Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η σημαία...

«Αν η ΕΕ δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να γίνουν θέατρα μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία». Αυτή η δήλωση Δένδια για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετάφραση για να καταλάβει κανείς ότι η γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή κρέμεται από μια κλωστή. Αλήθεια, όμως: Τι έγιναν όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαν για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων και τα συνεργατικά σχήματα με ΝΑΤΟική ομπρέλα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, μέχρι και στον Περσικό Κόλπο; Τι απέγιναν τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΝΑΤΟικές συμφωνίες, όπως αυτή των Πρεσπών, με τις οποίες θα ερχόταν «επί Γης ειρήνη»; Πού χάθηκαν οι υποσχέσεις ότι τα σχέδια των μονοπωλίων για μετατροπή της Ελλάδας σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο θα μετέτρεπαν δήθεν την περιοχή από «ζώνη εντάσεων» σε «ζώνη συνεργασίας»;

... και το δολάριο

Το «θέατρο» όλων των αστικών κομμάτων την άλλη στιγμή έδωσε τη θέση του στο «θέατρο των κρίσεων»: Τώρα στους «δρόμους συνεργασίας» κυλάνε τα άρματα για τους ΝΑΤΟικούς «σχηματισμούς μάχης». Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση ξυλοφορτώνει και συλλαμβάνει απεργούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη μέσω και της Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα η «γλυκιά φωνή» των δήθεν «ευκαιριών» για τους λαούς δίνει τη θέση της στη «φωνή του λοχία» για στοίχιση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών «επί ποινή». Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της «δράσης» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία και την Κίνα, για το ξαναμοίρασμα αγορών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, σφαιρών επιρροής. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται - όπως έλεγε έναν αιώνα πριν, στην απολογία του στο δικαστήριο, ο Αμερικανός κομμουνιστής ηγέτης Τ. Ρούθενμπεργκ - ότι «η σημαία ακολουθεί το δολάριο». Οι λαοί όμως δεν έχουν καμία δουλειά κάτω από τις ξένες σημαίες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Μπορούν και πρέπει να σηκώσουν τη σημαία των δικών τους αναγκών, της πάλης απέναντι στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Νεκρική στατιστική

Η είδηση ότι οι θάνατοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 36,68% τις πρώτες εννέα βδομάδες του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 δίνει άλλη μια εικόνα της βαρβαρότητας που ζει ο λαός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυτό το χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 5.571 άνθρωποι (29.050 από 23.299). Σημειώνεται μάλιστα ότι παρατηρείται αύξηση κατά 19,61% σε σχέση και με τον μέσο όρο των ετών 2016 - 2021 (24.288 θάνατοι). Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνο τα θύματα του κορονοϊού, αλλά και όσοι έχασαν τη ζωή τους αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας «μιας νόσου». Ποιοι είναι «κερδισμένοι» από αυτόν τον «πόλεμο», που κλιμακώνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, σε βάρος της υγείας του λαού; Οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με τα διαγνωστικά κέντρα, τις κλινικές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία κ.ο.κ. Πρόσφατα, μάλιστα, μεγάλος όμιλος του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε τη λειτουργία και εξειδικευμένου ιατρείου για το γνωστό πλέον μακροχρόνιο σύνδρομο COVID, με την «αγορά» να καλύπτει άλλο ένα «κενό» της κρατικής ευθύνης. Οποιος «αντέχει» λοιπόν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπορεί να τη γλιτώσει από τη θανατηφόρα στατιστική. Κι αυτό γιατί η ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού δεν χωράει στις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε της «ειρηνικής» είτε της «πολεμικής», όπως διαμορφώνεται τώρα.

Βάρδιες

Βάρδιες φαίνεται πως κάνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης στο δούλεμα προς τον λαό, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού ως «ανακούφιση» από την ακρίβεια, την ώρα που ήδη γράφεται ο λογαριασμός, για να τα αρπάξουν πολλαπλάσια από άλλη τσέπη. Η Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, είναι αποκαλυπτική: «Ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και τη διατήρηση ευνοϊκών αναπτυξιακών προοπτικών είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η επιστροφή στις αρχές της δημοσιονομικής σύνεσης και υπευθυνότητας (...) Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, όπως άρχισε να διαγράφεται κατά τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους (...) καθιστά εφικτή τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 (...) Στο νέο περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας (...) τα μέτρα στήριξης το 2022 πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε η αναγκαία στροφή σε συσταλτική δημοσιονομική πολιτική το τρέχον έτος να διευκολύνει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία». Με άλλα λόγια, όποια μέτρα κι αν παρθούν, θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών που οξύνει η ακρίβεια, επειδή όλα υπακούν στις «αντοχές της οικονομίας». Χώρια που το κράτος θα τα πάρει πάλι πίσω, και μάλιστα «τοκισμένα», για να ...«διευκολύνεται η επάνοδος στη δημοσιονομική ισορροπία».

Παιδί τους

Στη μια σελίδα «ξεπλένουν» τους ναζιστές του τάγματος Αζόφ, που «πολεμούν για την πατρίδα» και γι' αυτό αξίζουν τη συμπάθεια όλων μας. Και στην επόμενη σελίδα, καλούν σε «δημοκρατικά μέτωπα» για να μη σηκώσει κεφάλι η ακροδεξιά, όπως στη Γαλλία με την Λεπέν. Αυτή είναι η εικόνα στην πλειοψηφία του αστικού Τύπου αυτές τις μέρες. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. «Παιδί» του συστήματος είναι η ακροδεξιά σε όλες τις εκδοχές της. Γι' αυτό την αξιοποιούν όπως τους βολεύει: Αλλοτε ως «σκιάχτρο», για να μαντρώνεται ο λαός φοβισμένος στη στρούγκα της αστικής δημοκρατίας. Κι άλλοτε ως «εμπροσθοφυλακή» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, παρουσιάζοντας τους νεοναζί ως «φλογερούς πατριώτες» απέναντι στα αντίπαλα στρατόπεδα. Πάντα όμως ενάντια στον «εχθρό λαό». Και σε «δημοκρατίες», και σε δικτατορίες. Και σε «ειρήνη», και σε πόλεμο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ