Τετάρτη 15 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟική με βούλα

Οταν υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκιζε τα ρούχα του» ότι αυτή δεν είχε «καμία σχέση» με το ΝΑΤΟ, ότι απλά «έκλεινε» το ονοματολογικό ως διμερή εκκρεμότητα και άφηνε πίσω τούς αλυτρωτισμούς, διαμορφώνοντας ένα νέο «πρότυπο» για όλα τα Βαλκάνια. Ω του θαύματος, τώρα μαθαίνουμε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η Συμφωνία είναι ΝΑΤΟική... Αυτό είπε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, ότι οι Πρέσπες «είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Κάλεσε μάλιστα «σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες» για τη «διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας». Αλλά και ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες». Ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, τέλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». ΝΑΤΟική με τη βούλα λοιπόν η Συμφωνία... Γι' αυτό τώρα με ένα στόμα - μια φωνή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί στέλνουν «αυστηρές προειδοποιήσεις» για την εφαρμογή της, ανεξάρτητα από το τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα για να ψαρεύουν σε θολά νερά. Οσο για τις συμφωνίες - «πρότυπο» των ΝΑΤΟικών και τα περί «ασφάλειας και σταθερότητας», αυτή «ζει και βασιλεύει» απ' άκρη σ' άκρη στα Βαλκάνια: Από το Κόσοβο και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μέχρι τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τις σχέσεις Βουλγαρίας - Β. Μακεδονίας.

Νέος γύρος

Παράλληλα με τα Ελληνοτουρκικά, στροφές ανεβάζει και το Κυπριακό, με τους εμπλεκόμενους να δηλώνουν σε «ετοιμότητα» για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας τις πρώτες επαφές, η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ δήλωσε πως «η Ελλάδα έδειξε προθυμία και δέσμευση να δουλέψει για την εξεύρεση μιας λύσης», η δε Τουρκία σκοπεύει «να ακούσει με ανοικτό μυαλό». Οπως γράφτηκε, Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης, ώστε Χριστοδουλίδης και Τατάρ να κουβεντιάσουν τις απόψεις τους με την απεσταλμένη του ΟΗΕ. Από τη μεριά του, πριν υποδεχτεί στην Αγκυρα τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωνε με νόημα ότι «η Ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά συνεργασίας». Επανέφερε μάλιστα την πρόταση για «ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς», με τη «σύγκληση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας «να αναλάβει την ευθύνη για μια μόνιμη λύση» στο Κυπριακό, που για την Αγκυρα ισοδυναμεί με παγίωση της διχοτόμησης. Καθόλου τυχαία, την περίοδο αυτή πυκνώνουν ξανά οι διεθνείς πιέσεις για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που χάνονται ή μένουν ανεκμετάλλευτες στην Κύπρο και στην Ανατ. Μεσόγειο, όσο δεν ρυθμίζονται οι «όροι συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως στα Ελληνοτουρκικά, έτσι κι εδώ, οι μπίζνες για τα κέρδη των ομίλων και τα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα είναι το άλογο που τραβάει το κάρο της όποιας «λύσης» με ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα, η οποία θα επικυρώνει τη διχοτόμηση, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κανένα...

Δεν φτάνει που τους έστειλε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση ζητάει από τους πλημμυροπαθείς να της πουν και «ευχαριστώ» με ψήφο στις ευρωεκλογές! Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, που πήγε στη Λάρισα με κυβερνητική αποστολή να «μαζέψει» τη δυσαρέσκεια. «Αλίμονο αν η Θεσσαλία δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης, διακονεύοντας συγχωροχάρτι για την αντιπλημμυρική γύμνια της Θεσσαλίας, που το 2020 πνίγηκε με τον «Ιανό», το 2022 με τον «Διομήδη» και το 2023 με τον «Ντάνιελ» και τον «Elias». Ενδιάμεσα, το 2021, χτυπήθηκε από σεισμό και ο κόσμος σε Δαμάσι και άλλα χωριά έκλεισε τρία χρόνια σε κοντέινερ! Αλλες είναι βέβαια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Θεσσαλία και δεν κρύβονται. Για παράδειγμα, στα σβέλτα ψήφισε την ιδιωτικοποίηση του νερού με την ΟΔΥΘ ΑΕ, στο τσακ μπαμ έστησε το ευρω-στρατηγείο στην 1η Στρατιά για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά και στο πι και φι βγαίνουν οι άδειες στους ομίλους για εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών. Αλίμονο λοιπόν αν νομίζει η κυβέρνηση ότι οι πλημμυροπαθείς τρώνε το κουτόχορτο που τους σερβίρει.

... συγχωροχάρτι!

Είπε και κάτι ακόμα ο υπουργός Οικονομικών: Να στείλουμε στις Βρυξέλλες «ανθρώπους που θα μπορέσουν πράγματι να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών μας». Προφανώς σαν αυτούς που δεν άφησαν ...αψήφιστη καμία αναθεώρηση της ΚΑΠ, με τα γνωστά αποτελέσματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Πονηρός ο υπουργός, αλλά μάταιος ο κόπος του. Οι αγρότες, που ξέρουν πλέον καλά να αναγνωρίζουν τους εχθρούς από τους φίλους, θα τους δώσουν και στην κάλπη την απάντηση που πρέπει, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην ΚΑΠ, στην ΕΕ και στα κόμματά της, οι οποίες συγκλόνισαν για άλλη μια χρονιά την Ελλάδα και την Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ