Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρύβουν τον νεκρό

Ούτε ένα μονόστηλο δεν αφιέρωσε η πλειοψηφία του αστικού Τύπου στον θάνατο του 45χρονου εργάτη στις προβλήτες της COSCO, πόσο μάλλον στην άμεση απάντηση που έδωσαν οι συνάδελφοί του και το σωματείο τους, αποφασίζοντας απεργία. Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, αποτέλεσμα της εγκληματικής έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας, της κατάργησης του 8ωρου, της εντατικοποίησης και των άλλων αντεργατικών νόμων, που έχουν ψηφίσει «με το τσουβάλι» όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, πολλαπλασιάζουν τις παγίδες στους χώρους δουλειάς. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για τους τραυματισμούς και τους θανάτους εργατών, και μάλιστα σε χώρους «εμβληματικούς» για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Γι' αυτό η περίπτωση του νεκρού λιμενεργάτη, όπως και εκατοντάδων άλλων εργαζομένων που είχαν την ίδια «τύχη», κάνει «τζιζ» για τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα κανάλια των αφεντικών. Ολων αυτών που είναι λαλίστατοι στην υπεράσπιση «ατομικών δικαιωμάτων» και «προσωπικών επιλογών», αλλά δεν αναγνωρίζουν στον εργαζόμενο το δικαίωμα να διεκδικεί συλλογικά και οργανωμένα δουλειά με δικαιώματα και ασφάλεια, όπως και να γυρνάει σώος στο σπίτι του από το μεροκάματο. ΥΓ: Το ...βραβείο του «κάνω την πάπια», πάντως, το κερδίζει επάξια η εφημερίδα «Αυγή». Οχι μόνο δεν δημοσίευσε ούτε την είδηση για τον θάνατο του εργαζόμενου στο λιμάνι, αλλά τις πρώτες ώρες μετά το εργατικό δυστύχημα πρόβαλε σε περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική της έκδοση την εκδοχή της εργοδοσίας, με την οποία επιχειρούσε να φορτώσει το δικό της έγκλημα στο θύμα. Κι όλα αυτά παρά την καταγγελία και τη διάψευση από το σωματείο των εργαζομένων...

Μαγική...

Είσαι καθηλωμένος μιάμιση ώρα στον Κηφισό και «σου βγαίνει το λάδι» για να φτάσεις στη δουλειά σου; Είσαι παστωμένος μέσα στο λεωφορείο, στο μετρό, στο τραμ, εν μέσω πανδημίας και δεν ξέρεις αν είναι χειρότερο να φτάσεις καθυστερημένος στον προορισμό σου ή να κολλήσεις κορονοϊό; Είσαι στη στάση του λεωφορείου ή στην αποβάθρα του ηλεκτρικού και βλέπεις την ώρα να περνάει βασανιστικά και το επόμενο δρομολόγιο να μη φαίνεται στον ορίζοντα; Αν σου συμβαίνουν όλα αυτά, τότε σίγουρα δεν ζεις στην Αθήνα. Γιατί, όπως μας ενημέρωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του «πράσινου δακτυλίου», η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την πύκνωση των δρομολογίων, την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής, την ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το κέντρο, την αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, τη μείωση των χρονοαποστάσεων στους συρμούς ηλεκτρικού και μετρό κ.λπ.

... εικόνα

Είναι πρόκληση να τα λένε αυτά, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας αναστενάζουν από το ξημέρωμα στους μποτιλιαρισμένους δρόμους και στα άθλια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι αστείο να ονομάζουν «πράσινο» τον δακτύλιο και να τον παρουσιάζουν ως μέτρο για τη μείωση των ρύπων, όταν όλη η κίνηση και το μποτιλιάρισμα του κέντρου «σπρώχνονται» απλά μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την πρωινή ταλαιπωρία για τους οδηγούς. Οταν στη δυτική άκρη του Λεκανοπεδίου, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο, οι καμινάδες των εργοστασίων καπνίζουν ασύστολα και οι χωματερές αναδίδουν βρώμα και καρκίνο. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της πρωτεύουσας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής, είτε «πράσινης» είτε «μαύρης», που αντιμετωπίζει ως κόστος ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Συνταγή

Νέο νόμο, που θα βάλει «τάξη στο χάος» του ΕΦΚΑ, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, περιγράφοντας έναν «φοβερά προβληματικό οργανισμό, ο οποίος από τη συγχώνευσή του και μετά, αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω, γιατί ήταν μια συγχώνευση χωρίς κανόνες...». Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί ξανά στους εργαζόμενους του Οργανισμού, λέγοντας ότι «δεν δουλεύουν»... Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις: Ανακατεύουμε το «παραλάβαμε χάος» με το «φταίνε οι τεμπέληδες εργαζόμενοι», προσθέτουμε μπόλικη ατομική ευθύνη, και το «αφήγημα» είναι έτοιμο να σερβιριστεί! Η αλήθεια είναι όμως ότι ο ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της αντιασφαλιστικής στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, δεν έγινε για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ούτε για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε για να μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος και μέσα από την ενοποίηση των επιμέρους ταμείων να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για σύγκλιση προς τα κάτω όλων των παροχών και συντάξεων. Γι' αυτό, ούτε τα τεράστια κενά σε προσωπικό καλύφθηκαν, ούτε οι υποδομές του νέου Οργανισμού βελτιώθηκαν, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να υποβάλλονται σε μεγάλο μαρτύριο. Οσο για τον νέο νόμο, που θα βάλει τάχα τάξη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Εχει αποδειχθεί και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια ότι το κράτος είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικό όταν πρόκειται να επιβάλει περικοπές στις συντάξεις, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να αφαιρέσει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αλλά «επιλεκτικά ανίκανο» να δώσει στην ώρα τους ακόμα κι αυτές τις συντάξεις πείνας.

«Λαγοί»...

Στο πλαίσιο των γενικευμένων αντιδράσεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τους υποβιβασμούς σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών, αίσθηση προκάλεσε την περασμένη βδομάδα η επιστολή του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προς την υπουργό Παιδείας, με την οποία της πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια (πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της) τη μισθοδοσία και την Ασφάλιση των απαιτούμενων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην υποβιβαστούν 5 σχολεία σε πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Ακολούθησε, προχτές, αντίστοιχη επιστολή του δημάρχου Πύργου προς την υπουργό Παιδείας (με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών) που δηλώνει ότι εκχωρεί από τα έσοδα του δήμου το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την κάλυψη της δαπάνης για εκπαιδευτικούς προκειμένου να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σε σχολεία του δήμου.

Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, πήρε... πρωτοβουλία για το θέμα των συγχωνεύσεων και μαζί με το προεδρείο της Επιτροπής επισκέφτηκε τον υπουργό Εσωτερικών(!) Μάκη Βορίδη, για να συζητήσουν το θέμα... «σε συνάρτηση με την έγκριση επιπλέον πιστώσεων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών».

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με την οποία διεκδικείται η «αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, Παιδείας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας»... φαίνεται ότι μαζεύονται πολλοί «λαγοί» που προετοιμάζουν το έδαφος για επικίνδυνες εξελίξεις.

Οι δήμοι έχουν ήδη στην αρμοδιότητά τους τα σχολικά κτίρια και τις υποδομές τους, καθώς και την καθαριότητα των σχολείων και μέρος της Προσχολικής Αγωγής πριν από το νηπιαγωγείο. Τα αποτελέσματα αυτής της «αποκέντρωσης» έχουν ήδη φανεί εδώ και χρόνια, αλλά και πρόσφατα: Με τους γονείς να πληρώνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να κυνηγούν κάθε χρόνο τα voucher και πολλοί να αποκλείονται από αυτά, με το παιδαγωγικό πρόγραμμα των σταθμών να μην είναι ενιαίο... Αλλά και παραπέρα, με το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία να μην είναι μόνιμο, αλλά σε διαρκή ομηρία, να μην προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας... Οσο για τις υποδομές, οι πρόσφατες εικόνες με τα πλημμυρισμένα σχολεία στην πρώτη βροχή, από τη μια, και τα κοντέινερ που «φυτεύτηκαν» μαζικά, από την άλλη, όπως θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λειτουργήσει τσάτρα - πάτρα η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς να φτιαχτούν νέα σύγχρονα νηπιαγωγεία, είναι αρκετές.

Η όρεξη της Τοπικής Διοίκησης να διεισδύσει περαιτέρω στον τομέα της Εκπαίδευσης είναι εκφρασμένη κατά καιρούς με διάφορες αφορμές. Πατάει δε στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για «αποκέντρωση» του εκπαιδευτικού συστήματος και ενίσχυση της αυτονομίας των σχολείων. Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών των κατευθύνσεων τα έχουμε δει και σε διεθνές επίπεδο, σε διάφορες χώρες, με δήμους να αδυνατούν να πληρώσουν τους εκπαιδευτικούς τους, να κλείνουν σχολεία επειδή δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, να μετακυλίουν με κάθε τρόπο το κόστος της Εκπαίδευσης στους γονείς...

Οι διάφορες κινήσεις στελεχών της ΝΔ, λοιπόν, με αφορμή το θέμα των συγχωνεύσεων, είτε εκφράζουν μια γνήσια ανησυχία είτε γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και κατευνασμού της εκλογικής πελατείας τους, «ζυμώνοντας» τη λογική του περάσματος της συνολικής ευθύνης για τα σχολεία από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση, πάνε ν' ανοίξουν επικίνδυνους δρόμους που η εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικά ο λαός πρέπει να απορρίψει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ