Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναποδογύρισμα

«Θα βρέξει χρήμα - αφήστε τις ομπρέλες»... Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρωτοσέλιδο των χτεσινών «Νέων», που «ανακοινώνουν» ότι έρχονται «αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις». Πού τις βρήκαν; Στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων σε Ασφάλιση, μισθούς και συντάξεις! Ετσι, κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας τους νόμους των προηγούμενων, αναποδογυρίζεται για να καλλιεργείται σύγχυση και αναμονή στους εργαζόμενους, την ώρα που η μεγαλοεργοδοσία απολαμβάνει πανσπερμία μέτρων στήριξης από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από τον τίτλο «αυξήσεις σε μισθούς» μπαίνει ακόμα και η πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, που ρουφάει τις εισφορές των νέων εργαζομένων για να τις πάει πεσκέσι στον χρηματιστηριακό τζόγο και από εκεί στους ομίλους ως «επενδυτικό κεφάλαιο». Αλλες «αυξήσεις» που βλέπουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης προέρχονται από τις εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία, που είναι κι αυτές μέρος της απλήρωτης εργασίας, η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, ενώ ανοίγονται και νέες «τρύπες» στα Ταμεία. Το επόμενο κεφάλαιο στο «παραμύθι» των αυξήσεων έχει να κάνει με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πετάει ένα ψίχουλο των 58 λεπτών στο μεροκάματο. Η πρόκληση της κυβέρνησης και των προπαγανδιστών της περί «αυξήσεων» απογειώνεται αν σκεφτεί κανείς πόσο βαθύτερα βάζουν το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι για βασικά είδη κατανάλωσης, για το ρεύμα, για Υγεία - Πρόνοια κ.ο.κ. Ακριβώς επειδή αυτές οι «αυξήσεις» είναι που ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, τσακίζοντας τις εργατικές ανάγκες, πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο οι επιθετικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Λίστες

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μια λίστα με offshore εταιρείες «φυτεμένες» σε διάφορους «φορολογικούς παραδείσους». Πριν τα «Pandora Papers», που μονοπωλούν αυτήν την περίοδο την επικαιρότητα, είχαμε και στη χώρα μας διάφορες λίστες, που έπαιξαν ρόλο καταλύτη σε πολιτικές, οικονομικές, ακόμα και γεωπολιτικές εξελίξεις. Και όταν εκπλήρωσαν την αποστολή τους ξαναμπήκαν στα συρτάρια, περιβάλλοντας το αστικό πολιτικό σύστημα με το φωτοστέφανο της «αυτοκάθαρσης». Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα και με την «ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα» των «Pandora Papers», που φέρνει στο φως στοιχεία για οικονομικές ...ατασθαλίες ισχυρών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων σε όλο τον κόσμο μέσω offshore εταιρειών. Η υποκρισία τους «χτυπάει κόκκινο». Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι κάθε λογής «εξωχώριες», «νόμιμες» και ...λιγότερο «νόμιμες», αποτελούν «πλυντήριο» δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κλεμμένο μόχθο των εργαζομένων. Είναι εταιρείες που η ιδιοκτησία τους χάνεται στον λαβύρινθο της πολυμετοχικότητας και αξιοποιούνται για τη διακίνηση τεράστιων ποσών, χωρίς το «βάρος» ακόμα και αυτής της ελάχιστης φορολογίας που πληρώνει το κεφάλαιο. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η «αποκάλυψή» τους είναι συνήθως αποτέλεσμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ανάμεσα σε μεγάλα συμφέροντα, τις περισσότερες φορές με παγκόσμιες διαστάσεις. Και μέσα σ' αυτόν τον χαμό υπάρχουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανακαλύπτει στις offshore τον «κακό» καπιταλισμό και καλλιεργεί αυταπάτες για έναν «καλύτερο», με νόμους που θα ρυθμίζουν τάχα τη λειτουργία του. Για άλλη μια φορά λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι τέτοιες «αποκαλύψεις», όσο εντυπωσιακές κι αν είναι, λειτουργούν σαν πολυεργαλείο για το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα, με τον λαό στη γωνία να πληρώνει τη «λυπητερή».

Αλλοθι

Με τα στελέχη της να επιδίδονται σε απαράδεκτους συμψηφισμούς, η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει άλλοθι στις δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών φασιστικών ομάδων. Από το «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται» που επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί παράγοντες, κάνοντας πως δεν βλέπουν τους φασίστες με μαχαίρια, αλυσίδες, taser, ναζιστικούς χαιρετισμούς να επιτίθενται σε μαθητές, φοιτητές, γονείς, χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας πήγε ένα βήμα πιο πέρα: Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την παρουσία αυτών των ομάδων μέσα σε σχολεία, απάντησε ότι «προσηλυτισμό στα σχολεία έχουμε δει από μαθητικές οργανώσεις όλων των παρατάξεων»! Πρόκειται για μνημείο αθλιότητας, που δεν αναπαράγει μόνο την επικίνδυνη θεωρία των «δύο άκρων», αλλά τροφοδοτεί και το «έξω η πολιτική από τα σχολεία», σύνθημα που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες. Ακόμα κι όταν του επισημάνθηκε από δημοσιογράφο ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα, ο υπουργός δεν ανασκεύασε, γεγονός που φανερώνει πολλά και προπάντων τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πώς φτάσαμε ως εδώ, με τους χρυσαυγίτες να αλωνίζουν σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Λαγοί

Δεν αποτελεί δα και καμιά συγκλονιστική είδηση το «μήνυμα» που στέλνει από τις φυλακές ο καταδικασμένος φασίστας εγκληματίας Λαγός. Πρόκειται για έναν ακόμα αντικομμουνιστικό οχετό, με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το ξεμπρόστιασμα που κατάφερε το ΚΚΕ στους φασίστες. Ομως ο Λαγός δεν μένει εκεί. Θυμίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (2819/2019), σύμφωνα με το οποίο ο κομμουνισμός χαρακτηρίζεται «εγκληματική ιδεολογία», και καλεί τα κράτη - μέλη να πάρουν ανάλογα μέτρα για να την καταπολεμήσουν. Ενα τέτοιο ψήφισμα, που διαπνέεται από τη θεωρία των «δύο άκρων», δεν μπορεί παρά να εμπνέει τους φασίστες, να τους τροφοδοτεί με «επιχειρήματα» και να τους παρέχει κάλυψη για τις εγκληματικές ενέργειές τους. Η ίδια η πραγματικότητα το φωνάζει λοιπόν. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι κατά τ' άλλα «αντισυστημικοί» νεοναζί επικαλούνται τα κιτάπια της ΕΕ και την εκλιπαρούν για περισσότερη καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που νιώθουν δικαιωμένοι από το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ