Για «ομοβροντία παραγγελιών» δεξαμενόπλοιων διεθνώς κάνει λόγο ο ναυτιλιακός Τύπος, μια τάση που συνεχίζεται όπως φαίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο κλάδος λοιπόν που έχει πάρει την ανιούσα με κέρδη που ζαλίζουν συνεχίζει ακάθεκτος, αφού, όπως φαίνεται, έχει βρει τρόπο να απογειώνει τις μπίζνες εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων, σφοδρών ανταγωνισμών, αποκλεισμών κ.ά. Μάλιστα οι ...«Greeks» του χώρου, δηλαδή οι Ελληνες εφοπλιστές, πρωταγωνιστούν, αφού στο όνομά τους είναι σταθερά το 1/3 των παραγγελιών τέτοιων πλοίων σε όλο τον κόσμο, προτιμώντας ειδικά τα μεγαλύτερα τάνκερ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λόγω των παραγγελιών έχουν «φρακάρει» τα ναυπηγεία, ενώ καταγράφονται παραγγελίες μέχρι και για το 2029! Οι μπίζνες, λοιπόν, ειδικά για τον ελληνόκτητο στόλο παίρνουν φωτιά, αφού, όπως φαίνεται, τα «μερίδιά» του στη διεθνή αγορά όλο και αυξάνονται. Τι μένει στον λαό από όλο αυτό το όργιο επενδύσεων, ναυπηγήσεων και δισεκατομμυρίων δολαρίων; Από τη μία η ενεργειακή φτώχεια, την ίδια στιγμή που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο πρωταγωνιστεί στη μεταφορά καυσίμων. Και από την άλλη οι τεράστιοι κίνδυνοι από την πολεμική εμπλοκή, αφού όπως η ίδια η κυβέρνηση καμαρώνει, για να αρμενίζουν αυτά τα βαπόρια και για να παραγγέλνουν οι εφοπλιστές νέα, στέλνει π.χ. τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, μετατρέποντας τη χώρα και τον λαό σε στόχο. Ολα κι όλα όμως... Οι εφοπλιστές δίνουν τον οβολό τους με την «εθελοντική» φορολογία που θέσπισαν και εφάρμοσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
...Και σε μια ακόμα είδηση από τον κλάδο των μεταφορών, το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο ΟΛΠ ΑΕ κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του, τόσο σε ό,τι αφορά τα έσοδα όσο και την κερδοφορία. Τα συνολικά έσοδα λοιπόν για το 2023 ανήλθαν σε 219,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 66,8 εκατ. ευρώ, από 52,9 εκατ. ευρώ. Μιλάμε βέβαια για τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί που οι εργαζόμενοι στύβονται από την εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, και ακόμα και για τα στοιχειώδη δικαιώματα χρειάστηκε να δώσουν σκληρούς απεργιακούς αγώνες. Μάλιστα, οι λιμενεργάτες ακούν και διαβάζουν για τους ...«κλυδωνισμούς» στο λιμάνι λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και τις αλλαγές στα δρομολόγια, στο όνομα των οποίων δικαιολογείται από κράτος και εργοδοσία η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας τόσες χιλιάδες μίλια μακριά. Από όπου και να το πιάσει κανείς λοιπόν, κέρδη και πολεμική εμπλοκή πάνε πακέτο, με θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.
«Κρατήστε τους μισθούς στον πάτο»: Αυτή ήταν η σύσταση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας την περασμένη βδομάδα, περιγράφοντας τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου για την περαιτέρω θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Βέβαια, στην ίδια έκθεση καταγράφονταν και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία απολογισμού για την εξέλιξη των μισθών από το 2016 έως το 2023. Κι αν επιβεβαιώνεται κάτι, είναι ο καθοριστικός ρόλος του μνημονιακού νόμου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ («Βρούτση - Αχτσιόγλου») για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, στη συγκράτηση συνολικά των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αυξήσεις - «ψίχουλα» στον κατώτατο με υπουργικές αποφάσεις, και λόγω της υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων, αυτές οι «αυξήσεις» είχαν ελάχιστη επίδραση σε εκατομμύρια εργαζομένων που παίρνουν «κάτι παραπάνω» από τον κατώτατο. Ενώ λοιπόν η αθροιστική αύξηση του κατώτατου ήταν 148 ευρώ από το 2016 έως το 2023, οι μεταβολές είναι ανεπαίσθητες στα κλιμάκια των 1.100 - 1.200 ευρώ και πάνω. Η «δουλειά» λοιπόν έγινε για την εργοδοσία: Από τη μία ξεμπερδεύει με ένα ξεροκόμματο στον «κατώτατο μισθό» και από την άλλη κουτσουρεύει όλους τους μισθούς πατώντας στην ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ. Αποδεικνύεται δηλαδή το δίκαιο του αιτήματος για ξήλωμα του αντεργατικού οπλοστασίου. Ενώ, όπου «σπάει» αυτό το μισθολογικό στράγγισμα, είναι εκεί που οι εργαζόμενοι οργανώνονται, συγκρούονται με την εργοδοσία και επιβάλλουν αυξήσεις με την υπογραφή ΣΣΕ.