Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε ραντεβού

Ολη τη βδομάδα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έδωσαν τα ρέστα τους για τα δισεκατομμύρια ευρώ που «εισρέουν» στην οικονομία μετά την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την ΕΕ. «Τι θα τα κάνουμε τόσα λεφτά;», «μιλάμε για "τομή" στην ΕΕ», «θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να μη σπαταληθούν;», «πότε θα δούμε έργα;» ήταν μερικά από τα κλισέ ερωτήματα στις συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, λες και αυτά τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουν καμιά αντανάκλαση στην τσέπη των εργαζομένων. Τι σύμπτωση όμως... Την ίδια στιγμή που γυαλίζει το μάτι των επενδυτών για τον πακτωλό που αναμένουν για τις μπίζνες τους, ήδη τσακίζουν κόκαλα η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, με όλα τα σενάρια να δείχνουν χειροτέρευση, όπως αναδεικνύει και το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας. Ούτε ...ραντεβού να είχαν: Από τη μία πέφτει χρήμα στους ομίλους και από την άλλη στραγγίζεται ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, μαζί βέβαια και με το μαχαίρι που μπαίνει από τράπεζες και κράτος για τα χρέη. Χώρια που για να πέσει το παραδάκι στους ομίλους, πρέπει να περνάνε σωρό προαπαιτούμενα, όπως ήταν το πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο ή το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η εμπορευματοποίηση της Υγείας κ.ο.κ. Οσο λοιπόν το κεφάλαιο «ρεφάρει», οι εργαζόμενοι μένουν «πανί με πανί», με τσακισμένα δικαιώματα και μέσα στην ανασφάλεια. Αυτό κι αν σημαίνει «τομή» για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Περγαμηνές

Η απαγόρευση της συμμετοχής του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη δεν είναι καμιά παραφωνία σε ένα κατά τ' άλλα ...αγγελικά πλασμένο αστικό πολιτικό σύστημα στην ΕΕ. Αποτελεί συνέχεια της ποινικοποίησης της δράσης του Κόμματος στη Γερμανία, όπως κάνουν συνολικά η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις για την κομμουνιστική ιδεολογία, βασιζόμενες στην ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Ομως, αυτό το δηλητήριο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της έχει και τους «αριστερούς» του «κουβαλητές». Ετσι, στην Εφορευτική Επιτροπή που πήρε την παραπάνω απαράδεκτη απόφαση, «υπέρ» ψήφισε και το οπορτουνιστικό γερμανικό κόμμα Die Linke, μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και να 'χει, αυτή η κίνηση δίνει ...άλλο περιεχόμενο στις πρόσφατες ευχές του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του Die Linke για μια «προοδευτική κυβέρνηση» στη Γερμανία, στην οποία όπως έλεγε «είναι έτοιμη να συμμετάσχει η Αριστερά». Υπάρχει καλύτερη ...περγαμηνή για μια τέτοια κυβέρνηση από την ποινικοποίηση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος;

Ιμπεριαλιστική...

Είναι γνωστή η «ευαισθησία» των αστικών ΜΜΕ όπως και διαφόρων ΜΚΟ για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Μέχρι και διάφορα παρατηρητήρια συγκροτούν, που βέβαια αποτελούν «κάλυψη» για άλλες βρωμοδουλειές στον πόλεμο της προπαγάνδας. Κι αυτό αποδεικνύεται όταν αυτή η ευαισθησία πάει περίπατο σε φάσεις που πρέπει να στηριχτούν οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών, σαν αυτή που είναι σε εξέλιξη στην Κούβα. Τότε είναι που πάει περίπατο κάθε «τεχνογνωσία» εντοπισμού των ψευδών ειδήσεων. Ετσι, εδώ και μια βδομάδα βλέπουμε να έχει γεμίσει κυριολεκτικά το διαδίκτυο με φωτογραφίες από την Αίγυπτο, την Αργεντινή και την Ισπανία που πλασαρίστηκαν ως αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Αβάνα (!).

... τεχνογνωσία

Αλλες «ειδήσεις» με φωτογραφίες από διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στο προβοκατόρικο σχέδιο παρουσιάζονται ως αντικυβερνητικές. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με αυτοματοποιημένους λογαριασμούς ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας. Για παράδειγμα στο «twitter» υπάρχουν λογαριασμοί που ανεβάζουν 5 αναρτήσεις το δευτερόλεπτο, κάνοντας φανερό ότι πρόκειται για robot, που αξιοποιούνται για να δημιουργείται η εντύπωση μιας γενικευμένης «αυθόρμητης» διαμαρτυρίας. Από την ενορχήστρωση αυτού του κύματος παραπληροφόρησης γίνεται φανερό ότι δεν είναι απλά κάποιοι που «μπερδεύτηκαν», αλλά ότι τα μηχανάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δουλεύουν στο «φουλ». Κι αυτό προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη λεγόμενη «ελευθερία του διαδικτύου». Αυτή λοιπόν, για μια ακόμα φορά, «τα' φτυσε», αφού τα όριά της καθορίζονται από τα συμφέροντα των τεχνολογικών κολοσσών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που το ελέγχουν, και που όπως ήταν αναμενόμενο ενοχλούνται από τη στάση του ηρωικού λαού της Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ