Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρπακτικά

Την ώρα που το Σαββατοκύριακο νέες αποκαλύψεις έρχονταν στο φως για τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές, ανοίγοντας άλλη μια τρύπα για να φανεί ο βόθρος του σάπιου συστήματος και του νομοθετικού πλέγματος που το θωρακίζει, στη Λάρισα προσγειώνονταν για να «ξεχειμωνιάσουν» όχι ένα, όχι δύο, αλλά οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 «Reaper» των ΗΠΑ με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Το «αστείο» της υπόθεσης; Και αυτές οι δολοφονικές μηχανές έχουν το παρατσούκλι «Predator» (αρπακτικό), όπως ακριβώς το περιβόητο λογισμικό των παρακολουθήσεων! Οι συμπτώσεις όμως κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι: Το αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο που οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς, απαιτεί κάθε λογής «αρπακτικά» και «κοριούς» να σεργιανίζουν. Γι' αυτό στη μια και στην άλλη περίπτωση η μετατροπή της χώρας σε ευρωατλαντικό «αμπέλι» γίνεται με την «εκκωφαντική» συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από τους ουρανούς έως τις τηλεφωνικές συνδέσεις, το πλέγμα του χαφιεδισμού και των παρακολουθήσεων - πρώτα απ' όλα ενάντια στον «εχθρό λαό» - είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος των πολέμων, των επεμβάσεων, της εκμετάλλευσης. Αλλά κι απ' την ανάποδη: Τα «άπλυτα» που βγαίνουν στη φόρα δείχνουν ότι ο λαός μετατρέπεται από κάθε άποψη σε «στόχο» όχι μόνο των επιχειρηματικών, αλλά και των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών και γεωπολιτικών «ξεκαθαρισμάτων». Αυτόν τον λάκκο που ζέχνει μπορούν να τον καθαρίσουν όχι το κεφάλαιο, οι σημερινοί και επίδοξοι κυβερνητικοί «σωτήρες», οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις που τον έφτιαξαν, αλλά μόνο ο λαός χτυπώντας στην «καρδιά» το σάπιο σύστημα.

Ψηφιακές απολύσεις

Σχεδόν εκατό απολύσεις το δευτερόλεπτο: Με έναν τέτοιο ρυθμό ανακοίνωσε μέσω ενός δίλεπτου διαγγέλματος ο ιδιοκτήτης του «Facebook» 11.000 απολύσεις. Οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν μερικές μέρες μετά τις αντίστοιχες που είχε κάνει ο Μασκ, ως νέος ιδιοκτήτης του «Twitter», του άλλου κολοσσού των ψηφιακών μέσων, που εδώ και 20 χρόνια «αλλάζουν ραγδαία τον κόσμο». Τι φταίει για τις απολύσεις; Οι αναδιαρθρώσεις στα μεγαθήρια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια που αλλάζουν και προσαρμόζονται στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι το «Facebook» εξακολουθεί να κερδίζει νέους χρήστες, όμως αυτοί προέρχονται κυρίως από «φτωχές χώρες». Επομένως είναι λιγότερο «χρήσιμοι» για τους διαφημιστές. Ετσι, μετά τα τρισεκατομμύρια κερδοφορίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αρκούσε μια πτώση της μετοχής του κολοσσού για να επιφέρει αυτές τις χιλιάδες απολύσεις. Και τελικά, οι πιο ραγδαίες και μαζικές απολύσεις της χρονιάς γίνονται σε εκείνες τις επιχειρήσεις που παρουσιάζονται ως οι πιο δυναμικές της «ψηφιακής επανάστασης», που με την ανάπτυξή τους ευημερούν τάχα όλοι και πάει λέγοντας. Τα γνωστά «παραμύθια της Χαλιμάς» δηλαδή, που καταρρέουν με πάταγο κάθε φορά που μιλούν οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλισμού, αλλά σε ...ψηφιακή έκδοση.

Ανθρακες...

Λίγο λίγο αρχίζει να ξεφτίζει το παραμύθι των υδρογονανθράκων, στο οποίο η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, σε ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να οικοδομήσουν το αφήγημα της «ισχυρής Ελλάδας», που η ανάδειξή της σε παραγωγό και διαμετακομιστή Ενέργειας θα αλλάξει το δημοσιονομικό τοπίο και θα εξασφαλίσει ενεργειακή ευημερία στον λαό. Μετά τα πρώτα πυροτεχνήματα για τα ενδεχόμενα κοιτάσματα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, τώρα μαθαίνουμε ότι το φυσικό αέριο (όταν βρεθεί και εξορυχτεί) θα πουλιέται σε «τιμές αγοράς». Δηλαδή, θα φτάνει στην κατανάλωση μέσα από το γνωστό Χρηματιστήριο Ενέργειας που έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλη την ΕΕ. Μάθαμε επίσης ότι τα προσδοκώμενα κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υπολογίζονται στα 250 δισ. ευρώ στην 25ετία κι ότι τα κρατικά έσοδα την ίδια περίοδο θα είναι περίπου 56 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ούτε λόγος βέβαια ότι κι αυτά τα λεφτά θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.

... οι υδρογονάνθρακες

Το καλύτερο όμως το πληροφορηθήκαμε διαβάζοντας τις αναλύσεις των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τις εξορύξεις. Επειδή λοιπόν το βάθος της Μεσογείου και η απαιτούμενη τεχνολογία εκτοξεύουν το κόστος της γεώτρησης, τα ενεργειακά μεγαθήρια προεξοφλούν από τώρα πως η εξόρυξη είναι ασύμφορη χωρίς τη μεγαλύτερη στήριξη του κράτους. Αυτό μεταφράζεται είτε σε χρήμα είτε σε επιπλέον διευκολύνσεις, που ούτως ή άλλως θα πληρώσει ο λαός. Να δεις που στο τέλος, αντί για φθηνότερη Ενέργεια που του τάζουν, θα επιβάλουν και έκτακτο ...«φόρο εξόρυξης» στον λαό για να κάνουν τζάμπα τη δουλειά τους τα μονοπώλια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ