Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόντρα...

Πολλές εκδοχές ακούγονται καθημερινά για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα που επίκειται. Εάν και πόσο θα λειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου «Νord Stream 1», πόσο τοις εκατό θα περιορίσει την κατανάλωσή του η ΕΕ, αν θα υπάρχει δελτίο κ.λπ. Ξέχωρα την ακριβή κατάληξη, κοινή ομολογία είναι ότι ο λογαριασμός από τη «βαρυχειμωνιά» θα σταλεί για ακόμη μια φορά στους λαούς και ενώ ήδη αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια, τις αβάσταχτες ανατιμήσεις, τις διάφορες επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Γι' αυτόν τον λόγο, εξίσου κοινή συνισταμένη στις κατευθύνσεις των αστικών επιτελείων είναι η ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή να φορτωθούν τα βάρη στον λαό, με ταυτόχρονη «μέριμνα» για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, να ξεγελαστεί η λαϊκή αγανάκτηση που μπορεί να φουντώσει περαιτέρω.

... στον χειμώνα

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας, μεγάλο κομμάτι της αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με επίκεντρο τη λεγόμενη «σταθερότητα», που μεταφράζεται στο ποια κυβέρνηση θα μπορέσει καλύτερα να στηρίξει και να εξασφαλίσει την σταθερή αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου το επόμενο διάστημα. Απέναντι στα σενάρια για την κατάσταση της οικονομίας τον χειμώνα, όπως και σε αυτά της κυβερνητικής εναλλαγής δεν χωράει καμιά στάση αναμονής. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «σταυρώσουν τα χέρια» αλλά να επιλέξουν τον αγωνιστικό δρόμο, ο οποίος, όπως επιβεβαιώθηκε κάμποσες φορές το τελευταίο διάστημα, σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει ορισμένες ανάσες. Η χάραξη αυτού του δρόμου περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ, τη συμπόρευση μαζί του σε όλες τις μάχες, γιατί οι θέσεις και οι προτάσεις του, η ίδια η δράση του είναι η καλύτερη ασπίδα που μπορεί τώρα να ορθωθεί μπροστά στον «δύσκολο χειμώνα» που διαλαλούν αλλά και να δυναμώσει ευρύτερα την ελπίδα για το αύριο.

«Μαύρη τρύπα»

Τα σενάρια γύρω από το φορτίο του μοιραίου για τους 8 Ουκρανούς του πληρώματός του «Antonov», που συνετρίβη στην Καβάλα, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες στον διεθνή Τύπο, με αρκετά από αυτά σε εφημερίδες και ιστολόγια της Σερβίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας να «δείχνουν» προς τη μαύρη αγορά όπλων που έχει «πάρει φωτιά» στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η έκταση του φαινομένου της «μαύρης τρύπας» των όπλων είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχουν αναφορές για αγοραπωλησίες όχι μόνο φορητών όπλων αλλά ακόμα και αυτοκινούμενων οβιδοβόλων! Πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία ωστόσο διέψευσε η γαλλική κυβέρνηση, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με γαλλικές και ουκρανικές πηγές, δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 mm «Caesar», που παραχωρήθηκαν από τη Γαλλία στην Ουκρανία, πουλήθηκαν μέσω μεσάζοντα, από Ουκρανούς σε Ρώσους, έναντι 240.000 δολαρίων, ενώ το καθένα κοστίζει περίπου 7 εκατομμύρια! Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παραπάνω ιστορία, πολλοί αναλυτές είχαν καταδείξει τον κίνδυνο που απορρέει από την «πλημμύρα» στρατιωτικού εξοπλισμού που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση ενάντια στη διάδοση των φορητών όπλων, συνταγματάρχης Ζακ Μποντ, «δεν είναι γνωστό πού πηγαίνουν πραγματικά τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες τροφοδοτούν αυτό που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίου όπλων στην Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ