Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γδάρσιμο

Μέσα σε ένα βράδυ η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε αύξηση σχεδόν 40% στα λεγόμενα «σταθερά τιμολόγια», αυτά δηλαδή που δεν έχουν (υποτίθεται) το καπέλο της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Και μπορεί οι αυξήσεις αυτές να αφορούν τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται από χτες, όμως επιβεβαιώνουν ότι όλα «αναπροσαρμόζονται» προς τα πάνω, πάντα με βάση τις διακυμάνσεις του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας». Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια αυτά, της «σταθερής χρέωσης», εξαιρούνται πλέον και από τις επιδοτήσεις - ψίχουλα που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στον εγκλωβισμό του εργατόκοσμου στη μέγγενη της ενεργειακής φτώχειας. Ο λογαριασμός, λοιπόν, για τον λαό μπορεί να γράφει εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα, αλλά στα «ψιλά γράμματα» διακρίνονται και οι πραγματικά υπεύθυνοι: Από τη μία το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και η χρηματοδότηση των πανάκριβων ΑΠΕ, που έχουν την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η κυβέρνηση των «σούπερμαν» της ΝΔ, που διαφήμιζαν μέχρι και στις γενέθλιες τούρτες τους την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα πλέον τα βιώνει κάθε λαϊκό νοικοκυριό και πρέπει να τα «χρεώσει» στους βασικούς υπεύθυνους. ΥΓ: Σε μια παράλληλη είδηση (πάλι από το ενεργειακό ρεπορτάζ) διαβάζουμε ότι χτες η ΔΕΗ ΑΕ εκτόξευσε τη μετοχή της, πάνω από 6%, βοηθώντας συνολικά στην άνοδο του «γενικού δείκτη». Οπως και να το κάνουμε, η «αγορά» πάντα αναγνωρίζει και ...επιβραβεύει το γδάρσιμο του εργατόκοσμου.

Γελοιότητες...

Πραγματικά, τι άλλο θα βρουν να πουν οι τυφλοί υπερασπιστές του ευρωατλαντισμού για να πείσουν τον λαό να διαλέξει τον «καλό» και «πολιτισμένο» ιμπεριαλιστή από τον «βάρβαρο»; Σχολιάζοντας τις εικόνες από την Μπούκα της Ουκρανίας, ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Στον αμερικανικό και στον αγγλικό στρατό υπάρχουν ειδικοί στο δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων, οι οποίοι δίνουν συμβουλές. Ποιος στόχος θεωρείται νόμιμος, ποιος στόχος δεν πρέπει να χτυπηθεί, διότι ενέχει αυτόν τον κίνδυνο, να έχει περισσότερους αμάχους και τα λοιπά. Στον ρωσικό στρατό δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο. Ας το έχουμε υπόψιν μας. Λειτουργεί με τη λογική της ισοπεδώσεως της περιοχής στην οποία μάχεται». Δίπλα του, στο ίδιο πάνελ, ένας απόστρατος ναύαρχος έσπευσε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του υφυπουργού, λέγοντας πως «ο αμερικανικός στρατός και πολλοί δυτικοί είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα θέματα που λέει ο κύριος υπουργός. Στρατοί οι οποίοι δεν έχουνε αυτού του είδους τους ανθρώπους ή δεν δέχονται συμβουλές από τέτοιους, φτάνουνε σε αυτές τις ακρότητες».

... χωρίς πάτο

Επειδή η γελοιότητα μας ξεπερνά, θα αναφερθούμε σε ένα και μοναδικό γεγονός: Μόνο στο Πακιστάν - με το οποίο οι ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε πόλεμο - και μόνο την περίοδο 2004 - 2015, οι «πολιτισμένοι» βομβαρδισμοί τους με drones σκότωσαν - σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας - τουλάχιστον 3.989 ανθρώπους αγνώστων στοιχείων, από τους οποίους 965 ήταν επιβεβαιωμένα άμαχοι! Αλλη έρευνα εκτιμά πως για κάθε μέλος της «Αλ Κάιντα» - αυτής που οι ίδιοι εξόπλισαν και χρηματοδότησαν - που σκότωναν τα drones του αμερικανικού στρατού, τουλάχιστον 10-15 άμαχοι έχαναν τη ζωή τους ως «παράπλευρη απώλεια»! Οσες γελοιότητες λοιπόν κι αν επιστρατεύσουν, δεν υπάρχουν ιμπεριαλιστικά χέρια «καθαρά» από το αίμα και την εκμετάλλευση των λαών.

Τους «πονάει»

Αναρωτιέται ο Πρετεντέρης στα «ΝΕΑ», πού να πάνε οι ΝΑΤΟικοί όταν τους φωνάζουν «Killers go home», αφού εδώ είναι το σπίτι τους! Και το «τεκμηριώνει» λέγοντας ότι ο λαός έχει αποφανθεί αμετάκλητα για τον προσανατολισμό της χώρας, εκλέγοντας εδώ και 70 χρόνια - από την ένταξη δηλαδή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις που είναι υπέρ της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Ακριβώς αυτό λένε όμως και όσοι διαδηλώνουν ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο: Οτι όλα τα κόμματα έχουν βάλει τη ματωμένη υπογραφή τους σε συμφωνίες που σπρώχνουν τον λαό στον γκρεμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων. Και πως παρά τις διαφορές τους υπερασπίζονται την αναβάθμιση της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οι διάφοροι «Πρετεντέρηδες», όμως, θέλουν να καταστήσουν τον λαό συνένοχο στα στυγερά εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΝΑΤΟ και να τον κάνουν απολογητή των επόμενων. Σου λέει: «Αφού τους ψήφισες, συμφωνείς με το ξεκλήρισμα στη Γιουγκοσλαβία, με την 20ετή κατοχή στο Αφγανιστάν, με την επέμβαση στο Ιράκ και στη Λιβύη, με την κατοχή της Κύπρου». Με όλα δηλαδή τα τερατουργήματα της σύγχρονης Ιστορίας που έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Ο λαός όμως έχει αποδείξει το ακριβώς αντίθετο, κι αυτό είναι που τους κάθεται στο στομάχι. Στάθηκε απέναντι σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έβαλε μέχρι και το κορμί του μπροστά από τα ΝΑΤΟικά καμιόνια. Αλλά και σήμερα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους «πονάει» που δεν μπορούν να στοιχίσουν τον λαό στο ευρωατλαντικό «αφήγημα». Γι' αυτό ξερνάνε προπαγάνδα και αντικομμουνισμό, βλέποντας τους κομμουνιστές ξανά στην πρώτη γραμμή της πάλης, για να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, να μην συρθεί ο λαός να διαλέξει ιμπεριαλιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ