» για να παραμείνουν στο μεροκάματο, μετατρέποντας σε «κανονικότητα» τη δουλειά μετά τα 65 - 67 έτη. Με την ίδια πολιτική επεκτείνονται διαρκώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει θεσμοθετήσει προγράμματα εργασίας που φτάνουν μέχρι τα 74 έτη, στο όνομα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι συνέπειες είναι ολέθριες, αφού πολλοί από τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες των εργατικών «ατυχημάτων» είναι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν μετά τη σύνταξη. Κράτος, ΕΕ και όμιλοι βαφτίζουν «κόστος» το αυτονόητο δικαίωμα να ζει κανείς με τη σύνταξη, αλλά το να δουλεύει π.χ. ο οικοδόμος στα 67 του χρόνια πάνω στο μαδέρι θεωρείται «όφελος» για τον ίδιο και την οικονομία! Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο, σε μια εποχή που υπάρχουν οι δυνατότητες για όλους να δουλεύουν λιγότερα χρόνια και να απολαμβάνουν καλύτερες συντάξεις. Αλλη μια απόδειξη ότι το κεφάλαιο και το κράτος του δεν έχει κανέναν δισταγμό να θυσιάσει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους, παρουσιάζοντας ως «πρόοδο» και «δικαίωμα» τη δουλειά μέχρι τον τάφο.

Διασύνδεση...

Οι φοιτητές θα πρέπει να περάσουν από ...scanner για να μπουν στο πανεπιστήμιο, αλλά τα μονοπώλια του πολέμου έχουν ελευθέρας! Την περασμένη εβδομάδα έγινε στο ΠΑΜΑΚ η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του «DefencEduNet», παρουσία του πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το πανεπιστήμιο απένειμε τιμητική πλακέτα στο αμερικανικό πολεμικό μεγαθήριο «Lockheed Martin». Το «DefencEduNet» είναι μια σύμπραξη «αμυντικών» βιομηχανιών, του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΠΑΜΑΚ, ΑΠΘ, ΔΠΘ κ.ά.) που ενσωματώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια στη ΝΑΤΟική έρευνα για την ανάπτυξη πολεμικού υλικού. Κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές κόβουν πίτες με τα μονοπώλια του πολέμου και «στήνουν» το φλουρί, προσφέροντάς τους το επιστημονικό δυναμικό και την Ερευνα.

... και καταστολή

Αυτή είναι η περίφημη «διασύνδεση με την αγορά», που σέρνει τα πανεπιστήμια πιο βαθιά στην πολεμική οικονομία. Πραγματικό εμπόδιο είναι μόνο το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει για μορφωτικά δικαιώματα, πτυχία με αξία και έρευνα στην υπηρεσία του λαού. Αυτό βάζουν στο στόχαστρο η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, κλιμακώνοντας με κάθε αφορμή τις απαγορεύσεις και την καταστολή στα πανεπιστήμια, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ανομίας». Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι η πολιτική τους θα περάσει άβρεχτη. Οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ και σε άλλα πανεπιστήμια, που χαλάσαν τη μόστρα των συμπράξεων με πολεμικά μονοπώλια, δείχνουν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της ευθύνης σε κάθε νέο επιστήμονα και ερευνητή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ