«Φλέβα χρυσού» χαρακτηρίζονται για τον ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στο μεροκάματο, στους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση δίνει και ...«κίνητρα» για να παρατείνουν τον εργάσιμο βίο τους μέχρι τον τάφο. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι «απόμαχοι της δουλειάς» που ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας είναι πάνω από 250.000 και με τις εισφορές τους φαίνεται ότι χρηματοδοτούν οι ίδιοι την πληρωμή των συντάξεών τους, οπότε μηδενίζεται το «κόστος» για το κράτος! Προκύπτει μάλιστα ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει και «κέρδος» 157 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση καταβάλλουν «ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ», που είναι «μη ανταποδοτικό έσοδο», δηλαδή μένει στα ταμεία και δεν επιστρέφεται ως μελλοντική σύνταξη. Πέρα από αυτόν τον «ειδικό πόρο», οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι καταβάλλουν κανονικά εισφορές. Ετσι, τα συνολικά έσοδα για τον ΕΦΚΑ από όλες αυτές τις πηγές ξεπερνούν για φέτος τα 320 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι εισφορές για την εργοδοσία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 5,5 μονάδες, με «κέρδος» πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για τους ομίλους!
Με όλες τις παραπάνω «αποδόσεις», δεν καλύπτεται μόνο η δαπάνη συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά μένει και ένα «μαξιλάρι» για τον ΕΦΚΑ, που αυξάνει το πλεόνασμά του, την ώρα που οι συντάξεις παραμένουν στα τάρταρα, ενώ απορρίπτεται λόγω «δημοσιονομικών αντοχών» και η επαναφορά των Δώρων. Χρυσωρυχείο λοιπόν για το κράτος και την εργοδοσία οι γκριζομάλληδες που ξαναβγαίνουν στο μεροκάματο αντί να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη μετά από δεκαετίες δουλειάς, με αποτέλεσμα - εκτός από όλα τα άλλα - να πρωταγωνιστούν και στα εργατικά «ατυχήματα». Αυτή την αθλιότητα παρουσιάζει ως «κατάκτηση» η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας άλλη μια όψη τού τι σημαίνει οι συντάξεις να λογαριάζονται ως «κόστος δίχως όφελος».
Μετά το «σημαιοστόλισμα» των βαγονιών του ΗΣΑΠ με μαχητικά αεροσκάφη, το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ «ξαναχτυπούν». Αυτήν τη φορά με πολεμική έκθεση στον σταθμό «Σύνταγμα» του Μετρό, για τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (21/11). Ο μπαξές των εκθεμάτων έχει απ' όλα: Από χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας και διαδραστικό σκάμμα για την ανίχνευση αντιαρματικής νάρκης, μέχρι ...εκθέματα από τους Βαλκανικούς Πολέμους και πάνελ φωτογράφισης με απεικόνιση αλεξιπτωτιστή και ελεύθερου σκοπευτή! Μάλιστα, όπως κυνικά γράφεται σε σχετική ανακοίνωση, η φιέστα αυτή στήνεται προς «ενημέρωση και ενίσχυση της σχέσης (των Ενόπλων Δυνάμεων) με την κοινωνία». Συνεχίζεται έτσι η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης με κάθε τρόπο να βάλει την πολεμική προετοιμασία στην καθημερινότητα του λαού, αναβαθμίζοντας όχι μόνο εγκαταστάσεις και υποδομές (βλ. κτίριο υπουργείου Αμυνας) αλλά και την ...εξωστρέφεια που αποκτούν ξαφνικά «γιορτές» σχετικές με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ποιος ξέρει... Ισως να αποτελούν κι αυτά μέρος του σχεδιασμού για «αλλαγή κουλτούρας» του λαού, που «δεν αντέχει» να δει φέρετρα τυλιγμένα με την ευρωπαϊκή σημαία και δεν είναι διατεθειμένος να «πέσει» περήφανα για συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα δικά του.