Το απόλυτο θάψιμο ή το πολύ κάνα μονόστηλο είχαν οι χθεσινές εφημερίδες για την προχθεσινή πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν. Μιλάμε για μια πυρκαγιά μέσα στην Αττική, δίπλα σε μεγάλα αστικά κέντρα, και η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε από έκρηξη κατά την πτώση ενός drone στρατιωτικού τύπου. Με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, μάλιστα, να δείχνουν ότι πρόκειται για συσκευή που προφανώς δεν μπορεί να αποκτήσει ο καθένας, με προδιαγραφές που προβλέπουν ακόμα και τη δυνατότητα να φέρει ρουκέτες, τα ερωτήματα είναι τεράστια. Τα πιο στοιχειώδη: Σε ποιον ανήκει; Και πώς γίνεται να ίπταται ένα ουσιαστικά πολεμικό υλικό πάνω από κατοικημένες περιοχές, χωρίς άδεια; Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να προκαλεί εντύπωση στον αστικό Τύπο, με το κουκούλωμα που επιχειρείται να γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Ισως απλά αντιμετωπίζεται ως άλλη μια ...παράπλευρη απώλεια της «πολεμικής οικονομίας» και των τεράστιων επενδύσεων στη σχετική βιομηχανία.
Στις γυναίκες, στους νέους και στους συνταξιούχους ψάχνει η κυβέρνηση να βρει τα εργατικά χέρια που λείπουν από τις επιχειρήσεις, φωτογραφίζοντας τις «ομάδες - στόχους» της αντεργατικής πολιτικής που όλο εντείνεται. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ στοχοποίησε απροκάλυπτα τους συνταξιούχους κάτω των 72 ετών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται στα 1,2 εκατομμύρια άτομα και οι οποίοι, σύμφωνα με τη σκέψη του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή και φτηνή δεξαμενή άντλησης εργατικού δυναμικού. Μάλιστα ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι περίπου 100.000 συνταξιούχοι που σήμερα εργάζονται μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του έτους! Δουλειά μέχρι τον τάφο, ελέω συντάξεων πτωχοκομείου: Αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μοτίβο, ως φτηνό και «ευέλικτο» προσωπικό βλέπει και τις γυναίκες, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη «ευελιξία» για την «εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Και, βέβαια, από την κυβερνητική συνταγή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέοι, τους οποίους ο σύμβουλος του πρωθυπουργού συμβουλεύει να συνδυάσουν την εποχική εργασία με τις σπουδές τους... «Πρωτοποριακές» αν μη τι άλλο οι ιδέες της κυβέρνησης, οδηγούν απευθείας στον Μεσαίωνα, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ να διεξάγει «εποικοδομητική συζήτηση» πάνω στα αρρωστημένα αυτά σχέδια.
Κάθε εικόνα που έρχεται από τη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές απέναντι στα πύρινα μέτωπα είναι συγκλονιστική. Την τελευταία βδομάδα δυο τέτοιες εικόνες έγιναν ιδιαίτερα γνωστές. Η μια έδειχνε κατάκοπους πυροσβέστες, μετά από την κατάσβεση, να ψάχνουν λίγη ξεκούραση ξαπλωμένοι στην άσφαλτο, με καμένες εκτάσεις δίπλα τους να καπνίζουν ακόμα. Η άλλη προερχόμενη από βίντεο έδειχνε κατοίκους και τουρίστες στην Κω, που αυθόρμητα χειροκρότησαν τους πυροσβέστες για την προσφορά τους. Αυτές όμως έχουν ακόμη μια όψη: Την ώρα που συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με την εξουθένωση και τις ατέλειωτες βάρδιες των πυροσβεστών λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με υπερεργασία, στέρηση ρεπό και αδειών, η μόνη έμπρακτη και ευρύτερη υποστήριξη είναι από τον λαό. Γιατί κατά τ' άλλα η κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των μέτρων και των μέσων αντιπυρικής προστασίας, όπως και του προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα επικαλείται ξανά την ατομική ευθύνη. Μάλιστα, όλα αυτά θυμίζουν λίγο και από την άνιση μάχη των υγειονομικών την περίοδο της πανδημίας, που κι εκεί η κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από την αυτοθυσία τους ενώ τους άφηνε αβοήθητους. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, αυτό που θα μετρήσει είναι να δυναμώσει ο αγώνας όλου του λαού απέναντι στην πολιτική που για τα κέρδη των λίγων θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών όπως η προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου.