Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προτάσεις...

«Βρίσκονται για να ...βρεθούν» ήταν η «κεντρική ιδέα» των αναλύσεων πριν από τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στην Αγκυρα, υπονοώντας ότι τίποτα κρίσιμο δεν πρόκειται να συζητηθεί και ότι είμαστε ακόμα μακριά από το να τεθούν τα «καυτά» ζητήματα των Ελληνοτουρκικών. Ο εφησυχασμός όμως αυτός καμιά σχέση δεν έχει με όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα βήματα. Λέει, για παράδειγμα, ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «η Ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά συνεργασίας», επαναφέροντας την πρόταση «για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς» και σύγκληση μιας «διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», διαμηνύοντας ότι «είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή». Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του...». Την ίδια ώρα, σε ελληνοτουρκικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες πρότειναν «αιολικά πάρκα στο Αιγαίο» με «οσμή» συνεκμετάλλευσης, όπως και διασυνδέσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

... πάνω στο κάρο

Δίπλα σ' αυτά, την περασμένη Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στις ΗΠΑ, υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανάμεσα στην τουρκική κρατική εταιρεία ΒOTAS και τον αμερικανικό κολοσσό «ExxonMobil». Θυμίζουμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο βασικός μεταφορέας του αμερικανικού LNG προς όλες τις αγορές. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της χώρας μας, όσο και της περιοχής μας», ενώ κατά δήλωσή του συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως το φυσικό αέριο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η πυρηνική ενέργεια και σημαντικά ορυκτά. Αυτά τα σημαντικά ζητήματα, με αιχμή τα Ενεργειακά, «ωριμάζουν» στη «θετική ατζέντα» που συζητούν εντατικά Ελλάδα και Τουρκία, ξεδιπλώνοντας τον «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων. Με άλλα λόγια, τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και σχέδια είναι αυτά που τραβάνε το κάρο στα Ελληνοτουρκικά και γι' αυτό δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τον λαό.

Δεκανίκι

Δεν πρόλαβε να τελειώσει το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα και ο γνωστός εσμός του ΣΥΡΙΖΑ στα social media έπιασε δουλειά... Το μοτίβο είναι γνωστό και ακολουθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που η κυβέρνηση στριμώχνεται από μια μεγάλη εργατική - λαϊκή κινητοποίηση: «Καλά να πάθουν αφού ψήφισαν ΝΔ», «δεν τους λυπόμαστε» κ.λπ. Αυτά έγραφαν χωρίς ντροπή τα σεσημασμένα ΣΥΡΙΖΟ-τρολ για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκονται στον δρόμο πάνω από τέσσερα χρόνια, έχοντας ματώσει κυριολεκτικά για να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και ζωντανός ο τόπος τους. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά... Ακριβώς τα ίδια γράφονταν και όταν στους δρόμους ήταν οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πλημμυροπαθείς κ.ο.κ. Σε κάθε μεγάλο αγώνα που αμφισβητεί στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πίσω από τα υποκριτικά λόγια συμπάθειας και «ενσυναίσθησης», ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πολύτιμο δεκανίκι τους και η «πέμπτη φάλαγγα», με αιχμή του δόρατος τον διαδικτυακό του συρφετό. Χώρια που είναι κι αδιάβαστοι... Μια ματιά να έριχναν στα εκλογικά αποτελέσματα εκεί που ζουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, θα διαπίστωναν ότι το ΚΚΕ «άγγιξε» το 20% και η ΝΔ καταποντίστηκε.

Βραχνάς

Η αγορά ακινήτων αποτέλεσε βασικό τομέα επενδύσεων από το εξωτερικό, καθώς το 2023 εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά κεφάλαια ύψους 2,13 δισ. ευρώ, από 1,97 δισ. το 2022. Πρόκειται για το 47% των 4,48 δισ. που επενδύθηκαν συνολικά στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, από το 2010 έως το 2022 τα ενοίκια σε όλη την ΕΕ αυξήθηκαν 18% κατά μέσο όρο. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Λιθουανία και η Ιρλανδία, εκτοξεύτηκαν κατά 144% και 84% αντίστοιχα! Στην Ελλάδα, μόνο την τελευταία πενταετία, τα νοίκια αυξήθηκαν 37%... Σε όλη την ΕΕ αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των νοικοκυριών (πάνω από 10%) που καταβάλλουν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης, με την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα, αφού ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Οι επενδύσεις στα ακίνητα «ζεσταίνουν» την αγορά και τα ενοίκια παίρνουν φωτιά. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, από το 2010 μέχρι σήμερα, το 25% των κατοικιών στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις έχουν περάσει στα χέρια επενδυτών, που με τη σειρά τους εκτόξευσαν τα ενοίκια... Η λεγόμενη «στεγαστική κρίση» δεν έπεσε από τον ουρανό, όπως την παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, προτείνοντας λύσεις - κοροϊδία για τα πανάκριβα ενοίκια. Η στέγη - εμπόρευμα και τα κέρδη που αποκομίζουν απ' αυτήν οι μεγάλοι όμιλοι των κατασκευών και του «real estate» είναι ο πραγματικός βραχνάς που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ